Πρώτη φορά με υπογραφή Κουντουρά - Εγκρίθηκε ο Κανονισμός της μαρίνας Καλλιθέας- To party στη μαρίνα, τέλος - Ο δήμος ανακτά τον έλεγχο της περιοχής

Πρώτη φορά με υπογραφή Κουντουρά - Εγκρίθηκε ο Κανονισμός της μαρίνας Καλλιθέας- To party στη μαρίνα, τέλος - Ο δήμος ανακτά τον έλεγχο της περιοχής
31 Ιαν
2017

Ο κύβος ερρίφθη! Με απόφαση της Υπουργού Τουρισμού, Έλενας Κουντουρά, ο Ειδικός Κανονισμός Λειτουργίας της μαρίνας Καλλιθέας είναι νόμος του Κράτους. Μόλις εθχές το βράδυ δόθηκε στην δημοσιότητα από το Εθνικό Τυπογραφείο το ΦΕΚ. 

Υπενθυμίζεται ότι η μαρίνα παραχωρήθηκε στον δήμο Καλλιθέας το 2009 και από τότε λειτουργεί ανεξέλεγκτα. Υπολογίζεται σε τουλάχιστον 5 εκατομύρια ευρώ η απώλεια εσόδων για τον δήμο Καλλιθέας από τα ανείσπρακτα τέλη χρήσης υπηρεσιών σε αυτή, ενώ ο δήμος χρωστά στην Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου 1,5 εκατ. ευρώ για ηλεκτρικό ρεύμα και νερό από όσους τόσα χρόνια έμπαιναν - έβγαιναν στη μαρίνα και δεν πλήρωσαν ποτέ ούτε ένα ευρώ. Ενώ, στην κατά τους αστικούς  μύθους "ναυταθλητική μαρίνα της Καλλιθέας", το 70% των σκαφών που βρέθηκαν να ελλιμενίζονται σε αυτήν, σύμφωνα με έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, ήταν τουριστικά μηχανοκίνητα σκάφη αναψυχής.
Μείζον θέμα παραμένει πως θα εισπραχθούν τα διαφυγόντα κέρδη του δήμου Καλλιθέας για όλα αυτά τα χρόνια και πως δεν πληρώσει τα σπασμένα ο λαός της Καλλιθέας...

Ρεπορτάζ: Μάνος Μεϊμαράκης

Από την αρχή η νέα διοίκηση του δήμου Καλλιθέας δεν έκρυψε τις προθέσεις γι' αυτή την υπόθεση. Παρά τα προβλήματα που συνάντησε, τα άδεια συρτάρια που βρήκε και τα "γραφειοκρατικά εμπόδια" που προέκυπταν, τις μεθοδεύσεις εναντίον της από διαφόρους κύκλους στην πόλη και τον πόλεμο σιωπής εναντίον της, έφερε εις πέρας την αποστολή αυτή. Ο δήμος Καλλιθέας ανακτά τον έλεγχο στο παράκτιο μέτωπο της πόλης και καθαρίζει το τοπίο. 

Τι αλλάζει; Αλλάζουν πολλά πλέον στη μαρίνα της Καλλιθέας. Το κυριότερο ότι, ο δήμος Καλλιθέας έπειτα από 8 χρόνια ανακτά τον έλεγχο της περιοχής. Και θα μπορεί πλέον να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τα συμφέροντα που όλα αυτά τα χρόνια αμφισβητούσαν εσκεμμένα την εξουσία του δήμου στην περιοχή για να τρώνε ανενόχλητοι τις σάρκες της πόλης και να απομυζούν το καλύτερο φιλέτο της. 


Θεσπίζονται αυστηροί κανόνες λειτουργίας από τον τρόπο ελλιμενισμού των σκαφών ως και την αντιμετώπιση των φαινομένων αντιποίησης αρχής, παράνομης είσπραξης τελών ελλιμενισμού, αυθαίρετου ελλιμενισμού, ρευματοκλοπής, κ.α.

Μέχρι τώρα όχι μόνο συγκεκριμένοι κύκλοι στην πόλη αλλά και πολιτικά πρόσωπα της Καλλιθέας αμφισβητούσαν την εξουσία του δήμου στην περιοχή της μαρίνας. Η ταύτιση τους με τα συμφέροντα στη μαρίνα είναι άλλωστε γνωστή.

Ο μύθος λοιπόν που έχτιζαν ολόκληρα χρόνια κατέρρευσε και τους πλάκωσε. Στο ΦΕΚ 201Β/30-1-2017 αναφέρεται: "Ο φορέας διαχείρισης της Μαρίνας είναι το Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία «ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ» «Γιάννης Γάλλος», ο οποίος εποπτεύεται από τον ΟΤΑ «ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ» και έχει συσταθεί με την 3541/2028/21-2-2011 απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Καλλιθέας. Η Διοίκηση του Λιμένα ασκείται από το Δ.Σ του Οργανισμού Παιδικής αγωγής & Άθλησης «Γιάννης Γάλλος» (αρ. απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου Καλλιθέας 208/16-5-2011)".

Επιπλέον, τώρα θα φανεί ποιοί ενδιαφέρονται για τον Ναυταθλητισμό ή αν ο ναυταθλητισμός ήταν το πρόσχημα τους. Ο Ειδικός Κανονισμός της μαρίνας Καλλιθέας είναι πλέον νόμος του Κράτους.

Κομπίνες, τέλος
Θέσεις ελλιμενισμού θα ορίζει μόνον ο δήμος Καλλιθέας, κανένας πρόεδρος ομίλου και ουδείς άλλος όπως γίνονταν μέχρι τώρα. Τα κλειδιά διαφόρων χώρων της μαρίνας επιστρέφουν στον δήμο Καλλιθέας. Δικαίωμα ελλιμενισμού έχουν αμιγώς ναυταθλητικά σκάφη, σκάφη συνοδά των ναυταθλητικών σε ποσοστό που δεν θα υπερβαίνει το 15% του συνόλου των σκαφών που ελλιμενίζει ο κάθε όμιλος και μηχανοκίνητα τουριστικά σκάφη αναψυχής. Μέχρι τώρα τα μηχανοκίνητα τουριστικά σκάφη αναψυχής ήταν το 70% των σκαφών μέσα στην φερόμενη ως "ναυταθλητική" μαρίνα και φέρονταν ως συνοδευτικά ναυταθλητικών σκαφών, ενώ δεν ήταν λίγα τα "ναυταθλητικά" σκάφη που ναυταθλητισμό δεν έκαναν, έκαναν όμως κρουαζιέρες στον Αργοσαρωνικό με τον μανδύα του ναυταθλητισμού.

"Πειρατές", τέλος
Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας όμιλος ο οποίος ελλιμένιζε σκάφη επί σειρά ετών στη μαρίνα της Καλλιθέας δεν αναφέρεται πουθενά στον Κανονισμό, δηλαδή δεν του έχει παραχωρηθεί ούτε μια θέση ελλιμενισμού, συνεπώς πρέπει να ενημερώσει όλα τα μέλη του-ιδιοκτήτες σκαφών γιατί δεν έχoυν πλέον κανένα δικαίωμα στη μαρίνα της Καλλιθέας. Αναμένεται να διευκρινισθεί πως ακριβώς ο δήμος Καλλιθέας θα απαιτήσει να πληρώσουν λιμενιάτικα και άλλα τέλη για όλα τα χρόνια που ελλιμένιζαν τα σκάφη τους... 

Αυθαίρετος ελλιμενισμός, τέλος
Δικαίωμα ελλιμενισμού αποκτάται μόνο ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου σκαφούχου και εφόσον έχει συνάψει σύμβαση ελλιμενισμού με τον δήμο Καλλιθέας. Μέχρι τώρα όποιος ήθελε, έμπαινε στη μαρίνα, πλήρωνε τα λιμενιάτικα (όχι στον δήμο) και δεν τον ήλεγχε κανείς.

"Ειδικές συμφωνίες" και εκβιασμοί, τέλος
Για να ανέβει ένα σκάφος στο χερσαίο της μαρίνας για επισκευές αυτό μπορεί να γίνει μόνο με άδεια του φορέα διαχείρισης. Τέλος λοιπόν οι "ειδικές συμφωνίες" καθώς και και οι εκβιασμοί σε σκαφούχους που αν δεν πλήρωναν τα λιμενιάτικα στη μαφία της μαρίνας, δεν μπορούσαν να επισκευάσουν τα σκάφη τους.

Παράνομες ταβέρνες, τέλος
Παράνομες ψαροταβέρνες που τα Σαββατοκύριακια μετατρέπονταν σε παράνομες καφετέριες και γλέντια τρικούβερτα μέχρι το πρωί με σαμπάνιες και ακριβά ουίσκι εις υγείαν του κοροϊδου Καλλιθεάτικου λαού τέλος. Πλέον, τέτοιοι χώροι θα μπορούν να λειτουργούν μόνο με όλες τις απαραίτητες άδειες, όπως προβλέπεται για όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Καλλιθέα.

Ρευματοκλοπή, τέλος
Ακόμα, μεταξύ άλλων δεν επιτρέπεται καμία παρέμβαση στις εγκαταστάσεις της μαρίνας από άτομα που δεν έχουν ορισθεί από τον φορέα διαχείρισης, απαγορεύονται επισκευές ή εργασίες συντήρησης σκαφών μέσα στην θάλασσα, όπως και οι επισκευές από άτομα για τα οποία δεν γνωρίζει ο φορέας διαχείρισης, απαγορεύεται η ρευματοκλοπή, ενώ η σύνδεση ή η διακοπή των παροχών θα γίνεται μόνο από το αρμόδιο προσωπικό της μαρίνας και όχι ανεξέλεγκτα από ανθρώπους των ομίλων όπως γίνονταν μέχρι τώρα.

"Συνδρομές", "χορηγίες" και αντιποίηση αρχής, τέλος
Τέλη ελλιμενισμού, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, κ.α. οι σκαφούχοι θα πληρώνουν μόνο στον δήμο Καλλιθέας. Για τα σκάφη που ελλιμενίζονται αυθαίρετα ή υπάρχουν οφειλές σκαφούχων σε μισθώματα θέσεων ελλιμενισμού ή άλλων παρεχόμενων υπηρεσιών, ο φορεάς διαχείρισης μπορεί να διατάξει την μεθόρμιση τους ή την ανέλκυση τους στην ξηρά. Ενώ για τα δικαιώματα ελλιμενισμού ναυταθλητικών σκαφών πρωτοφειλέτες και εις ολόκληρο υπόχρεοι θεωρούνται οι ναυταθλητικοί όμιλοι. Και, όλα τα σκάφη θα καταβάλλουν υποχρεωτικά τέλη ηλεκτρικού ρεύματος και ύδρευσης.

Μη χάσετε:

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ [3] - Κότερα & κρουαζιερόπλοια πήγαιναν κι έρχονταν στη μαρίνα από το 2005 [φωτο]

 

 

 

Τελευταίες ειδήσεις