Δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο η Καλλιθέα | Ενεργοποιήθηκε Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης - Οικολογική καταστροφή στο Παλαιό Φάληρο [ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ]

Δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο η Καλλιθέα | Ενεργοποιήθηκε Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης - Οικολογική καταστροφή στο Παλαιό Φάληρο [ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ]
14 Σεπ
2017

Κανένας κίνδυνος για την Καλλιθέα μέχρι στιγμής από την πετρελαιοκηλίδα, όμως το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για την αντιμετώπιση της ρύπανσης της θάλασσας έχει ήδη ενεργοποιηθεί από εχθές το απόγευμα, ενώ σε επιφυλακή βρίσκεται κλιμάκιο του δήμου Καλλιθέας όλη την νύχτα. Η εικόνα όμως για το γειτονικό Παλαιό Φάληρο είναι αποκαρδιωτική. Το μαύρο σκέπασε τις μικρές παραλίες όπου καθημερινά οι δεκάδες δημότες επισκέπτονται για το θαλάσσιο μπάνιο τους..

Ρεπορτάζ: Μάνος Μεϊμαράκης

Από νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης το Λιμενικό είχε ενημερώσει τον δήμο Καλλιθέας όπως και τους παραθάλάσιους γειτονικούς δήμους ζητώντας μάλιστα να ενεργοποιηθεί το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για την Ρύπναση της Θάλασσας.

skafos-epifylakhs
Σκάφος επιφυλακής περιπολούσε από νωρίς το μεσημέρι στην θαλάσσια περιοχή μπροστά από την Καλλιθέα

Ταυτόχρονα, το Λιμενικό είχε ήδη θωρακίσει με ειδικό δίχτυ ανοιχτά την θαλάσσια περιοχή μπροστά από την Καλλιθέα και το Παλαιό Φάληρο. Αργά προς το απόγευμα, το δίχτυ μεταφέρθηκε στην θαλάσσια περιοχή του Πειραιά υπό τον φόβο ότι η πετρελαιοκηλίδα θα προσέγγιζε τα κρουαζιερόπλοια, άλλαξε η φορά του ανέμου και κατάλοιπα της πετρελαιοκηλίδας έφτασαν στην παραλία του Παλαιού Φαλήρου από το σημείο μπροστά από το Πολιτιστικό Κέντρο μέχρι τον Μπάτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι εχθές το πρωί σε όλη αυτή την περιοχή υπήρχαν λουόμενοι.

Στο μέτωπο της Καλλιθέας προς την θάλασσα από το απόγευμα περιπολούσε ειδικό σκάφος της Πυροσβεστικής, ενώ το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης του δήμου Καλλιθέας είχε ήδη ενεργοποιηθεί από κλιμάκιο του φορέα διαχείρισης της μαρίνας και υπό την επίβλεψη του δημάρχου Καλλιθέας.

proetomasia-sxediou

ylika-ektaktou-sxediou

Στην μαρίνα του Φλοίσβου ο Όμιλος Λάτση ενισχύοντας τα μέτρα ασφαλείας, είχε απλώσει επίσης προστατευτικό δίχτυ κι έτσι τα κατάλοιπα της πετρελαιοκηλίδας δεν προσέγγισαν.

Το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης του δήμου Καλλιθέας σε πρώτη φάση θα ανέκοπτε την πορεία της πετρελαιοκηλίδας προς τη μαρίνα. Αυτό θα γινόταν ως εξής: Κλιμάκιο του φορέα διαχείρισης με δύο σκάφη θα έφευγε από τη μαρίνα εξοπλισμένο με ειδικό δίχτυ το οποίο θα άνοιγε ανοιχτά στην θάλασσια περιοχή για να αναχαιτίσει την πορεία της πετρελαιοκηλίδας. Στη συνέχεια με ειδικά απορροφητικά υλικά θα επιχειρούνταν να απορροφηθεί ένα μέρος των καταλοίπων του πετρελαίου. Το Σχέδιο θα έμπαινε σε εφαρμογή αν χρειαζόταν και κατά την διάρκεια της νύχτας.Στην εξαιρετική περίπτωση κατά την οποία η κατάσταση θα έδειχνε ότι θα απαιτούνταν πρόσθετες ενέργειες από όσα προέβλεπε το Σχέδιο, ο δήμος Καλλιθέας είχε έλθει σε συνεννόηση απευθείας με την εταιρία η οποία αντιμετωπίζει ήδη την ρύπανση του Σαρωνικού και η εταιρία θα έθετε σε επιφυλακή εν πλω ειδικό σκάφος το οποίο θα περιόριζε την πετρελαιοκηλίδα πριν φτάσει στη μαρίνα της Καλλιθέας.

Αργά προς το βράδυ, περίπου στις 10, οι τελευταίες πληροφορίες από το Λιμενικό ανέφεραν ότι η Καλλιθέα δεν θα αντιμετώπιζε πρόβλημα, ωστόσο το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης παρέμεινε σε ισχύ για παν ενδεχόμενο.

karnavos-limenarxhs-efstathiou

Ο δήμαρχος Καλλιθέας, Δημήτρης Κάρναβος, ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της Μαρίνας Καλλιθέας, Κώστας Ευσταθίου και ο Λιμενάρχης Σαρωνικού, Άλκης Σκιαδάς

 Όταν ο κίνδυνος για την Καλλιθέα απομακρύνθηκε, αντιπροσωπεία του δήμου Καλλιθέας, μεταξύ των οποίων ο δήμαρχος, ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της μαρίνας και υπηρεσιακοί παράγοντες μετέβησαν στο γειτονικό Παλαιό Φάληρο, το οποίο αντιμετώπιζε ήδη μια από τις μεγαλύτερες, όπως και ο ίδιος ο δήμαρχος του Παλαιού Φαλήρου, Διονύσης Χατζηδάκης χαρακτήρισε, "οικολογικές καταστροφές".

Μπροστά από το Πολιτιστικό Κέντρο Παλαιού Φαλήρου είχαν σπεύσει ήδη ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, ο Λιμενάρχης Σαρωνικού και ο Λιμενάρχης Φλοίσβου, όπου ο δήμαρχος Καλλιθέας και οι συνεργάτες του είχαν απευθείας ενημέρωση από την ηγεσία του Λιμενικού Σώματος.

floisvos-01b

floisvos-01c

Στο σημείο στήθηκε μια ολόκληρη επιχείρηση με βυτιοφόρα και ειδικά συνεργεία με αποστολή να απορροφήσουν τα κατάλοιπα της πετρελαιοκηλίδας. Ενώ το πρωί ειδικό συνεργείο θα καθάριζε την άμμο στην παραλία.

floisvos-09

floisvos-010

Σύμφωνα με όλες τις τελευταίες πληροφορίες η διαρροή μαζούτ που ρήμαξε σχεδόν όλο το παράκτιο μέτωπο αφορά περίπου 250 τόνους, εκ των οποίων έχουν περισυλλεχθεί από την θάλασσα περίπου 230. Σύμφωνα με πηγές από το Λιμενικό Σώμα, οι υπόλοιποι περίπου 20 τόνοι όμως, μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση καθώς δεν βρίσκονται συγκεντρωμένες αυτές οι ποσότητες σε συγκεκριμένα σημεία, αλλά είναι διάχυτες στην επιφάνεια της θάλασσας και δεν μπορούν να ελεγχθούν απόλυτα. 

 

Τελευταίες ειδήσεις