Δώστε στους Ναυταθλητικούς Ομίλους ότι δικαιούνται. Τώρα. Πλην όμως...

Δώστε στους Ναυταθλητικούς Ομίλους ότι δικαιούνται. Τώρα. Πλην όμως...
23 Μαρ
2016

Ας ελπίσουμε ότι η σημερινή συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Καλλιθέας με θέμα τη μαρίνα που θα γίνει και με την συμμετοχή εκπροσώπων όλων των φορέων που δραστηριοποιούνται, θα βγάλει την είδηση ότι δήμος και όμιλοι σφίξανε τα χέρια. Και απο κοινού θα κινηθούν ώστε να δημιουργηθεί επιτέλους το Εθνικό Ναυταθλητικό Κέντρο στην Καλλιθέα.

Άρθρο-παρέμβαση του Μάνου Μεϊμαράκη

Εμπεριέχει ένα σφάλμα διατύπωσης ως προς τα πραγματικά γεγονότα το εισηγητικό σημείωμα του Ευσταθίου για την σημερινή συζήτηση, αλλά αυτό που θα απασχολήσει το παρόν άρθρο, δεν είναι το "νομική φύσεως σφάλμα", αλλά μια άλλη φράση μερικές σειρές πιο πάνω στο έγγραφο.

"Παρακαλούμε όπως στα θέματα του προσεχούς δημοτικού συμβουλίου να συμπεριλάβετε και το θέμα: "Λειτουργία της Ναυταθλητικής μαρίνας του δήμου Καλλιθέας" ώστε απρόσκοπτα το νομικό μας πρόσωπο να μπορεί να επιτελέσει το έργο της δημιουργίας πρότυπου ναυταθλητικού κέντρου", κ.α.

Εδώ είναι όλη η ουσία! Ο δήμος ζητά να συζητηθεί το θέμα ώστε απρόσκοπτα, όπως λέει, να επιτελέσει το έργο της δημιουργίας πρότυπου ναυταθλητικού κέντρου. Ότι ο δήμος μέχρι τώρα δεν λειτουργούσε απρόσκοπτα στη μαρίνα είναι γνωστό. Πολλά τα εμπόδια.
Υποτίθεται λοιπόν ότι το σημερινό δημοτικό συμβούλιο θα επιχειρήσει την άρση αυτών των εμποδίων. Με το καλό, λοιπόν!

Συνεχίζοντας, τι σημαίνει "δημιουργία πρότυπου ναυταθλητικού κέντρου" στην Καλλιθέα. Απλά, σημαίνει ότι το σημερινό δημοτικό συμβούλιο θα επιχειρήσει να βάλει τα θεμέλια για να γίνει ένα αλλά ΚΑΙ πρότυπο ναυταθλητικό κέντρο. Επιπλέον, αυτό σημαίνει ότι δεν ήταν πριν, παρά το γεγονός ότι η μαρίνα έχει χαρακτηρισθεί "ναυταθλητική". Αν ήταν πριν δεν έχει ανάγκη να δημιουργηθεί. Απλή λογική! Και δεν ήταν ποτέ ναυταθλητική 100%. Το +50% ήταν και είναι σκάφη μη ναυταθλητικά, παρόλο που η σύμβαση παραχώρησης μιλά για μη ναυταθλητικά σε ποσοστό 15% και απαγορεύει τα επαγγελματικά σκάφη..

Τι άλλο υπόσχεται το σημερινό δημοτικό συμβούλιο; Ότι η μαρίνα θα γίνει επιτέλους Ναυταθλητική και στην πράξη. Γιατί όπως διαβάζουμε σε εγγράφα, επιστολές και εξώδικα από το 2005, το 2006, μέχρι και το 2011, ήταν γνωστό στον δήμο Καλλιθέας ότι "έχει αλλοιωθεί ο ναυταθλητικός χαρακτήρας της μαρίνας" καθώς έχει μετατραπεί πολλά χρόνια πίσω – πριν την παραχώρηση του 2009 – ένα καλοστημένο μαγαζί γωνία με θέα τη θάλασσα. Και ένα καλοστημένο μαγαζί γωνία είναι μέχρι σήμερα.

Από το οποίο τα οικονομούσαν συγκεκριμένοι άνθρωποι, αλλά όταν ήρθε ο λογαριασμός από την ΕΤΑΔ δεν είπαν: "τι χρωστάμε στον δήμο Καλλιθέας;"
Κι όταν ο Κάρναβος – για πρώτη φορά στην Ιστορία – τους "ενόχλησε", κάποιοι θυμήθηκαν ότι ο δήμος Καλλιθέας δεν έχει καμιά εξουσία στην παραλία, κι ότι ο δήμος τους εκβιάζει, κλπ. Ξέχασαν ότι ο άνθρωπος που εβαλε πλάτη για να πάρουν άδεια λειτουργίας το 2006 οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις στο παραλιακό μέτωπο της Καλλιθέας, ήταν ο Κάρναβος. Αν δεν υπήρχε άδεια λειτουργίας από το 2006, όλοι αυτοί δεν θα μπορούσαν να σταθούν στη μαρίνα της Καλλιθέας και θα μοσχοπλήρωναν για ελλιμενισμό σε γειτονικές μαρίνες που είναι άλλες μαφίες τα αφεντικά που σπρώχνουν τις πουτάνες, το λαθρεμπόριο, την κόκα και χρεώνουν όσο θέλουν τα λιμενιάτικα...

Από το 2006 μέχρι το 2009 η μαρίνα μας δεν απέκτησε και δα ιδιαίτερη φήμη ως Εθνικό Ναυταθλητικό Κέντρο παρόλο που την διαχείριση είχε η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία.

Από το 2009 που παραχωρήθηκε στον δήμο Καλλιθέας ο Μαργωμένος προέβη σχεδόν αμέσως σε μια σειρά αποφασιστικών ενεργειών για να βάλει τάξη στη μαρίνα. Οι πειρατές θίχτηκαν κι αρχίσαν τις προσφυγές, τα αιτήματα στον Συνήγορο του Πολίτη, τις απειλές, κ.α. Και ο Μαργωμένος επιχείρησε να κόψει τα χεράκια που αρπάζαν τα λιμενιάτικα και να τελειώσει την κομπίνα στο χερσαίο, και άλλα πολλά. Δεν γνωρίζω τι είδους βοήθεια είχε ή δεν είχε από τον Ασκουνη για να προχωρήσει. Αλλά δεν αλλάζει ότι μέχρι το 2012 που ιδρύθηκε ο φορέας διαχείρισης στον οποίο ο Μαργωμένος έγινε Πρόεδρος και τον διαδέχθηκε ο Ευσταθίου, ευθύνη για τη μαρίνα είχε ο δήμος Καλλιθέας, και όχι κάποιο Νομικό Πρόσωπο του δήμου, δηλαδή ο προηγούμενος δήμαρχος, κ. Ασκούνης και ειδικότερα η Εκτελεστική Επιτροπή του δήμου. Πρακτικά της οποίας δεν έχουν βρεθεί...

Πάντως, ο δήμος μέχρι που ήρθε ο Κάρναβος δεν εισέπραττε από τα λιμενιάτικα. Αφήστε δε, που δεν υπάρχει διάκριση στην ελληνική νομοθεσία σε ναυταθλητικές μαρίνες και άλλες μαρίνες. Και το 31Α δεν αφορά αυτή την συγκεκριμένη μαρίνα!...

Αλλά στο θέμα αυτό, της είσπραξης, ο Γιάννης Εμιρζάς έβαλε μια νέα διάσταση. Έχει δηλώσει στο δημοτικό συμβούλιο ότι και η προηγούμενη διοίκηση του δήμου εισέπραττε λιμενιάτικα, αλλά τα καταχωρούσαν σε λάθος κωδικό. Είχε μάλιστα κι ένα έντονο φραστικό επεισόδιο στο δημοτικό συμβούλιο με τον Ευσταθίου και ανέφερε συγκεκριμένα ποσά, ελάχιστα βέβαια. Τα υπόλοιπα που είναι; Δοθέντος ότι η μαρίνα ελλιμενίζει ετησίως περί τα 400 σκάφη;
Περιπλέκεται η υπόθεση..

Τώρα, γιατί ο Κάρναβος λειτουργεί τόσο διαφορετικά από τον Ασκούνη, εφόσον το ίδιο νομικό καθεστώς ισχύει και διέπει και τους δύο από το 2013, ειδικώς σε ότι αφορά την είσπραξη των τελών ελλιμενισμού, who knows!

Ας πάμε στους Ομίλους!
Δεν έχουν συμβάσεις παραχώρησης και χρήσης των γραφείων, των αποθηκών, των "εντευκτηρίων", των θέσεων ελλιμενισμού μέχρι σήμερα, ενώ θα έπρεπε να τις έχουν από το 2011. Αυτό δήλωσαν άλλωστε και την Κυριακή στην συνάντηση τους. Και έχουν δίκιο. Αυτή τη στιγμή αν δεν είναι απολύτως νόμιμα εγκατεστημένοι στη μαρίνα, αυτό συμβαίνει με ευθύνη του δήμου Καλλιθέας. O ΕΣΟΑΠ δεν τους κατοχυρώνει. Και η κ. Πετραλιά δεν το σώνει τώρα με το να τηλεφωνεί στον Κάρναβο. 

Και ο δήμος Καλλιθέας είναι ένα πράγμα, δεν είναι δύο, είναι ενιαία η διοίκηση του δήμου. Όσο ευθύνεται ο Ασκούνης, ευθύνεται και ο Κάρναβος για τα δύο χρόνια που είναι δήμαρχος για το γεγονός ότι οι Όμιλοι δεν έχουν ακόμα εγκατασταθεί πλήρως νόμιμα. Ίσως ο Κάρναβος έχει ένα ελαφρυντικό για το γεγονός ότι δεν βρήκε όλα τα απαραίτητα έγγραφα για να προχωρήσει με την έγκριση του ειδικού κανονισμού (πυρασφάλειες, διαχείριση αποβλήτων, ασφαλιστήρια, τοπογραφικά, κ.α.) Ώστε να μπορεί να εκδώσει τις συμβάσεις παραχώρησης στους Ομίλους και να μπει μια τάξη εκεί κάτω.

Υπάρχει όμως και ένα ακόμα ζήτημα σε ότι αφορά τα παραχωρητήρια. Ας πούμε ότι εγκρίνεται ο κανονισμός, και δίνει τα παραχωρητήρια ο δήμος Καλλιθέας. Σε ποιούς; Κλείσανε οι παλιοί λογαριασμοί με την ΕΤΑΔ, τα ρεύματα και τα νερά και το φέσι του 1,5 εκατ. ευρώ; Με την μήνυση για ρευματοκλοπή τι θα γίνει; Με το έγγραφο της Περιφέρειας για τα επικίνδυνα απόβλητα στη μαρίνα; Ποιός θα πληρώσει τα πρόστιμα και τις δαπάνες αποκατάστασης; Με τα διαφυγόντα κέρδη από τα δημοτικά τέλη; Με τα Λιμενικά Τέλη που οφείλει η μαρίνα στο Λιμεναρχείο;
Κι ας πούμε ότι δεν τα δίνει τα παραχωρητήρια ο δήμος; Γιατί όχι; 

Οι Όμιλοι λοιπόν, όταν ζητούν την επανεγκατάσταση τους, έχουν απόλυτο δίκιο. Αλλά τόσο καιρό γιατί δεν μιλούσαν;

Και οι πιό αδικημένοι όλων είναι οι Πρόσκοποι! Τους οποίους προσπάθησαν πολλές φορές κάποιοι να διώξουν από τη μαρίνα! Ο πόλεμος νεύρων έφτανε μέχρι του σημείου να μην αφήνουν κάποιοι τα προσκοπάκια να πλησιάζουν τα ψυγεία με τα νερά και τα αναψυκτικά. Δεν θα τα ξεχάσουμε αυτά. Αλλά κι όταν έλειπαν οι Πρόσκοποι σε αποστολές για μερικές μέρες, ήταν χοντρό το μεροκάμματο από σκαφάτους που θέλανε να αράξουν στην μαρίνα της Καλλιθέας για δυό τρεις ημέρες και τους βάζανε στις θέσεις που είχαν τις βάρκες τους οι πρόσκοποι...

Ο δήμος Καλλιθέας στην σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου οφείλει πρώτον να απαντήσει αν έχει συμπληρώσει τον φάκελο για την έγκριση του ειδικού κανονισμού και δεύτερον να υποσχεθεί ότι την επομένη της εγκρίσεως από το Υπουργείο θα εκδώσει τα παραχωρητήρια.
Και οι Όμιλοι με την σειρά τους να δεσμευθούν ότι θα πληρώσουν τον λογαριασμό στο ηλεκτρικό ρεύμα και στο νερό. Αυτό που τους αναλογεί. Ούτε περισσότερο, ούτε λιγότερο και να τα αφήσουν κάποιοι τα πονηρά ότι φοβούνται μην τυχόν οι υπηρεσίες του δήμου τους χρεώσουν παραπάνω...

Όπως και να δεσμευθούν – δεν έχουν άλλωστε κανένα νόμιμο δικαίωμα να εισπράττουν λιμενιάτικα όσοι από αυτούς – ότι θα κατευθύνουν τα μέλη τους να συνάψουν τις συμβάσεις ελλιμενισμού με τον δήμο και να πληρώνουν στον δήμο.

Αυτά τα γλυκανάλατα ότι ο δήμος θέλει να εξοντώσει τους ομίλους δεν χρειάζονται... Γιατί είναι και λίγο εκβιαστικό στους ναυταθλητές αυτό σαν σύνθημα. Ακούει ο ναυταθλητής που δεν έχει καμία σχέση με όλα αυτά και που κάνει τον ναυταθλητισμό του ότι θα εξοντώσουν τον όμιλο του και φοβάται, ανησυχεί, ρωτάει. Και ταυτίζεται, και συμμετέχει σε εκδηλώσεις "διαμαρτυρίας" χωρίς να ξέρει τι παίζει από πίσω...

"Ρε συ, τι γίνεται; Τι λένε αυτοί μέσα; Δεν είναι νόμιμοι οι όμιλοι εδώ; Κι εμείς που να πληρώνουμε τώρα; Στον δήμο ή σ' αυτούς" άκουγε κανείς σε πηγαδάκια σκαφούχων στην συνάντηση της Κυριακής.

Αλλά αν επιμένουν στα περί εξόντωσης, ας εξηγήσουν πως θα εξοντώσει ο δήμος και ποιούς ομίλους. Αν θα τους εξοντώσει ζητώντας μάλιστα και αναδρομικά για αδικαιολόγητο πλουτισμό τα λιμενιάτικα από κάποιους που εισπράττουν παράνομα, ναι, θα τους εξοντώσει, δεν έχουν άλλους πόρους. Γιατί την ίδια ώρα που κάποιοι μιλάνε για εξόντωση ενώ εισπράττουν τα "peanuts" από εκατοντάδες σκάφη, εκατοντάδες δημότες πιάνουν σειρά κι έρχονται με το κεφάλι κάτω στον δήμο για το επίδομα φτώχειας των 500 ευρώ...

Αν ο δήμος δεσμευθεί απέναντι τους και οι όμιλοι απέναντι του όλα θα πάνε καλά. Και μετά απο κοινού μπορούν να μελετήσουν και την δημιουργία ενός Πρότυπου Ναυταθλητικού Κέντρου στην Καλλιθέα, το οποίο θα είναι και το μοναδικό στην Ελλάδα. Και μπορεί να γίνει διεθνών προδιαγραφών γιατί ο Κάρναβος και την γνώση έχει και την διεθνή εμπειρία να κατανοήσει.
Και όλοι θα συνεισφέρουμε σε αυτή την προσπάθεια!

Τα συνθήματα λοιπόν ότι ο δήμος Καλλιθέας αποσκοπεί στην εμπορευματοποίηση του "λιμανιού" να μείνουν στην άκρη, γιατί εμπορευματοποίηση και μάλιστα πλήρη του "λιμανιού" κάνουν προς το παρόν αυτοί που τάχα κάηκαν τώρα μην πέσει στα χέρια ιδιωτών.

Δεν μπορεί ο δήμος να βάλει στη μαρίνα ιδιώτη χωρίς την άδεια της ΕΤΑΔ, δηλαδή του Υπουργείου Οικονομικών. Και η ΕΤΑΔ τώρα δα με τις περιπέτειες που έχει με τα 7 πορίσματα και πόσα ακόμα θα παραγγελθούν από τον Οικονομικό Εισαγγελέα... δεν θα μπει σε αυτή την διαδικασία...

Μόνο το ΤΑΙΠΕΔ μπορεί!
Η μοναδική ασπίδα προστασίας προκειμένου να μην έρθει κάποιος από το ΤΑΙΠΕΔ και να άρει την παραχώρηση της μαρίνας στον δήμο, είναι να αρχίσει η μαρίνα να γίνεται και στην πράξη Ναυταθλητική. Από τώρα, από σήμερα! Κι όποιος δεν θέλει έδει κι αλλού παραλίες, υπάρχουν ναυταθλητικοί όμιλοι που έχουν κι αυτοί αθλητές που θέλουν να γίνουν Ολυμπιονίκες.
Αλλά όταν κάποιοι όμιλοι επιχειρούν να μπουν σε επιχειρηματικά σχήματα που συζητάνε με το ΤΑΙΠΕΔ, δεν θα βγάλουμε άκρη.

Και πλέον δεν υπάρχει καμία δημοτική παράταξη που να τους υποστηρίζει ορισμένους σε αυτό το ασύλληπτο που λένε, ότι ο δήμος δεν έχει καμία εξουσία στη μαρίνα και ότι δεν ισχύει η παραχώρηση του 2009.

Όταν πέφτανε οι υπογράφες φαρδιές πλατιές στις απαλλαγές από το χερσαίο, είχε εξουσία;... Ε, κύριε Δημητρακόπουλε;

Και κάτι τελευταίο για να το κλείσω χαρούμενα!

Η ΕΙΟ και ο δήμος Καλλιθέας έχουν σχεδόν ακριβώς την ίδια σύμβαση παραχώρησης για τη μαρίνα. Η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία εισπράττει τέλη ελλιμενισμού από τη μαρίνα με την νομοθεσία για τους τουριστικούς λιμένες. Πρόεδρος Ναυταθλητικού Ομίλου και ταυτόχρονα Αντιπρόεδρος της ΕΙΟ έχει κάνει μήνυση στον δήμο γιατί εισπράττει, αλλά όχι στην ΕΙΟ. Καλό;

Αυτά, τέλος, τα είπαμε! Καλό βόλι σε όλους για σήμερα το βράδυ.

Υ.Γ.: Ο Παπαγγελόπουλος φέρνει σούπερ νόμο για την προστασία μαρτύρων. Γι' αυτό λοιπόν όλη την αλήθεια σήμερα στον δήμαρχο!

 

Τελευταίες ειδήσεις