ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ – 8χρονο κοριτσάκι κρατήθηκε όλη νύχτα στο ΑΤ Καλλιθέας - Κοιμόταν νηστικό σε μια αυλή και στον διάδρομο.. Featured

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ – 8χρονο κοριτσάκι κρατήθηκε όλη νύχτα στο ΑΤ Καλλιθέας - Κοιμόταν νηστικό σε μια αυλή και στον διάδρομο..
08 Νοε
2023

Μια αδιανόητη περιπέτεια έζησε προ ημερών ένα γλυκύτατο πλάσμα 8 ετών, θύμα ενδοοικογενειακής βίας στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας. Το 8χρονο κοριτσάκι κρατήθηκε στο Τμήμα από το απόγευμα μέχρι την επόμενη ημέρα το πρωί, κοιμόταν νηστικό στην αυλή σε πλαστικές καρέκλες και σε έναν διάδρομο.

Σύμφωνα με τους ανάδοχους γονείς του 8χρονου κοριτσιού ο Αξιωματικός Υπηρεσίας ισχυρίσθηκε ότι δεν έβρισκε κάποιον στην εισαγγελία να του υποδείξει περαιτέρω ενέργειες κι έτσι το παιδί κρατήθηκε στο Τμήμα.

του Μάνου Μεϊμαράκη


Αν και υπήρχε πρόσωπο να παραλάβει το παιδί, άγνωστο γιατί το πρόσωπο αυτό δεν κλήθηκε αμέσως ώστε να μην αναγκασθεί το 8χρονο κοριτσάκι να μείνει στο Τμήμα ολόκληρη νύχτα, και συγκεκριμένα από τις 5 το απόγευμα της 26ης Οκτωβρίου 2023 μέχρι το πρωί της επόμενης ημέρας. Ενώ ουδείς ενδιαφέρθηκε να προσφέρει στο παιδί ούτε ένα γεύμα, καθώς και οι ανάδοχοι γονείς και η βιολογική του μητέρα ήταν όλοι κρατούμενοι και δεν μπορούσαν να βγουν.

Πάντως, πηγές από την Εισαγγελία αναφέρουν ότι δόθηκε προφορική εισαγγελική εντολή να ειδοποιηθεί πρόσωπο του οικογενειακού περιβάλλοντος να παραλάβει το παιδί από το Τμήμα κάτι που δεν έγινε πάρα την επόμενη ημέρα. 

Από το πρωί της 26ης Οκτωβρίου η 8χρονη βίωνε ήδη μια εξοντωτική ταλαιπωρία.

18 μήνες φυλακή στην μητέρα

Όλα αρχίζουν όταν ο πατέρας του παιδιού κατήγγειλε την βιολογική μητέρα της 8χρονης για ξυλοδαρμό σε βάρος του παιδιού.

Με απόφαση του Πρωτοδικείου Ροδόπης (51/2020) η επιμέλεια του παιδιού δίνεται στο Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο Καλλιθέας και στη συνέχεια εντάσσεται σε ανάδοχη οικογένεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΠΕΝ Καλλιθέας ποτέ δεν σταμάτησε να λειτουργεί.

Τον Φεβρουάριο του 2023, η βιολογική μητέρα του παιδιού, 40 ετών από το Ουζμπεκιστάν, καταδικάζεται από το τριμελές Πλημμελειοδικείο Ροδόπης σε 18 μήνες φυλάκιση για σωματικές βλάβες κατ’ εξακολούθηση σε βάρος της 8χρονης και συγκεκριμένα για την περίοδο από τον Ιανουάριο του 2018 έως τον Ιανουάριο του 2019.

Τον Οκτώβριο του 2023 το Πρωτοδικείο Ροδόπης με νέα απόφαση του (213/2023) δίνει την επιμέλεια της 8χρονης στην μητέρα της υπό τον όρο η 40χρονη να συνεργάζεται με τις αρμόδιες για τους ανηλίκους υπηρεσίες, ενώ η 8χρονη ήδη βρίσκεται στην ανάδοχη οικογένεια στην Αθήνα.

«Δεν θέλω να φύγω»

Έτσι, προ ημερών στις 26 Οκτωβρίου 2023 η μητέρα της 8χρονης μεταβαίνει στο Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο Καλλιθέας για να την παραλάβει με το κοριτσάκι να αρνείται επίμονα να την ακολουθήσει.

Η Πρόεδρος του ΠΕΝ, Ηρώ Ζερβάκη αναφέρει στην 40χρονη μητέρα ότι έπειτα από 4 χρόνια στην ανάδοχη οικογένεια δεν θα είναι εύκολο για το παιδί να εγκαταλείψει τα πάντα από την μια μέρα στην άλλη και ότι η εισήγηση της κοινωνικής υπηρεσίας του Πρότυπου Εθνικού Νηπιοτροφείου είναι να δοθεί μια προθεσμία ορισμένων ημερών για την προσαρμογή και προετοιμασία του παιδιού για την επαναφορά του στην βιολογική του οικογένεια. Πράγματι, αυτό διέταξε και η Εισαγγελέας Ανηλίκων.

Όμως, η 40χρονη γυναίκα, βιολογική μητέρα της 8χρονης είναι ανένδοτη με την 8χρονη να δηλώνει ότι δεν θέλει να ακολουθήσει αναγκαστικά την μητέρα της. Η ψυχολόγος του ιδρύματος αναφέρει ότι φοβάται για την ακεραιότητα του παιδιού αν έφευγε από το ΠΕΝ υπό αυτές τις συνθήκες, η 8χρονη αρχίζει να κλαίει με λυγμούς ενώ όταν την πλησίασε η μητέρα της άρχισε να την σπρώχνει και να φωνάζει να φύγει από κοντά της.

Η συνάντηση διακόπηκε, έβγαλαν το παιδί έξω να πάρει αέρα και να ηρεμήσει, ενώ εκείνο συνέχιζε να φωνάζει να φύγει η 40χρονη. Όταν επέστρεψε στην αίθουσα η 8χρονη, πλησίασε κλαίγοντας την δικαστική επιμελήτρια λέγοντας της ότι δεν θέλει να φύγει και της έδωσε μια ζωγραφιά στην οποία επάνω το ίδιο το παιδί έγραψε: «δεν θέλω να φύγω».

zografia1 blur


Η συνέχεια δόθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας με την 40χρονη να ζητά την ποινική δίωξη για αρπαγή ανηλίκου της Προέδρου του ΠΕΝ, Ηρώς Ζερβάκη αλλά και των ανάδοχων γονιών της 8χρονης. Ενώ, οι ανάδοχοι γονείς με την σειρά τους μηνύουν την 40χρονη για ψευδή καταμήνυση με συνέπεια να κρατηθούν άπαντες για να δικαστούν με την αυτόφωρη διαδικασία την επόμενη ημέρα.

Μεταξύ αυτών όμως στο τμήμα κρατήθηκε και η 8χρονη. Το παιδί έβγαλε την νύχτα στο προαύλιο έξω από τα κρατητήρια του ΑΤ Καλλιθέας και όταν κουράστηκε κοιμήθηκε επάνω σε δύο πλαστικές καρέκλες.

Πιό συγκεκριμένα, το παιδί έμεινε στο ΑΤ Καλλιθέας ολόκληρη τη νύχτα από τις 5 το απόγευμα της 26ης Οκτωβρίου μέχρι τουλάχιστον το επόμενο πρωί της 27ης Οκτωβρίου. Όπως ανέφερε η ανάδοχη μητέρα της εξαιτίας της περιπέτειας που βίωνε από το πρωί το παιδί ψυχολογικά ήταν ράκος. Σαν να μην έφτανε αυτό, η 8χρονη αναγκάστηκε να κοιμηθεί στην αυλή του ΑΤ Καλλιθέας και στις περίπου στις 3 τη νύχτα η ανάδοχη μητέρα πήρε το παιδί από την αυλή και το κοίμησε επάνω της σε έναν διάδρομο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και υπήρχε πρόσωπο να παραλάβει το παιδί, αυτό το πρόσωπο δεν κλήθηκε ποτέ μέχρι το επόμενο πρωί, δηλαδή αφού το 8χρονο κοριτσάκι έβγαλε τη νύχτα σαν να είναι κρατούμενο. Και αυτό το πρόσωπο ήταν η γιαγιά και συγκεκριμένα η μητέρα της ανάδοχης μητέρας της 8χρονης.

Η γιαγιά λοιπόν του παιδιού κλήθηκε από το ΑΤ Καλλιθέας να παραλάβει το παιδί μόνο αφού η συνήγορος της ανάδοχης οικογένειας απαίτησε να κληθεί η γιαγιά.

Μέχρι και σήμερα παραμένει άγνωστο με ποιά εισαγγελική εντολή το παιδί κρατήθηκε στο ΑΤ Καλλιθέας ή ποιός αστυνομικός διέταξε την παραμονή της 8χρονης υπό τις άθλιες αυτές συνθήκες μέσα στο ΑΤ. Πάντως, είναι πολλά τα θολά σημεία στην επικοινωνία του Αξιωματικού Υπηρεσίας με την Εισαγγελία, όλα δείχνουν ότι η επικοινωνία αυτή δεν ήταν παραγωγική.
 

«Δεν νιώθω ότι είσαι εσύ η μαμά μου»

Ωστόσο, η περιπέτεια για την 8χρονη δεν τελείωσε... καθώς σήμερα 7 Νοεμβρίου παραλίγο να βρεθεί εκ νέου στο ΑΤ Καλλιθέας.

Σήμερα, 7 Νοεμβρίου 2023 έληγε η προθεσμία που είχε δώσει η Εισαγγελία Ανηλίκων από την 1η Νοεμβρίου να παραμείνει το παιδί στο ΠΕΝ και να γίνουν όλα όσα χρειάζεται για την προσαρμογή και την προετοιμασία του παιδιού για την επιστροφή του στην Ροδόπη και πράγματι οι βιολογικοί γονείς της 8χρονης μετέβησαν σήμερα στο Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο για να την παραλάβουν.

Εκεί όμως ήρθαν αντιμέτωποι ακόμα μια φορά με το ίδιο το παιδί να δηλώνει ανοιχτά ότι δεν επιθυμεί να επιστρέψει σε αυτούς, καθώς όπως ανέφερε αρκετές φορές, φοβόταν.

Για περισσότερο από μιάμισυ ώρα σήμερα (7/11) παρούσας της βιολογικής μητέρας της 8χρονης, μεταξύ δύο δικηγόρων, δύο κοινωνικών λειτουργών της Περιφέρειας Αττικής, της Κοινωνικής λειτουργού, της Ψυχολόγου και δύο εκπροσώπων από το ΔΣ του ΠΕΝ, καθώς και δύο δικαστικών επιμελητών που κατέγραφαν τα πάντα σε διαπιστωτική πράξη, η 8χρονη εξηγούσε τους λόγους για τους οποίους δεν επιθυμεί να γυρίσει στην μητέρα της. Όλο αυτό που βίωσε και σήμερα ενώπιον όλων αυτών των ανθρώπων η 8χρονη το είχε αποτυπώσει στην ζωγραφιά της στις 26 Οκτωβρίου. 

Η 8χρονη απαντούσε με περίσσιο θάρρος για την ηλικία της στις ερωτήσεις των κοινωνικών λειτουργών και της ψυχολόγου, αλλά και της βιολογικής μητέρας της.

«Εγώ δεν θέλω να είμαι μαζί σου», «δεν νιώθω ότι είσαι εσύ η μαμά μου», «από μικρή φοβάμαι ότι θα με ξαναχτυπήσεις» ανέφερε η 8χρονη.

«Θέλω να έρθεις μαζί μου για να έχω την ευθύνη μην πάθεις κάτι» είπε μεταξύ άλλων η 40χρονη στην 8χρονη κόρη της με την 8χρονη να της απαντά: «Μπορείς να δώσεις αυτή την ευθύνη που λες ότι έχεις εσύ, να δώσεις την ευθύνη στην ανάδοχη οικογένεια για να μη φοβάσαι ότι θα πάθω κάτι γιατί σε εσένα θα πάθω κάτι επειδή θα με χτυπάς».

Ενώ λίγο πριν τελειώσει η συνάντηση η 8χρονη δεν άφησε περιθώρια σε κανέναν να μην καταλάβει ότι έχει κουραστεί. «Δεν θέλω να το συνεχίσουμε, θέλω να τελειώσει σήμερα, θέλω να μείνω εδώ, δεν θέλω κάθε εβδομάδα να είμαστε εδώ γιατί δεν θα τελειώσει ποτέ» είπε αφοπλιστικά η 8χρονη.

Αλλά για αρκετή ώρα σήμερα τίποτα δεν προμήνυε ότι η 8χρονη δεν θα καταλήξει εκ νέου «κρατούμενη», καθώς η βιολογική μητέρα της δεν υποχωρούσε στο αίτημα της να πάρει το παιδί και ενδεχομένως να προέκπυτπε δεύτερος γυρος μηνύσεων.

Ωστόσο, δεδομένης της άρνησης του παιδιού να ακολουθήσει την βιολογική μητέρα συμφωνήθηκε οι ανάδοχοι γονείς να συναντηθούν αύριο με τους βιολογικούς γονείς του παιδιού παρουσία των κοινωνικών λειτουργών της Περιφέρειας με σκοπό να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή φόρμουλα η οποία δεν θα στερήσει από το παιδί την ορθή ψυχοπνευματική του ανάπτυξη. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ανάδοχοι γονείς έχουν κατ' επανάληψη επιδιώξει την συνεργασία με τους βιολογικούς γονείς. 

Έξω από το Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο Καλλιθέας από το μεσημέρι είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες φίλοι της ανάδοχης οικογένειας αλλά και ανάδοχοι γονείς για να υποστηρίξουν με την παρουσία τους την 8χρονη.

Αργά το απόγευμα όταν η Πρόεδρος του ΠΕΝ, Ηρώ Ζερβάκη βγήκε να τους ενημερώσει ότι η 8χρονη θα επιστρέψει προσωρινά στην ανάδοχη οικογένεια ξέσπασαν σε χειροκροτήματα, ενώ άλλοι έβαλαν τα κλάματα. Λίγο μετά η 8χρονη πήγε κι εκείνη στην είσοδο του ιδρύματος και εκεί άρχισαν όλοι να αγκαλιάζουν το παιδί.

Η περιπέτεια του γλυκύτατου αυτού παιδιού για σήμερα τουλάχιστον τελείωσε, όμως παραμένουν να αιωρούνται πολύ σοβαρά ερωτηματικά για την μεταχείριση του παιδιού στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας στο οποίο να σημειωθεί, λειτουργεί και Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας. 

Ένα 8χρονο κοριτσάκι το οποίο μάλιστα προέρχεται από ένα κακοποιητικό περιβάλλον και μετά από τέτοια περιπέτεια που έζησε εκείνη την ημέρα δίνοντας μάχη μόνο του να πείσει τους μεγάλους ότι φοβάται να γυρίσει στους βιολογικούς τους γονείς, δεν ανήκει να βγάζει τη νύχτα σε αστυνομικό τμήμα... νηστικό... πεταμένο σαν το σακί είτε στην αυλή, είτε στον διάδρομο.


pen 8xronh 001


pen 8xronh 003


pen 8xronh 002

pen 8xronh 004

pen 8xronh 006

Τελευταίες ειδήσεις