ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Στους σκαφάτους ο λογαριασμός από το 2009 - Τι αναφέρει το πόρισμα για τη μαρίνα

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Στους σκαφάτους ο λογαριασμός από το 2009  - Τι αναφέρει το πόρισμα για τη μαρίνα
02 Αυγ
2016

Δύο χρόνια βαρέθηκα να τους ακούω: "λες ψέμματα, γράφεις μαλακίες, μας συκοφαντείς". Αυτά έλεγαν και συνεχίζουν, μέσα κι έξω από το δημοτικό συμβούλιο, δεξιά κι αριστερά στην πόλη. Ήξεραν βέβαια, είχαν τους λόγους τους να τα λένε αυτά... 
Ήρθε λοιπόν ο λογαριασμός που τόσα χρόνια πλήρωναν οι δημότες. 

Το κυριότερο που αναφέρεται σε όσα διαβάσετε παρακάτω είναι ότι ο δήμος μπορούσε να εισπράτει για ανταποδοτικά και λιμενιάτικα, αλλά δεν το έκανε. Ότι δηλαδή γράφουμε και ξαναγράφουμε στο kallitheaonline δύο χρόνια. Δεν περιμέναμε το πόρισμα για να το μάθουμε. Μέσα από μπόλικη περιπέτεια και μια δέσμη απειλών και προειδοποιήσεων, φτάσαμε στην αλήθεια. 

Γράφει ο Μάνος Μεϊμαράκης

Σήμερα, αποκαλύπτουμε μόνο μερικά αποσπάσματα του πορίσματος των Επιθεωρητών-Ελεγκτών για τη μαρίνα, αυτά που επιβεβαιώνουν το ρεπορτάζ και μόνο. Για να απαντήσουμε ως kallitheaonline σε όλους αυτούς που άριστα οργανωμένα κατασυκοφάντησαν εμάς, όχι εμείς αυτούς, έπαιξαν με την δική μας υπόληψη, όχι εμείς με την δική τους, απείλησαν αυτοί εμάς, όχι εμείς αυτούς. 

Ας αρχίσουμε λοιπόν να βλέπουμε τι βρήκαν για αρχή οι Επιθεωρητές του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. 


porisma-na-enhmerothei-o-ypourgos

Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα των Επιθεωρητών άρχισε με εντολή του Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Ταυτόχρονα είναι σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα. 

porisma-den-yfistatai-orismos-naft-marina

Ως προς το θεσμικό πλαίσιο, «δεν υφίσταται, βάσει του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου ο ορισμός «ναυταθλητική μαρίνα».

Από τούδε και στο εξής όποιος χρησιμοποιεί τον όρο «ναυταθλητική» για τη μαρίνα της Καλλιθέας θολώνει σκόπιμα τα νερά σε αυτήν την υπόθεση. Άλλο αν ο ιδρυτικός νόμος της μαρίνας προβλέπει την δημιουργία πρότυπου ναυταθλητικού κέντρου, το οποίο θα ήταν και το πρώτο στην Ελλάδα. Αυτό όμως δεν έγινε ποτέ εν τοις πράγμασι, όπως θα δούμε και στη συνέχεια.

porisma-70-tois-ekato-touristika

Η καταμέτρηση των σκαφών από τους Επιθεωρητές έγινε τον Νοέμβριο του 2015. Στο σύνολο των ελλιμενισμένων σκαφών βρήκαν μέσα 70% «μηχανοκίνητα τουριστικά σκάφη αναψυχής», δηλαδή περίπου στα 250-280. Όπως καταλαβαίνει κανείς σε ένα «πρότυπο ναυταθλητικό κέντρο» δεν μπορεί να υπάρχουν περίπου 3 εκατοντάδες τουριστικά σκάφη. Όμως σε ποιόν ανήκουν όλα αυτά τα «μηχανοκίνητα τουριστικά σκάφη αναψυχής»; Τι αναφέρουν οι Επιθεωρητές; Πέραν κάποιων που οι ιδιοκτήτες τους είναι «άγνωστοι» στην πλειονότητα τους τα σκάφη αυτά ανήκουν σε... μέλη των ναυταθλητικών σωματείων στη μαρίνα...

naftathlikotath

porisma-paraleipsh-tou-dhmou

«Η παράλειψη του δήμου Καλλιθέας» να διαθέσει θέσεις ελλιμενισμού από το 2009 θέσεις ελλιμενισμού δημιούργησε την «ανεξέλεγκτη» κατάσταση που γνωρίζουμε όλοι, με συνέπεια οι δαπάνες για ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, καθαριότητα, συντήρηση, ασφάλεια, κ.α. να βαρύνουν τον δήμο Καλλιθέας, το νομικό πρόσωπο του δήμου που λειτουργεί ως φορέας διαχείρισης της μαρίνας, αλλά και την Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου. Όλο αυτό σε χρήμα σημαίνει 1,5 εκατ. ευρώ από το 2009, σε ότι αφορά μόνο ρεύμα και νερό, χωρίς να έχουν υπολογισθεί τα έτη 2014, 2015 και 2016. Και χωρίς να έχουν υπολογισθεί οι δαπάνες καθαριότητας, συντήρησης, κ.α. Η Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου που είναι μέχρι σήμερα κύριος και νομέας της μαρίνας έχει πληρώσει τα χρήματα αυτά. Ομοίως και ο δήμος Καλλιθέας αλλά και το νομικό πρόσωπο έχουν πληρώσει για τις δαπάνες καθαριότητας, φύλαξης, κ.α. Προφανώς, η ζημιά ξεπερνά τα 2 εκατομύρια ευρώ. Μέχρι τώρα δεν έχει υπολογισθεί τι έχασε ο δήμος από ανείσπρακτα τέλη ελλιμενισμού. Σε ότι αφορά τα λιμανιάτικα θα το δούμε στη συνέχεια.

Μέχρι τώρα έχουμε μια «παράλειψη» που στοίχισε στο Ελληνικό Δημόσιο... 2 εκατομύρια ευρώ, δηλαδή περίπου 4.000 συντάξεις των 500 ευρώ... ή 5.509 επιδόματα ανεργίας...

porisma-en-tois-pragmasi

Για καιρό ακούγαμε ότι η παράδοση της μαρίνας και των κτιριακών εγκαταστάσεων δεν έγινε ποτέ από τα Ολυμπιακά Ακίνητα στον δήμο Καλλιθέας.

Αν και ο νομικός εκπρόσωπος της Εταιρίας Ακινήτων του Δημοσίου με αποκλειστική συνέντευξη πέρυσι στο kallitheaonline, ξεκαθάρισε αυτό το ζήτημα, ακόμα μέχρι πριν από έναν δυό μήνες ακούγαμε από δημοτικούς συμβούλους της σημερινής αντιπολίτευσης ότι η μαρίνα και τα κτίρια δεν παραδόθηκαν ποτέ στον δήμο, καθώς δεν υπεγράφη ποτέ το πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής. Αυτό μεταξύ άλλων έχει καταθέσει στον Εισαγγελέα και ο πρώην δήμαρχος Καλλιθέας, κ. Ασκούνης.

Και τι έγινε; Θα ρωτήσει κάποιος! Και τι έγινε αν υπεγράφη ή αν υπεγράφη το πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής της μαρίνας το 2009; Και η απάντηση είναι: απολύτως τίποτα. Το πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής είναι ένα έγγραφο με το οποίο ο δήμος Καλλιθέας θα παραδεχόταν τότε ότι παρέλαβε τις εγκαταστάσεις σε καλή κατάσταση.
Όμως επάνω ακριβώς αυτό το ζήτημα χρίσθηκε ένας ολόκληρος αστικός μύθος, ότι ο δήμος Καλλιθέας δεν μπορούσε να βάλει τάξη στη μαρίνα (άρα γνώριζαν και από το 2009 αλλά και πριν το 2009 τι γινόταν εκεί κάτω) γιατί αυτό το έγγραφο το ζητούσαν άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου για να εγκρίνουν πιστοποιητικά, άδειες, ασφαλιστικές εταιρίες, κτλ.
Πάντως, πολύ χαρακτηριστική είναι η αναφορά των Επιθεωρητών στο πόρισμα τους αυτό για εκείνον τον υπάλληλο του δήμου Καλλιθέας πριν μερικά χρόνια που η ΕΤΑΔ υπέγραψε το πρωτόκολλο παράδοσης προς τον δήμο... αλλά δεν το υπέγραφε αυτός (μέλος της επιτροπής παραλαβής) «άγνωστο για ποιους λόγους».
Βέβαια, μετά το έγγραφο αυτό δεν το υπέγραφε η ΕΤΑΔ όταν ανακάλυψαν ότι το φέσι από το ρεύμα και το νερό στη μαρίνα ξεπερνά το 1,5 εκατομύριο.

Επίσης, ο σημερινός Πρόεδρος του φορέα διαχείρισης της μαρίνας, κ. Ευσταθίου βρήκε ασφαλιστική εταιρία να ασφαλίσει τη μαρίνα χωρίς η ασφαλιστική εταιρία να απαιτεί να της δείξει ο δήμος το πρωτόκολλο παράδοσης που όλοι ήξεραν ότι δεν υπήρχε...

Τέλος πάντων, και αυτό το ζήτημα ξεκαθαρίζεται στο πόρισμα των Επιθεωρητών. «Η παράδοση-παραλαβή έχει συντελεσθεί εν τοις πράγμασι και η χρήση των εγκαταστάσεων είναι αναμφισβήτητη».

posisma-apo-th-mh-katavolh-ellimenismou

Πριν την παραχώρηση στον δήμο Καλλιθέας της μαρίνας και των εγκαταστάσεων είχε συγκροτηθεί μια Γνωμοδοτική Επιτροπή με μέλη από τα Ολυμπιακά Ακίνητα, το αρμόδιο Υπουργείο, τον δήμο Καλλιθέας, κα. που θα εξέταζε μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων λειτουργίας που αφορούσαν κυρίως τη μαρίνα. Αυτή η Επιτροπή σταμάτησε ξαφνικά να συνεδριάζει, όπως αναφέρουν στο πόρισμα τους οι Επιθεωρητές, με συνέπεια να μείνει στον αέρα ο Κανονισμός της μαρίνας. Αυτός ο Κανονισμός θα ρύθμιζε τις θέσεις ελλιμενισμού, τα τέλη ελλιμενισμού, κ.α.

Από το 2009 έως το 2012, διαπιστώνουν οι Επιθεωρητές-Ελεγκτές ότι χάθηκαν τρία πολύτιμα χρόνια «για την αξιοποίηση της μαρίνας από τον δήμο Καλλιθέας»...«από την μη καταβολή τέλους ελλιμενισμού, αλλά ακόμη και από τη μη καταβολή ανταποδοτικών τελών για παρεχόμενες από τον δήμο και τον φορέα διαχείρισης υπηρεσίες (ηλεκτροφωτισμός, καθαριότητα, ασφάλεια, ύδρευση, κτλ).»
Σε αυτό το σημείο του πορίσματος είναι η πρώτη φορά που διαβάζουμε ότι ο δήμος Καλλιθέας χάνει χρήματα από τα τέλη ελλιμενισμού και αυτή η διαπίστωση των Επιθεωρητών αφορά την περίοδο από το 2009 μέχρι το 2012. Γιατί μέχρι το 2012; Το 2012 ψηφίζεται ένας νόμος σύμφωνα με τον οποίο όλοι οι μη εμπορικές λιμένες (τα μεγάλα λιμάνια δηλαδή), εντάσσονται στους τουριστικούς λιμένες, ακόμα και αν φιλοξενούν μέσα ναυταθλητικά σκάφη.
Η είδηση-βόμβα που βγαίνει από το πόρισμα δεν είναι ότι τώρα το Ελληνικό Δημόσιο στέλνει λογαριασμό και σε ποιούς, αλλά το γιατί!

Από το 2009 που ο δήμος Καλλιθέας παρέλαβε τη μαρίνα και μέχρι και σήμερα ... και μέχρι να εγκριθεί ο Ειδικός Κανονισμός της μαρίνας... (που ακόμα μέχρι σήμερα δεν έχει εγκριθεί...) το δημοτικό συμβούλιο Καλλιθέας αλλά και το Διοικητικό Συμβούλιο του φορέα διαχείρισης της μαρίνας μπορούσαν (άγνωστο γιατί δεν έγινε ποτέ) να προωθήσουν απόφαση με την οποία θα χρέωναν στους σκαφάτους όλα αυτά τα χρόνια τέλη ελλιμενισμού και ανταποδοτικά. Και ειδικώς από το 2013, ο δήμος Καλλιθέας ήταν αρκετό να στείλει έναν τιμοκατάλογο τελών ελλιμενισμού στο αρμόδιο υπουργείο προκειμένου να αρχίσει να εισπράττει τα λιμανιάτικα. Ο σοφός νομοθέτης είχε προβλέψει ότι αν το υπουργείο για οποιοδήποτε λόγο δεν απαντήσει θετικά, ο φορέας διαχείρισης μπορούσε να αρχίσει να εισπράττει. Από το 2014 δε, δεν χρειαζόταν καν ο δήμος να ενημερώσει το υπουργείο ότι εισπράττει λιμενιάτικα.
Προφανώς, αν ο δήμος Καλλιθέας τότε είχε στείλει στο υπουργείο τον τιμοκατάλογο δεν θα γινόταν όλη αυτή η συζήτηση στην Καλλιθέα και να ψάχνουν Εισαγγελείς και Ελεγκτές γιατί ο δήμος δεν εισπράττει από τη μαρίνα και που πήγαν τόσα λεφτά. Γιατί κάπου πήγαν, οι σκαφάτοι πλήρωναν, τα λεφτά όμως δεν ήρθαν ποτέ στον δήμο.
Ανεξαρτήτως, τι αναφέρει ο νόμος του 2012, του 2013 και του 2014, το δημοτικό συμβούλιο Καλλιθέας από το 2009 μπορούσε με απόφαση του κατόπιν σύντομης ειδικής διαδικασίας να εισπράττει για τα ανταποδοτικά και για τα τέλη ελλιμενισμού. Δηλαδή και να μην εγκριθεί ποτέ ο Κανονισμός της μαρίνας, με άλλη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Καλλιθέας ο δήμος μπορεί να εισπράττει. Αυτό άλλωστε ζητάνε πλέον μέσα από το πόρισμα τους από την σημερινή διοίκηση του δήμου Καλλιθέας, μέχρι να εγκριθεί ο κανονισμός της μαρίνας. Και όχι μόνο...

porisma-o-logariasmos-stous-skafatous

Ζητούν πλέον ο δήμος Καλλιθέας με κάθε νόμιμο τρόπο να αξιώσει όλες τις δαπάνες που επιβαρύνθηκε όλα αυτά τα χρόνια από όσους έκαναν χρήση της μαρίνας, δηλαδή τους ιδιοκτήτες των εκατοντάδων σκαφών που ελλιμενίζονται από το 2009 στη μαρίνα. Είπαμε πριν, ότι οι ίδιοι οι Επιθεωρητές διαπιστώνουν ότι τα μηχανοκίνητα τουριστικά σκάφη που βρήκαν στη μαρίνα και που ξεπερνούν το 70% είναι μέλη των ναυταθλητικών ομίλων. Δεν είναι τυχαία η αναφορά αυτή στο πόρισμα! Φωτίζουν προς τα πού δήμος Καλλιθέας πρέπει να στραφεί για να εισπράξει και για παρελθόντα έτη.

Και εδώ θα γίνει το μεγάλο πανηγύρι. Όταν στείλει τις πρώτες αγωγές ο δήμος Καλλιθέας οι σκαφούχοι που τόσα χρόνια πλήρωναν θα απαντήσουν: «πάλι να πληρώσουμε; Πληρώναμε τόσα χρόνια στον Όμιλο μας», θα πουν όλοι.

Βέβαια, το τι θα πουν λίγη σημασία έχει. Άλλος θα πει: πλήρωνα λιμενιάτικα στον Όμιλο μου για να έχω θέση πρώτη μούρη στην προβλήτα 3, άλλος θα πει: εγώ πλήρωνα «συνδρομή» για να πλαγιοδετώ όπου γουστάρω. Σημασία έχει ότι ο δήμος πλέον αναγκάζεται να λάβει αυστηρά μέτρα είσπραξης και μάλιστα με κλιμάκιο Επιθεωρητών-Ελεγκτών να ελέγχει την διαδικασία.

Εδώ τώρα θα δούμε και τις δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης πόσο και πως θα στηρίξουν την διοίκηση του δήμου σε αυτό το ζήτημα. 
Αν ο Κάρναβος δεν ακολουθήσει τις υποδείξεις των Επιθεωρητών θα βρεθεί κι αυτός τυλιγμένος σε μια κόλλα χαρτί με την κατηγορία της απιστίας και μάλιστα σε βαθμό κακουργήματος. Όταν εκπρόσωπος ναυταθλητικού σωματείου της μαρίνας λέει ότι έχει ετήσια έσοδα από τη μαρίνα της τάξης των 500.000 ευρώ, ή ότι ο δήμος μπορεί να έχει έσοδα 1.000.000 ευρώ ετησίως, ε, αυτά τα λεφτά αν δεν τα φέρει ο Κάρναβος στο ταμείο του δήμου, είναι κακούργημα.

Τώρα, από τον Γενικό Κανονισμό τουριστικών λιμένων (στον οποίο εντάσσεται και η μαρίνα της Καλλιθέας) οι Όμιλοι υποχρεούνται να παραδίδουν λίστες με τα σκάφη που ελλιμενίζουν στη μαρίνα. Αλλά και ο δήμος υποχρεούταν να καταγράφει τα σκάφη. Αν δεν υπάρχουν τέτοιες λίστες στον δήμο Καλλιθέας από το 2009... υπάρχει πρόβλημα. Από αυτές τις λίστες ο δήμος θα εισπράξει τα ανταποδοτικά των προηγούμενων ετών... Επίσης, παρατηρείται το εξής φαινόμενο τα τελευταία δύο κυρίως χρόνια... πολλά σκάφη που τα βλέπαμε στη μαρίνα πλέον δεν τα βλέπουμε, πολλά άλλα υπάρχουν ακόμα. Αυτά που βλέπαμε και δεν υπάρχουν πλέον στη μαρίνα... που θα βρεθούν να πληρώσουν; Αν δεν βρεθούν ούτε στις λίστες;...

Πάντως, οι αποκαλύψεις δεν τελείωσαν! Το πόρισμα δεν έχει αγγίξει καν την ουσία αυτής της ιστορίας. Όλα αυτά στη μαρίνα δεν έγιναν μόνα τους. Αλλά σε ότι αφορά τα έσοδα που πρέπει να έχει ο δήμος από τη μαρίνα το πόρισμα αυτό λύνει τα χέρια του σημερινού δημάρχου Καλλιθέας, Δημήτρη Κάρναβου. 


 

Τελευταίες ειδήσεις