Λόφος Σικελίας: Τι ζητά το Ελεγκτικό Συνέδριο από τον δήμο Καλλιθέας

Αεροφωτογραφία του Λόφου Σικελίας πριν απο μερικές δεκαετίες.. Αεροφωτογραφία του Λόφου Σικελίας πριν απο μερικές δεκαετίες..
29 Δεκ
2020

Παρέμβαση- σταθμός του Ελεγκτικού Συνεδρίου ζητά από τον δήμο Καλλιθέας να αποκαταστήσει το δημόσιο συμφέρον στην υπόθεση του Λόφου Σικελίας.


Μια σκοτεινή υπόθεση που ταλαιπωρεί την Καλλιθέα για περισσότερα από 15 χρόνια...

Η πρόσφατη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής - την οποία επιδίωξε η σημερινή διοίκηση του δήμου - ο δήμος Καλλιθέας να προχωρήσει σε αγωγή κατά των ιδιωτών-ιδιοκτητών του περίφημου οικοπέδου στον Λόφο Σικελίας, ήταν η φυσική συνέχεια της παρέμβασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Οι αντιπολιτευόμενες δημοτικές παρατάξεις δεν είχαν καμία άλλη επιλογή από το να συμφωνήσουν. Πολλώ δε μάλλον όταν το Ελεγκτικό Συνέδριο απαιτεί να επιστρέψει στο δημόσιο ένα τόσο μεγάλο ποσό. 

Ουδείς μπορεί να γνωρίζει ποιά θα ήταν η ένταση της ομοφωνίας, αν δεν υπήρχε η παρέμβαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Το ίδιο το Κράτος επί σειρά ετών με την συμπεριφορά του επιβράβευσε την κακοπιστία και την προσπάθεια ιδιωτών να πλουτίζουν αδικαιολόγητα εις βάρος δημόσιου χρήματος.

Ειδικά για την συγκεκριμένη υπόθεση, το ίδιο το Κράτος και μάλιστα πολύ νωρίτερα θα έπρεπε να μεριμνήσει. Παρόλα αυτά, η παρέμβαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεσμεύει τον δήμο Καλλιθέας. 


Δρόμος χωρίς επιστροφή

Ουσιαστικά με την παρέμβαση του αυτή το Ελεγκτικό Συνέδριο ζητά να κλείσει η υπόθεση με την επιστροφή στο δημόσιο ολόκληρου του ποσού με το οποίο αποζημιώθηκαν επιπλέον οι ιδιώτες (αφού αποζημιώθηκαν με μεγαλύτερο ποσό απ’ αυτό που έπρεπε να έχουν αποζημιωθεί) και αναθέτει στον δήμο Καλλιθέας την αποκατάσταση του δημοσίου συμφέροντος.

Πιό συγκεκριμένα, ο δήμος Καλλιθέας με την αγωγή αυτή θα επιδιώξει την επιστροφή του αδικαιολόγητου πλουτισμού από αποζημίωση αναγκαστικής απαλλοτρίωσης οικοπέδου καθώς και θα αναζητήσει πρωτότυπους τίτλους ιδιοκτησίας τους οποίους οι ιδιοκτήτες... εξακολουθούν να έχουν στην κατοχή τους.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, πρόκειται για ποσό 662.692,50 (συν τόκους που έλαβαν οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες χωρίς να οφείλονται) το οποίο δεν έπρεπε να είχαν λάβει (απο μεταφορά συντελεστή δόμησης). Το ποσό αυτό θα έπρεπε να είχε αφαιρεθεί από την καταβληθείσα σε αυτούς αποζημίωση.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτος, ενώ στους ιδιοκτήτες του οικοπέδου αυτού έπρεπε να είχε καταβληθεί ποσό 1.212.457,50 ευρώ, κατεβλήθη ποσό 1.875.150 ευρώ, με αποτέλεσμα να προκύπτει ότι τους έχει καταβληθεί αχρεωστήτως ποσό 662.692,50 ευρώ, το οποίο πρέπει να επιστραφεί από αυτούς, πλέον τόκων.

Τελευταίες ειδήσεις