Δημήτρης Ερμίδης - Ο 25χρονος Καλλιθεάτης Ιατρός με ένα μοναδικό χάρισμα

ermidis-dimitris-001
Ο 25χρονος Ιατρός, Δημήτρης Ερμίδης με τον πατέρα του, Ηλία Ερμίδη, υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο Καλλιθέας

"Με την αγωνιώδη προσπάθεια του αγροτικού γιατρού που θέλησε να σώσει μια ανθρώπινη ζωή και τα κατάφερε, κρατήθηκε η μητέρα μου ζωντανή μέχρι το νοσοκοκομείο".

Με αυτά τα λόγια θέλοντας να ευχαριστήσει δημόσια τον Ιατρό, η κόρη μιας ηλικιωμένης κυρίας περιγράφει σε επιστολή της σε μεγάλη επαρχιακή εφημερίδα, την περιπέτεια της σε μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο της Πελοποννήσου και πως τελικά η 95χρονη μητέρα κρατήθηκε στη ζωή, χάρις στις προσπάθεις ενός 25χρονου Καλλιθεάτη, ενώ στο νοσοκομείο της έλεγαν ότι δεν χρειάζεται να προσπαθήσει καν γιατί η μητέρα της έχει ήδη ζήσει πολύ.

Το τραγικό περιστατικό έχει ως εξής...

Ο αγροτικός ιατρός κλήθηκε να αντιμετωπίσει το εν λόγω περιστατικό (οξύ πνευματικό οίδημα) στο σπίτι της ασθενούς, η οποία βρισκόταν σε προθανάτια κατάσταση. Ύστερα από αγωνιώδεις προσπάθειες η ηλικιωμένη κρατήθηκε στη ζωή και αποφασίσθηκε η διακομιδή της στο νοσοκομείο.

Εκεί η Διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής αναφέρει στην κόρη ότι η μητέρα της... "έχει υπερβεί κατά πολύ το προσδόκιμο ζωής". Μένει εμβρόντηση με αυτό που ακούει, ότι δηλαδή η μητέρα της δεν χρειάζεται να ζήσει άλλο. Η φράση "Αν την αγαπάτε μην την ταλαιπωρείτε άλλο", με άλλα λόγια "αφήστε να την πεθάνει" ηχεί σαν καμπάνα στο μυαλό της.

Αφού νοσηλεύεται για 3 ημέρες χωρίς να της δοθεί ιδιαίτερη μεταχείριση, με έκπληξη η κόρη ενημερώνεται την 3η ημέρα ότι η μητέρα της σε μια ώρα θα πάρει εξιτήριο γιατί δεν έχει νόημα να της προσφερθεί καμία περαιτέρω ιατρική φροντίδα.

ermidis-dimitris-dhmosievmaΠριν συμπληρωθεί ένα 24ωρο από το εξιτήριο, ο αγροτικός ιατρός μαζί με τον Διευθυντή του καλούνται από την κόρη να αντιμετωπίσουν βαρύτερη υποτροπή της νόσου (βαρύτερο πνευμονικό οίδημα).

Χωρίς να χάσουν δευτερόλεπτο τα βάζουν με τον ίδιο τον Θάνατο.
Μια λάθος κίνηση, ένα μη χρονικά ακριβές συμπέρασμα και η 95χρονη θα χάσει την ζωή της. Ο Δημήτρης Ερμίδης και ο Διευθυντής του επιμένουν, εφαρμόζουν ότι έχουν μάθει στην Ιατρική Σχολή για ανάλογες περιπτώσεις. Η περίπτωση της 95χρονης κυρίας μάλιστα χαρακτηρίζεται ως ένα από τα 10 κορυφαία έκτακτα ιατρικά περιστατικά.

Κάτι μέσα τους ψιθυρίζει ότι η ηλικιωμένη κυρία όχι μόνο δεν πρέπει να αφεθεί να πεθάνει, όχι μόνο δεν έχει υπερβεί το προσδοκιμο ζωής, αλλά ότι θα επανέλθει αλλά και ότι θα ζήσει ακόμη περισσότερο.

Ύστερα από αγωνιώδεις προσπάθειες 4 ωρών ο Δημήτρης και ο συνάδελφος του τα καταφέρνουν! Η κόρη παρακολουθεί δακρυσμένη την αδυσώπητη μάχη μεταξύ Ζωής και Θανάτου και όταν της ανακοινώνουν ότι η κατάσταση της μητέρας της σταθεροποιείται, εκείνη ξεσπάει.

Η αγαπημένη της μητέρα είναι εδώ, είναι ακόμα στην Ζωή. Η αγανάκτηση αρχίζει να θεριεύει μέσα της. Ξαναθυμάται εκείνο το "η μητέρα σας έχει υπερβεί κατά πολύ το προσδόκιμο" και θέλει να εκραγεί.
Τελικά άξιζε που η μητέρα της "ταλαιπωρήθηκε" λίγο ακόμα από τον Δημήτρη Ερμίδη και τον Διευθυντή του Ανδρέα Τσεκούρα. Σε αντίθεση με ότι της έλεγαν στο νοσοκομείο "Αν την αγαπάτε, αφήστε την να φύγει". Προφανώς, αγαπάει πολύ την μητέρα της και δεν την άφησε να φύγει.

Ευχαριστεί με δάκρυα στα μάτια τους δύο ιατρούς. Ο σκιερός σχεδόν αόρατος επισκέπτης που παρακολουθεί από την γωνία του δωματίου την τελική έκβαση της μάχης της 95χρονης, αρχίζει να αποχωρεί αθόρυβα όπως αθόρυβα ήρθε και το δωμάτιο αρχίζει να πλημμυρίζει με φως.

Η κόρη της 95χρονης, όταν όλα έχουν τελειώσει αποφασίζει να τους απευθύνει ένα μεγάλο δημόσιο ευχαριστώ μέσω του τοπικού Τύπου και ταυτόχρονα να καταγγείλλει τα όσα άκουσε στο νοσοκομείο.

ermidis-dimitris-002
Ο Καθηγητής Ιατρικής, Τάκης Σκανδαλάκης κρατά στην αγκαλιά του τον 25χρονο σήμερα, Ιατρό, Δημήτρη Ερμίδη

Το πνευματικό μπόλι στο νου και την καρδιά του Δημήτρη Ερμίδη πριν 24 χρόνια, από τον νονό του, Καθηγητή Ιατρικής σήμερα και υποψηφίου δημάρχου Καλλιθέας, Τάκη Σκανδαλάκη, φαίνεται ότι έπιασε για τα καλά.
"Όσο υπάρχουν ιατροί που τιμούν τον Όρκο τους σαν τον Δημήτρη και τον Ανδρέα, εγώ θα τους ευχαριστώ θερμά που σώζουν ανθρώπινες ζωές" καταλήγει στην επιστολή της η κόρη της 95χρονης.

Ο 24χρονος Ιατρός Δημήτρης Ερμίδης συνεχίζει στην Χειρουργική όπως ο νονός του, Τάκης Σκανδαλάκης. Στοίχημα ότι θα επιχειρήσει αρκετές φορές ακόμα να σώσει μια ανθρώπινη ζωή από βέβαιο Θάνατο, κάνοντας υπερήφανη την επιστημονική κοινότητα, την οικογένεια του, κυρίως όμως τον πατέρα του Ηλία Ερμίδη και την πανέμορφη μητέρα του, Κυριακή.

Πιστεύει, ελπίζει και αγαπά τη Ζωή και αυτά τον κάνουν να μπορεί να διαβλέπει μεταξύ Ζωής και Θανάτου και έτσι να μην παρατά ποτέ την προσπάθεια, ακόμα κι αν έχει μπροστά του τα πιό δραματικά περιστατικά. 


Μ.Μ.

 

 

Τελευταίες ειδήσεις