Εγκαινιάστηκε πλήρως ανακατασκευασμένο το «Κόκκινο Σχολείο»

Εγκαινιάστηκε πλήρως ανακατασκευασμένο το  «Κόκκινο Σχολείο»
24 Δεκ
2021

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του ανακατασκευασμένου κτιρίου «Κόκκινο Σχολείο» στην Καλλιθέα στη συμβολή των οδών Περικλέους και Μεταμορφώσεως, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη.


Το εμβληματικό αυτό κτήριο, μοναδικού κάλους και αρχιτεκτονικής χτίστηκε με πρωτοβουλία της Ειρήνης Λασκαρίδου από τον αρχιτέκτονα Αριστομένη Βάλβη, την περίοδο 1922 -1924 και αποτελούσε ξενώνα του Οίκου Τυφλών.

Οι κύριες όψεις παρουσιάζουν στοιχεία νεομπαρόκ, ενώ στο πάνω μέρος παρατηρούνται νεοβυζαντινά και νεογοτθικά στοιχεία σε μορφολογία Art Nouveau.

kokkino sholeio 05

 

Είναι ένα από τα πιο αξιόλογα δείγματα κτηρίων της εποχής του, το μοναδικό ίσως αρχιτεκτόνημα του είδους του και το μόνο σωζόμενο έργο του Βάλβη στην Αθήνα.

Το κτίριο στην συνέχεια έκανε την διαδρομή του ως Δημόσια Εμπορική Σχολή και αργότερα Δημοτικό Σχολείο από το οποίο πέρασαν γενιές Καλλιθεατών.


kokkino sholeio 07


Τη δέηση των εγκαινίων τέλεσε ο Πανοσολογιότατος Αρχιμανδρίτης πατέρας Σισώης Σκάρκος ενώ την κορδέλα των εγκαινίων έκοψαν ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης και ο Δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος.

kokkino sholeio 08


Κατά τον χαιρετισμό του ο κ Κάρναβος υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Είμαστε περήφανοι και συγκινημένοι σήμερα γιατί παραδώσαμε στην πόλη μας, πλήρως ανακατασκευασμένο, ένα από τα ομορφότερα και πιο ιστορικά κτίρια της Καλλιθέας, το Κόκκινο Σχολείο. Το Κόκκινο Σχολείο παίρνει μια νέα ζωή, αφού θα στεγάσει το Δημοτικό μας ωδείο με 250 μαθητές!»

 

kokkino sholeio 09


Ο κ. Βορίδης δήλωσε σχετικά: «Είμαι περήφανος για την συμβολή της πολιτείας σε ένα τέτοιο έργο. Το όμορφο αυτό κτήριο αναβαθμίζει σημαντικά την περιοχή και θα είναι, μαζί με τις υπηρεσίες του ωδείου ένας πόλος έλξης για τα παιδιά. Συγχαρητήρια στο Δήμο Καλλιθέας για το έργο αυτό».

kokkino sholeio 03Τελευταίες ειδήσεις