Κοροναϊός: Συνεδριάζει εκτάκτως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας - Τι να προσέχουμε

[Images: ECDC,BBC,4 News] [Images: ECDC,BBC,4 News]
30 Ιαν
2020

Αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των ατόμων που προσβάλλονται από το νέο στέλεχος του κοροναϊού, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχία στους υγειονομικούς φορείς παγκοσμίως. Για τον λόγο αυτό, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θα συγκαλέσει σήμερα Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020, για τρίτη φορά μέσα στην εβδομάδα, την Επιτροπή Εκτάκτων Αναγκών προκειμένου να αξιολογήσει εάν η επιδημία του κοροναϊού συνιστά πλεόν μία έκτακτη ανάγκη διεθνους εμβέλειας. 

Επιμέλεια: Ελεάνα Φλασκή

Στο πλαίσιο της συνεχούς ενημέρωσης, έχουν εκδοθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ)- πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ- οδηγίες για τους ταξιδιώτες με προορισμό την πόλη Wuhan.

Συνοπτικά οι οδηγίες

IMG 8309


virus bbc

Όπως αναφέρεται και στο site του οργανισμού, μέχρι στιγμής ο κίνδυνος για τον ταξιδιώτη θεωρείται μέτριος παρόλα αυτά συνιστάται η αποφυγή κάθε ταξιδιού προς την πόλη Wuhan, επαρχία Hubei αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο.

Σε περίπτωση ωστόσο που είναι αναγκαίο να κάνετε κάποιο ταξίδι προς την πόλη Wuhan συνιστάται:

-Να πλένετε συχνά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι.
-Να αποφύγετε την επαφή με τα ζώα (ζωντανά ή νεκρά), τις αγορές ζώων και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (όπως μη μαγειρευμένο κρέας).
-Να αποφύγετε την επαφή με ασθενείς.

Κατά την διάρκεια του ταξιδιού σας στην πόλη Wuhan συνιστάται:

-Να αναβάλετε το ταξίδι σας ενώ έχετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα).
-Να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντηλο ή με το μανίκι (όχι με το χέρι) όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.
-Να αποφύγετε την επαφή με άλλα άτομα ενώ έχετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα).

Coronavirus airport


Μετά την επιστροφή από την πόλη Wuhan συνιστάται:

-Να παρακολουθήσετε την υγείας σας για 14 ημέρες.
-Αν εμφανίσετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα) 14 ημέρες μετά την επιστροφή σας, να παραμείνετε στο σπίτι και να αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας ή να γίνει επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ (210-521200, 210-5212054).

Οδηγίες, εξίσου, εκδόθηκαν και για τα πληρώματα πλοίων ή αεροσκαφών που αναχωρούν από τη πολή Wuhan. Ειδικότερα:

-Αν ένας επιβάτης σε αεροσκάφος ή σε πλοίο που αναχώρησε από την πόλη Wuhan εμφανίσει συμπτώματα οξείας λοίμωξης του αναπνευστικού συνιστάται η καταγραφή της κατάστασης της υγείας του σύμφωνα με τη Γενική Δήλωση Αεροσκαφών (παράρτημα 9, Διεθνής Υγειονομικός Κανονισμός) ή τη Ναυτιλιακή Δήλωση Υγείας (Παράρτημα 8, Διεθνής Υγειονομικός Κανονισμός) και η υποβολή της στις υγειονομικές αρχές των πυλών εισόδου όταν απαιτηθεί.

-Αν ένας ταξιδιώτης νοσήσει κατά τη διάρκεια της πτήσης, στο αεροπλάνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί το δελτίο εντοπισμού επιβάτη (passenger locator form). Το συγκεκριμένο δελτίο είναι χρήσιμο για τη συλλογή πληροφοριών των επαφών των επιβατών με συμπτώματα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ενδεχόμενη διερεύνηση και παρακολούθηση, αν χρειαστεί. Επίσης, οι επιβάτες χρειάζεται να ενημερώνονται για την άμεση αναφορά τυχόν συμπτωμάτων κατά την διάρκεια της πτήσης. Το πλήρωμα του αεροσκάφους θα πρέπει να εφαρμόσει το επιχειρησιακό σχέδιο που συστήνει η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) σχετικά με την διαχείριση ύποπτου κρούσματος λοιμώδους νοσήματος στο αεροσκάφος.

Coronavirus airport 2

situation coronavirus

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) από τις 31 Δεκεμβρίου 2019 έως τις 29 Ιανουαρίου 2020 αναφέρθηκαν συνολικά 6072 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα πνευμονίας από το νέο στέλεχος κοροναϊού (2019-nCoV), συμπεριλαμβανομένων 132 θανάτων. Από το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, στην Ευρώπη μέχρι στιγμής και πιο συγκεκριμένα στην Γαλλία καταγράφηκαν και επιβεβαιώθηκαν τρία (3) και αντίστοιχα στην Γερμανία τέσσερα (4) κρούσματα.


Γεωγραφική κατανομή κρουσμάτων (2019-nCoV), από τις 31/12/2019 έως τις 29 Ιανουαρίου 2020

coronavirus xartis 29012019

Επιβεβαιωμένα κρούσματα μέχρι και τις 29 Ιανουαρίου 2020:

coronavirus xartis xwres pinakas29012019

Τελευταίες ειδήσεις