Δ.Κάρναβος: Ας γίνουμε εμείς η αλλαγή που θέλουμε στην Καλλιθέα

Δ.Κάρναβος: Ας γίνουμε εμείς η αλλαγή που θέλουμε στην Καλλιθέα
28 Αυγ
2014

Στην κατάμεστη αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Καλλιθέας τελέσθηκε η ορκομωσία του νέου δημάρχου Καλλιθέας και του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κορωνείας, εκπρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδας κ. Ιερώνυμο Β'.

orkomwsia-karnavou (3)

Αμέσως μετά την ορκομωσία ανέβηκε στο κεντρικό βήμα της αίθουσας ο δήμαρχος, κ. Κάρναβος και περιέγραψε τους 4 βασικούς άξονες της πολιτικής που θα ακολουθήσει για την πόλη.

Ακολουθεί η ομιλία του δημάρχου Καλλιθέας, κ. Δ. Κάρναβου:

"Είναι τιμή μεγάλη και ευθύνη η ανάληψη της ηγεσίας, ενός Δήμου τόσο σημαντικού, όπως αυτού της Καλλιθέας. Είναι ακόμα μεγαλύτερη η τιμή γιατί την πόλη αυτή την έχουν υπηρετήσει άξιοι Δήμαρχοι. Όπως και ακόμα μεγαλύτερη η ευθύνη γιατί αναλαμβάνουμε την τύχη μιας πόλης στο βάθος μιας μεγάλης κρίσης, της μεγαλύτερης που γνώρισε ο τόπος εδώ και πολλές δεκαετίες.

Γνωρίζω ότι η επόμενη πενταετία θα είναι πολύ κρίσιμη για το μέλλον του Δήμου μας.

Από τη μια έχουμε να αντιπαλέψουμε με μια τεράστια οικονομική κρίση, με ασύλληπτη ανεργία, ακόμη και με τη φυγή των κατοίκων από την πόλη μας και γενικότερα από την Αθήνα. Υπολογίζεται ότι, συνολικά, από την Αττική έφυγαν πάνω από 300.000 κάτοικοι τα χρόνια της κρίσης. Και αυτό που με στεναχωρεί είναι, ότι αυτή η «άτακτη» φυγή δεν γίνεται απόρροια ενός νέου αναπτυξιακού σχεδιασμού που χρειάζεται άμεσα η χώρα μας, αλλά ως μια κίνηση απελπισίας και ανάγκης, η οποία τελικά, ανακυκλώνει την κρίση.

orkomwsia-karnavou (11)

Δεν είναι υπερβολή λοιπόν να πούμε ότι παλεύουμε για να κρατήσουμε ζωντανή την πόλη μας, να κρατήσουμε τους κατοίκους εδώ και ιδιαίτερα να κρατήσουμε ότι πιο πολύτιμο έχουμε, τους νέους μας.

Από την άλλη πλευρά, η πόλη μας καλείται να διαχειρισθεί μια μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία, την ολοκλήρωση σε 2 περίπου χρόνια των μεγάλων έργων πολιτισμού στον παλαιό ιππόδρομο από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος καθώς και την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης.

Αναμφίβολα αυτά τα γεγονότα δίνουν τη δυνατότητα για να αναστρέψουμε τις αρνητικές τάσεις της πόλης μας, να της δώσουμε μέλλον και προοπτική. Όμως, για να το πετύχουμε, πρέπει εμείς οι ίδιοι στο Δήμο να βάλουμε τον πήχη ψηλά. Γιατί στη ζωή δεν υπάρχουν αυτοματισμοί.

Τα μεγάλα έργα στην παραλία, δεν σημαίνουν από μόνα τους ανάπτυξη για την Καλλιθέα. Πρέπει να προσπαθήσουμε και εμείς. Πρέπει να συμβάλουμε και εμείς με ιδέες, με προτάσεις, με δικό μας συγκεκριμένο πρόγραμμα έργων.
Πρέπει να αλλάξουμε, πρέπει να γίνουμε καλύτεροι.
Και πέρα από τη μεγάλη αυτή πρόκληση, πρέπει να κάνουμε πολύ δουλειά και σε άλλους τομείς.

Δεν είναι η περίσταση κατάλληλη για να αναφερθώ αναλυτικά στο πρόγραμμα δράσης μας, όμως επιτρέψτε μου να θέσω επιγραμματικά τους άξονες της νέας πολιτικής, της αλλαγής στο δήμο μας.

Το πρώτο που θέλουμε είναι να δημιουργήσουμε μια νέα σχέση Δήμου με τον δημότη. Περισσότερη διαφάνεια, περισσότερη αξιοπιστία, καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών από πλευράς Δήμου, αλλά και περισσότερη συμμετοχή από πλευράς των δημοτών. Ήρθε η ώρα και εδώ, όπως και σε ολόκληρη την Ελλάδα, να καταλάβουμε ότι ο δημόσιος χώρος ανήκει σε όλους και ότι όση περισσότερη συμμετοχή έχουμε τόσα περισσότερα προβλήματα λύνουμε, τόσο περισσότερη προοπτική δίνουμε, στην πόλη μας και τον τόπο μας.

Ο 2ος άξονας είναι αυτός για το οποίο μιλήσαμε πολλές φορές προεκλογικά, είναι η μάχη για τις γειτονιές μας και την ποιότητα της ζωής. Είμαστε υποχρεωμένοι να ξεκινήσουμε από τα βασικά. Περισσότερη ασφάλεια, καλύτερες κυκλοφοριακές συνθήκες, περισσότερο φώς, καλύτερους δρόμους και πεζοδρόμια, περισσότερο πράσινο, μια άριστη καθαριότητα. Θέλουμε να δουν έμπρακτα οι δημότες μας ότι τα χρήματα που δίνουν πιάνουν τόπο. Πάνω από όλα θέλουμε οι δημότες να νοιώσουν ότι ο δήμος είναι πανταχού παρών, δίπλα τους στα μεγάλα, αλλά και στα μικρά προβλήματα, έξω από την πόρτα του σπιτιού τους. Ξεκινάμε από τα βασικά μας καθήκοντα, για να μπορούμε να νομιμοποιούμαστε όταν θα ασχοληθούμε και με τα μεγάλα ζητήματα.

Ο 3ος άξονάς μας, είναι η κοινωνία. Ο δήμος μας έχει υποδομές, εμείς απλά χρειάζεται να κινητοποιήσουμε ακόμη περισσότερο την κοινωνία ώστε αυτή να δείξει την αλληλεγγύη της. Θα κινητοποιήσουμε κάθε διαθέσιμη δύναμη ώστε να δώσουμε ολοκληρωμένα προγράμματα για τους αναξιοπαθούντες αλλά και για την οικογένεια, το παιδί, τους νέους μας.

Άλλωστε και ως αντιπολίτευση αποδείξαμε με την κοινωνική μας δράση πόσα πολλά μπορεί να προσφέρει μια τέτοια κοινωνία ευαισθησίας και αλληλεγγύης
Ο Δήμος μας πρέπει και στον κοινωνικό τομέα, να μπει σε μια νέα εποχή παρέχοντας ολοκληρωμένες υπηρεσίες, δίνοντας ολιστικές λύσεις.

Ο 4ος άξονας είναι κάτι το οποίο θεωρούμε ότι είναι βασική υποχρέωση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αναφέρομαι στην τοπική ανάπτυξη και απασχόληση. Στο βάθος μιας μεγάλης κρίσης, η Καλλιθέα και το εμπορικό της κέντρο χάνει δυνάμεις. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να αντιστρέψουμε αυτή τη τάση και μπορούμε να το κάνουμε. Χρειάζεται σχέδιο για την απασχόληση και τόνωση της επιχειρηματικότητας, για την αναζωογόνηση του εμπορικού μας κέντρου, για την αξιοποίηση του έργου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, για την ένταξη της Καλλιθέας σε ένα συνολικό σχέδιο ανάπτυξης για την Αττική με έμφαση τον τουρισμό, τον πολιτισμό, τις υπηρεσίες.

Φίλες και φίλοι,
Η Καλλιθέα είναι μια πόλη με ιστορία, μια πόλη με σημαντική συνεισφορά στο σύγχρονο ελληνισμό. Αποτέλεσε κόμβο ανάπτυξης για την Αττική, αποτέλεσε και αποτελεί φυτώριο πολιτισμού, ιδεών και καινοτομίας. Η Καλλιθέα έγραψε ιστορία. Πάνω από όλα, παρέμεινε σε όλη της τη διαδρομή μια πόλη ανθρώπινη, παρά το μέγεθος και την ανάπτυξή της.

Τώρα εμείς καλούμαστε να δώσουμε προοπτική στην Καλλιθέα.
Έχουμε εντολή να περάσουμε την πόλη μας στην νέα εποχή.
Να κάνουμε την πόλη μας πρωτοπόρα στην προσπάθεια για να αλλάξουμε τους δήμους και τον τόπο μας. Για να το πετύχουμε θα είμαστε διεκδικητικοί και αποφασιστικοί με την όποια κυβέρνηση. Για να το πετύχουμε θα είμαστε πάνω από όλα απαιτητικοί από τους ίδιους τους εαυτούς μας.

Το επόμενο διάστημα θα συμβούν πολύ σημαντικά πράγματα στην Καλλιθέα.

Ας είναι αυτά που θα κάνουμε εμείς εδώ στο δήμο μας τα πιο σημαντικά από αυτά. Ας γίνουμε εμείς η αλλαγή που θέλουμε να δούμε για τον τόπο μας. Είμαστε εδώ όλοι μαζί, ενωμένοι, με την κοινή αγάπη μας για την Καλλιθέα, με την κοινή γραμμή της ιστορίας μας και της παράδοσής μας.
Ενωμένοι, να υπερβούμε τους εαυτούς μας, τα στερεότυπα, την κρίση που διανύουμε. Και να μην ξεχνάμε ούτε μια στιγμή, ότι είμαστε απλά εντολοδόχοι των πολιτών. Ότι κάνουμε, το κάνουμε για τους πολίτες μας και η μεγαλύτερη τιμή και καταξίωση για εμάς, είναι η πρόοδος της Καλλιθέας μας και των κατοίκων της.

Χρειαζόμαστε πάνω από όλα, ένα νέο δημόσιο ήθος στην Ελλάδα. Και αυτό είναι ο μεγαλύτερος στόχος μας εδώ στην Καλλιθέα".

Στην ορκωμοσία παρευρέθησαν ο Υπ. Εσωτερικών κ. Αργύρης Ντινόπουλος, ο εκπρόσωπος της περιφέρειας κ. Λεωνίδας Μύαρης, οι Ολυμπιονίκες Σοφία Παπαδοπούλου, Κλέλια Πανταζή και Άννη Πανταζή, καθώς και εκπρόσωποι του συνόλου των φορέων/συλλόγων της πόλης μας.

 

Media

Τελευταίες ειδήσεις