SNF RUN 2019: Ένας αγώνας με φιλανθρωπικό χαρακτήρα

SNF RUN 2019: Ένας αγώνας με φιλανθρωπικό χαρακτήρα
09 Μαϊ
2019

Ανακοινώθηκαν από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί που θα ενισχυθούν οικονομικά από τον βραδινό αγώνα δρόμου «SNF RUN: Τρέχοντας προς το Μέλλον». Ο αγώνας θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 23 Ιουνίου, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ολυμπιακής Ημέρας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Summer Nostos Festival 2019.

Οι οργανισμοί που θα ενισχυθούν μέσα από το φετινό «SNF RUN» είναι οι εξής: ΚΕΘΙΣ (Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας Σερρών), Π.Α.Σ.Κ.Α. (Πανελλήνιος Αθλητικός Σύλλογος Κινητικά Ανάπηρων), και, Σύλλογος Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα και Φίλων Ν. Ροδόπης ΠΕΡΠΑΤΩ.

Επιμέλεια: Ελεάνα Φλασκή 

Ο αγώνας περιλαμβάνει διαδρομές των 6 και των 10 χιλιομέτρων, καθώς και διαδρομή 1 χιλιομέτρου για αθλητές των Special Olympics.

Η εκκίνηση των δύο πρώτων διαδρομών θα πραγματοποιηθεί από το Παναθηναϊκό Στάδιο, στις 20:50 και 21:10 αντίστοιχα, με τους δρομείς να διασχίζουν το κέντρο της πόλης και στη συνέχεια, μέσω της Λεωφόρου Συγγρού, να τερματίζουν στον Στίβο του ΚΠΙΣΝ.

Για να δηλώσετε συμμετοχή στον αγώνα, πατήστε εδώ.

Πως θα υλοποιηθεί και πρακτικά η συνεισφορά 

Η κατάθεση των χρημάτων θα γίνεται ηλεκτρονικά και μόνο (πληρωμή μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας) προς τον εκάστοτε οργανισμό που επιλέγει ο δρομέας, μέσω της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Αναγέννηση & Πρόοδος», η οποία έχει τη διοργανωτική επίβλεψη του αγώνα. Στη συνέχεια, η «Αναγέννηση & Πρόοδος» θα αποδώσει το συνολικό και πλήρες ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε έναν από τους τρεις μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.

Με τη συνεισφορά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), το ποσό που θα συγκεντρωθεί από τη συμμετοχή των δρομέων, θα τριπλασιαστεί, μεγαλώνοντας το δώρο που θα λάβουν οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί. Για παράδειγμα, σε συνεισφορά δρομέα των €5 (ελάχιστο προτεινόμενο ποσό), το ΙΣΝ θα συνεισφέρει επιπλέον €10, και έτσι ο οργανισμός θα λάβει €15 από την εν λόγω συμμετοχή.

Ας γνωρίσουμε τους τρεις συλλόγους που θα ενισχυθούν από τον αγώνα:

1) Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας Σερρών - ΚΕΘΙΣ

kethis

Το Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας Σερρών-ΚΕΘΙΣ είναι ένα σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με ουσιαστική κοινωνική δραστηριότητα, στηριζόμενο κυρίως στον εθελοντισμό. Αφορά σε άτομα με αναπηρία, όπως: εγκεφαλική παράλυση, σκλήρυνση κατά πλάκας, εγκεφαλικά επεισόδια, παθήσεις Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, αυτισμό, νοητική υστέρηση, ψυχικά νοσήματα.

Κατά τη θεραπεία αξιοποιείται η κίνηση του αλόγου, η θερμότητά του, η ικανότητά του για επαφή και η επικοινωνία με τον άνθρωπο. Με την ομαδικότητα, το παιχνίδι και το άλογο ως πολύ ισχυρό κίνητρο -σύμφωνα με παγκόσμιες επιστημονικές έρευνες- δημιουργούνται μοναδικά σωματικά, νοητικά, αισθητηριακά και ψυχολογικά οφέλη.
Επίσης, το άλογο περπατώντας, μιμείται τον ανθρώπινο βηματισμό, μεταφέροντας στον κορμό του αναβάτη την ίδια ακριβώς κίνηση που μεταδίδουν τα πόδια στους ανθρώπους με φυσιολογική βάδιση.

Η συμμετοχή των αθλητών ιππασίας του ΚΕΘΙΣ στα Special Olympics Hellas είναι μεγάλη εδώ και χρόνια. Το δε Κέντρο παρέχει δυνατότητα δωρεάν διαμονής σε ενδιαφερόμενους για θεραπευτική ιππασία που διαμένουν εκτός Σερρών. Τα έξοδα οργάνωσης και λειτουργίας του Κέντρου, ο εξοπλισμός και η φροντίδα των αλόγων, καθώς και η επιμόρφωση των βοηθών και εκπαιδευτών, είναι μερικά μόνο από τα κόστη που σε καθημερινή βάση καλείται να καλύψει το ΚΕΘΙΣ.Η δωρεά των δρομέων και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος θα συμβάλει στη συνέχιση των θεραπευτικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΚΕΘΙΣ.

2) Πανελλήνιος Αθλητικός Σύλλογος Κινητικά Ανάπηρων (Π.Α.Σ.Κ.Α.)

paska

Ο Πανελλήνιος Αθλητικός Σύλλογος Κινητικά Αναπήρων (Π.Α.Σ.Κ.Α.) ιδρύθηκε το 1987, και εδρεύει στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης στο Ίλιον Αττικής. Είναι ο πρώτος καθαρά αθλητικός σύλλογος για άτομα με κινητικές αναπηρίες, που ιδρύθηκε στην Ελλάδα, γεγονός που προσδίδει ιδιαίτερο βάρος στην πορεία του έως σήμερα. Ο Π.Α.Σ.Κ.Α. συνέβαλε ουσιαστικά στη δημιουργία του θεσμού του Πανελληνίου Πρωταθλήματος ατόμων με αναπηρία, με έτος έναρξης το 1988.

Σήμερα ο Π.Α.Σ.Κ.Α. διατηρεί στο δυναμικό του 90 αθλητές σε αγωνιστικά τμήματα. Παράλληλα, μεγάλος αριθμός ατόμων με αναπηρία συμμετέχουν περιοδικά στα προγράμματα μαζικού αθλητισμού, αλλά επίσης και σε πρωτοποριακά προγράμματα για τη βελτίωση της φυσικής κατάστασής τους, καθώς και της δυνατότητάς τους για αυτόνομη κίνηση με σκοπό τη φυσική και ψυχολογική ανεξαρτησία τους και την ουσιαστική ένταξη και κοινωνικοποίησή τους. Βασικό εργαλείο υλοποίησης όλων αυτών των προγραμμάτων είναι οι αθλητικές εγκαταστάσεις που διατηρεί ο Π.Α.Σ.Κ.Α: ειδικό προσαρμοσμένο Γυμναστήριο, αίθουσα Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης, κλπ.

Η δωρεά των δρομέων και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος θα συμβάλει στην αντικατάσταση του δαπέδου του Γυμναστηρίου, εμβαδού 500τμ -το οποίο έχει καταστραφεί λόγω της χρόνιας χρήσης- με ειδικό βιομηχανικό δάπεδο, προκειμένου οι αθλητές να γυμνάζονται κάτω από συνθήκες βέλτιστης ασφάλειας.

3) Σύλλογος Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα και Φίλων Ν. Ροδόπης ΠΕΡΠΑΤΩ

perpato

Ο Σύλλογος ΠΕΡΠΑΤΩ είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε στην Κομοτηνή το 2002. Το 2012, με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), ίδρυσε το Κέντρο Εκπαίδευσης Αυτόνομης Διαβίωσης ΑμεΑ, το οποίο λειτουργεί ως κέντρο εκπαίδευσης και υποστήριξης των ΑμεΑ με σκοπό την εξασφάλιση του πρωταρχικού δικαιώματός τους για ανεξάρτητη διαβίωση, ψυχοκοινωνική αποκατάσταση και ανάπτυξη των δεξιοτήτων και ικανοτήτων τους, κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να μπορούν να διαβιούν όσο το δυνατόν πιο αυτόνομα και ενεργά στο φυσικό περιβάλλον τους.

Παράλληλα έχουν τη δυνατότητα, με τη βοήθεια του επιστημονικού προσωπικού, να δημιουργήσουν το είδος και τον τρόπο της υποστήριξης που είναι κατάλληλη για εκείνους, ανάλογα με τις ανάγκες τους, γεγονός που βελτιώνει την ποιότητα ζωής τους μέσα στο Κέντρο, αλλά και στην προσωπική κατοικία τους.

Η εκπαίδευση των ΑμεΑ γίνεται μέσω εξατομικευμένου προγράμματος αυτονομίας σύμφωνα με τις ανάγκες της καθημερινότητας του κάθε ατόμου, όσον αφορά τη χρήση αμαξιδίου και ράμπας, τη διαχείριση της ατομικής υγιεινής, το πρόγραμμα αποκατάστασης στο νερό, την ορθοστάτιση, κ.ά.

Η δωρεά των δρομέων και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος θα συμβάλει στην κάλυψη των λειτουργικών εξόδων συμμετοχής ατόμων με αναπηρία, (μετακίνηση, διατροφή, κόστος εξωτερικών δραστηριοτήτων, όπως για παράδειγμα, θεραπευτική ιππασία και κανό) τα οποία δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να συμμετάσχουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Συλλόγου.

Δείτε επίσης: Summer Nostos Festival 2019: Οκτώ ημέρες γιορτής γεμάτες πολιτισμό,άθληση και παιχνίδια

Τελευταίες ειδήσεις