Σε αναμονή ποινικών διώξεων για τον θάνατο του Λασκαρίδη – 7 μήνες μετά ούτε ένα συγνώμη από κανέναν στον δήμο Καλλιθέας

Σε αναμονή ποινικών διώξεων για τον θάνατο του Λασκαρίδη – 7 μήνες μετά ούτε ένα συγνώμη από κανέναν στον δήμο Καλλιθέας
04 Οκτ
2023

[Αφιερωμένο στην μνήμη του Λάζαρου και για την αποκατάσταση της αλήθειας γύρω από τις συνθήκες του θανάτου του]

Η οικογένεια του Λάζαρου Λασκαρίδη δεν περιμένει καμία άλλη εξέλιξη από το να οδηγηθεί η υπόθεση στο ακροατήριο. Ο ανήλικος υιός του μέσω του συνηγόρου του έχει δηλώσει παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας.

Ομοίως, νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν πως είναι δεδομένο ότι η υπόθεση θα οδηγηθεί σε δίκη με βαρύτατες κατηγορίες, όπως για ανθρωποκτονία από αμέλεια, κα.

του Μάνου Μεϊμαράκη

Δημοσιογραφικοί κύκλοι μάλιστα τολμούν να ισχυρισθούν ότι έχει καθυστερήσει πάρα πολύ να απαγγελθούν οι κατηγορίες.

Ειδικότερα σε ότι αφορά την δικαστική διερεύνηση, η δικογραφία έχει επιστρέψει στον Εισαγγελέα για περαιτέρω επεξεργασία και προκειμένου να διατάξει με παραγγελία του τις δέουσες ενέργειες. 

Υπενθυμίζεται ότι στην έκθεση Αυτοψίας της Πολεοδομίας Καλλιθέας για τις αυθαίρετες κατασκευές και πολεοδομικές παραβάσεις στην δημοτική βιβλιοθήκη Καλλιθέας η οποία αποτελεί πλέον υλικό της δικογραφίας, εντοπίζονται 16 ακόμα αυθαίρετες κατασκευές και πολεοδομικές παραβάσεις και είναι που αυτή στέλνει στο εδώλιο τους εμπλεκόμενους.

Για την σωρεία αυθαίρετων κατασκευών και πολεοδομικών παραβάσεων στην δημοτική βιβλιοθήκη Καλλιθέας από τον δήμο Καλλιθέας δεν έχουν πει το παραμικρό, ενώ τμήμα της δημοτικής βιβλιοθήκης έχει σφραγισθεί ως «επικίνδυνο» καθ' υπόδειξη της Πολεοδομίας Καλλιθέας. 

Ειδικότερα όμως σε ότι αφορά την πτώση του αντιδημάρχου Καλλιθέας, Λάζαρου Λασκαρίδη στο αυθαίρετο φρεάτιο βάθους 3 μέτρων όταν υποχώρησε το σάπιο κάγκελο, αυτή που «καίει» είναι η παράγραφος 11.

Σε αυτήν το κλιμάκιο της Πολεοδομίας εξειδικεύει την ανάλυση της για το σάπιο κάγκελο και αναφέρει αναλυτικά τα ευρήματα.


aytopsia 04

Ανεπαρκείς συνδέσεις-συγκολλήσεις

Η παράγραφος 11 καταρρίπτει όλους τους άθλιους ισχυρισμούς που προσβάλλουν την μνήμη του ότι ο Λασκαρίδης έπεσε μόνος του όπως και ότι έσπασε ο ίδιος την κουπαστή με το βάρος του. 

Συγκεκριμένα, στην 11 παράγραφο της αυτοψίας αυθαιρέτου αναφέρεται:
«Κατασκευή μεταλλικού προστατευτικού κιγκλιδώματος μήκους 1,08 m στο όριο της οροφής του αυθαίρετου Λεβητοστασίου στον ακάλυπτο (βλέπε Φ15), με ύψος 0,80 m μικρότερο του 1,0 m, με διάκενα μεγαλύτερα από τα προβλεπόμενα (κατακόρυφα διάκενα από κάτω προς τα πάνω: 0,19/0,26/0,24) και οριζόντια στοιχεία που μπορούν να αποτελούν κλίμακα ανόδου το οποίο είναι απαγορευτικό για ειδικά κτήρια (βλέπε παράγραφο 3.2 του άρθρου 15 του Κτηριοδομικού Κανονισμού). Επιπλέον διαπιστώθηκαν εμφανείς ενδείξεις οξείδωσης, διάβρωσης, απώλειας υλικού καθώς και ανεπαρκείς συνδέσεις-συγκολλήσεις (κακοτεχνία) των στοιχείων του (βλέπε Φ12, Φ16, Φ16Α). Τα ανωτέρω κατά παράβαση του άρθρου 89 του ΓΟΚ 1973 (ως προς το ελάχιστο ύψος) και των άρθρων 15 (στηθαία) και 5 (ασφάλεια και αντοχή κτηρίων ειδικότερα παρ. 1.1.3) του Κτηριοδομικού Κανονισμού. Στο κιγκλίδωμα αυτό κατά την αυτοψία δεν υπήρχε το οριζόντιο άνω τμήμα του και το μεσαίο οριζόντιο στοιχείο του ήταν σπασμένο. Πολεοδομική παράβαση της παραγράφου 3. στ του άρθρου 81 του Ν. 4495/2017».

«Εμφανείς ενδείξεις οξείδωσης, διάβρωσης, απώλειας υλικού καθώς και ανεπαρκείς συνδέσεις-συγκολλήσεις (κακοτεχνία) των στοιχείων του».

Δεν τολμά άνθρωπος να διαννοηθεί ότι ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Λάζαρος Λασκαρίδης είναι νεκρός από μια... κακοτεχνία. 

Άλλωστε η αποστολή ενός κιγκλιδώματος παντού σε όλα τα κτίρια είναι ακριβώς αυτή, να συγκρατεί το βάρος ενός ανθρώπου.

Όμως, ακόμα και ολόκληρη αυτή η αυθαίρετη μεταλλική κατασκευή που αρχίζει από το αυθαίρετο φρεάτιο μέχρι το ισόγειο του ακάλυπτου της δημοτικής βιβλιοθήκηες, να μην είχε διαβρωθεί από πάνω ως κάτω, όπως πολύ σωστά διαπιστώνεται στην αυτοψία, ήταν ανεπαρκείς οι συνδέσεις-συγκολλήσεις των μεταλλικών μερών.

Ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι ακόμα και ένα παιδί να επιχειρούσε να στηριχθεί σε αυτό το κάγκελο θα είχε ακριβώς την ίδια τύχη με τον Λασκαρίδη, η κουπαστή (όπως και έγινε) θα υποχωρούσε σε κάθε περίπτωση διότι ουσιαστικά δεν είχε γίνει σωστή συγκόλληση των μεταλλικών μερών.

Μετά τον βαρύτατο τραυματισμό του Λάζαρου... σαν να μη συνέβη ποτέ... η εκδήλωση στην δημοτική βιβλιοθήκη Καλλιθέας συνεχίσθηκε κανονικά.

aytopsia 01

aytopsia 02

aytopsia 03

Τα σημεία στα οποία η αυτοψία εντοπίζει τις ανύπαρκτες συνδέσεις-συγκολλήσεις των μεταλλικών μερών στο αυθαίρετο κάγκελο

Σύντομο ιστορικό της υπόθεσης

Από νωρίς το πρωί εκείνης της 27ης Απριλίου 2023 ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Καλλιθέας δεχόταν καταιγισμό ευχών. Ξημέρωνε μια χαρούμενη ημέρα. Στις 27.4.2023, ημέρα εγκαινίων (ονοματοδοσίας) στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας, ο Λάζαρος Λασκαρίδης βγαίνει για ένα τσιγάρο στον ακάλυπτο χώρο μαζί με ακόμη ένα άτομο λίγη ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης.

Πλησιάζει τα κάγκελα αλλά, προτού προλάβει να στηριχτεί, η κουπαστή υποχωρεί και ο αντιδήμαρχος πέφτει από ύψος τριών μέτρων στο φρεάτιο του υπογείου με το κεφάλι.

Ακολουθεί χάος, συνάδελφοί του στον δήμο και πολίτες στέκονται στο μπαλκόνι του ακάλυπτου και τον κοιτούν να χαροπαλεύει. Αρκετή ώρα μετά φτάνει το ΕΚΑΒ μαζί με κλιμάκιο της πυροσβεστικής. Δεν μπορούν να τον ανασύρουν με ιμάντες καθώς φοβούνται ότι αν τον δέσουν στο κάγκελο για να τον τραβήξουν θα καταρρεύσει ολόκληρη η σάπια κατασκευή και αποφασίζουν να τον μεταφέρουν με τα χέρια στο ισόγειο από την εσωτερική σκάλα του κτιρίου.

Τις πρώτες ώρες όλοι εκτιμούν ότι ο Λασκαρίδης έχει αυτοκτονήσει, ώσπου βγαίνουν στη δημοσιότητα από τοπικό μέσο ενημέρωσης (kallitheaonline.gr) οι πρώτες εικόνες από το σημείο, στις οποίες φαίνεται καθαρά ότι το κάγκελο ήταν σάπιο και έσπασε. Δημοσιογράφοι από σχεδόν όλα τα ΜΜΕ πολιορκούν για απαντήσεις τον δήμο Καλλιθέας, ωστόσο άπαντες έχουν εξαφανιστεί.

Οι πολίτες ξεσηκώνονται στα κοινωνικά δίκτυα, δεν τολμούν να διανοηθούν τι έχει συμβεί, ζητούν απαντήσεις, απαιτούν έστω μια συγγνώμη. Ήταν η ημέρα των γενεθλίων του.

Στις 8/5/2023 ανακοινώνεται ο θάνατός του και η Καλλιθέα βυθίζεται στη θλίψη. Μερικές ημέρες αργότερα γίνεται γνωστό ότι την υπόθεση έχει αναλάβει εισαγγελέας ύστερα από μηνυτήρια αναφορά του δικηγόρου της οικογένειας, ενώ ο ανήλικος γιος του δηλώνει παράσταση πολιτικής αγωγής προς υποστήριξη της κατηγορίας.

Η αυτοψία

Στις 8, 9 και 17 Μαΐου 2023, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας την οποία διαβιβάζει το ΑΤ Καλλιθέας στην Πολεοδομία Καλλιθέας, υπάλληλοι της υπηρεσίας διενεργούν αυτοψία στη δημοτική βιβλιοθήκη του «τρόμου» όπου εντοπίζουν... 16 αυθαίρετες κατασκευές και πολεοδομικές παραβάσεις.

Ειδικότερα, η Πολεοδομία Καλλιθέας μεταξύ άλλων εντόπισε ότι το μηχανοστάσιο του ανελκυστήρα ήταν παράνομο, η μεταλλική σκάλα στο δώμα από τη βεράντα του τρίτου ορόφου –όπως αυτή που ευθύνεται για τον θάνατο του Λασκαρίδη στο υπόγειο του ακαλύπτου του κτιρίου– ήταν αυθαίρετη, χωρίς προδιαγραφές ασφαλείας και ομοίως σκουριασμένη, επέκταση δόμησης βεράντας τρίτου ορόφου, επέκταση δόμησης πρώτου ορόφου με κλειστό εξώστη, παράνομη αλλαγή χρήσης σε βιβλιοθήκη και παρεμβάσεις στον οργανισμό του κτιρίου, αλλαγή χρήσης υπογείου σε βιβλιοθήκη ξηλώνοντας τοίχο, δοκάρι και τσιμεντένια σκάλα, ξεμπάζωμα του υπογείου σε βάθος τριών μέτρων –εκεί έπεσε ο Λασκαρίδης όταν έσπασε το σάπιο κάγκελο–, επέκταση υπογείου προς τον ακάλυπτο, αυθαίρετη κατασκευή μεταλλικής σκάλας από την οροφή του λεβητοστασίου στον ακάλυπτο –η μεταλλική σκάλα του υπογείου στην κατάληξη της οποίας βρισκόταν το σάπιο μεταλλικό κάγκελο που ευθύνεται για τον θάνατο του Λασκαρίδη– κ.ά.

Τελευταίες ειδήσεις