Άνευ όρων παραδόθηκαν οι "φεουδάρχες" στον Ευσταθίου - Νέα εισαγγελική έρευνα κατά παντός υπευθύνου

Άνευ όρων παραδόθηκαν οι "φεουδάρχες" στον Ευσταθίου - Νέα εισαγγελική έρευνα κατά παντός υπευθύνου
07 Αυγ
2017

Όσοι διέδιδαν επί σειρά ετών ότι η παρουσία του δήμου Καλλιθέας στη μαρίνα είναι παράνομη, ότι ο δήμος δεν δικαιούται να εισπράττει τα τέλη ελλιμενισμού, οργάνωναν κινητοποιήσεις σε βάρος του δήμου, απειλούσαν Θεούς και Δαίμονες όποιον τους έμπαινε στο ρουθούνι, σπεύδουν τώρα να συνάψουν συμβάσεις με τον δήμο και να πληρώσουν τα λιμανιάτικα και μάλιστα αναδρομικά. 

Ρεπορτάζ: Μάνος Μεϊμαράκης

Της εντελώς ξαφνικής μεταβολής στάσης όσων δρούσαν στη μαρίνα Καλλιθέας ως "φεουδάρχες" προηγήθηκε πολύ έντονο παρασκήνιο το οποίο αποκαλύπτει σήμερα το kallitheaonline. 

Όλα ήταν έτοιμα την Τρίτη
Την περασμένη Τρίτη 2 Αυγούστου όλα ήταν έτοιμα ώστε ο δήμος Καλλιθέας με την παρουσία της Λιμενικής Αστυνομίας να διώξει από τον θαλάσσιο χώρο της μαρίνας σκάφη των οποίων οι ιδιοκτήτες ύστερα από επανειλημμένες προσκλήσεις να περάσουν από το ταμείο του δήμου, αρνούνταν να συνάψουν συμβάσεις ελλιμενισμού με τον δήμο Καλλιθέας.

Από την Δευτέρα το απόγευμα, η υπάλληλος του φορέα διαχείρισης της μαρίνας η οποία θα επέβλεπε την διαδικασία, προφασίστηκε ότι φοβάται το αυτόφωρο (ισχυρίσθηκε ότι την απείλησαν εκπρόσωποι των ομίλων ότι θα κινηθούν νομικά εναντίον της) αλλά και ο ιδιώτης ο οποίος θα χειριζόταν τον γερανό που θα έβγαζε τα σκάφη από τη μαρίνα δεν υπέγραφε την σύμβαση με τον δήμο Καλλιθέας.

efsta8iou-d-s
Ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της μαρίνας Καλλιθέας, Κώστας Ευσταθίου (φωτο: kallitheaonline)

Την ίδια ημέρα, από το πρωί έσπασαν τα τηλέφωνα προς τον Πρόεδρο του φορέα διαχείρισης της μαρίνας, κ. Ευσταθίου από εκπροσώπους συγκεκριμένου ομίλου. Μεταξύ των σκαφών που θα έδιωχνε ο δήμος από τη μαρίνα ήταν και ένα από τα πέντε σκάφη εκπροσώπου "ναυταθλητικού" ομίλου, ο οποίος έχει λάβει κατά το παρελθόν πρόσκληση να συνάψει σύμβαση ελλιμενισμού με τον δήμο, αλλά αγνοούσε επιδεικτικά τις ειδοποιήσεις από τον δήμο Καλλιθέας.

Η απροθυμία της υπαλλήλου του δήμου να εκτελέσει τα καθήκοντα της ακόμα και υπό τον φόβο να συλληφθεί, αλλά και η άρνηση του ιδιοκτήτη του γερανού να υπογράψει την σύμβαση μεθόρμησης, ματαίωσαν τελικά την επιχείρηση του δήμου Καλλιθέας την περασμένη Τρίτη.

Κίνηση ματ από Ευσταθίου
Ο Πρόεδρος της μαρίνας, Κώστας Ευσταθίου, ζήτησε διαβεβαιώσεις ότι οι ιδιοκτήτες σκαφών του συγκεκριμένου ομίλου θα προσέλθουν να υπογράψουν συμβάσεις ελλιμενισμού, αλλιώς η αποβολή τους από τον θαλάσσιο χώρο της μαρίνας Καλλιθέας, θα επαναληφθεί την επόμενη Τρίτη και θα κλιμακωθεί στη συνέχεια με σειρά και άλλων νομικών ενεργειών. 

Εκπρόσωποι του ομίλου διαβεβαίωσαν ότι όλα τα μέλη του διοικητικού του συμβουλίου θα υπογράψουν συμβάσεις ελλιμενισμού εντός της εβδομάδος με τον δήμο Καλλιθέας κι ότι θα συγκαλέσουν γενική συνέλευση των μελών τους, όπως και έγινε την Τετάρτη. Στην Γενική αυτή Συνέλευση δεν παρεβρέθηκαν παρά μόνο περίπου 15 μέλη του ομίλου, στην οποία πάντως συμφώνησαν όλοι να συνάψουν συμβάσεις ελλιμενισμού με τον δήμο.

Ο "πιστολέρο" που έγινε αρνάκι
Την Παρασκευή το πρωί ο εκπρόσωπος του συγκεκριμένου ομίλου υπέγραψε την σύμβαση ελλιμενισμού του ενός σκάφους του με τον δήμο Καλλιθέας, (όχι όμως και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, όπως είχαν δεσμευθεί), δέχτηκε δε να πληρώσει στον δήμο Καλλιθέας τέλη ελλιμενισμού από τον Φεβρουάριο του 2017, καθώς αυτή ήταν η κατ' αρχήν απαίτηση από όλους του Προέδρου του Φορέα Διαχείρισης της μαρίνας, Κώστα Ευσταθίου.

eidopoihthria
Εκατοντάδες ειδοποιητήρια του δήμου Καλλιθέας πήγαιναν αδιάβαστα (φωτο: αρχείο kallitheaonline)

eidopoihthria2
Εργαζόμενος του δήμου Καλλιθέας επί το έργον (φωτο: αρχείο kallitheaonline)

Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος άνθρωπος εγγράφως έχει διατυπώσει στο πρόσφατο παρελθόν ότι η παρουσία του δήμου Καλλιθέας είναι παράνομη, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές από το 2014 που ο ίδιος με ατομικές του ενέργειες έχει αποτρέψει δεκάδες ιδιοκτήτες σκαφών να συνάψουν συμβάσεις ελλιμενισμού με τον δήμο. Έφτασε μάλιστα σε σημείο να απειλεί να διώξει από την μαρίνα (σαν να ήταν δική του) τα σκάφη αλλά και να διαγράψει από τον όμιλο του τους ιδιοκτήτες τους αν έσπαγαν το μέτωπο κατά του δήμου. Αυτό μάλιστα το έχει διατυπώσει και σε επιστολή προς τα μέλη του Ομίλου του. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και μήνυση έκανε στον Πρόεδρο του φορέα διαχείρισης της μαρίνας, κ. Ευσταθίου, κατηγορώντας ότι εκβιαστικά απαιτεί από τα μέλη του να κάνουν συμβάσεις ελλιμενισμού με τον δήμο Καλλιθέας, μήνυση την οποία στη συνέχεια απέσυρε. Πρόσφατα δε, οι "μπράβοι" του εν λόγω προσώπου είχαν απειλήσει ότι θα χτίσουν τον κ. Ευσταθίου μέσα στο γραφείο του. Ούτε εκείνη την ημέρα όμως ο Εισαγγελέας δεν άκουσε το ξυπνητήρι του...

Προφανώς, σπεύδοντας τώρα να υπογράψει σύμβαση ελλιμενισμού με τον δήμο, αλλά και να δεχθεί να πληρώσει λιμανιάτικα στον δήμο, ποτέ δεν ήταν παράνομη η παρουσία του δήμου Καλλιθέας στη μαρίνα, όπως διέδιδε συνεχώς τα τελευταία χρόνια, ούτε φυσικά και είναι παράνομη πράξη οι σκαφούχοι να πληρώνουν τέλη ελλιμενισμού στον δήμο Καλλιθέας....

Ποιός τους εμπόδιζε τρία χρόνια;
Στη συνέχεια, εκπρόσωποι του συγκεκριμένου όμιλου ενημέρωσαν τον κ. Ευσταθίου ότι θα ζητήσουν από όλα τα μέλη να τους εξουσιοδοτήσουν να καταθέσουν για λογαριασμό τους τις συμβάσεις ελλιμενισμού. Σε αυτό δεν συμφωνούν όλοι οι ιδιοκτήτες σκαφών του συγκεκριμένου ομίλου διότι, όπως αναφέρουν, δεν επιθυμούν να πληρώνουν και στον όμιλο και στον δήμο, και ότι προτιμούν να πληρώνουν λιμανιάτικα μόνο στον δήμο Καλλιθέας καθώς τους έρχεται πιό φθηνά, παρά το γεγονός ότι αν βεβαιωθεί ότι τα σκάφη τους είναι ναυταθλητικά έχουν έκπτωση από τον δήμο της τάξης του 50%.

skafh-marina
Στιγμιότυπο από την "ναυταθλητική" μαρίνας Καλλιθέας με τα εκατοντάδες μηχανοκίνητα τουριστικά σκάφη αναψυχής (πόρισμα ΣΕΕΔΔ) - φωτο: αρχείο kallitheaonline

skafh-marina2
Ακόμα ένα "ναυταθλητικό" σκάφος στη μαρίνα της Καλλιθέας - φωτο: αρχείο kallitheaonline

Όμως ποιά είναι τα ναυταθλητικά και ποιά έχουν χαρακτηρισθεί "ναυταθλητικά" ενώ είναι μηχανοκίνητα τουριστικά σκάφης αναψυχής (πόρισμα ΣΕΕΔΔ), είναι ένα ζήτημα που δεν έχει ξεκαθαρισθεί ακόμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα γνήσια ναυταθλητικά σκάφη βρίσκονται στα τολ της μαρίνας όπως έχει αποκαλύψει και στο δημοτικό συμβούλιο Καλλιθέας, ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Αντωνακάκης...

karnavos-antonakakis
O Δημοτικός Σύμβουλος, Γιώργος Αντωνακάκης σε στιγμιότυπο με τον νέο Δήμαρχο Καλλιθέας, Δημήτρη Κάρναβο (φωτο: kallitheaonline)

Απάντηση-χαστούκι από τον δήμο Καλλιθέας
Πριν την περασμένη Τρίτη όμως, έχει προηγηθεί τον Ιούνιο μια αλληλογραφία μεταξύ του δήμου και του συγκεκριμένου ομίλου, με πολύ αυστηρές προειδοποιήσεις από πλευράς του δήμου Καλλιθέας. Εκπρόσωποι του ομίλου φρόντισαν να δώσουν στην δημοσιότητα μόνο ένα μέρος αυτής, παραλείποντας να δημοσιοποιήσουν τις απαντήσεις από τον δήμο Καλλιθέας. Στην αλληλογραφία αυτή ο εκπρόσωπος του συγκεκριμένου ομίλου αφού επέδειξε για άλλη μια φορά την γνωστή διάθεση του και αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι συμβάσεις ελλιμενισμού είναι άκυρες, στις 21 Ιουνίου έλαβε την γνωστή απάντηση που του δίνει κάθε φορά ο δήμος Καλλιθέας. Ηταν η τελευταία όμως και η πιό ηχηρή...

opaa-pros-omilo-blur

Είκοσι μέρες αργότερα από τις 21 Ιουνίου, από το δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης 12 Ιουλίου ο δήμαρχος Καλλιθέας, Δημήτρης Κάρναβος, έδωσε το στίγμα των προθέσεων της νέας διοίκησης του δήμου, αναφέροντας ότι ο δήμος Καλλιθέας ετοιμάζει αγωγές σε όλους όσους επί σειρά ετών ελλιμένιζαν τα σκάφη τους στη μαρίνα Καλλιθέας προκειμένουν να εισπράξει τα λιμανιάτικα προηγουμένων ετών.

Διαβάστε επίσης: 

Ανυποχώρητος ο δήμαρχος Καλλιθέας - Κάρναβος: “Ετοιμάζουμε αγωγές! Όσοι πλήρωναν λιμανιάτικα αλλού να ετοιμάζονται”


Νέα εισαγγελική έρευνα κατά παντός υπευθύνου
Τώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται νέα εισαγγελική έρευνα για τη μαρίνα της Καλλιθέας και έχουν κληθεί εκ νέου να καταθέσουν στελέχη της παρούσας αλλά και της προηγούμενης διοίκησης του δήμου. Υπενθυμίζεται ότι έχουν ήδη καταθέσει οι επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, Βάσω Μαργαρίτη, Λάζαρος Λασκαρίδης και Βαγγέλης Παπαδάκης. 

klhsh-gia-kata8esh-blur

 

Στον δήμο Καλλιθέας δέχθηκαν με ικανοποίηση την πολύ ξαφνική μεταβολή της στάσης των εκπροσώπων του συγκεκριμένου ομίλου, αλλά ξεκαθαρίζουν ότι οι αγωγές προς τους σκαφούχους για τα λιμανιάτικα που δεν εισπράχθηκαν από τον δήμο Καλλιθέας τα προηγούμενα χρόνια θα γίνουν χωρίς καμία αναβολή.

Τέλος, αποφασιστικές αναμένεται να είναι και οι ενέργειες της Περιφέρειας Αττικής στην κατεύθυνση της πλήρους αποκατάστασης της νομιμότητας στη μαρίνα Καλλιθέας.

 

Τελευταίες ειδήσεις