5.000.000+ ευρώ ο λογαριασμός της μαρίνας - Σε πλήρη ετοιμότητα για "ντου" το Λιμενικό

5.000.000+ ευρώ ο λογαριασμός της μαρίνας - Σε πλήρη ετοιμότητα για "ντου" το Λιμενικό
02 Αυγ
2016

 

Το σύνολο των δαπανών με τις οποίες επιβαρύνθηκαν από το 2009 ο δήμος Καλλιθέας, ο Οργανισμός Παιδικής Αγωγής και Αθλησης «Γιάννης Γάλλος» και η Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου θα κληθούν να πληρώσουν εκατοντάδες ιδιοκτήτες σκαφών στη μαρίνα της Καλλιθέας.

Ρεπορτάζ: Μάνος Μεϊμαράκης

Μόνο από τις καταναλώσεις ηλεκτρικού ρεύματος και ύδατος από το 2009 στη μαρίνα, σύμφωνα με την Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου, ο λογαριασμός ξεπερνά το 1,5 εκατ. ευρώ. Ο λογαριασμός αυτός ανεβαίνει αρκετά αν υπολογισθούν και οι δαπάνες του δήμου Καλλιθέας για καθαριότητα, συντήρηση, ασφάλεια, κ.α.

Ενώ, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς ο λογαριασμός από τα ανείσπρακτα τέλη ελλιμενισμού ξεπερνά τα 3,5 εκατομύρια ευρώ.

Οι Επιθεωρητές-Ελεγκτές καλούν τώρα τον δήμο Καλλιθέας να αξιώσει με κάθε νόμιμο τρόπο τις δαπάνες.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η διαπίστωση του κλιμακίου ελέγχου ότι το δημοτικό συμβούλιο αλλά και το διοικητικό συμβούλιο του «Γιάννης Γάλλος» είχαν την δυνατότητα και μπορούσαν να προωθήσουν αποφάσεις σχετικές με την είσπραξη των τελών ελλιμενισμού και των ανταποδοτικών για ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, κ.α. κιόλας από από το 2009.

Επιπλέον, από τις πιο σημαντικές παρατηρήσεις του κλιμακίου ελέγχου είναι ότι το 70% των σκαφών που ελλιμενίζονται στην «ναυταθλητική» μαρίνα της Καλλιθέας είναι «μηχανοκίνητα τουριστικά σκάφη αναψυχής».

Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση τρέχει ταυτόχρονα εισαγγελική έρευνα.

Πάντως, από πλευράς των ιδιοκτητών σκαφών αναμένονται αντιδράσεις, καθώς όπως δηλώνουν τουλάχιστον σε ότι αφορά τον ελλιμενισμό των σκαφών τους πλήρωναν στους Ομίλους τους με την μορφή «συνδρομών».

xaliamanhs
Στον δήμο Καλλιθέας γνώριζαν ότι οι σκαφούχοι πλήρωναν για ελλιμενισμό στους ομίλους τους. Το απόσπασμα του εγγράφου είναι από επίσημο έγγραφο του δήμου Καλλιθέας. Σύμφωνα με αυτό το έγγραφο, ο ιδιοκτήτης του σκάφους ζητά απαλλαγή τελών κατάληψης χερσαίου χώρου, αφού όπως δηλώνει πληρώνει τέλη ελλιμενισμού στον όμιλο του.

Τώρα, από πλευράς δήμου Καλλιθέας πολλές είναι οι προτάσεις που πέφτουν στο τραπέζι για την είσπραξη ανείσπρακτων εσόδων προηγουμένων ετών, αλλά πολλά θα είναι και τα προβλήματα στην είσπραξη. Ήδη αρκετά σκάφη έχουν αρχίσει να δραπετεύουν από τη μαρίνα.

Πάντως, η προσέγγιση που επιχειρήθηκε πρόσφατα μεταξύ δήμου Καλλιθέας και Ομίλων τινάζεται στον αέρα. Μετά και το πόρισμα, πληθαίνουν οι εισηγήσεις ο δήμος να μην δεχθεί καμία συμφωνία για έκπτωση στα τέλη ελλιμενισμού, αν πρώτα δεν εξοφληθούν όλες οι οφειλές προς τον δήμο και αν δεν διασταυρωθούν απόλυτα όλα τα στοιχεία για τα σκάφη που ελλιμενίζονται στη μαρίνα από το 2009.

Ωστόσο, σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται και η Λιμενική Αστυνομία.

Στο υπουργείο Τουρισμού γνώριζαν από το 2012...
«όπως γίνεται κατανοητό η μαρίνα Καλλιθέας μόνο κατ' όνομα είναι ναυταθλητική»... «όμως στην πράξη της μόνο ένα τμήμα της (και μάλιστα όχι το μεγαλύτερο) προορίζεται για χρήση ναυταθλητικών ομίλων. Το υπόλοιπο – και μεγαλύτερο – τμήμα της προορίζεται για χρήση (αμιγώς) τουριστικού λιμένα. Αυτή η χρήση σε ένα τόσο κρίσιμο σημείο της παραλιακής ζώνης δεν μπορεί να επιτευχθεί εξ' αυτίας της εκτός ελέγχου κατάστασης και της ασύφοτης συμπεριφοράς των διοικήσεων των ναυτικών ομίλων που φιλοξενούνται και «σφετερίζονται» τις εγκαταστάσεις. Η κοινωνική πρόκληση είναι εν προκειμένω μεγάλη αν μάλιστα συνοψισθεί στο ότι (καθ' ομολογία υπευθύνου του δήμου καλλιθέας) η δημότες καλλιθέας και ο Έλληνας φορολογούμενος πληρώνει στην ουσία την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, κλπ.στα παράνομα ελλιμενίζοντα yachts ιδιοκτησίας προφανέστατα εύπορων συμπολιτών μας. Αυτό (ιδιαίτερα στην παρούσα οικονομική και δημοσιονομική συγκυρία) αν λάβει διαστάσεις, είναι βέβαιο ότι θα εγείρει σοβαρό θέμα. Διέξοδο από αυτήν την γενικευμένη ανομία μπορεί να δώσει η «θωράκιση» της μαρίνας με Ειδικό Κανονισμό Λειτουργίας και με εγκεκριμένα τιμολόγια».

Το ανωτέρω απόσπασμα προέρχεται από έγγραφο το οποίο επισυνάπτεται στο πόρισμα των Ελεγκτών και ο συντάκτης του είναι υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Τουρισμού, ο οποίος ενημέρωνε από το 2012 με αυτό το ενημερωτικό του σημείωμα την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

 

Τελευταίες ειδήσεις