Τρίτη 2 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Τρίτη 2 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου
31 Μαρ
2019

Με το μήνυμα «Τα βιβλία μας βοηθούν να μη βιαζόμαστε» του Λιθουανού Kęstutis Kasparavičius, διεθνούς φήμης εικονογράφου και συγγραφέα εορτάζεται στις 2 Απριλίου, η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.

Η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (International Board on Books for Your People –IBBY) έχει ορίσει από το 1966 την 2α Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, ημέρα των γενεθλίων του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν - Hans Christian Andersen, με σκοπό κάθε παιδί ανά την υφήλιο να αγαπήσει το διάβασμα αλλά και να μάθει τόσο την αξία των βιβλίων όσο και της ανάγνωσης.

Ρεπορτάζ: Ελεάνα Φλασκή

Από τότε και κάθε χρόνο ένα διαφορετικό Εθνικό τμήμα της IBBY – η Ελλάδα ανέλαβε τον ρόλο αυτό το 2004- ετοιμάζει ένα μήνυμα και μία αφίσα τα οποία διανέμονται και μεταφράζονται ανά τον κόσμο. Έτσι, για το 2019 το υλικό του εορτασμού ανέλαβε το τμήμα της Λιθουανίας μέσω του Kęstutis Kasparavičius, ο οποίος έως σήμερα έχει εικονογραφήσει περισσότερα από 60 βιβλία, σε αρκετά από τα οποία μάλιστα έχει γράψει και το κείμενο. Έργα του κυκλοφορούν σε 29 χώρες, έχουν εκτεθεί σε 20 ατομικές εκθέσεις και 13 φορές στη Διεθνή Έκθεση Παιδικού Βιβλίου στη Μπολόνια.

Flyer2018 1500 olo

Το μήνυμα του συγγραφέα

Το μήνυμα του Λιθουανού εικονογράφου-συγγραφέα που ακολουθεί για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, είναι τόσο ζωντανό και αληθινό που αδιαμφισβήτητα θα βρείτε πολλά κοινά.

«Βιάζομαι!... Δεν έχω χρόνο!... Αντίο!... Ακούμε τέτοιες κουβέντες κάθε ημέρα όχι μόνο στη Λιθουανία, που βρίσκεται στο κέντρο της Ευρώπης, αλλά και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου. Συχνά επίσης ακούμε να λέγεται ότι ζούμε στην εποχή της υπέρμετρης πληροφόρησης της ταχύτητας και της βιασύνης.

Αν όμως πάρεις στα χέρια του ένα βιβλίο, νιώθεις αμέσως διαφορετικά. Φαίνεται πως τα βιβλία έχουν αυτή τη θαυμαστή ιδιότητα – μας βοηθούν να χαλαρώσουμε. Μόλις ανοίξεις ένα βιβλίο και βυθιστείς στα ήρεμα βάθη του, δεν έχεις πια τον φόβο πως όλα περνούν με ξέφρενη ταχύτητα κι εσύ δεν προλαβαίνεις να δεις τι γίνεται. Ξαφνικά, αρχίζεις να πιστεύεις ότι δεν χρειάζεται να τρέχεις με τόση βιασύνη για μία δουλειά μάλλον ασήμαντη. Στα βιβλία όλα συμβαίνουν ήσυχα, με μία τάξη καθορισμένη με ακρίβεια. Ίσως επειδή οι σελίδες τους είναι αριθμημένες, ίσως γιατί οι σελίδες κυλούν απαλά και γαλήνια καθώς τις γυρίζεις. Στα βιβλία, όσα έχουν γίνει στο παρελθόν συναντούν με ηρεμία τα όσα πρόκειται να συμβούν.

Το σύμπαν ενός βιβλίου είναι ορθάνοιχτο συνδυάζει μ’ επιτυχία την πραγματικότητα με τη φαντασία. Και καμία φορά αναρωτιέσαι αν ήταν σ’ ένα βιβλίο ή στη ζωή που πρόσεξες πόσο όμορφα πέφτουν από τη στέγη ενός σπιτιού οι σταγόνες του λιωμένου χιονιού ή πόσο ευχάριστος είναι στα μάτια ο τοίχος του γείτονα καλυμμένος με βρύα. Το ξέρεις από ένα βιβλίο ή από την πραγματικότητα ότι τα κόκκινα μούρα δεν είναι όμορφα μόνο αλλά και πικρά; Ήταν σ’ ένα βιβλίο ή στην πραγματικότητα που ήσουν ξαπλωμένος ένα καλοκαίρι στο γρασίδι ή που καθόσουν σταυροπόδι και κοιτούσες τα σύννεφα να ταξιδεύουν στον ουρανό;

Τα βιβλία μάς βοηθούν να μη βιαζόμαστε, τα βιβλία μάς μαθαίνουν να παρατηρούμε το καθετί, τα βιβλία μάς προσκαλούν, ακόμα και μας υποχρεώνουν καμιά φορά να καθίσουμε για λίγο. Συνήθως διαβάζουμε καθιστοί, με το βιβλίο στο τραπέζι ή στα γόνατά μας, έτσι δεν είναι;

Και δεν έχετε ζήσει άλλο ένα θαύμα – εκείνο που όταν διαβάζετε ένα βιβλίο, το βιβλίο διαβάζει εσάς; Ναι βέβαια, τα βιβλία έχουν την ικανότητα να διαβάζουν. Διαβάζουν το μέτωπό σας, τα φρύδια σας, τις άκρες των χειλιών σας, που γυρίζουν προς τα επάνω από χαρά, προς τα κάτω από λύπη.

Πρώτ’ απ’ όλα, όμως, τα βιβλία διαβάζουν τα μάτια σας. Και κοιτάζοντας μέσα στα μάτια σας βλέπουν... Ε, ξέρετε τι βλέπουν !
Είμαι βέβαιος ότι τα βιβλία ποτέ δεν βαριούνται όταν βρίσκονται στα γόνατά μας. Κάποιος που απολαμβάνει το διάβασμα – παιδί ή μεγάλος- μας κινεί το ενδιαφέρον πολύ περισσότερο από κάποιον που δεν νοιάζεται για τα βιβλία, κάποιον που κυνηγάει διαρκώς το ρολόι, που δεν έχει ποτέ καιρό να καθίσει, που δεν καταφέρνει να παρατηρήσει πολλά απ’ όσα υπάρχουν γύρω μας.

Για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, η ευχή μου σε όλους μας είναι: Να υπάρχουν ενδιαφέροντα βιβλία για τους αναγνώστες και ενδιαφέροντες αναγνώστες για τα βιβλία»!

Τη μετάφραση του μηνύματος για τη χώρα μας επιμελήθηκε, όπως κάθε χρόνο άλλωστε, η επίτιμη Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος κ. Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου ενώ η αφίσα τυπώθηκε και διανέμεται ήδη με την ευγενική χορηγία των Εκδόσεων Πατάκη.

Ο "Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου" είναι το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (IBBY). 

csm ICBD 2019 Poster copy a48d7ee828

Τελευταίες ειδήσεις