Πολιτική θυέλλα στην Καλλιθέα από την καταδικαστική απόφαση για απάτη σε βάρος στελέχους της διοίκησης του δήμου

Πολιτική θυέλλα στην Καλλιθέα από την καταδικαστική απόφαση για απάτη σε βάρος στελέχους της διοίκησης του δήμου
03 Ιαν
2017

 Σε πρωτοφανής απόπειρα φίμωσης της αντιπολίτευσης εξελίσσεται στην Καλλιθέα η υπόθεση Χατζηιωαννίδη.

Στο αίτημα της δημοτικής παράταξης Η ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΜΠΡΟΣΤΑ, ο δήμαρχος Καλλιθέας να απομακρύνει από την διοίκηση του δήμου τον καταδικασθέντα για απάτη, μέλος της διοίκησης και δημοτικό σύμβουλο, Πέτρο Χατζηιωαννίδη, ο τελευταίος απάντησε με μήνυση σε βάρος των Ψαλιδόπουλο, Εμιρζά, Γαλανόπουλου και Δημάκου για συκοφαντική δυσφήμηση και παραβίαση της νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα...

Ρεπορτάζ: Μάνος Μεϊμαράκης

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χατζηιωννίδης έχει τοποθετηθεί Πρόεδρος Δημοτικής Επιχείρησης με προσωπική απόφαση του Δημήτρη Κάρναβου. Όπως αποκαλύπτει ο Θοδωρής Ψαλιδόπουλος, ο νυν δήμαρχος Καλλιθέας γνώριζε από το 2012 το αντικείμενο της εκκρεμοδικίας του στελέχους του.

'Όλα άρχισαν πριν μερικούς μήνες όταν ο πρώην δημοτικός σύμβουλος, Παναγιώτης Δημάκος και ο νυν δημοτικός σύμβουλος, Πέτρος Χατζιωαννίδης συναντήθηκαν στα δικαστήρια, ύστερα από μήνυση του Παναγιώτη Δημάκου. Η απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου ήταν καταδικαστική για τον Πέτρο Χατζιωαννίδη για απάτη ιδιαίτερας μεγάλης αξίας μεμονωμένα και κατ' εξακολούθηση σε βάρος του Παναγιώτη Δημάκου. Απόφαση κατά της οποίας ο Χατζηιωαννίδης άσκησε έφεση.
"Απομακρύνετε τον"
Τα νέα δεν άργησαν να διαδοθούν και το θέμα έφτασε στο δημοτικό συμβούλιο. Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Η ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΜΠΡΟΣΤΑ, Θοδωρής Ψαλιδόπουλος και οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιάννης Εμιρζάς και Παναγιώτης Γαλανόπουλος με παρέμβαση τους ζήτησαν από τον δήμαρχο Καλλιθέας, Δημήτρη Κάρναβο, να απομακρύνει από την διοίκηση του δήμου Καλλιθέας, τον καταδικασθέντα, Πέτρο Χατζηιωαννίδη.

Ο δήμαρχος Καλλιθέας απάντησε τότε ότι πρόκειται για ιδιωτική διαφορά μεταξύ των Δημάκου και Χατζηιωαννίδη και η υπόθεση δεν αφορά τον δήμο Καλλιθέας.

Στη συνέχεια η δημοτική παράταξη Η ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΜΠΡΟΣΤΑ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κατηγόρησε τον δήμαρχο, κ.Κάρναβο για "σκοπιμότητα σιωπής", τονίζοντας ότι ο δήμαρχος Καλλιθέας "θα εξακολουθεί να φέρει ακέραιη την πολιτική ευθύνη για το γεγονός ότι αυτή η θλιβερή υπόθεση προσβάλλει περαιτέρω το ήδη απαξιωμένο κύρος του Δήμου Καλλιθέας. Διότι, αν και από το έτος 2012 ο ίδιος εγνώριζε ότι η εν λόγω κατηγορία εκκρεμούσε ενώπιον της Δικαιοσύνης, στις δημοτικές εκλογές του 2014 καθόλου δεν εδίστασε να συμπεριλάβει τον καταδικασθέντα στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού του, για να τον ορίσει κατόπιν και (έμμισθο) Πρόεδρο της ΔΗΚΕΚ".

Η υπόθεση άρχισε να παίρνει διαστάσεις όταν τον Σεπτέμβριο ηλεκτρονικά μέσα εντός και εκτός Καλλιθέας δημοσίευσαν την ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης.

Μερικές ημέρες μετά, ο Πέτρος Χατζιωαννίδης καταθέτει έγκληση για συκοφαντική δυσφήμηση δια του Τύπου και δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων σε βάρος των Παναγιώτη Δημάκου, Θοδωρή Ψαλιδόπουλου, Γιάννη Εμιρζά και Παναγιώτη Γαλανόπουλου, απειλώντας μάλιστα και με συνέπειες τα μέσα που δημοσίευσαν την ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης.

Εξώδικο μετά τη μήνυση
Μόλις προ ημερών ο κ. Χατζηιωαννίδης άγνωστο γιατί και ενώ έχει καταθέσει την έγκληση, στέλνει τους μηνυόμενους εξώδικο το οποίο συνέταξε ο ίδιος, δηλώνοντας μεταξύ άλλων "επειδή κατά της συγκεκριμένης απόφασης άσκησα έφεση, οπότε και η προσωπική μου υπόθεση θα κριθεί σε δεύτερο βαθμό, εγώ δε μέχρι την εκδίκασή της είμαι αθώος, η αναφορά δε αυτή, βλάπτει την τιμή και την υπόληψή μου ως Δημοτικού Συμβούλου αλλά και ως Προέδρου της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Καλλιθέας" ζητώντας τους ταυτόχρονα ν απέχουν από τέτοιες ενέργειες και να τον αποκαταστήσουν μέσω των ιδίων ιστοσελίδων οι οποίες δημοσίευσαν την ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης.

psal-gen-001
Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Η ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΜΠΡΟΣΤΑ, Θοδωρής Ψαλιδόπουλος - φωτο: kallitheaonline.gr

"Δεν είναι νοητό να διαχειρίζεται τη δημοτική περιουσία αυτό το άτομο"
Η απάντηση δεν ήταν αυτή την οποία ενδεχομένως περίμενε ο κ. Χατζιωαννίδης. Με νέα ανακοίνωση η δημοτική παράταξη Η ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΜΠΡΟΣΤΑ στις 26 Δεκεμβρίου 2016, σημειώνοντας ότι η καταδικαστική απόφαση σε βάρος του κ. Χατζιωαννίδη δεν ελήφθη κεκλεισμένων των θυρών "αλλά απαγγέλθηκε από το Δικαστήριο σε δημοσία συνεδρίαση", διευκρινίζει ότι η υπόθεση είναι πολιτικό θέμα για την Καλλιθέα.
Μεταξύ άλλων αναφέρει:
"Είναι άλλο το θέμα της πειθαρχικής διαδικασίας και των κυρώσεων και άλλο το ηθικό και πολιτικό ζήτημα, το οποίο δημιουργείται εξ αυτών. Καταδικαστική απόφαση, έστω και πρωτόδικη, για αδίκημα κατά της περιουσίας, από εκείνα, τα οποία η Δημοτική νομοθεσία θεωρεί ως επιφέροντα ηθική απαξία, δεν έχει μόνο ποινικές συνέπειες. Έχει, κυρίως και πρωτίστως, πολιτικές.
Ο Δήμαρχος δεν είναι αρμόδιος να επιβάλλει πειθαρχικές ποινές. Έχει, όμως, ηθική υποχρέωση να ελέγχει την παράταξή του και να λαμβάνει τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα, ώστε να μη προκαλείται η κοινή γνώμη και να μη τίθεται σε κίνδυνο το δημόσιο συμφέρον.
Η καταδίκη Δημοτικού Συμβούλου, έστω και σε πρώτο βαθμό, για απάτη αντανακλά σε ολόκληρο το Δημοτικό Συμβούλιο. Ιδίως εντός του περιβάλλοντος της γενικευμένης τάσης προς απαξίωση των δημοσίων θεσμών, δεν είμαστε υποχρεωμένοι, ως Δημοτικοί Σύμβουλοι, να υφιστάμεθα τις ηθικές συνέπειες της βέβαιης εξίσωσης στα μάτια και τη σκέψη των δημοτών, παραδιδόμενοι στο άκριτο σχόλιο ότι "όλοι ίδιοι είστε".

Τέλος, με την ανακοίνωση της η δημοτική παράταξη Η ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ζητά εκ νέου από τον δήμαρχο Καλλιθέας να απομακρύνει τον Πέτρο Χατζιωννίδη από την διοίκηση του δήμου. "Δεν είναι νοητό να διαχειρίζεται τη δημοτική περιουσία άτομο, το οποίο έχει ήδη καταδικασθεί, έστω και σε πρώτο βαθμό, για αδίκημα απάτης. Εάν αθωωθεί στο Εφετείο, η παράταξη θα τον συγχαρεί. Αλλά, μέχρι τότε, εκτιμά ότι θα πρέπει να προστατευθούν η αξιοπιστία και το κύρος του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως και το δημόσιο συμφέρον".

Ερωτηθείς προ ημερών ο δήμαρχος Καλλιθέας, Δημήτρης Κάρναβος αν γνώριζε για την μήνυση Χατζηιωαννίδη σε βάρος των Δημάκου, Ψαλιδόπουλου, Γαλανόπουλου και Εμιρζά, δήλωσε ότι γνώριζε. Όπως επιβεβαιώνει και ο ίδιος ο κ. Χατζιωαννίδης ο δήμαρχος Καλλιθέας δεν επιχείρησε καν να τον αποτρέψει.

"Επρεπε να έχει παραιτηθεί από την πρώτη στιγμή"
Στελέχη της διοίκησης του δήμου Καλλιθέας υποστηρίζουν ότι ο κ. Χατζηιωαννίδης από την πρώτη στιγμή που άκουσε την απόφαση του δικαστηρίου σε βάρος του, όφειλε να υποβάλλει την παραίτηση του στον δήμαρχο Καλλιθέας, καθώς όπως αναφέρουν, εφόσον έχει ασκήσει έφεση μπορεί όταν και εάν δικαιωθεί από το Εφετείο να ζητήσει να επιστρέψει στην διοίκηση.

Παρόλα αυτά, προ δεκαπενθημέρου σε ένα από τα τελευταία δημοτικά συμβούλια στην Καλλιθέα, με αφορμή πρόσφατη καταδικαστική απόφαση για συκοφαντική δυσφήμηση σε βάρος του δημάρχου Καλλιθέας, ο ίδιος ο κ. Κάρναβος (γνωρίζοντας τη μήνυση Χατζηιωαννίδη) ανέφερε ότι δεν είναι πρέπον να ποινικοποιείται η πολιτική ζωή της πόλης...

Τέλος, ερωτηθείς περί των προθέσεων του μιας και ως απάντηση στο εξώδικο του η δημοτική παράταξη Η ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΜΠΡΟΣΤΑ επιμένει να ζητά την απομάκρυνση του από την διοίκηση του δήμου Καλλιθέας, ο κ. Χατζηιωαννίδης είπε ότι δεν θα ανακαλέσει τη μήνυση του.

Υπενθυμίζεται ότι είναι σε εξέλιξη ακόμα μια μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση του Αντιδημάρχου Πολεοδομίας, κ. Σοφιανίδη σε βάρος εργαζομένων του δήμου..

Σε κάθε περίπτωση στη νέα διοίκηση του δήμου Καλλιθέας πρέπει κάποιος να μιλήσει για Δημοκρατία και Ελευθερία Λόγου. Απόπειρες φίμωσης και μηνύσεις σε βάρος πολιτικών προσώπων, δημοτικών παρατάξεων, εργαζομένων και γενικά προς όποιον τόλμησει να εκφράσει διαφορετικές απόψεις θυμίζουν καθεστώς... Ερντογάν.

Τελευταίες ειδήσεις