Καθηγητής Λυκείου στην Καλλιθέα και ένας πυροσβέστης μέλη 40μελούς κυκλώματος παιδικής πορνογραφίας

Καθηγητής Λυκείου στην Καλλιθέα και ένας πυροσβέστης μέλη 40μελούς κυκλώματος παιδικής πορνογραφίας
24 Ιουν
2009

«Πολίτες υπεράνω πάσης υποψίας», μέλη σ' ένα από τα πιο σκληρά κυκλώματα διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας μέσω Διαδικτύου της τελευταίας δεκαετίας, συνελήφθησαν από τα Τμήματα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Αθήνας και Θεσσαλονίκης

Οι συλληφθέντες είχαν εκατοντάδες χιλιάδες ψηφιακά αρχεία με υλικό παιδικής πορνογραφίας σε βίντεο και εικόνες

Για την υπόθεση κατηγορούνται συνολικά 39 άτομα και ειδικότερα, 37 Έλληνες ηλικίας 20 έως 56 ετών και δυο αλλοδαποί ένας από το Καζακστάν 22 ετών και ένας από την Αγγλία 59 ετών, οι οποίοι διαμένουν ή εργάζονται στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε ακόμα δέκα πόλεις στην Ελλάδα (Λάρισα, Πτολεμαΐδα, Βόλο, Ηράκλειο, Χανιά, Αμαλιάδα, Νεμέα, Μονεμβασιά, Πρέβεζα και Κέρκυρα).

Η λίστα των συλληφθέντων σοκάρει:
-Καθηγητής Λυκείου στην Καλλιθέα
-Οδηγός σχολικού λεωφορείου (πρόκειται για ιδιωτικό δημοτικό σχολείο στο Χαλάνδρι)
- Έφεδρος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού
- Δικαστικός επιμελητής στην Αμαλιάδα
- Διευθυντής υποκαταστήματος ΟΑΕΔ στα δυτικά προάστια
- Πυροσβέστης στην Καλλιθέα
- Μηχανολόγος- τοπογράφος σε μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία
- Μεγαλοβιομήχανος κατεψυγμένων ειδών στο Μενίδι
- Ξενοδόχος
- Δύο ιδιοκτήτες καφετεριών
- Έμπορος ρούχων
- Ταξιτζής
- Τεχνικοί υπολογιστών
- Έξι φοιτητές του Πολυτεχνείου

Από τους 39 κατηγορούμενους συνελήφθησαν επ' αυτοφώρω είκοσι, σε συντονισμένη επιχείρηση με την κωδική ονομασία «spider web» που έγινε ταυτόχρονα στις παραπάνω πόλεις, την ώρα που βρίσκονταν στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές τους και διακινούσαν σκληρότατο υλικό παιδικής πορνογραφίας με βιασμούς ανηλίκων.

Η υπόθεση ξεκίνησε μετά από ενημέρωση που είχε η Ελληνική Αστυνομία από τις γερμανικές αρχές, οι οποίες εντόπισαν 170 ηλεκτρονικά ίχνη Ελλήνων χρηστών στο Διαδίκτυο, στο πλαίσιο έρευνας που πραγματοποιούσαν όταν διαπίστωσαν ότι υπήρχε ειδικό λογισμικό πρόγραμμα διαμοιρασμού αρχείων, μέσω του οποίου γινόταν η διακίνηση του πορνογραφικού υλικού.

Από τις έρευνες της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ταυτοποιήθηκαν ψηφιακά οι 39 χρήστες του Διαδικτύου, οπότε και αποφασίστηκε να γίνει συντονισμένη έρευνα που κράτησε από τις 13 μέχρι τις 19 Ιουνίου σε συνεργασία με τις κατά τόπους υπηρεσίες.

Πολλοί από τους εμπλεκόμενους διαπιστώθηκε ότι είχαν πάνω από τρία αρχεία παιδικής πορνογραφίας, γι'αυτό και κατηγορούνται σε βαθμό κακουργήματος.

Από τις έρευνες κατασχέθηκαν 87 σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικού υπολογιστή, πέντε φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και μεγάλος αριθμός ψηφιακών δίσκων cd και dvd συνολικής χωρητικότητας 35.000 GB με υλικό παιδικής πορνογραφίας.

Ορισμένοι από τους χρήστες του Ίντερνετ, ενώ έλειπαν από τα σπίτια τους την ώρα της έρευνας, διαπιστώθηκε ότι ήταν συνδεδεμένοι online στο διαδίκτυο και μέσω του ειδικού προγράμματος ανταλλαγής αρχείων, κατέβαζαν υλικό παιδικής πορνογραφίας.

Συνολικά, οι συλληφθέντες είχαν εκατοντάδες χιλιάδες ψηφιακά αρχεία με υλικό παιδικής πορνογραφίας σε βίντεο και εικόνες, πράγμα που για πρώτη φορά συναντάται στη χώρα μας.

Όλα τα στοιχεία, εξετάζονται στην Εγκληματολογική Υπηρεσία, ενώ από την ΕΛΑΣ μέσω της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας ερευνάται σοβαρά το ενδεχόμενο να έχουν φωτογραφηθεί και διακινηθεί στον παγκόσμιο ιστό παιδιά από την Ελλάδα, κάτι όμως που δεν έχει διαπιστωθεί μέχρι στιγμής.

Οι είκοσι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στους κατά τόπους εισαγγελείς.

Τελευταίες ειδήσεις