Ψαλιδόπουλος: "Πρόκληση σε βάρος της διεθνούς ειρήνης η δολοφονία Καρλώφ" - Επιστολή στον Ρώσο Πρέσβη στην Αθήνα

AVUZ ALATAN/Getty Images AVUZ ALATAN/Getty Images
20 Δεκ
2016

Τον βαθύ αποτροπιασμό για την δολοφονία του Ρώσου Πρέσβη στην Τουρκία, Αντρέϊ Καρλώφ, εκφράζει με επιστολή στον Πρέσβη της Ρωσίας στην Αθήνα, ο Πρόεδρος του Ελληνορωσικού Συνδέσμου, Θοδωρής Ψαλιδόπουλος. 

"Η επικράτηση αντιρωσικών διαθέσεων στην ευρωπαϊκή πολιτική, είναι απολύτως αποδεδειγμένο ότι καθίσταται ένας εκ των παραγόντων, οι οποίοι συντείνουν στη διεθνή αποσταθεροποίηση" αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο κ. Ψαλιδόπουλος.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολή στον Ρώσο Πρέσβη στην Αθήνα

"Εξοχώτατε κύριε Πρέσβη,

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου και των μελών του Ελληνορωσικού Συνδέσμου Σάς εκφράζω το βαθύ αποτροπιασμό μας για τη δολοφονία του Πρεσβευτή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Άγκυρα Αντρέϊ Καρλώφ. Σας παρακαλώ, επίσης, όπως δεχθείτε και διαβιβάσετε τα αισθήματα της θερμής μας συμπαράστασης και τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του δολοφονηθέντος διπλωμάτη, καθώς και τους συναδέλφους Σας στο Υπουργείο των Εξωτερικών.

Αυτή η επονείδιστη πρόκληση σε βάρος της χώρας Σας και της διεθνούς ειρήνης ανακαλεί στη μνήμη τις πλέον σκοτεινές σελίδες της ιστορίας στην περιοχή. Εμβάλλει τη διεθνή και την ελληνική κοινή γνώμη σε μεγάλη ανησυχία για την ίσως επικίνδυνη πορεία, την οποία θα μπορούσαν να ακολουθήσουν οι διεθνείς εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Έτι δε περαιτέρω, επειδή η κλιμάκωση της ισλαμικής τρομοκρατίας πλήττει ήδη και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με πλέον πρόσφατα, τα τραγικά περιστατικά των ημερών στο Βερολίνο.

img744146
Ο Αντρέϊ Καρλώφ με τον Ρώρο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν

Εν τω μέσω αυτών των γεγονότων, ο Ελληνορωσικός Σύνδεσμος αισθάνεται την ανάγκη να υπογραμμίσει εκ νέου ότι η επικράτηση αντιρωσικών διαθέσεων στην ευρωπαϊκή πολιτική, μεταξύ άλλων και δια των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, είναι απολύτως αποδεδειγμένο ότι καθίσταται ένας εκ των παραγόντων, οι οποίοι συντείνουν στη διεθνή αποσταθεροποίηση.
Το διεθνές κίνημα της φιλίας μεταξύ των λαών οφείλει να καταγράψει τη δική του συμβολή στην αναθεώρηση αυτής της αδιέξοδης στάσης. Να αναδείξει τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και των απειλών κατά της ειρήνης, οι οποίες εξελίσσονται.

img744146-b

Σύμφωνα προς τις παραδόσεις της ελληνικής αρχαιότητας, η εκπλήρωση της αποστολής του πρεσβευτή έπρεπε να περιβάλλεται από τιμή και η προστασία της ζωής του να είναι απαραβίαστη. Οι αρχαίοι Έλληνες κατεδίκαζαν πράξεις, οι οποίες αντιστρατεύονταν αυτή την ηθική και την απέδιδαν στους βαρβάρους. Η δολοφονία του Αντρέϊ Γεννάντιεβιτς είναι ακριβώς μια τέτοια πράξη, έξω από τις αξίες, τις οποίες οι Ρώσοι και οι Έλληνες συμμερίζονται. Ευχόμαστε όπως η καταδίκη, η θλίψη και η αγωνία, τις οποίες προεκάλεσε, δώσουν ταχέως τη θέση τους στην ενδυνάμωση της αποφασιστικότητας του πολιτισμού μας να δράσει υπέρ της ειρήνης.
Δράττομαι της ευκαιρίας, κύριε Πρέσβη, να Σας απευθύνω την έκφραση της υψηλής τιμής, με την οποία διατελώ."

Ο Πρόεδρος

Θεόδωρος Ψαλιδόπουλος

 

Τελευταίες ειδήσεις