40% τα λουκέτα στην Καλλιθέα – Ζημιές, λουκέτα και απολύσεις - Τρομακτικές οι προβλέψεις για το επόμενο 6μηνο

40% τα λουκέτα στην Καλλιθέα – Ζημιές, λουκέτα και απολύσεις - Τρομακτικές οι προβλέψεις για το επόμενο 6μηνο
20 Απρ
2016

Την υψηλότερη αναλογία κλειστών καταστημάτων σε σύγκριση με τις υπόλοιπες 6 αγορές της Αττικής (Γλυφάδα, Κηφισιά, Μαρούσι, Νέα Ιωνία, Περιστέρι και Χαλάνδρι), εμφανίζει η εμπορική αγορά της Καλλιθέας έχοντας μάλιστα υπερβεί αρκετά το επικίνδυνο όριο του 40%.

Του Μάνου Μεϊμαράκη*

Αυτό επισημαίνεται σε έρευνα τον μήνα Μάρτιο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

Τα μέτρα υπερφορολόγησης, η απουσία τραπεζικής χρηματοδότησης, η συρρικνούμενη αγοραστική δυνατότητα του πληθυσμού αλλά και η μη ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας στις επιχειρήσεις.

Ενώ και το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ) της ΓΣΕΒΕΕ στην καθιερωμένη εξαμηνιαία δημοσκόπηση του, αναδεικνύει ότι στο επόμενο εξάμηνο το 18,1% των μικρών επιχειρήσεων αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο διακοπής λειτουργίας.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την έρευνα του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ είναι χαρακτηριστικό ότι στην αποτύπωση του δεύτερου εξαμήνου του 2015, τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις δηλώνουν επιδείνωση της οικονομικής κατάστασής τους και ο μέσος όρος μείωσης του κύκλου εργασιών κυμάνθηκε στο 20,6%. Ο ισολογισμός του 2015 για το 43,1% των επιχειρήσεων αυτών, των μικρών και πολύ μικρών, κατέγραψε ζημίες και σχεδόν δύο στις τρεις επιχειρήσεις διαπίστωσαν και σε αυτό το εξάμηνο μείωση της ζήτησης 63,4% και των παραγγελιών 69,7%.

Τη μαύρη εικόνα που προκύπτει από την έρευνα το ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ συμπληρώνει το γεγονός ότι τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις δήλωσαν επιδείνωση του δείκτη ρευστότητας με αποτέλεσμα μόλις το 3,4% των επιχειρήσεων να δηλώνει ότι θα προβεί σε νέες επενδύσεις.

Μόλις το 9,4% των ερωτηθέντων αναμένει βελτίωση για την πορεία της επιχείρησής του, ενώ το 61,2% αναμένει επιδείνωση και το 52,2% θεωρεί ως πολύ πιθανό τον κίνδυνο του λουκέτου, εκ των οποίων άμεσο κίνδυνο διακοπής λειτουργίας το επόμενο εξάμηνο αντιμετωπίζει το 18,1%.

Περισσότερες από 21.00 πολύ μικρές επιχειρήσεις θα βάλουν λουκέτο το επόμενο εξάμηνο, με ορατό τον κίνδυνο απώλειας 40.000 έως 45.000 θέσεων απασχόλησης.

Το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η συσσώρευση φορολογικών υποχρεώσεων και το απόθεμα χρεών που δημιουργήθηκε σε συνδυασμό με τα τρέχοντα υψηλά φορολογικά βάρη.

*με πληροφορίες από το ΕΘΝΟΣ

Τελευταίες ειδήσεις