Ιδιοκτήτες σχολών οδήγησης στην Καλλιθέα οι δύο ιδιώτες στο κύκλωμα με τα διπλώματα - ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

Ιδιοκτήτες σχολών οδήγησης στην Καλλιθέα οι δύο ιδιώτες στο κύκλωμα με τα διπλώματα - ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ
16 Μαρ
2019

Συνολικά 9 άτομα, εκ των οποίων 7 υπάλληλοι της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Αττικής και 2 ιδιώτες, ιδιοκτήτες σχολών οδήγησης στην Καλλιθέα, συνελήφθησαν την Πέμπτη 14 Μαρτίου σε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση, για την εξάρθρωση εγκληματικής ομάδας που δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην παράνομη έκδοση διπλωμάτων οδήγησης. Μάλιστα, ο ένας εκ των ιδιοκτητών σχολών οδήγησης είναι κορυφαίο στέλεχος διοικητικού συμβουλίου σωματείου εκπαιδευτών οδήγησης.

Βεβαίωναν επιτυχές αποτέλεσμα στη διαδικασία θεωρητικής εξέτασης, χωρίς την παρουσία των υποψηφίων οδηγών, με «στημένες – εικονικές» αίθουσες εξετάσεων και από την δράση τους η οποία προσδιορίζεται
τουλάχιστον από τις αρχές του 2018, αποκομίσαν χρηματικά ποσά εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Τους παρακολουθούσαν 9 μήνες
Η μεθοδική έρευνα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, διήρκησε περισσότερο από 9 μήνες, καταλήγοντας στην αποδόμηση της συμμορίας.

Από την αστυνομική έρευνα και τη συνδυαστική αξιολόγηση και αξιοποίηση των συλλεχθέντων στοιχείων (ευρήματα, κατασχέσεις, φυσική επιτήρηση, profiling, τεχνητές μέθοδοι κ.λ.π.) διακριβώθηκε πλήρως ο τρόπος δράσης της εγκληματικής ομάδας (modus operandi).
Σύμφωνα με τα δεδομένα της έρευνας οι συλληφθέντες υπάλληλοι, απο κοινού με τα υπόλοιπα μέλη της εγκληματικής ομάδας - ιδιοκτήτες σχολών οδήγησης, ενέχονται σε σωρεία περιπτώσεων εικονικών θεωρητικών εξετάσεων υποψηφίων οδηγών.
Συγκεκριμένα, έναντι χρηματικής αμοιβής, παρείχαν τη δυνατότητα σε υποψήφιους οδηγούς να μην παρίστανται κατά την διάρκεια των θεωρητικών εξετάσεων αλλά να εμφανίζονται στο ηλεκτρονικό σύστημα ως επιτυχόντες, διευκολύνοντας με τον τρόπο αυτό την απόκτηση άδειας ικανότητας οδήγησης.

Σχεδίαζαν να κάψουν την Διεύθυνση
Οι δράστες, μεταξύ των προθέσεων τους να μην αφήσουν ίχνη πίσω τους προφανώς επειδή άρχισαν να αισθάνονται ότι σύντομα οι Αρχές θα βρεθούν στον δρόμο τους, σχεδίαζαν να προκαλέσουν εμπρησμό στο κτίριο της Διεύθυνσης Μεταφορών της Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Τομέα Αθηνών.

Είχαν μοιράσει ρόλους
Η εγκληματική ομάδα λειτουργούσε κατά τρόπο απόλυτα μεθοδικό και οργανωμένο, και τα μέλη της είχαν διακριτούς ρόλους. Άλλοι αναζητούσαν υποψηφίους που δεν εμφανίζονταν στις εξετάσεις, άλλοι συγκέντρωναν και παρέδιδαν τα σχετικά Δελτία Εκπαίδευσης και Εξέτασης στους εμπλεκόμενους υπαλλήλους οι οποίοι στο τελικό στάδιο εμφάνιζαν τουσ υποψηφίουσ ως επιτυχόντες στο ηλεκτρονικό σύστημα, μέσω του κεντρικού υπολογιστή (server) της Υπηρεσίας.
Μάλιστα οι υπάλληλοι – μέλη της εγκληματικής ομάδας για να διευκολύνουν τη δράση του κυκλώματος είχαν καθιερώσει συγκεκριμένες μέρες κατά τις οποίες μια αίθουσα εξέτασης υποψηφίων οδηγών ήταν «στημένη», δηλαδή προορίζονταν αποκλειστικά για τους υποψηφίους που δεν εμφανίζονταν - συμμετείχαν στη διαδικασία των εξετάσεων.

Στημένες εξετάσεις για σήματα
Από το συγκεντρωθέν υλικό προέκυψε ότι το χρηματικό ποσό που ελάμβανε η εγκληματική ομάδα από κάθε υποψήφιο για τις περιπτώσεις των «στημένων» αιθουσών κυμαίνονταν από 1.500 έως 2.500 ευρώ, αναλόγως της κατηγορίας της άδειας ικανότητας οδήγησης.
Για κάθε «στημένη» αίθουσα θεωρητικών εξετάσεων το χρηματικό ποσό ανέρχονταν στις (14.000) ευρώ περίπου, με τον αριθμό των περιπτώσεων που έχουν διακριβωθεί να ανέρχεται τουλάχιστον σε (15).
Η μέχρι τώρα αποτίμηση της δράσης της εγκληματικής ομάδας αφορά στην παράνομη χορήγηση αδειών οδήγησης σε τουλάχιστον 212 υποψήφιους, οι οποίοι δεν εμφανίσθηκαν στις θεωρητικές εξετάσεις, καταβάλλοντας το χρηματικό ποσό των (2.000) ευρώ, κατά μέσο όρο έκαστος, αναλόγως την κατηγορία του διπλώματος, με το συνολικό εκτιμώμενο όφελος για τη συμμορία να προσδιορίζεται πάνω από (424.000) ευρώ.

Τα έπαιρναν και από νόμιμες εξετάσεις
Πέραν των περιπτώσεων με τις «εικονικές» αίθουσες, η εγκληματική ομάδα λάμβανε χρηματικά ποσά και από υποψήφιους που συμμετείχαν στην κανονική διαδικασία, προκειμένου να εξασφαλίσουν την επιτυχία τους στις εξετάσεις, με τα ποσά να κυμαίνονται από 550 έως 1.500 ευρώ, αναλόγως με την κατηγορία της άδειας ικανότητας οδήγησης.

Επιπλέον οι υπάλληλοι – μέλη της εγκληματικής ομάδας λάμβαναν, σε καθημερινή σχεδόν βάση, διάφορα μικροποσά από 15 έως 20 ευρώ, για διάφορες διευκολύνσεις σε ιδιοκτήτες σχολών οδήγησης και άλλους επαγγελματίες, με τους οποίους λόγω της ιδιότητάς τους έρχονταν σε επαφή. Τα χρηματικά αυτά ποσά εκτιμάται ότι ανέρχονται στα 1.000 ευρώ μηνιαίως ανά υπάλληλο.

Έκαψαν σκόπιμα τον σκληρό δίσκο
Κατά τη διάρκεια της έρευνας κατασχέθηκαν σκληροί δίσκοι του κεντρικού υπολογιστή (server) της αίθουσας θεωρητικών εξετάσεων της συγκεκριμένης Υπηρεσίας, οι οποίοι απεστάλησαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για επιδιόρθωσή και ανάκτηση των αρχείων που περιέχουν, καθώς φέρεται ότι το προηγούμενο διάστημα καταστράφηκαν με τη διοχέτευση ρεύματος υψηλής τάσης, από ορισμένους εκ των συλληφθέντων υπαλλήλων, προφανώς για να καλύψουν τα «ίχνη» τους.

Η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ και τα ευρήματα
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης για την αποδόμηση της εγκληματικής ομάδας και σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, στις σχολές οδήγησης των συλληφθέντων, καθώς και σε λοιπές έρευνες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 198.329 ευρώ, πλήθος εγγράφων που αφορούν θεωρητικές εξετάσεις και ατομικά δελτία εκπαίδευσης και εξέτασης υποψηφίων οδηγών, ιδιόχειρες σημειώσεις που αφορούν στη διενέργεια των εξετάσεων καθώς και διάφορα ψηφιακά πειστήρια.
Επίσης, από κλιμάκια αστυνομικών της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων με τη συνδρομή στελεχών του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, διενεργήθηκε έλεγχος στα αρχεία της συγκεκριμένης Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Διώξεις σε βαθμό κακουργήματος
Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης-σύστασης και συμμορίας, της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης, της υπεξαγωγής εγγράφων, της δωροδοκίας υπαλλήλου, της δωροληψίας υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση, της ψευδούς βεβαίωσης, της νόθευσης κ.λπ. Αδικημάτων.

Η αρχηγός
Ως αρχηγός του κυκλώματος φέρεται μία 42χρονη υπάλληλος της Περιφέρειας Αττικής, ενώ στο κύκλωμα στρατολογήθηκε αργότερα και ο διευθυντής της υπηρεσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο εν λόγω προϊστάμενος προ μερικών ετών είχε ανακαλύψει την απάτη με τις «κατάμεστες « αλλά άδειες αίθουσες εξετάσεων οδηγών, αρχικά απείλησε με αποκαλύψεις του συναδέλφους του, αλλά στη συνέχεια εντάχθηκε και αυτός στην οργάνωση.

Οι συλληφθέντες, συνολικά 9 άτομα εκ των οποίων 7 υπάλληλοι Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Αττικής και 2 ιδιώτες ιδιοκτήτες σχολών οδήγησης στην Καλλιθέα, με την δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Μια ακόμα διάσταση
Ταυτόχρονα με την αποκάλυψη της δράσης του κυκλώματος από την ΕΛ.ΑΣ αναδεικνύεται ακόμα μια πτυχή της υπόθεσης που αφορά την νόθευση του ανταγωνισμού από το κύκλωμα προς τις σχολές οδήγησης οι οποίες λειτουργούν νομίμως. Ιδιοκτήτες σχολών οδήγησης αναφέρουν ότι το κύκλωμα με την οικονομική δύναμη που είχε αποκτήσει, κατάφερνε να ρίχνει σε πολύ χαμηλά επίπεδα τις αμοιβές για νόμιμη απόκτηση διπλώματος οδήγησης νοθεύοντας τον ανταγωνσιμό με αποτέλεσμα αρκετές σχολές οδηγών να σκέφτονται να βάλουν λουκέτο.


Μάνος Μεϊμαράκης

 

Τελευταίες ειδήσεις