Παυλόπουλος από την Καλλιθέα: «Χρέος της Πολιτείας η ίδρυση Ειδικών Σχολείων» [LIVE-ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ]

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ξεναγείται στους χώρους του 1ου Ειδικού Σχολείου Καλλιθέας [IMAGE:KALLITHEAONLINE.GR] Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ξεναγείται στους χώρους του 1ου Ειδικού Σχολείου Καλλιθέας [IMAGE:KALLITHEAONLINE.GR]
08 Ιαν
2018

 

 «Η οργάνωση και λειτουργία τέτοιων Σχολείων συνιστά στοιχειώδες χρέος για το κράτος» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας για την οργάνωση και λειτουργία σχολείων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, κατά την τελετή εγκαινίων του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Καλλιθέας.

του Μάνου Μεϊμαράκη

«Το Κράτος τότε μόνον εκπληρώνει αποτελεσματικώς την περί Παιδείας αποστολή του κατά τις διατάξεις του άρθρου 16 παρ. 2 επ. του Συντάγματος, όταν η Παιδεία αυτή παρέχεται σ’ όσους έχουν το αντίστοιχο δικαίωμα με τρόπο που σέβεται πλήρως την αξία του ανθρώπου και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του, μέσα στο αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο της αναλογικής ισότητας», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος και συνέχισε: 

«Άρα, όταν το κράτος βρίσκεται ενώπιον των ευθυνών του ως προς την περί Παιδείας αποστολή του έναντι μαθητών που αντιμετωπίζουν ειδικές ανάγκες, οφείλει να οργανώνει -και μάλιστα στο ακέραιο- τη σχετική διαδικασία, έτσι ώστε οι μαθητές με ειδικές ανάγκες να υπερασπίζονται την αξία τους και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους έχοντας τα απαραίτητα και κατάλληλα ειδικά εφόδια, τα οποία αποτρέπουν την εις βάρος τους μειονεκτική αντιμετώπισή τους σε σχέση με τους λοιπούς συμμαθητές τους. Ήτοι τα εφόδια, τα οποία επιτρέπουν σ’ όλους τους μαθητές, χωρίς αυθαίρετες διακρίσεις, να ξεκινούν, κατά το δυνατόν, από την ίδια αφετηρία».

 ptd-kallithea 24

[IMAGE:KALLITHEAONLINE.GR]

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε, επίσης, στην έννοια της Αριστείας.«Αριστεία σημαίνει να δώσουμε και στον άνθρωπο με ειδικές ανάγκες τα μέσα να αποδείξει αν μπορεί να είναι άριστος» είπε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε ότι «για να αναδειχθούν οι άριστοι, κατά την σχολική τους πορεία, πρέπει να παρέχονται σε κάθε παιδί τα ανάλογα μέσα για να καταστεί άριστος, σύμφωνα με τις πραγματικές του δυνατότητες».

Παρακολουθήστε στιγμιότυπα από την υποδοχή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

«Αυτές τις αρχές» κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «καλείται να υπηρετήσει και το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας. Για τούτο και τόνισα, ευθύς εξ αρχής, ότι η οργάνωση και λειτουργία του Σχολείου αυτού, όπως και κάθε παρόμοιου Σχολείου, συνιστά στοιχειώδες χρέος για το Κράτος. Καλή δύναμη και καλή επιτυχία, τόσο στους μαθητές όσο και στο διδακτικό προσωπικό, για την αφοσίωση του οποίου στο καθήκον είμαι απολύτως βέβαιος».

Παρακολουθήστε ολόκληρη την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας

Εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ο γενικός διευθυντής Ειδικής Αγωγής, κ. Παναγιώτης Κασσιανός, εξέφρασε τη χαρά του για τη μεταφορά του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Καλλιθέας σε νέο κτίριο και τόνισε ότι, μετά από χρόνια η επικράτεια είναι καλυμένη από τον αριθμό αυτού του τύπου σχολείων. 

Ο δήμαρχος Καλλιθέας, Δημήτρης Κάρναβος, ανέφερε ότι τα σημερινά εγκαίνια «συμβολίζουν με καθαρό τρόπο μια άλλη Ελλάδα, της αλληλεγγύης, της ευαισθησίας, της κοινωνικής υπευθυνότητας».

Παρακολουθήστε την ομιλία του δημάρχου Καλλιθέας, κ.Δημήτρη Κάρναβου

Η προϊσταμένη του νηπιαγωγείου, Μαρία Ακτύπη, τόνισε ότι το νέο κτίριο έγινε πραγματικότητα μετά από μία δεκαετία, ενώ ο διευθυντής του δημοτικού, Κωνσταντίνος Ανδριανόπουλος, τόνισε ότι με το νέο κτίριο, μπορεί να γίνει πράξη «το όραμα των εκπαιδευτικών, οι μαθητές μέσα από ειδικά προγράμματα, να ενταχθούν με ίσα δικαιώματα στην κοινωνία του αύριο».

ptd-kallithea 49
[IMAGE:KALLITHEAONLINE.GR]

Μετά τα εγκαίνια του νέου κτιρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνοδευόμενος από τους Πανοσολογιότατο Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Αρχιμανδρίτη, Συμεών Βολιώτη, τον Αντιπεριφερειάρχη Νότιου Τομέα Αθηνών, Χρήστο Καπάταη, τον δήμαρχο Καλλιθέας, Δημήτρη Κάρναβο, τον Αντιδήμαρχο Παιδείας και Πολιτισμού, Μανώλη Κωστάκη, εκπαιδευτικούς του Ειδικού Σχολείου, κ.α., ξεναγήθηκε στους χώρους του νέου κτιρίου, το οποίο αξίζει να σημειωθεί είναι αυτόνομο ενεργειακά και εξοπλισμένο με αίθουσες εργοθεραπείας, αισθητικής αγωγής και μουσικής.

Παρακολουθήστε την ξενάγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο 1ο Ειδικό Σχολείο Καλλιθέας

kapatahs-01
[IMAGE:KALLITHEAONLINE.GR]

Το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Καλλιθέας είναι 11θέσιο και «φιλοξενεί» 60 συνολικά μαθητές (45 μαθητές στο δημοτικό, 15 στο νηπιαγωγείο).

Μάλιστα, οι μαθητές του νηπιαγωγείου, μέσω της δασκάλας τους, προσέφεραν συμβολικά στον κ. Παυλόπουλο ένα καραβάκι και μια κάρτα με ευχές για τη νέα χρονιά [δείτε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ].

 

Τελευταίες ειδήσεις