Τα λιμανιάτικα από το 2009 ζητά ο δήμος Καλλιθέας - Αγωγές σε εκατοντάδες σκαφάτους στη μαρίνα

Τα λιμανιάτικα από το 2009 ζητά ο δήμος Καλλιθέας - Αγωγές σε εκατοντάδες σκαφάτους στη μαρίνα
12 Ιαν
2018

Με αγωγές σε άγνωστο αριθμό ιδιοκτητών σκαφών – καθώς στον δήμο Καλλιθέας μετά από 8 χρόνια δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία - απαιτεί πλεόν να εισπράξει τα λιμανιάτικα από το 2009 ο δήμος Καλλιθέας, με απόφαση του Δ.Σ. του φορέα διαχείρισης της μαρίνας.

του Μάνου Μεϊμαράκη

Ειδικότερα, η απόφαση αναφέρει:
«Ανάθεση σε δικηγόρο εκτός νομικής υπηρεσίας του Δήμου α) για την σύνταξη, κατάθεση και κοινοποίηση αγωγών και β) για την εκδίκαση των αγωγών όπου απαιτείται (τακτική διαδικασία ενώπιον ειρηνοδικείου ή μονομελούς πρωτοδικείου) προκειμένου το ΝΠΔΔ Οργανισμός Παιδικής Αγωγής και Άθλησης Γιάννης Γάλλος» να εισπράξει τις τυχόν οφειλόμενες απαιτήσεις που αφορούν εισφορές χρηστών της Ναυταθλητικής μαρίνας για το χρονικό διάστημα από την ανάθεση της Διαχείρισης της Ναυταθλητικής Μαρίνας στο Δήμο Καλλιθέας και εντεύθεν μέχρι τη σύναψη συμβάσεων ελλιμενισμού».

Ουσιαστικά, με την απόφαση του αυτή ο δήμος Καλλιθέας απαιτεί να εισπράξει τα λιμανιάτικα από την πρώτη ημέρα που η μαρίνα πέρασε στην διαχείριση του δήμου Καλλιθέας το 2009, και μέχρι σήμερα δεν έχουν εισπραχθεί. Αλλά με μια «ύποπτη» αναφορά σε «τυχόν οφειλόμενες απαιτήσεις». Αρκετές φορές η διοίκηση Κάρναβου έχει κατηγορήσει την διοίκηση Ασκούνη ότι δεν εισέπραξε τα λιμανιάτικα από το 2009 . Τώρα ξαφνικά οι απαιτήσεις αυτές έγιναν «τυχόν οφειλόμενες»...

Ανωμοτί κατάθεση Ασκούνη
Αξίζει να σημειωθεί ότι για την υπόθεση της μαρίνας Καλλιθέας μεταξύ άλλων, έχει ήδη κληθεί για ανωμοτί κατάθεση και ο πρωην δήμαρχος Καλλιθέας, Κώστας Ασκούνης, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται σε εξέλιξη μια ακόμη έρευνα, της Οικονομικής Αστυνομίας αυτή τη φορά, στην οποία μεταξύ άλλων ερευνάται ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούσαν οι παράνομες ταβέρνες στη μαρίνα της Καλλιθέας, χωρίς να τους έχουν παραχωρηθεί από τον δήμο οι χώροι που χρησιμοποιούσαν, όπως επίσης γιατί δεν απέδιδαν τα αναλογούντα δημοτικά τέλη στον δήμο, κ.α. Πάντως, τα περίφημα "εντευκτήρια" ναυταθλητικών ομίλων στη μαρινα της Καλλιθέας διαφημίζονταν αρκετό καιρό ως ημιπολυτελή εστιατόρια στον διεθνή τύπο, πολύ πριν ο δήμος Καλλιθέας αντιληφθεί ότι λειτουργούσαν και τα σφραγίσει ως «παράνομες ταβέρνες».

Ανοίγουν στόματα
Σκαφούχοι οι οποίοι θα λάβουν τις αγωγές, σύμφωνα με πηγές από τον δήμο Καλλιθέας, αναμένεται να στραφούν κατά ναυταθλητικών ομίλων στην Καλλιθέα, στους οποίους όπως ισχυρίζονται πλήρωναν για τέλη ελλιμενισμού αλλά για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και ύδατος, κ.α.

Εκπρόσωποι ομίλων οι οποίοι εισέπρατταν τα χρήματα έχουν κατ' επανάληψη ισχυρισθεί ότι δεν εισέπρατταν τέλη ελλιμενισμού, κ.α., αλλά "συνδρομές". Αυτούς τους ισχυρισμούς έχουν καταρρίψει οι ίδιοι οι σκαφούχοι, τόσο με δηλώσεις στο kallitheaonline, όσο και με αναφορές τους στον δήμο Καλλιθέας. Ωστόσο, άλλοι ιδιοκτήτες σκαφών δηλώνουν οτι αγνοούσαν το νομικό καθεστώς που ίσχυε στην μαρίνα Καλλιθέας, καθώς στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα καλλιεργούνταν επί σειρά ετών ότι ο δήμος δεν έχει καμιά εξουσία στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι σε μήνυση του ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της μαρίνας , Κώστας Ευσταθίου, έχει καταγγείλει για "αντιποίηση αρχής με σκοπό την είσπραξη τελών ελλιμενισμού" συγκεκριμένο εκπρόσωπο ναυταθλητικού ομίλου.

Πάντως, ο λογαριασμός για τον δήμο Καλλιθέας από την χρηση ηλεκτρικού ρεύματος και ύδατος στη μαρίνα σήμερα έχει ξεπεράσει το 1,5 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ακόμα δεν έχει καταβληθεί από το δήμο Καλλιθέας στην Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου.

"Φαντάσματα"
Για δεκάδες ιδιοκτήτες σκαφών δεν υπάρχει το παραμικρό στοιχείο να εντοπισθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, είτε διότι οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες των σκαφών λειτουργούσαν ως "μπροστινοί", είτε γιατί τα σκάφη φέρονταν ιδιοκτησίας εταιριών (σε κάποιες περιπτώσεις και offshore εταιριών), είτε διότι δεν είχαν καταγραφεί ποτέ από τις υπηρεσίες του δήμου Καλλιθέας. Πάρα πολλοί δε ιδιοκτήτες σκαφών και οι οποίοι δεν πλήρωσαν ποτέ τίποτα στον δήμο Καλλιθέας, όταν διαπίστωσαν ότι η νέα διοίκηση του δήμου είναι αποφασισμένη να βάλει τάξη στη μαρίνα, έφυγαν κυριολεκτικά νύχτα για άλλες μαρίνες. Πολύ χαρακτηριστική η περίπτωση σκαφάτου γιατρού ο οποίος πλήρωνε λιμανιάτικα σε ναυταθλητικό όμιλο στην Καλλιθέα, την κοπάνησε νύχτα και τώρα ελλιμενίζει το σκάφος του σε μαρίνα της Μυκόνου.

Κατά τον έλεγχο που διενήργησαν πρόσφατα οι Ελεγκτές του Σώματος Επιεθωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης εντόπισαν εκατοντάδες τουριστικά μηχανοκίνητα σκάφη αναψυχής, και αν τα αναζητήσει κανείς σήμερα στη μαρίνα της Καλλιθέας δεν θα βρει ούτε το 1/3 από αυτά.

Στοιχεία... υπάρχουν
Πάντως, σύμφωνα με πηγές στους ναυταθλητικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στη μαρίνα της Καλλιθέας, στα αρχεία των ομίλων υπάρχουν πολύτιμα στοιχεία τα οποία όμως δεν υπάρχουν στον δήμο Καλλιθέας για εκατοντάδες σκάφη, και μόνο με εισαγγελική εντολή μπορούν να ανακτηθούν. Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει γνωστό αν έχει δοθεί τέτοια εισαγγελική εντολή ή αν έχει ζητηθεί από τον δήμο Καλλιθέας.

Εξαιτίας του γεγονότος ότι επί σειρά ετών δεν γινόταν από τον δήμο Καλλιθέας επίσημη καταγραφή των σκαφών, στελέχη του δήμου Καλλιθέας αναφέρουν ότι γνωρίζουν ήδη ότι θα χαθούν πάρα πολλά χρήματα από τέλη ελλιμενισμού τα οποία δεν μπορούν να εισπραχθούν καθώς δεν μπορεί ο δήμος Καλλιθέας να βεβαιώσει ποιά σκάφη ανήκουν σε ποιούς και πόσο καιρό ελλιμενίζονταν στη μαρίνα της Καλλιθέας. 

Πόσα;
Ο δήμος Καλλιθέας σύμφωνα με πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του αναμένει σε ετήσια βάση από τα τέλη ελλιμενισμού έσοδα περίπου μέχρι τις 180.000 ευρώ. Όμως, σύμφωνα με επίσημο έγγραφο, τα έσοδα ενός μόνο ομίλου από τα λιμανιάτικα ξεπερνούν κατά πολύ αυτο το ποσό το οποίο έχει προϋπολογίσει ο δήμος Καλλιθέας. 

 

Τελευταίες ειδήσεις