Εικόνες ντροπής και εγκατάλειψης στο πιό όμορφο μπαλκόνι της Αθήνας - ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ

Εικόνες ντροπής και εγκατάλειψης στο πιό όμορφο μπαλκόνι της Αθήνας - ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ
09 Ιουν
2016

Οι πυροσβεστικές φωλιές δεν βγάζουν στάλα νερό, οι αγωγοί των αποχετεύσεων σκάνε και τα βροθρολύματα να βγαίνουν στην επιφάνεια, οι φθαρμένες καλωδιώσεις βραχυκυκλώνουν προκαλώντας μπλακ άουτ σε όλες τις εγκαταστάσεις του παραλιακού μετώπου της πόλης, σκάφη μεγάλης αξίας μετατρέπονται από τις βροχές σε πλωτές μπανιέρες, οι προβλήτες επιπλέουν μόνοι τους, λίγο μετά το απόγευμα επικρατεί το απόλυτο σκοτάδι, μηχανήματα μεγάλης αξίας κάνουν φτερά...

Αυτή σε μερικές μόνο γραμμές είναι δυστυχώς η εικόνα σήμερα από το "καλύτερο μπαλκόνι της Αθήνας", όπως έλεγαν κορυφαίοι υπουργοί της τότε κυβέρνησης, όταν παρέδιδαν το 2009 για αξιοποίηση την περιοχή αυτή στον δήμο Καλλιθέας.

Ρεπορτάζ: Μάνος Μεϊμαράκης

Ας δούμε συγκεκριμένα, τι είδους περιστατικά συνέβησαν στη μαρίνα της Καλλιθέας μόνο το δεκαήμερο που πέρασε.


Έσκασε η αποχέτευση κάτω από τα αποδυτήρια
Προ ημερών αγωγός αποχέτευσης κάτω από τα αποδυτήρια των ναυταθλητών έσκασε με αποτέλεσμα να ανέβουν στην επιφάνεια τα βοθρολύματα. Έγιναν οι απαραίτητες επισκευές, αλλά στους χώρους των αποδυτηρίων είναι ακόμα έντονη η δυσοσμία.
marina-6-2016-001

Μπλακ άουτ από βραχυκύκλωμα
Μια ημέρα μετά το περιστατικό αυτό σημειώθηκε γενικό μπλακ άουτ στη μαρίνα και τις κτιριακές εγκαταστάσεις, το οποίο διήρκησε αρκετές ώρες. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η μαρίνα και τα κτίρια έσβησαν από βραχυκύκλωμα σε φθαρμένες καλωδιώσεις υψηλής τάσης.

Σε περιπτώσεις μπλακ άουτ, σύμφωνα με τον σχεδιασμό των εγκαταστάσεων ενεργοποιείται αμέσως η γεννήτρια. Στο προχθεσινό μπλακ άουτ η γεννήτρια δεν ενεργοποιήθηκε εξαιτίας ελλειπούς συντήρησης άγνωστο για πόσο καιρό. Ενώ και η μονάδα κλιματισμού μεγάλης αξίας που εξυπηρετούσε ανάγκες ψύξης του χώρου στον οποίο βρίσκεται η γεννήτρια, εκλάπη πριν από περίπου ένα χρόνο χωρίς κανείς να αναζητήσει τους δράστες αυτής της κλοπής.

Δεν υπάρχει πυρασφάλεια
Τώρα, σε περίπτωση κατά την οποία από ατύχημα ή δολιοφθορά προκληθεί μια φωτιά στη μαρίνα ή σε κάποιο κτίριο, οι πυροσβεστικοί σωλήνες δεν βγάζουν στάλα νερό άγνωστο για πόσο καιρό και από τις πυροσβεστικές φωλιές λείπουν όλα τα απαραίτητα εργαλεία. Σε μερικές από αυτές τις πυροσβεστικές φωλιές αντί για εργαλεία κατάσβεσης, βρέθηκαν διάφορα σκουπίδια, ένα ζευγαρι παπούτσια, ένα σπασμένο γουόκι-τόκι και ένα ανδρικό... εσώρουχο. Προφανώς, κάποιοι τις είδαν ότι είναι σε αχρηστία και τις μετέτρεψαν σε κάδους απορριμάτων.
marina-6-2016-002

marina-6-2016-003

marina-6-2016-004

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τι βρέθηκε σε πυροσβεστική φωλιά αντί για νερό. Νερό πάντως δεν βρέθηκε.Τα πλάνα είναι από χθεσινή επίσκεψη στη μαρίνα για τις ανάγκες του ρεπορτάζ..

marina-6-2016-yt


Απόλυτο σκοτάδι από αργά το απόγευμα
Επίσης, η περιοχή δεν εμπνέει για βραδινό καλοκαιρινό περίπατο, εκτός αν έχει κανείς υπηρετήσει στις Ειδικές Δυνάμεις και έχει εκπαιδευθεί να αντιμετωπίζει κινδύνους σε συνθήκες που επικρατεί πλήρες σκοτάδι. Για φυσιολογικούς ανθρώπους και τις οικογένειες τους μια βόλτα στην "παραλία" της Καλλιθέας δεν συνιστάται.

Αλαλούμ όταν βρέχει
Η πρόσφατη νεροποντή μετέτρεψε δεκάδες σκάφη σε πλωτές πισίνες. Υπενθυμίζεται ότι ο δήμος Καλλιθέας έχει κατεβάσει το ρεύμα στη μαρίνα εδώ και περίπου δύο μήνες. Οι ιδιοκτήτες των σκαφών αναφέρουν ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να γίνεται άντληση των ομβρίων υδάτων από τα σκάφη, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει πρώτα να λειτουργήσουν οι αντλίες, οι οποίες όμως δεν λειτουργούν χωρίς ρεύμα. Είναι θέμα χρόνου κάποιο σκάφος να αρχίσει να γέρνει και αν βουλιάξει ο δήμος Καλλιθέας θα πρέπει να καταβάλει αποζημιώσεις. Προ μηνός περίπου, ίσα που πρόλαβαν να βγάλουν στο χερσαίο ένα σκάφος που άρχισε να μπάζει νερά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός ότι ο δήμος Καλλιθέας έχει αναγνωρίσει ότι οφείλει στην Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου ποσό ύψους περίπου 2 εκατ. ευρώ από τις καταναλώσεις ηλεκτρικού ρεύματος και ύδατος, για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα με πηγές της ΕΤΑΔ, δεν έχει γίνει διακοπή ρεύματος τόσα χρόνια στη μαρίνα. Πάντως, για την απόφαση του δήμου Καλλιθέας να κλείσει το ρεύμα στη μαρίνα, στην ΕΤΑΔ μέχρι εχθές δεν γνώριζαν τίποτα.

Σάπιοι προβλήτες
Πολύ σοβαρές επίσης είναι οι καταγγελίες και για τους προβλήτες. Στους περισσότερους προβλήτες οι καδένες είναι σάπιες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάποιοι προβλήτες απλά να επιπλέουν. Αν οι προβλήτες δεν έχουν βάλει μόνοι τους πλώρη για το Αιγαίο, οφείλεται καθαρά στο γεγονός ότι τους κρατούν σταθερούς τα σκάφη που είναι δεμένα επάνω τους. Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια κανενός σε έντονες καιρικές συνθήκες.

"Επικίνδυνα απόβλητα"
Αξίζει να σημειωθεί ότι προ διμήνου βρέθηκαν στη μαρίνα "επικίνδυνα απόβλητα" σύμφωνα με έγγραφο της Περιφέρειας. Άγνωστο παραμένει αν έχουν απομακρυνθεί από τους χώρους της μαρίνας

Μετά από όλα αυτά συμπεραίνει εύκολα κανείς ότι αν δεν έχουμε θρηνύσει ακόμα θύματα μάλλον το οφείλουμε ή στον Άη Νικόλα, τον προστάτη των ναυτικών ή στον Θεό Ποσειδώνα ο οποίος με την τρίαινα του ξορκίζει την αδιαφορία. Πάντως, σήμερα αρχίζει δίπλα από τη μαρίνα το Φεστιβάλ των Παιδικών Σταθμών, ενώ ετοιμάζεται και το πρόγραμμα καλοκαιρινών εκδηλώσεων (camp). 

marina-6-2016-008

Αιφνιδιαστική επίσκεψη της ΕΤΑΔ
Εχθές κλιμάκιο ελεγκτών της Εταιρίας Ακινήτων του Δημοσίου για αρκετές ώρες κατέγραφε τις ζημιές και τις παραλείψεις στη μαρίνα και στις κτιριακές εγκαταστάσεις που έχουν παραχωρηθεί στον δήμο Καλλιθέας. Πάντως, ούτε οι επόμενες επισκέψεις στελεχών της ΕΤΑΔ στην περιοχή θα είναι φιλικές. 

 

Τελευταίες ειδήσεις