Η Καλλιθέα ζέχνει... "απλή αναλογική" [1]

Η Καλλιθέα ζέχνει... "απλή αναλογική" [1]
10 Οκτ
2017

Όλοι περιμένουν την απόφαση της κυβέρνησης για απλή αναλογική στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ασφαλώς, δεν είναι προτιμότερο ένα εκλογικό σύστημα το οποίο νοθεύει την βούληση του εκλογικού σώματος με επίκτητες πλειοψηφίες (πχ.μπόνους εδρών). Η απλή αναλογική είναι διαχρονικό αίτημα. Όμως τώρα, η κυβέρνηση οφείλει να επεξεργασθεί πολύ σοβαρά όλα τα δεδομένα. Η απαξίωση του κόσμου στους πολιτικούς αφορά τους ίδιους και τα κατορθώματα τους, δεν αφορά την Δημοκρατία, ούτε οι πολίτες αποστρέφονται το Πολίτευμα.

Αν η κυβέρνηση δεν χειρισθεί προσεκτικά το ζήτημα, οι τοπικές κοινωνίες θα μπουν σε ένα καθεστώς ομηρίας από ισχνές μειοψηφίες με κίνητρα αμφιβόλου ηθικής.

Η μια πλευρά υποστηρίζει ότι η απλή αναλογική θα οδηγήσει τους δημάρχους σε πολιτική ομηρία και τους δήμους σε ακυβερνησία. Η άλλη πλευρά ισχυρίζεται ότι οι δήμαρχοι πρέπει να μπορούν να διοικούν χωρίς να εκβιάζονται.

Υπάρχει όμως και μια τρίτη άποψη. Την οποία οι φορείς της δεν την εκφράζουν ανοιχτά. Τι να πουν;...

Αν περάσει η απλή αναλογική στους δήμους, σε όλη την Ελλάδα θα κάνουν την εμφάνιση τους διάφοροι απίθανοι τύποι που θέλουν να "σώσουν" τους δήμους τους από όλους τους προηγούμενους. Άνθρωποι τους οποίους ελάχιστος κόσμος γνωρίζει στις τοπικές κοινωνίες. Αυτούς τους απίθανους τύπους αν τους ανακαλύψει ο Σεφερλής, το 2019 το Δελφινάριο θα κάνει εισπρακτικό ρεκόρ δεκαετίας.

Πρόκειται για ανθρώπους που γνωρίζουν ότι δεν ασκούν καμιά επιρροή στους δήμους τους, κατ' αρχήν δεν μπορούν. Δεν τους εμποδίζει κανείς να απευθυνθούν στις πλατιές λαϊκές μάζες και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου, αλλά δεν τολμάνε.
Αν κλείσουν ψηφοδέλτια, δηλαδή αν βρουν ικανό αριθμό ανθρώπων να τους ακολουθήσουν ως υποψήφιοι δημοτικοί συμβούλοι, ο στόχος τους είναι ένας. Να πιάσουν όσους περίπου ψήφους απαιτείται για να περάσουν το εκλογικό μέτρο, για να εκβιάσουν στη συνέχεια και πολιτικά αλλά και με την ποινική έννοια, τον πρώτο. Όποιος είναι ο πρώτος. Ο Α; Τον Α! Ο Β; Τον Β. Όποιος και να είναι ο πρώτος την πρώτη Κυριακή.

Όταν βάζεις σε έναν δήμαρχο το ζήτημα: ή θα με βολέψεις, να με κάνεις ας πούμε Αντιδήμαρχο ή Πρόεδρο του τάδε Οργανισμού, και εγώ ως αντάλλαγμα θα κατευθύνω τους ψηφορόρους μου σε εσένα την δεύτερη Κυριακή, αυτό όλο είναι εκβιασμός. Όχι μόνο στο πρόσωπο ενός δημάρχου ο οποίος θέλει να ανανεώσει την θητεία του ή ενός υποψηφίου δημάρχου ο οποίος είναι πρώτος σε σταυρούς την πρώτη Κυριακή. Είναι ωμός εκβιασμός σε όλους τους πολίτες που κατεβαίνουν να ψηφίσουν. Είναι ωμός εκβιασμός στην Δημοκρατία την ίδια. Είναι φασίστες!

Έρχονται με τον μανδύα των υποψηφίων δημάρχων για να εκβιάσουν ολόκληρες τοπικές κοινωνίες, έχοντας στο νου τους συγκεκριμένα ανταλλάγματα για τον εαυτό τους και μόνο. Λεφτά θα είναι; Αξιώματα και θέσεις με αμοιβή θα είναι; Πάντως δεν έρχονται για να προσφέρουν.

Μόνη λύση όπως την εκφράζουν και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με εμπειρία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στις ανάγκες της; Ναι, στην απλή αναλογική αλλά με υψηλό εκλογικό μέτρο ασφαλείας.

Συνεχίζεται...

Μάνος Μεϊμαράκης

 

Τελευταίες ειδήσεις