ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ - Τι μεσολάβησε το καλοκαίρι του 2012 και πάγωσε η ΕΤΑΔ την παράδοση της μαρίνας

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ - Τι μεσολάβησε το καλοκαίρι του 2012 και πάγωσε η ΕΤΑΔ την παράδοση της μαρίνας
07 Απρ
2015

Στο παρά 1' ούτε καν στο παρά 5' , όπως όλα δείχνουν έχασε τον Ιούνιο του 2012 ο δήμος Καλλιθέας την ΧΡΥΣΗ ευκαιρία να αποκτήσει το πολυπόθητο πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής της μαρίνας σκαφών από την Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου. Έγγραφο με την χρήση του οποίου στη συνέχεια θα προχωρούσαν οι διαδικασίες  και ο δήμος από τότε (έστω) θα μπορούσε να βάζει στα ταμεία καυτό χρήμα με ουρά.

Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση παραχώρησης της μαρίνας είχε υπογραφεί από τον Απρίλιο του 2009.

Ρεπορτάζ: Μάνος Μεϊμαράκης

Αναλυτικότερα, από την εξέταση του πρωτοκόλλου παράδοσης-παραλαβής που υπεγράφη από τον δήμο Καλλιθέας αλλά ποτέ από την ΕΤΑΔ, και από την αλληλογραφία της ΕΤΑΔ με τον δήμο Καλλιθέας για ζητήματα που αφορούν την κατάσταση στη μαρίνα, προκύπτουν τα εξής:

Στις 2 Δεκεμβρίου του 2011 το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού παιδικής Αγωγής και Άθλησης (Φορέας Διαχείρισης της μαρίνας) του δήμου Καλλιθέας εγκρίνει τον Κανονισμό Λειτουργίας της μαρίνας. [Η πρώτη πρόσκληση για διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς (ναυταθλητικούς συλλόγους, φορείς, κ.α.) για την διαμόρφωση του Κανονισμού Λειτουργίας της μαρίνας έχει ημερομηνία 11 Μαϊου του 2009]. 

Στις 8 Φεβρουαρίου του 2012, το δημοτικό συμβούλιο εγκρίνει κατα πλειοψηφία τις απόφασεις του Οργανισμού για τον Κανονισμό Λειτουργίας και τα τέλη ελλιμενισμού των σκαφών στη μαρίνα και λοιπών παρεχόμενων υπηρεσιών.

Το επόμενο βήμα πρέπει να το κάνει η ΕΤΑΔ, να εγκρίνει δηλαδή την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Καλλιθέας.

Στις 3 Μαρτίου του 2012 η Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου εγκρίνει με την σειρά της τις αποφάσεις για τον Κανονισμό Λειτουργίας και Τελών Ελλιμενισμού. Δίνει δηλαδή το πράσινο φως, τώρα το επόμενο βήμα είναι η παράδοση του πρωτοκόλλου παράδοσης – παραλαβής της μαρίνας.

Η υπόθεση βρίσκεται σε τελική ευθεία!

Πράγματι λοιπόν, στις 14 Ιουνίου του 2012 εμφανίζεται ένα έγγραφο της ΕΤΑΔ με τίτλο: Πρωτόκολλο Παράδοσης - Παραλαβής, στον δήμο Καλλιθέας με το οποίο ζητούνται οι υπογραφές των μελών της επιτροπής παραλαβής του δήμου. Υπογράφουν οι εξουσιοδοτημένοι από τον δήμο Καλλιθέας υπάλληλοι. Και εδώ παγώνει ο χρόνος...

Ενώ θα περίμενε κανείς να επιστραφεί το πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής υπογεγραμμένο από την ΕΤΑΔ, αντι του εγγράφου αυτού, 3 μήνες μετά και συγκεκριμνένα στις 3 Σεπτεμβρίου του 2012 παραδίδεται με δικαστικό κλητήρα εξώδικο της ΕΤΑΔ προς τον δήμο Καλλιθέας με το οποίο η ΕΤΑΔ διαπιστώνει σειρά παραβάσεων της σύμβασης παραχώρησης (του 2009) και καλεί τον δήμο Καλλιθέας να συμμορφωθεί με τους όρους της, ειδάλλως ενδεχομένως να άρει και την σύμβαση για τη μαρίνα. Είναι το έγγραφο αυτό με το οποίο η ΕΤΑΔ καλεί τον δήμο Καλλιθέας να πληρώσει το 1.000.000 ευρώ για ηλεκτρικό ρεύμα και νερό από τις χρήσεις στη μαρίνα.

Στο ίδιο έγγραφο η ΕΤΑΔ διαπιστώνει επίσης ότι η μαρίνα είναι ανασφάλιστη [...] όπως επίσης και την λειτουργία παράνομων εστιατορίων. Και δίνει προθεσμία 60 ημερών στον δήμο Καλλιθέας για την άρση των παραβάσεων.

Αλλά και ένα χρόνο αργότερα, δηλαδή τον Αύγουστο του 2013, όπως προκύπτει από την αλληλογραφία μεταξύ του δήμου Καλλιθεάς και την ΕΤΑΔ οι παραβάσεις αυτές συνεχίζονται.

Ενώ λοιπόν όλα έδειχναν ότι ο δήμος Καλλιθέας θα έπαιρνε το πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής... κάτι μεσολάβησε μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου του 2012 και αυτό το έγγραφο δεν έφτασε ποτέ υπογεγραμμένο από την επιτροπή παράδοσης της ΕΤΑΔ στον δήμο Καλλιθέας.

Ερωτήματα...

Τι μεσολάβησε άραγε; Πως η ΕΤΑΔ ενώ ήταν έτοιμη να παραχωρήσει πλήρως την παραλία στον δήμο, άλλαξε γνώμη κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή; Τι άλλαξε, ενώ από τα τέλη του 2011 όλα έδειχναν ότι η παράδοση της παραλίας ήταν μια υπόθεση που θα έχει κλείσει μέχρι το καλοκαίρι του 2012, και τελικά ούτε μέχρι σήμερα η μαρίνα δεν έχει παραδοθεί;..

Γιατί μια διαδικασία που έτρεχε τρία χρόνια πάγωσε ξαφνικά;

Ήταν οι παραβάσεις που εντόπισε η ΕΤΑΔ και εξαιτίας αυτών προειδοποίησε ότι θα άρει την παραχώρηση; Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι όλη η παραχωρούμενη έκταση στην παραλία της Καλλιθέας θα επέστρεφε στο Ελληνικό Δημόσιο και ευτυχώς που η ΕΤΑΔ δεν προχώρησε στην άρση της παραχώρησης.

θα μπορούσε η ΕΤΑΔ να παραδώσει την μαρίνα και τις λοιπές εγκαταστάσεις γνωρίζοντας όλες αυτές τις παραβάσεις; Αν η ΕΤΑΔ υπέγραφε την παράδοση των εγκαταστάσεων και για παράδειγμα την επίμαχη περίοδο που η μαρίνα ήταν ανασφάλιστη συνέβαινε ένα δυστύχημα με νεκρό πχ. έναν εργάτη συντήρησης σκαφών ή ξεσπούσε μια πυρκαγιά στην μαρίνα με υλικές ζημιές σε ελλιμενισμένα σκάφη ή εγκαταστάσεις ή και τραυματίες... θα οδηγούνταν σιδηροδέσμιοι στον εισαγγελέα για απολογία και στελέχη της ΕΤΑΔ; Φυσικά.

Τι θα είχε γίνει σήμερα αν ο δήμος Καλλιθέας είχε το πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής; Θα ήταν θέμα χρόνου να αδειοδοτηθεί η μαρίνα, και ο δήμος θα μπορούσε να εισπράτει τέλη ελλιμενισμού από 415 σκάφη (σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας που είχε λάβει τις σχετικές εγκρίσεις), θα είχαν αναπτυχθεί (όπως προβλέπεται και από την σχετική νομοθεσία για τον Ολυμπιακό Πόλο Φαλήρου) εμπορικές χρήσεις και σειρά δραστηριοτήτων (με τα ανάλογα έσοδα και για τον δήμο), κ.α. Με λίγα λόγια θα έμπαινε στα ταμεία του δήμου καυτό χτήμα με ουρά.

Πάντως, σύμφωνα με τον τότε Πρόεδρο της Ολυμπιακά Ακίνητα, κ. Χατζηεμμανουήλ, η αδειοδότηση της μαρίνας θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί από το 2006 αν...


Σ.Σ.: Το έγγραφο αυτό (πρωτόκολλο παράδοσης - παραλαβής), απόσπασμα του οποίου δημοσιεύουμε στην κορυφή της σελίδας, είναι προϊόν της δημοσιογραφικής έρευνας των τελευταίων ημερών. Διασταυρώνουμε συνεχώς νέα στοιχεία και πληροφορίες. 

 

Τελευταίες ειδήσεις