Επιθεωρητές-Ελεγκτές στη μαρίνα Καλλιθέας με εντολή Παπαγγελόπουλου - Στενό μαρκάρισμα και από Λιμενικό

Φωτο: kallitheaonline.gr Φωτο: kallitheaonline.gr
24 Νοε
2015

Σε σειρά ενεργειών για συμμόρφωση με την νομοθεσία που διέπει την μαρίνα της Καλλιθέας καλεί πλέον το Λιμενικό τον δήμο Καλλιθέας. Ενώ ήδη, κλιμάκιο Επιθερωτητών-Ελεγκτών με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Παπαγγελόπουλου, εδώ και δεκαπέντε ημέρες ξεσκονίζει την υπόθεση της μαρίνας σε μια έρευνα που δύναται να επεκταθεί στο σύνολο του δήμου Καλλιθέας.

Ρεπορτάζ: Μάνος Μεϊμαράκης

Συγκεκριμένα, οι διατάξεις στις οποίες οφείλει ο δήμος Καλλιθέας να εναρμονισθεί με την νομοθεσία αφορούν την ασφάλεια και την πυροπροστασία, την προστασία του περιβάλλοντος, την καθαριότητα και την διαχείριση των απορριμάτων, την ευταξία και την συντήρηση του λιμένα, την διάθεση των θέσεων ελλιμενισμού και των υποχρεώσεων των ιδιοκτητών σκαφών έναντι του δήμου Καλλιθέας, και τέλος οτιδήποτε αφορά τον αυθαίρετο ελλιμενισμό.

apanthsh-limenikou-sto-aithma-tou-dhmou-blur

Το έγραφο αυτό είναι η απάντηση του Λιμενικού σε έγγραφο του δήμου Καλλιθέας στις 18/9/2015 με το οποίο ο δήμος Καλλιθέας ζητούσε την συνδρομή του Λιμενικού προκειμένου να αντιμετωπίσει το φαινόμενο του αυθαίρετου ελλιμενισμού 310 σκαφών στη μαρίνα της πόλης. Στο έγγραφο αυτό ο δήμος Καλλιθέας μάλιστα τονίζει ότι εξαιτίας του αυθαίρετου ελλιμενισμού τα έσοδα που χάνει ο δήμος Καλλιθέας και το Ελληνικό Δημόσιο εν γένει είναι τεράστια.

"Ευθύνη του δήμου Καλλιθέας" απαντά το Λιμενικό
Δηλαδή, η απάντηση του Λιμενικού είναι με απλά λόγια ότι ο φορέας διαχείρισης της μαρίνας (δήμος Καλλιθέας) οφείλει ο ίδιος να προβεί σε σειρά δικών του ενεργειών για όλα αυτά τα ζητήματα, κυρίως δε σε ότι αφορά τον αυθαίρετο ελλιμενισμό. Όταν ο δήμος Καλλιθέας επιχειρήσει να ανελκύσει και να μεταφέρει σε χώρους εκτός της μαρίνας τα αυθαίρετα ελλιμενισμένα σκάφη, οι άνδρες του Λιμενικού θα βρίσκονται στη μαρίνα ώστε να μην εμποδισθεί η εφαρμογή του νόμου, εξηγούν στο kallitheaonline εκπρόσωποι της Λιμενικής Αρχής.


Όμως τι έχει γίνει δύο μήνες μετά το έγγραφο του δήμου Καλλιθέας προς το Λιμενικό; Όπως όλα δείχνουν, αυτό που εχει γίνει είναι ένα μεγάλο... ΤΙΠΟΤΑ! Ο δήμος Καλλιθέας δεν έχει προβεί ακόμα ούτε στην απομάκρυνση των αυθαιρέτως ελλιμενισμένων σκαφών. Ακόμα τουλάχιστον!
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο δήμος Καλλιθεάς και το Ελληνικό Δημόσιο συνεχίζουν να χάνουν τεράστια έσοδα. 

Ούτε στη Μπανανία δεν συμβαίνουν αυτά...
Στις 12/10/2015 το Λιμενικό Τμήμα Φλοίσβου με νέο έγγραφο του προς τον δήμο Καλλιθέας και προκειμένου να βεβαιώσει παραβάσεις και πρόστιμα για αυθαιρεσίες στη μαρίνα της Καλλιθέας... ζητά να ενημερωθεί αν οι ναυταθλητικοί όμιλοι έχουν παραχωρητήρια χρήσης χώρων της μαρίνας, για ποιά και για πόσα σκάφη δεν υπάρχουν συμβάσεις ελλιμενισμού, ενώ ζητά και το τοπογραφικό επάνω στο οποίο είναι σημειωμένες οι θέσεις ελλιμενισμού για κάθε σκάφος.

Στις 20/10/2015 ο δήμος Καλλιθέας απαντά ότι τα σκάφη (περίπου 70 και για τα οποία η ΕΙΟ εισπράττει τέλη ελλιμενισμού) της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας είναι τα μόνα που δικαιούνται νομίμως θέσεων ελλιμενισμού, ότι οι ναυταθλητικοί όμιλοι ΝΟΤΚ και ΣΕΑΝΑΤΚ δεν έχουν παραχωρητήρια χρήσης χώρων της μαρίνας. Σε ότι αφορά τα σκάφη που ελλιμενίζονται αυθαίρετα (310) ο δήμος Καλλιθέας απαντά ότι έχουν σταλεί εξώδικα προς τους ιδιοκτήτες τους με τα οποία καλούνται να συνάψουν τις συμβάσεις ελλιμενισμού με τον δήμο, όμως πολλοί ιδιοκτήτες δεν έχουν παραλάβει τα εξώδικα καθώς τα στοιχεία που έχει στην διάθεση του ο δήμος Καλλιθέας δεν είναι αληθινά ή δεν υπάρχουν...

Έξι χρόνια μετά δεν υπάρχουν στοιχεία...
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, στον δήμο Καλλιθέας υπάρχουν στοιχεία μόνο για το 30% των σκαφών. Πολύ απλά αυτό σημαίνει ότι: από τα 310 σκάφη για τα οποία ο δήμος Καλλιθέας αναφέρει επίσημα ότι ελλιμενίζονται παράνομα, μόνο για τα 90 υπάρχουν πλήρη στοιχεία. Για τα υπόλοιπα 200 δεν γνωρίζει κανείς τίποτα, ούτε σε ποιούς ανήκουν, ούτε πόσο χρονικό διάστημα ελλιμενίζονται...

Δηλαδή, έξι χρόνια μετά την παραχώρηση της μαρίνας και των κτιριακών εγκαταστάσεων στον δήμο Καλλιθέας δεν υπάρχουν στοιχεία ώστε ο δήμος να διεκδικήσει τα διαφυγόντα κέρδη. Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν όλα τα στοιχεία των ιδιοκτητών σκαφών, εμποδίζει και το Λιμενικό να βεβαιώσει τις παραβάσεις και τα πρόστιμα.

Είχαμε προειδοποιήσει
Για τα ελλειπή στοιχεία, το kallitheaonline.gr από περυσι είχε προειδοποιήσει. Στα πρώτα ρεπορτάζ για την υπόθεση, το kallitheaonline είχε αναφέρει ότι πολλά σκάφη ναι μεν βρίσκονται στη μαρίνα, αλλά δεν φαίνονται πουθενά *καταγεγραμμένα...

Επίσης, γεννά πολύ σοβαρές απορίες το γιατί από το 2009 ο δήμος Καλλιθέας δεν έχει προβεί εγγράφως στην παραχώρηση χώρων στους ναυταθλητικούς ομίλους, αλλά ούτε και στην έκδοση άδειών λειτουργίας στα δύο εστιατόρια.

Είχαμε προεδιοποιήσει επίσης και για το γεγονός ότι όταν ο δήμος Καλλιθέας επιχειρήσει να επιβάλει την τάξη και τη νομιμότητα δεκάδες σκάφη θα εξαφανισθούν από τη μαρίνα...

2,5 εκατομύρια ευρώ χάθηκαν οριστικά...
Συνοψίζοντας, έξι χρόνια μετά δεν γνωρίζει ο δήμος Καλλιθέας, ποιοί ελλιμενίζουν τα σκάφη τους στη μαρίνα, πόσα σκάφη έχει ο καθένας, ποιά από τα σκάφη αυτά είναι καταγεγραμμένα, άρα δεν θα μπορεί να προβεί και στον καταλογισμό για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, ύδατος, πολλώ δε μάλλον των τελών ελλιμενισμού, κ.α., ενώ βρίσκονται ήδη στη μαρίνα εδώ και δέκα πέντε ημέρες δύο Επιθερεωρητές – Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης, βρίσκεται σε εξέλιξη προκαταρτική έρευνα, ένας Αντιεισαγγελέας πρόσφατα ζήτησε τις λίστες με όλα τα σκάφη στη μαρίνα, η ΕΤΑΔ ζητά το 1.500.000 ευρώ για τη ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ στη μαρίνα, και το Λιμενικό ζητά τα στοιχεία για να βεβαιώσει πρόστιμα για σειρά παραβάσεων μέσα στη μαρίνα.

elegktes-sth-marina-blur

Τι λίστες έδωσε ο δήμος Καλλιθέας στον Εισαγγελέα ο οποίος τις ζήτησε, τι θα βρουν οι Επιθεωρητές-Ελεγκτές, πότε θα σταματήσει ο δήμος Καλλιθέας να χάνει έσοδα από τη μαρίνα, πότε θα αρχίσει να εισπράττει σοβαρά ποσά και όχι πενταροδεκάρες μπροστά στα εκατομύρια που έχει χάσει, πότε θα απομακρυνθούν τα αυθαίρετα ελλιμενισμένα σκάφη από τη μαρίνα, πότε θα μπορεί το Λιμενικό να βεβαιώσει τις παραβάσεις και τα πρόστιμα, πότε θα μπει επιτέλους μια τάξη εκεί κάτω, κανείς δεν μπορεί να απαντήσει. Ήδη ο δήμος Καλλιθέας δεν μπορεί να διεκδικήσει τα έσοδα ελλιμενισμού για τα 2009, 2010 και 2011 διότι έχουν παρέλθει οι νόμιμες προθεσμίες ώστε να προβεί στην απαίτηση είσπραξης τους. Αλλά και να μπορούσε, δηλώνει ότι δεν έχει τα στοιχεία. Εννοούν στον δήμο Καλλιθέας ότι δεν έχουν στοιχεία των σκαφών διότι δεν τα παρέλαβαν;...
Πάντως, σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς ο δήμος Καλλιθέας έχει χάσει προς το παρόν περίπου 2,5 – 3 εκατ. Ευρώ από τα έτη 2009, 2010 και 2011.

Τέρατα αποκαλύπτει το πόρισμα των Ελεγκτών
Τώρα συγκεκριμένα σε ότι αφορά τους Επιθεωρητές-Ελεγκτές, το κλιμάκιο ερευνά σπιθαμή προς σπιθαμή οτιδήποτε αφορά όχι μόνο την υπόθεσης της μαρίνας από το 2009, αλλά και ολόκληρο τον Οργανισμό Παιδικής Αγωγής και Άθλησης του δήμου Καλλιθέας. Η έρευνα τους σύμφωνα με το έγγραφο δύναται να επεκταθεί και σε ολόκληρο τον δήμο Καλλιθέας.

Θα παραμείνουν στη μαρίνα μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα τους. Ζήτησαν μάλιστα την συνεργασία όλων των εργαζομένων του Οργανισμού. Μεταξύ των πρώτων ενεργειών τους την πρώτη κιόλας ημέρα ήταν η καταγραφή όλων των σκαφών που ελλιμενίζονται στη μαρίνα. Ενώ ήδη, εντόπισαν και τις πρώτες παραβάσεις.

Ένα από τα πρώτα μεγάλα ερωτήματα στα οποία θα απαντήσει το πόρισμα τους είναι το γιατί δεν εισέπραττε τέλη ελλιμενισμού ο δήμος Καλλιθέας όλα αυτά τα χρόνια, δηλαδή από το 2009.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εντολή για διενέργεια ελέγχου προέκυψε κατόπιν αναφορών της Πρωτοβουλίας Πολιτών - ΣΕΑ. 

 

Τέλος, το ελληνικό Δημόσιο χάνει από τρεις πλευρές. Από τη μη βεβαιώση προστίμων για παραβάσεις που διαπιστώνει το Λιμενικό μέσα στη μαρίνα, από τον δήμο Καλλιθέας για τον ελλιμενισμό, και από την ΕΤΑΔ που ακόμα δεν έχει εισπράξει το 1.500.000 για τις καταναλώσεις ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ στη μαρίνα από το 2009.

plhroname-kai-plhronoume
Μήνυμα που έφτασε στο kallitheaonline από σκαφούχο ως απάντηση σε ερώτημα παλαιότερου ρεπορτάζ του kallitheaonline για τα τέλη ελλιμενισμού... Υπάρχει κάποιος που δεν καταλαβαίνει τι εννοεί;

aggelia-blur

Απόσμασμα μακροσκελέστατης αγγελίας του 2010 για κρουαζιέρες από την μαρίνα Καλλιθέας. Ούτε για τις κρουαζιέρες ήξερε κανείς τόσα χρόνια στην Καλλιθέα;...

*Σ.Σ.: Υπάρχουν πολλά στοιχεία τα οποία ο δήμος Καλλιθέας δεν έχει στην διάθεση του για εκατοντάδες σκάφη και όποιος θέλει μπορεί να τα ζητήσει. Υπάρχουν λίστες, υπάρχουν δορυφορικές φωτογραφίες, υπάρχουν video και υπάρχουν και εκατοντάδες φωτογραφίες. Χρόνος δεν υπάρχει για χάσιμο...

 

Τελευταίες ειδήσεις