Πλατεία Δαβάκη! Σύγχρονο μοντέλο παρεμβάσεων αλλάζει το τοπίο

Πλατεία Δαβάκη! Σύγχρονο μοντέλο παρεμβάσεων αλλάζει το τοπίο
12 Φεβ
2019

Με σειρά στοχευμένων παρεμβάσεων για την προσβασιμότητα στην πλατεία Δαβάκη και την ευρύτερη περιοχή, αλλάζει οριστικά το τοπίο. 

Η αρχή έγινε επίσημα τον Δεκέμβριο του 2014 όταν με απόφαση της η νέα διοίκηση του δήμου Καλλιθέας καθιέρωσε για πρώτη φορά το Χωριό του Άη Βασίλη ως επίκεντρο για τις εορταστικές εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά στην Καλλιθέα. Η πλατεία Δαβάκη γρήγορα έγινε σημείο συνάντησης χιλιάδων Καλλιθεατών. Έκτοτε το πρόγραμμα χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων εμπλουτίζεται με δεκάδες εκδηλώσεις και εορταστικά δρώμενα προκαλώντας επισκεψιμότητα από όλη την Αθήνα.

Ο μετασχηματισμός της πλατείας Δαβάκη συνεχίσθηκε. Λίγο αργότερα, για πρώτη φορά στην ιστορία της Καλλιθέας το πάρκο της πλατείας άνοιξε διάπλατα την αγκαλιά του σε εκατοντάδες πιτσιρίκια τα οποία έτρεξαν μέσα στο πάρκο μαζί με τους γονείς τους συμμετέχοντας στο πρώτο Κallithea Run για παιδιά.

best-off-kallithearun-0086
[φωτο αρχείου kallitheaonline.gr]

Η τοποθέτηση σταθμών ανακύκλωσης στην είσοδο της πλατείας Δαβάκη είχε ένα διπλό στόχο. Να γίνει σαφής η νέα αντίληψη του δήμου Καλλιθέας για τον νέο χαρακτήρα της πλατείας αλλά και να ενισχύσει τους δείκτες ανακύκλωσης στην πόλη. Πλέον, δεκάδες πολίτες ανακυκλώνουν καθημερινά σε αυτούς τους σταθμούς ανακύκλωσης όπου συνδυαστικά με την ανακύκλωση στο σπίτι από χιλιάδες πολίτες ακόμα χαρίζουν στον δήμο της Καλλιθέας σημαντικές διακρίσεις στην ανακύκλωση.

plateia-davakh-2019 13

Ακολούθως, καταλυτική ήταν η παρέμβαση της διεύθυνσης Περιβάλλοντος του δήμου Καλλιθέας η οποία προέβη σε κλάδεμα των δένδρων περιμετρικά του πάρκου ώστε να επιτευχθεί μέγιστη ορατότητα από μέσα προς τα έξω και από έξω προς τα μέσα.

Το θερινό σινεμά στην πίσω πλευρά της πλατείας έφερε στο σημείο εκατοντάδες νέους επισκέπτες, ενώ από το πάρκο εκπαίδευσης για την οδική ασφάλεια έχουν περάσει περισσότερα από 300 παιδιά της πόλης τα οποία παίζοντας μαθαίνουν κανόνες οδήγησης και οδική συμπεριφορά. Ήδη, δύο νέα προγράμματα εκπαίδευσης οδικής ασφάλειας για παιδιά ετοιμάζονται να "τρέξουν" για το 2019, το "Ασφαλώς κυκλοφορώ" και το "Ασφαλώς ποδηλατώ".

plateia-davakh-2019 11

Επίσης, το βελτιωμένο δάπεδο ασφαλείας στην παιδική χαρά της πλατείας Δαβάκη συντηρείται συνεχώς, αλλά και για τους μεγαλύτερους, στο ξέφωτο αριστερά από το συντριβάνι έχουν τοποθετηθεί όργανα γυμναστικής. Πάντως, ιδανικό στέκι μπορεί να γίνουν τα τραπεζάκια του δημοτικού καφέ μετά την πρόσφατη ανακαίνιση του.

plateia-davakh-2019 4

plateia-davakh-2019 5

plateia-davakh-2019 6

Στο κοντινό μέλλον η περιοχή "δένει" σε μοντέλο επιπλέον παρεμβάσεων ως προϊόν συναντίληψης δήμου Καλλιθέας και κοινωνικών εταίρων, μετατρέποντας οριστικά την πλατεία Δαβάκη σε έναν ζωντανό οργανισμό που αλλάζει και εξελίσσεται διαρκώς.

plateia-davakh-2019 0
Όργανα γυμναστικής για ενηλίκους στην πλατεία Δαβάκη

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή είναι αρκετά συχνές οι περιπολίες ομάδων ΔΙΑΣ ώστε να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφαλείας στους πολίτες, ως αποτέλεσμα συνεργασίας του δήμου Καλλιθέας με την Ελληνική Αστυνομία.

Μάνος Μεϊμαράκης

 

Τελευταίες ειδήσεις