Στη μαρίνα βρέχει 1000ρικα - Πρώτη φορά από το 2009 έσοδα για τον δήμο Καλλιθέας - Έσπασε το "μονοπώλιο"

Στιγμιότυπο από το βράδυ της δεύτερης Κυριακής των δημοτικών εκλογών στην Καλλιθέα. Στο κέντρο της εικόνας ο δήμαρχος Καλλιθέας σχηματίζει το σήμα της νίκης [φωτο: kallitheaonline.gr] Στιγμιότυπο από το βράδυ της δεύτερης Κυριακής των δημοτικών εκλογών στην Καλλιθέα. Στο κέντρο της εικόνας ο δήμαρχος Καλλιθέας σχηματίζει το σήμα της νίκης [φωτο: kallitheaonline.gr]
07 Φεβ
2016

Χρήμα με ουρά μπαίνει στο ταμείο για πρώτη φορά στην Ιστορία του δήμου από το 2009 που το Ελληνικό Δημόσιο παραχώρησε για χρήση και εκμετάλλευση αυτή την φλέβα χρυσού στην Καλλιθέα. 

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό και γιατί αφορά ιδιαιτέρως τον λαό της πόλης αυτή η εξέλιξη και κυρίως τους πολίτες της Καλλιθέας τους οποίους η οικονομική κρίση βρήκε σε ευάλωτη θέση; Σημαίνει ότι ο Οργανισμός του δήμου που διαχειρίζεται τη μαρίνα έχοντας επιτέλους έσοδα από τις θέσεις ελλιμενισμού, δεν θα απορροφά τον σύνολο της χρηματοδότησης από το κεντρικό ταμείο του δήμου για τις ανάγκες λειτουργίας του. Και τα χρήματα που θα περισσεύουν θα επενδύονται από τον δήμο σε κοινωνικές δομές, υγεία, παιδεία, στήριξη απόρων, έργα τοπικής ανάπτυξης, υποδομές, κ.α. Ακόμα και 1 μόνο εκατομύριο ευρώ να εξοικονομηθεί είναι τεράστιο πόσο για επενδύσεις μέσα στην πόλη. 

Η νέα διοίκηση το δήμου με συντονισμένες ενέργειες σε μια εποχή που δεκάδες δήμοι κρέμονται από μια κλωστή πριν προσγειωθούν στην πτώχευση, κόβει χρήμα και χωρίς να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Γιατί η νέα διοίκηση του δήμου Καλλιθέας εισπράττει τα λιμενιάτικα και η προηγούμενη διοίκηση δεν τα εισέπραττε; Σε αυτό το ερώτημα θα απαντήσουν οι Επιθεωρητές-Ελεγκτές που ξετίναξαν τον Φορέα Διαχείρισης της μαρίνας του δήμου Καλλιθέας σε πρόσφατη έρευνα τους (ήδη καθαρογράφουν το πόρισμα τους) και οι Εισαγγελείς που έχουν μπροστά τους τις δικογραφίες. Κατά ένα μέρος έχει ήδη απαντήσει και ο δήμαρχος Καλλιθέας, κ. Δημήτρης Κάρναβος σε δημοτικό συμβούλιο, ότι δηλαδή ο δήμος Καλλιθέας μπορούσε να εισπράττει από τον Άυγουστο του 2013.(μέχρι να λυθεί το μυστήριο από το 2009 μέχρι το 2012).

Συνωστισμός για μια θέση ελλιμενισμού στην Καλλιθέα
Ας δούμε τώρα, δειγματοληπτικά μερικές μόνο περιπτώσεις κατά τις οποίες ιδιοκτήτες σκαφών έσπευσαν να πληρώσουν στον δήμο Καλλιθέας τέλη ελλιμενισμού. Το χρήμα όπως θα δείτε μπαίνει στον δήμο είτε με απευθείας πληρωμή στην ταμειακή υπηρεσία, είτε μέσω Internet banking και καταθέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς του δήμου Καλλιθέας. 

Για πέντε μήνες ελλιμενισμού στην μαρίνα της Καλλιθέας ο ιδιοκτήτης δεκάμετρου σκάφους πλήρωσε τον Δεκέμβριο στον δήμο Καλλιθέας 1.000 ευρώ.

ap-pl-tl-ellim-st-dhmo-1000e-01

ap-pl-tl-ellim-st-dhmo-1000e-02

Εννιάμετρο σκάφος για 4 μήνες πλήρωσε στον δήμο 306 ευρώ και η πληρωμή έγινε μέσω Internet Banking

ap-pl-tl-ellim-st-dhmo-306e-01

ap-pl-tl-ellim-st-dhmo-306e-02

Δεκάμετρο σκάφος για 3 μήνες πλήρωσε στον δήμο Καλλιθέας 255 ευρώ και η πληρωμή έγινε με κατάθεση στην Alpha bank.

ap-pl-tl-ellim-st-dhmo-255e-01

ap-pl-tl-ellim-st-dhmo-255e-02

Εντεκάμετρο σκάφος για 3 μήνες ελλιμενισμού πλήρωσε στον δήμο Καλλιθέας 313 ευρώ και η πληρωμή έγινε στο ταμείο του δήμου Καλλιθέας.

ap-pl-tl-ellim-st-dhmo-313e-01

ap-pl-tl-ellim-st-dhmo-313e-02

Δεκάμετρο σκάφος για πέντε μήνες ελλιμενισμού πλήρωσε στον δήμο Καλλιθέας 475 ευρώ και η πληρωμή έγινε μέσω Internet Banking της Aplha Bank.

ap-pl-tl-ellim-st-dhmo-475e-01

ap-pl-tl-ellim-st-dhmo-475e-02

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Οργανισμού Παιδικής Αγωγής και Άθλησης του δήμου Καλλιθέας (και ΦορέαςΔιαχείρισης της μαρίνας), κ. Ευσταθίου, τα έσοδα από την εκμετάλλευση των θέσεων ελλιμενισμού της μαρίνας Καλλιθεάς μέχρι στιγμής ξεπερνούν τις 15.000 ευρώ.

Αν αναρωτηθεί κανείς γιατί μόνο 15.000 ευρώ; ενώ σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, από δηλώσεις μελών ναυταθλητικών συλλόγων και άλλα δεδομένα, τα έσοδα από τον ελλιμενισμό μπορεί να ξεπεράσουν τις 800.000 ευρώ ετησίως, η απάντηση μπορεί να είναι ότι εμφανίσθηκαν διάφορα... εμπόδια. Ο δήμος Καλλιθέας πριν μερικούς μήνες έστειλε δεκάδες εξώδικα σε σκαφούχους που ελλιμενίζονταν στη μαρίνα καλώντας τους να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους με τον δήμο και να υπογράψουν τις σχετικές συμβάσεις. Πολλά από αυτά τα εξώδικα δεν συνάντησαν ποτέ τους ιδιοκτήτες σκαφών, άλλοτε γιατί για κάποια σκάφη δεν υπάρχουν στοιχεία σε ποιούς ανήκουν, άλλοτε γιατί κάποια σκάφη είναι δηλωμένα σε offshore εταιρίες και σε πολλές περιπτώσεις γιατί οι ιδιοκτήτες τους αποφάσισαν από κοινού και υποκινούμενοι από κάποιους κύκλους να μην πληρώνουν στον δήμο. Όλα αυτά είναι σημεία εξαιτίας των οποίων καθυστέρησε η είσπραξη. 

Αλλά μόλις εμφανίσθηκαν στη μαρίνα και οι Επιθεωρητές-Ελεγκτές μετά από παραγγελία του Υπουργού, αρμόδιου για την Διαφθορά, κ. Παπαγγελόπουλου, στην παραλία της Καλλιθέας έγινε συνωστισμός... Σκαφούχοι άρχισαν να σχηματίζουν ουρά για να υπογράψουν τις συμβάσεις ελλιμενισμού.

Τι συμβαίνει με την ΕΤΑΔ;...
Ασφαλώς και η ΕΤΑΔ έχει πολλά να εξηγήσει για την υπόθεση της μαρίνας Καλλιθέας. Κυρίως να λύσει τον δικό της γρίφο... για τις οφειλές 1.500.000 ευρώ του δήμου Καλλιθέας από τις καταναλώσεις ηλεκτρικού ρεύματος και ύδατος στην περιοχή ευθύνης του δήμου. Όμως, προς το παρόν στην ΕΤΑΔ είναι σοβαρά απασχολημένοι με τα 2.000.000 ευρώ αμοιβές που μοίρασε σε 145 δικηγορικές εταιρίες και δικηγόρους, χωρίς τις απαιτούμενες εγκρίσεις, όπως διαβάζουμε σε προ δεκαπενθημέρου εμπιστευτική έκθεση των Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Αλλά για την υπόθεση της μαρίνας Καλλιθέας η ΕΤΑΔ έχει να αποδείξει πάρα πολλά. Παρά τις δεκάδες αναθέσεις σε δικηγορικές εταιρίες και δικηγόρους, είναι αληθές ότι στην ΕΤΑΔ αναζητούν μια... νέα νομική διατύπωση σε πάγιες θέσεις της εταιρίας πολύ σχετικές με την μαρίνα της Καλλιθέας.

Καθαρή νίκη Κάρναβου
Πάντως, το γεγονός ότι από το 2009 που το Ελληνικό Δημόσιο παραχώρησε την μαρίνα Καλλιθέας στον δήμο Καλλιθέας για εκμετάλλευση, και μόλις στα τέλη του 2015 για πρώτη φορά στην Ιστορία της έχει έσοδα από την μαρίνα, αυτό συνιστά μια καθαρή νίκη της νέας διοίκησης του δήμου Καλλιθέας.
Μια καθαρής νίκης απέναντι σε ένα τοπικό κατεστημένο που ήξερε αλλά δεν μιλούσε προστατεύοντας με τον τρόπο του ο καθένας ένα άτυπο μονοπώλιο σε βάρος των εσόδων του δήμου και που επιχείρησε να αποπροσανατολίσει πολλές φορές την κοινή γνώμη της πόλης ακόμα και μέσα στα δημοτικά συμβούλια με τερατώδη ψέμματα και συκοφαντίες κατά του οποιουδήποτε επιχειρούσε να μιλήσει ή να αποκαλύψει οποιαδήποτε πτυχή της υπόθεσης. Μεταχειρίσθηκαν πολλά μέσα, στοχοποίηση προσώπων, απόπειρες απόκρυψης και αλλοίωσης στοιχείων, συκοφαντίες, απειλές, προσωπικές και πολιτικές επιθέσεις, υποσχέσεις για ξεκαθάρισμα λογαριασμών με τους νόμους της νύχτας, κ.α. Αν όλα ήταν καλώς καμωμένα δεν θα χρειάζονταν όλα αυτά. Και όλα αυτά έχουν ονοματεπώνυμα από πίσω καθώς και ιθύνων νου.

efsta8iou-d-s
Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Παιδικής Αγωγής και Άθλησης, (Φορέας Διαχείρισης της μαρίνας), Κωνσταντίνος Ευσταθίου στοχοποιήθηκε αρκετές φορές και επιχειρήθηκε να απομονωθεί πολιτικά 

Τέλος, ανεξαρτήτως του πορίσματος της ερεύνης των Επιθεωρητών-Ελεγκτών ή της προανάκρισης της Εισαγγελίας, σύμφωνα και με 5σέλιδο non paper της Νομικής Υπηρεσίας του δήμου Καλλιθέας "για το παρελθόν (εννοεί τα παρελθόντα έτη για τα οποία δεν εισπράχθηκαν τέλη ελλιμενισμού) και προκειμένου να αποζημιωθεί ο δήμος για τη ζημία* από την χρήση της μαρίνας, θα πρέπει να στραφεί με αγωγές κατά των χρηστών ζητώντας με τις διατάξεις περί αδικαιολόγητου πλουτισμού τα ποσά που οι χρήστες οφελήθηκαν από την χρήση της μαρίνας". Ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής τελών και υπέρ του Λιμενικού Ταμείου.

*Έστω και ως non paper, είναι το πρώτο έγγραφο του δήμου Καλλιθέας το οποίο αναφέρεται σε ζημία, σε βάρος των συμφερόντων του δήμου.

Μάνος Μεϊμαράκης

 

Τελευταίες ειδήσεις