Ανοιχτή επιστολή: Τι ζητά ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Καλλιθέας στην μετά-κορονοϊό εποχή

Ο Πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Καλλιθέας, κ. Ανδρέας Αναστόπουλος Ο Πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Καλλιθέας, κ. Ανδρέας Αναστόπουλος
19 Μαϊ
2020

Κατάργηση προκαταβολής φόρου, επέκταση μείωσης ενοικίου, επιδοτήσεις, χορηγήσεις άτοκων δανείων, επιμήκυνση της αναστολής καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, διεύρυνση ωραρίου λειτουργίας κατά μια ώρα, κατάργηση ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων, είναι μερικές από τις προτάσεις τις οποίες ζητά να υλοποιηθούν ο Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Καλλιθέας.

Επιπλέον, ο ΕΣΚ σε ανοιχτή επιστολή του προς τον δήμαρχο Καλλιθέας με κοινοποίηση και προς τους αρχηγούς των δημοτικών παρατάξεων ζητά πεζοδρομήσεις, επέκταση τραπεζοκαθισμάτων και διακοπή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης για χρέη προς το Δήμο.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανοιχτή επιστολή του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Καλλιθέας.

“Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,
Η πατρίδα μας κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια ιδιαίτερη και πρωτοφανή κατάσταση υγειονομικής κρίσης. Παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες, την ιδιαιτερότητα της κρίσης και τα χρόνια προβλήματα της χώρας μας, είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση αντιμετώπισε την κρίση αυτή με εξαιρετική επιτυχία, αξιοποιώντας τόσο το πολιτικό και το επιστημονικό της επιτελείο, όσο και τους «μαχητές» της πρώτης γραμμής, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των μονάδων υγείας που με αυταπάρνηση έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν έναν δύσκολο αγώνα στην προσπάθεια καταπολέμησης της πανδημίας .
Είναι, επίσης δεδομένο ότι η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού πειθάρχησε στα περιοριστικά μέτρα που θεσπίστηκαν, με ομοθυμία, σοβαρότητα και αίσθημα ατομικής ευθύνης.

Τα αποτελέσματα δικαίωσαν τις θυσίες όλων μας. Είμαστε από τις χώρες με το χαμηλότερο δείκτη κρουσμάτων παγκοσμίως. Η πατρίδα μας αποτελεί πλέον παράδειγμα προς μίμηση για όλο τον κόσμο, αποδεικνύοντας ότι, όταν θέλουμε, μπορούμε να είμαστε ηγέτες κι όχι ουραγοί.

Η Καλλιθέα, ένας από τους πολυπληθέστερους Δήμους της χώρας μας, υπήρξε επίσης ένα εξαίρετο παράδειγμα επιτυχούς τήρησης των μέτρων προστασίας. Παρά το ότι είναι ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη, κατάφερε να παραμείνει, κατά το δυνατόν, αλώβητη από την υγειονομική κρίση, γεγονός στο οποίο συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό η ετοιμότητα που επέδειξε η Διοίκηση και το προσωπικό του Δήμου, η υπεύθυνη στάση των δημοτικών παρατάξεων και των συμπολιτών μας, καθώς και της μεγάλης πλειοψηφίας των καταστηματαρχών της πόλης, οι οποίοι τήρησαν με ευλάβεια τους κανόνες και τις οδηγίες που δόθηκαν από τους αρμόδιους φορείς.

Η επιτυχία αυτή, όπως γνωρίζουμε πολύ καλά όλοι, για να έχει συνέχεια, θα πρέπει να στηριχτεί σε ένα εξίσου επιτυχημένο σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας της χώρας μας, η οποία, ίσως αναμενόμενα, επίσης «ασθένησε» από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης. Είναι, δε εύλογο η σκυτάλη των πρωτοβουλιών στο ζήτημα της επανεκκίνησης της αγοράς, η οποία ήδη είναι σε εξέλιξη, να δοθεί πλέον όχι στους υγειονομικούς ειδήμονες, αλλά στους ανθρώπους της αγοράς, δηλαδή στους ιδιοκτήτες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των βιοτεχνιών, των εμπορικών καταστημάτων κλπ, έτσι ώστε, όσα κερδίσαμε μέχρι σήμερα, να τα κεφαλαιοποιήσουμε και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

Ως εκ τούτου, Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Καλλιθέας, προτείνουμε τα κάτωθι:

 • Διεύρυνση του προβλεπόμενου χρόνου αναστολής καταβολής ασφαλιστικών εισφορών μη μισθωτών, έως τα τέλη του έτους.
 • Κατάργηση προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις, ώστε να δοθεί μια «οικονομική» ανάσα, ενώπιον της «κούρσας» κάλυψης του χαμένου δρόμου.
 • Μόνιμη κατάργηση του «έκτακτου» τέλους επιτηδεύματος που οδηγεί σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας.
 • Επέκταση μείωσης ενοικίου, ώστε να αποφύγουν οι επιχειρήσεις το οριστικό lockdown από τη συνεχή ροή παγίων και απαλλαγή έως 100% του ενοικίου, για τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές.
 • Φορολογικά μέτρα ελάφρυνσης, τα οποία θα εστιάζουν στην αναπροσαρμογή των οφειλών, την αναδιάρθρωση χρεών και τη δυνατότητα μακροπρόθεσμης ρύθμισης οφειλών.
 • Άτοκη χρηματοδότηση επιχειρήσεων, μέσω χορήγησης δανείων, χωρίς τη μεσολάβηση τραπεζών (Δάνειο COVID-19).
 • Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών, με σκοπό τη διασφάλιση της ανταποδοτικότητας και της χορήγησης συντάξεων.
 • Κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων και μετατόπιση, για την παρούσα χρονιά, της έναρξης των τακτικών θερινών εκπτώσεων, λόγω της κρίσης
 • Λήψη μέριμνας για τις εποχικές επιχειρήσεις που πλήττονται ιδιαίτερα λόγω κρίσης
 • Δυνατότητα δημιουργίας ακατάσχετου εταιρικού λογαριασμού, με σκοπό την προστασία της ρευστότητας των επιχειρήσεων
 • Χορήγηση άτοκων δανείων στους καταναλωτές για την ενίσχυση της καταναλωτικής ζήτησης
 • Επιδότηση για επανεκκίνηση της επιχείρησης, με σκοπό την εν γένει προστασία της επιχειρηματικότητας και δη της μικρομεσαίας επιχείρησης
 • Απλοποίηση των όρων εκταμίευσης πόρων ΕΣΠΑ, ώστε να αποτελέσουν εργαλείο ανάπτυξης της ελληνικής επιχειρηματικότητας.
 • Ένταξη και των ατομικών εμπορικών επιχειρήσεων/χωρίς απασχόληση, στο μέτρο της "Επιστρεπτέας Προκαταβολής".

  Επιπλέον μέτρα που αφορούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση:

 • Οριζόντια λήψη μέτρων για όλες τις επιχειρήσεις της πόλης με 100% απαλλαγή τελών, καθώς και διακοπή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης για χρέη προς το Δήμο, έως 31.12.2020.
 • Αναστολή δόσεων έως 31.12.2020 όσων έχουν μπει σε ρύθμιση για οφειλές στο Δήμο. Μετά τη λήξη του χρόνου αναστολής, θα ξεκινήσει η καταβολή των δόσεων με παράταση χωρίς ποινές και προσαυξήσεις.
 • Επέκταση τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων (όπου είναι εφικτό) χωρίς παραβίαση πολεοδομικών όρων και με βασικό κριτήριο τη δυνατότητα διέλευσης πεζών, εμποδιζομένων ατόμων, ΑΜΕΑ κλπ.
 • Πεζοδρομήσεις (κατά τις βραδινές ώρες μετά το κλείσιμο των καταστημάτων) όπου είναι εφικτό ώστε τα καταστήματα εστίασης να καλύψουν τον μέγιστο αριθμό θέσεων.
 • Σύμπραξη Δήμου και Εμπορικού Συλλόγου Καλλιθέας με σκοπό τη διενέργεια διαφημιστικής καμπάνιας που θα παροτρύνει τους καταναλωτές να στηρίξουν την τοπική αγορά και τα καταστήματα της πόλης μας.

Επιπλέον, προτείνουμε το ωράριο των καταστημάτων, έως την αποκλιμάκωση της κρίσης να διαμορφωθεί ως κάτωθι (προαιρετικά): Δευτέρα – Τετάρτη: 10:00 - 16:00, Τρίτη- Πέμπτη- Παρασκευή : 10:00 - 21:00, Σάββατο: 10:00 - 15:00

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Η πατρίδα μας πέτυχε να αντιμετωπίσει μια πολύπλευρη και πολυεπίπεδη κρίση. Όμως, όπως πολύ συχνά και πολύ σωστά αναφέρεται , είμαστε ακόμα στην αρχή. Απαιτείται καθολική συναίνεση, συνεπή στάση, συνεχής προσπάθεια και, το κυριότερο, να δείξουμε εμπιστοσύνη στους ανθρώπους που έχουν όχι μόνο τη θέληση, αλλά και τις γνώσεις, την εμπειρία και τις ικανότητες να διαχειριστούν την κρίση με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο.

Εμείς, οι άνθρωποι της αγοράς, δηλώνουμε παρόντες, έτοιμοι να συνεισφέρουμε κατά το δυνατόν, στην αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων που έχουμε να αντιμετωπίσουμε όλοι μας. Η μικρομεσαία επιχείρηση αποτελεί έναν από τους βασικότερους άξονες της εθνικής μας οικονομίας, η μικρομεσαία επιχείρηση έβαλε και θα ξαναβάλει πλάτη για να περάσουμε με ασφάλεια και από αυτές τις συμπληγάδες..."

Τελευταίες ειδήσεις