'Εσπασε η ομερτά στην μαρίνα της Καλλιθέας - Βροχή οι αποκαλύψεις

'Εσπασε η ομερτά στην μαρίνα της Καλλιθέας - Βροχή οι αποκαλύψεις
07 Αυγ
2014

Πίσω από γραφειοκρατικά εμπόδια, συλλόγους-μαϊμού και μέλη-φαντάσματα, το θολό ιδιοκτησιακό και περιουσιακό καθεστώς στην μαρίνα σκαφών της Καλλιθέας, τις δικαστικές διαμάχες, τα στημένα διοικητικά συμβούλια, τις κάμερες ασφαλείας και τις διαρρήξεις και τους chic εκβιασμούς σκαφούχων, εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ τα τελευταία χρόνια άλλαξαν χέρια βιαστικά και με παράνομο τρόπο και στη συνέχεια μοιράσθηκαν. Οι πιό ψύχραιμοι μιλούν για διαφυγόντα κέρδη, για χρήματα που δεν έφτασαν ποτέ στα ταμεία του δήμου, όσοι γνωρίζουν μιλούν για το μεγάλο κόλπο με το οποίο κάποιοι πλούτισαν,  η δημοσιογραφική έρευνα απλά θα αναδείξει την υπόθεση και τα στοιχεία. 
Ρεπορτάζ: Μάνος Μεϊμαράκης fb 50px

Τον Ιανουάριο του 2007 το Ελληνικό δημόσιο και ο δήμος Καλλιθέας υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας με το οποίο το Δημόσιο δεσμεύτηκε να παραχωρήσει 28 στρέμματα από την έκταση του παλαιού Ιπποδρόμου στο δήμο Καλλιθέας και τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις της Ναυταθλητικής Μαρίνας Τζιτζιφιών...

Την Πέμπτη 10 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι ο δήμος Καλλιθέας υπογράφει με τα Ολυμπιακά Ακίνητα την συμφωνία παραχώρησης...

Από τότε – έστω από τότε και όχι νωρίτερα... - η μαρίνα ναυταθλητικών σκαφών και σκαφών αναψυχής της Καλλιθέας λειτουργεί κανονικά αλλά... "παράνομα". Καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει άδεια λειτουργίας. 


Όλα αυτά τα χρόνια, τέλη ελλιμενισμού και άλλα έσοδα τα οποία θα μπορούσε να έχει βάλει στα ταμεία του ο δήμος Καλλιθέας όχι μόνο δεν εισπράττονται για λογαριασμό του δήμου Καλλιθέας, αλλά καταλήγουν σε διάφορες τσέπες... Μάλιστα, τα διαφυγόντα κέρδη υπολογίζονται σε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Ο δήμος Καλλιθέας όπως έχει αναφερθεί και στον αθηναϊκό Τύπο αλλά έχει σχολιασθεί και αρνητικά για τον δήμο και μάλιστα σε υπουργικό επίπεδο, αρνούνταν να αναλάβει την διαχείριση της ναυταθλητικής μαρίνας. Ποιός ξέρει γιατί;...

Όμως τον Φεβρουάριο του 2012, με καθυστέρηση αρκετών ετών, έφερε στο δημοτικό συμβούλιο ένα σχέδιο κανονισμού λειτουργίας για την διαχείριση της μαρίνας. Αλλά, χαρακτηριστικά σημειώνουμε και το εξής: Μέχρι την 10/2/2013 ο δήμος Καλλιθέας δεν είχε φροντίσει ακόμα να στείλει στην Διεύθυνση Τουριστικών Λιμένων τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την αδειοδότη της μαρίνας, όπως προκύπτει από έγγραφο της Διεύθυνσης.

Όλα αυτά τα χρόνια δηλαδή η μαρίνα λειτουργούσε παράνομα (;), χωρίς όμως κανείς να έχει την ευθύνη γι' αυτό. Αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος που δεν μπορούσε ούτε το Λιμενικό να παρέμβει στα όσα συνέβαιναν εκεί;... Προφανώς! 

Επίσης, όλα αυτά τα χρόνια κάποιοι εκμεταλλευόμενοι όλη αυτή την κατάσταση εισέπρατταν "τέλη ελλιμενισμού". Σύμφωνα με τον "τιμοκατάλογο" ένας σκαφούχος προκειμένου να ελλιμενίσει το σκάφος του έπρεπε να πληρώσει από 1.000 μέχρι και 2.000 ευρώ. Που και σε ποιούς, θα δούμε στη συνέχεια!

Αν και έχει καταγραφεί ότι για πολλά χρόνια μπούκαραν σκαφάτοι και άφηναν τα σκάφη τους χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν, είναι αρκετά δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι έτσι γινόταν. Ότι δηλαδή όποιος ήθελε, έμπαινε και άφηνε το πανάκριβο σκάφος του στην μαρίνα της Καλλιθέας χωρίς να ανησυχεί ότι μπορεί και να μην το βρει ή να το βρει καμμένο ή σπασμένο...

Παρόλα αυτά ο δήμος Καλλιθέας αν και δεν ήθελε εξ ολοκληρου την ευθύνη όλης της μαρίνας, έκανε πολύ συχνά παρεμβάσεις. Για παράδειγμα, το 2009 "απείλησε" την Εθνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία με ασφαλιστικά μέτρα αν δεν παραχωρήσει και σε άλλους συλλόγους θέσεις ελλιμενισμού οι οποίες νόμιμα της είχαν παραχωρηθεί από τα Ολυμπιακά Ακίνητα. Σε απάντηση η ΕΙΟ, απομάκρυνε τα σκάφη που είχαν ελλιμενισθεί αυθαίρετα [...] απελευθερώνοντας θέσεις ελλιμενισμού. Κάτι που θα μπορούσε να πράξει ο δήμος Καλλιθέας, αλλά είπαμε... από την αρχή δεν ήθελε την συνολική διαχείριση ή τουλάχιστον την ήθελε με όρους (;).

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο στο καταστατικό της Εθνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας βρήκαμε ότι η Ομοσπονδία μπορεί να εισπράξει τέλη ελλιμενισμού. Στο καταστατικό άλλων συλλόγων αυτό δεν υπάρχει, όμως εισπράττονται "τέλη ελλιμενισμού". Και φυσικά δεν μπορεί να παραλειφθεί ότι τα μόνα σκάφη που δικαιούνται απαλλαγή από τα τέλη ελλιμενισμού στην μαρίνα σκαφών της Καλλιθέας είναι οι βάρκες των Ναυτοπροσκόπων.

Βέβαια, στον ειδικό κανονισμό λειτουργίας που πρότεινε ο δήμος Καλλιθέας καθιστά πρωτυπόχρεους για την πληρωμή των τελών ελλιμενισμού τους συλλόγους και τους φορείς . Αν ισχύσει τελικά αυτός ο ειδικός κανονισμός θα υπάρχει κάποια τροποποίηση που να αφορά την αναδρομική είσπραξη τελών ελλιμενισμού όπου αυτά δεν έχουν εισπραχθεί, για σκάφη που ήδη είναι μέσα στη μαρίνα;... Και αν όχι, τι θα κάνει με τα σκάφη που βρίσκονται ήδη μέσα και οι ιδιοκτήτες τους αρνηθούν να πληρώσουν, θα τα απομακρύνει; Είναι μεγάλο το ρίσκο...

Σε ότι αφορά την αδειοδότηση της μαρίνας, αυτό θα λυθεί σύντομα με παρέμβαση-εξπρές του αρμόδιου υπουργείου, όπως πληροφορούμαστε, μιας και αυτή η απόφαση θα εξυπηρετήσει την γενικότερη πολιτική επενδύσεων του υπουργείου και της κυβέρνησης στο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας.  

Όμως η εμφορούμενη αδειοδότηση-τράνζιτ της μαρίνας σκαφών της Καλλιθέας, για να ξεπερασθούν τα γραφειοκρατικά προβλήματα που κάποιοι σκόπιμα προκάλεσαν, δεν αποτελεί συγχωροχάρτι...

Έσπασε η ομερτά, τα στόματα άνοιξαν, και η έρευνα εστιάζεται σε συγκεκριμένα πρόσωπα.

Συνεχίζεται... 

Τελευταίες ειδήσεις