Κώστας Ασκούνης - Προεδρος ΚΕΔΕ: "Ανοιχτό προσκλητήριο διεκδίκησης σε όλους τους δημάρχους της χώρας"

Κώστας Ασκούνης - Προεδρος ΚΕΔΕ: "Ανοιχτό προσκλητήριο διεκδίκησης σε όλους τους δημάρχους της χώρας"
02 Οκτ
2011

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2011, 13:03

Με μεγάλη διαφορά κέρδισε τις εκλογές της ΚΕΔΕ η παράταξη του ΠΑΣΟΚ, καθιστώντας βέβαιη την εκλογή του δημάρχου Καλλιθέας Κ. Ασκούνη στη θέση του Προέδρου.

Το Αυτοδιοικητικό Κίνημα συγκέντρωσε 255 ψήφους κερδίζοντας 16 έδρες στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο (13 δημάρχους και 3 δημοτικούς συμβούλους).
Εξελέγησαν οι δήμαρχοι Κ. Ασκούνης Γ. Μπουτάρης, Απ. Κοιμίσης, Γ. Κουράκης, Δ. Τσιαντής, Γ. Πετρίδης, Γ. Λυμπέρης, Κ. Καλλίρης, Ν. Παπαγγελής, Χ. Ουσουλτζόγλου, Απ. Καρύδας, Λ. Μαλούτας, Σ. Δανηιλίδης, Γ. Καμίνης (ex officio), καθώς και οι δημοτικοί σύμβουλοι Γ. Λύτρας, Γ. Θεοδωρακόπουλος, Δ. Καλογερόπουλος (Αιγιάλεια).

Η Αδέσμευτη Δημοκρατική Αυτοδιοικητική Κίνηση (ΑΔΑΚ) που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία συγκέντρωσε 179 ψήφους κερδίζοντας 11 έδρες (6 δημάρχους και 5 δημοτικούς συμβούλους).

Εξελέγησαν οι δήμαρχοι Κ. Τζανακούλης, Δ. Μαραβέλιας, Λ. Κυρίζογλου, Γ. Κοτρωνιάς, Στ. Αργειτάκος και οι δημοτικοί σύμβουλοι Δ. Καλογερόπουλος (τ. πρόεδρος ΤΕΔΚΝΑ), Β. Μπαρμπάκος, Γ. Καραγιάννης, Γ. Μουράτογλου, Βλ. Σιώμος και Κ. Βιρβιδάκης.

Ακολουθεί η Δημοκρατική Αυτοδιοίκηση που αποτελεί συμμαχία της Δημοκρατικής Αριστεράς και των Οικολόγων με δυο έδρες, (έναν δήμαρχο και έναν δημοτικό σύμβουλο). Εξελέγησαν ο δήμαρχος Γ. Ιωακειμίδης και ο δημοτικός σύμβουλος Φ. Προβατάς.

Η Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ με μια έδρα (ένα δημοτικό σύμβουλο). Εξελέγη ο δημοτικός σύμβουλος Σπ. Τζόκας.

Η παράταξη του ΚΚΕ Λαϊκή Συσπείρωση έλαβε 10 ψήφους και δεν κατάφερε να κερδίσει καμία έδρα, ενώ μια θέση στο Δ.Σ εξασφαλίζει εξ οφίτσιο ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης. Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Δ. Βουνάτσος, δήμαρχος Μυτιλήνης έλαβε 2 ψήφους.

Ασκούνης: "Προσκλητήριο ενότητας και διεκδίκησης"
Ο κ. Ασκούνης αμέσως μετά τα αποτελέσματα δήλωσε: "Ευχαριστώ τους συναδέλφους απ'όλες τις παρατάξεις, γιατί με την συμπεριφορά και τη στάση τους συνέβαλαν στο να διεξαχθεί η κορυφαία αυτή διαδικασία σε κλίμα ομοψυχίας και συναίνεσης. Το Αυτοδιοικητικό Κίνημα εξέλεξε μεγάλη πλειοψηφία στην διοίκηση της ΚΕΔΕ και με την υποστήριξη της Δημοκρατικής Αριστεράς εκλέγει πρόεδρο με διευρυμένη πλειοψηφία. Την επόμενη μέρα, όλοι μαζί, χωρίς εξαιρέσεις, θα αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αυτοδιοίκηση. Μας ενώνουν τα προβλήματα, κάνουμε προσκλητήριο ενότητας,συσπείρωσης, συστράτευσης σ'όλες τις παρατάξεις. Την επόμενη μέρα θα ξεκινήσουμε συναντήσεις με το υπουργείο Εσωτερικών, για τα θέματα που έχουμε επισημάνει και φέρνουν δυσκολίες στο έργο μας. Το δεύτερο μεγάλο θέμα είναι το θέμα των πόρων που δικαιούται η αυτοδιοίκηση με βάση τις προτεραιότητες κοινωνικής προστασίας, πρόνοιας και αλληλεγγύης".

Πρώτη δημοσίευση: Κυριακή, 2 Οκτωβρίου, 15:38
Οι τέσσερις προτεραιότητες για τον Κώστα Ασκούνη

Εύκολη επικράτηση του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ, που πραγματοποιούνται τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου, δείχνουν οι ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί στη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα 500 μέλη της γενικής συνέλευσης που εκλέγει το 31μελες δ.σ. της ΚΕΔΕ, περίπου 230 προέρχονται από το κυβερνών κόμμα, περίπου 180 από τη Νέα Δημοκρατία, 13 από τη Δημοκρατική Αριστερά, 10 από το ΚΚΕ, 8 από το ΣΥΝ, ενώ 59 εμφανίζονται ως ανεξάρτητοι. Να σημειωθεί ότι στη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ συμμετέχουν οι 325 δήμαρχοι και 175 δημοτικοί σύμβουλοι από όλους τους δήμους της χώρας.

Σύμφωνα με τις ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί το ΠΑΣΟΚ, αναμένεται να εκλέξει 16 με 17 συμβούλους (συν τον Γ. Καμίνη που συμμετέχει αυτοδικαίως στο διοικητικό συμβούλιο τής ΚΕΔΕ ως δήμαρχος Αθηναίων), η ΝΔ 13 με 14 και η Δημοκρατική Αριστερά 1. Δεν αναμένεται να εκλέξουν σύμβουλο το ΚΚΕ (δεν έχει ούτε στο σημερινό δ.σ. της ΚΕΔΚΕ) και ο ΣΥΝ (στο απερχόμενο δ.σ. έχει έναν εκπρόσωπο).

Τέσσερις προτεραιότητες για τον Κ. Ασκούνη

Με βάση τα συγκεκριμένα αποτελέσματα, νέος πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναμένεται να εκλεγεί ο δήμαρχος Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες θα θέσει τέσσερις προτεραιότητες στο διάστημα της θητείας του.

1) Πρώτα απ' όλα, την επίλυση όλων των εκκρεμών ζητημάτων για τους δήμους σε σχέση με τα θεσμικά αλλά και οικονομικά θέματα. Να σημειωθεί ότι ως προς τα θεσμικά βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας του το νομοσχέδιο-σκούπα της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, με στόχο να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις στον «Καλλικράτη».

2) Κατά δεύτερον, να δοθεί έμφαση στον κοινωνικό ρόλο που πρέπει να διαδραματίζουν οι δήμοι μέσα από την ενίσχυση πετυχημένων θεσμών, όπως είναι το «Βοήθεια στο Σπίτι» ή η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς. Στόχος είναι ο κοινωνικός αυτός ρόλος να αποκτήσει μόνιμα και σταθερά χαρακτηριστικά, ειδικά σε μία τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία για τους πολίτες.

Να σημειωθεί πως από τον Οκτώβριο, όπως άλλωστε έχει δηλώσει και η γενική γραμματέας Ισότητας των Δύο Φύλων, άλλη μια κοινωνική υπηρεσία, αυτής της προστασίας των κακοποιημένων γυναικών, θα περάσει στους κεντρικούς δήμους των περιφερειών.

3) Μία ακόμη προτεραιότητα της νέας ηγεσίας της ΚΕΔΕ είναι ο αναπτυξιακός ρόλος που πρέπει να παίξουν οι δήμοι, προσφέροντας μεταξύ άλλων τοπικές θέσεις εργασίας σε μια χειμαζόμενη αγορά εργασίας.

4) Τελευταία στην απαρίθμηση αλλά όχι και στη σημασία είναι η αναβάθμιση και εμπέδωση της αξιοπιστίας του πολιτικού προσωπικού των δήμων, σε μια εποχή μάλιστα που η πολιτική, ειδικά στο επίπεδο των κεντρικών εκπροσώπων των πολιτών (βουλευτές, υπουργοί κ.λπ.) δεν περνάει και τις καλύτερες της ημέρες.
Στόχος είναι οι πολιτικοί σε τοπικό επίπεδο (δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι), που ούτως ή άλλως βρίσκονται πιο κοντά στα καθημερινά προβλημάτων των πολιτών, να αφήσουν πίσω τους τα οποία προβλήματα δημιουργήθηκαν στο παρελθόν και να δημιουργήσουν πραγματικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τους δημότες τους.

aftodioikisi.gr

 

Τελευταίες ειδήσεις