"Αυτός και το παντελόνι του" δεύτερη χρονιά επί σκηνής

"Αυτός και το παντελόνι του" δεύτερη χρονιά επί σκηνής
11 Σεπ
2016

Οι πρώτες βροχές ήρθαν. Μπαίνουμε στο μεταβατικό στάδιο από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο. Τι και αν ακόμα κάνουμε σχέδια για μερικά μπάνια, οι βραδινές μας συνήθειες αρχίζουν να αλλάζουν.

Και επειδή το θέατρο είναι συνήθως σε αυτά που μας αρέσουν να κάνουμε, ας δούμε τι θα ανέβει φέτος στις Αθηναϊκές σκηνές. Καινούργια έργα περιμένουν να κάνουν πρεμιέρες. Υπάρχουν όμως και παραστάσεις που πέρσι προσέλκυσαν αρκετό κόσμο και φέτος θα ξανά ανέβουν.

Επιμέλεια- ρεπορτάζ: Ελεάνα Φλασκή

Ένα από αυτά τα θεατρικά έργα, θα είναι και ο μονόλογος του Ιάκωβου Καμπανέλη «Αυτός και το παντελόνι του», σε σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη με τον Κώστα Αρζόγλου στον πολυχώρο Underground.

2. KWSTAS ARZOGLOY - PANOS MPORAS

Το έργο «Αυτός και το παντελόνι του» θεωρείται αντιπροσωπευτικό δείγμα της θεατρικής γραφής του συγγραφέα. Ένας μονόλογος που στην πραγματικότητα είναι ένας διάλογος – σύγκρουση ενός αδύναμου ανθρώπου με το ανελέητο περιβάλλον του. Με το παρελθόν και το μέλλον του. Με τη μάχη που δίνει ένας άνθρωπος ανάμεσα σε αυτά που θα ήθελε να κάνει και που τελικά έπραξε. Ένα έργο που μιλάει για τη μοναξιά, τα ανεκπλήρωτα όνειρα και τους έρωτες που χάθηκαν λόγω του σκληρού "εγώ" της νεότητας. Η μνήμη πολλές φορές είναι σκληρή, άλλες φορές γλυκιά και κάποιες στιγμές απλά μας ακολουθεί σαν ένας σιωπηλός εαυτός μας χαμένος στον χρόνο.

«Αν μπορούσα θα' φευγα πρώτος», μας εξομολογείται επί σκηνής ο πρωταγωνιστής του έργου. Αλλά δεν πρόκειται να φύγει. Άλλωστε, σ' όλη του τη ζωή πάντοτε "ήθελε", μα ποτέ δεν "μπόρεσε"...

Και όπως αναφέρουν οι συντελεστές της παράστασης: «Κοινές, βέβαια, οι καταστάσεις, αλλά δραματικές∙ καθημερινός και μικρός ο "Αυτός", άλλα γνήσιος∙ οι φθόγγοι του σπαραγμού του, αντίκρισμα των δικών μας βουβών αναστεναγμών η σιωπηρή υποταγή του, προβολή της δικιάς μας εσωτερικής αδυναμίας.

Αυτά ακριβώς είναι τα στοιχεία, που ανασύρουν τον ήρωα του μονόπρακτου πέρα από την ασημαντότητα του καθημερινού στην καθολικότητα του Ανθρώπινου∙ και σε σημείο τέτοιο, που ο «Αυτός» να αποκτά διαστάσεις συμβόλου. "Αυτός", που τ' όνομά του — σίγουρα — είναι "μέγα πλήθος"».

KWSTAS ARZOGLOY - PANOS MPORAS 2

Η παράσταση θα ανέβει ξανά στη σκηνή του πολυχώρου Underground (Στάση Μετρό: Πανεπιστήμιοείσοδος από τον κινηματογράφο ΑΣΤΥ, Τηλέφωνο: 213 03 70 342) από τις 14 Οκτωβρίου, κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 19:00.

Στο έργο συμμετέχει και ο ηθοποιός Πάνος Μπόρας, που ερμηνεύει τον νέο που «κουβαλάει» ο πρωταγωνιστής της παράστασης. Μία αρμονική παρουσία, όπως χαρακτηρίστηκε από πολλούς, δίπλα στον Κώστα Αρζόγλου.

Τα σκηνικά του έργου έχει επιμεληθεί ο Γιώργος Λυντζέρης, τα κοστούμια είναι από την Άννα Μαχαιριανάκη, η μουσική επιμέλεια ανήκει στην Έλενα Κοσμά και τον Oresti, στους φωτισμούς είναι ο Αργύρης Θέος ενώ την κίνηση φροντίζει ο Αριστοτέλης Μαγουλάς. Ουσιαστική και η συμβολή των βοηθών σκηνοθέτη: Μαρίας Γιουρμετάκη και Ανδρέα Παπαδάκη.

 

Τελευταίες ειδήσεις