Οικογένεια απατεώνων που ρήμαζε την πόλη εξάρθρωσε η Ασφάλεια Καλλιθέας

Οικογένεια απατεώνων που ρήμαζε την πόλη εξάρθρωσε η Ασφάλεια Καλλιθέας
04 Φεβ
2019

Εγκληματική οργάνωση που ρήμαζε την Καλλιθέα εξαπατώντας ανυποψίαστους πολίτες αποσπώντας μεγάλα χρηματικά ποσά και κοσμήματα είχε συστήσει οικογένεια απατεώνων. Όμως ο Φεβρουάριος δεν μπήκε καλά για την οικογένεια - συμμορία, καθώς την πρώτη του μηνός άνδρες της Ασφάλειας Καλλιθέας τους πέρασαν χειροπέδες Η λεία τους από τις απάτες τους τελευταίους μήνες υπολογίζεται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ. 

Προσέγγιζαν άτομα κυρίως τρίτης ηλικίας, αφού πρώτα συγκέντρωναν πληροφορίες για τα θύματα τους και συστήνονταν ως φίλοι ή συνάδερφοι, που έχουν συναλλαγές με κάποιο μέλος της οικογένειάς τους.

Στη συνέχεια έπειθαν τα θύματα τους να τους δίνουν χρηματικά ποσά ή κοσμήματα προκειμένου να διεκπεραιώσουν οικονομικές υποθέσεις των οικείων προσώπων τους.

του Μάνου Μεϊμαράκη

Σε αρκετές περιπτώσεις οι δράστες πήγαιναν μαζί με τα θύματα τους σε τραπεζικά καταστήματα προκειμένου να πραγματοποιήσουν ανάληψη χρηματικών ποσών. 

Η συγκεκριμένη εγκληματική ομάδα τους τελευταίους έξι μήνες δραστηριοποιούνταν κυρίως στην περιοχή Καλλιθέας με λεία που ξεπερνά τις 40.000 ευρώ. 

Οικογενειακή υπόθεση
Ένας πάντα είχε ρόλο τσιλιαδόρου, ενημέρωνε δηλαδή τους συνεργούς του όταν στην περιοχή που δρούσαν εμφανίζονταν αστυνομικοί ή πολίτες που αντιλαμβάνονταν τις προθέσεις τους. 'Αλλαζαν συχνά την σύνθεση με την οποία εξαπατούσαν τους πολίτες καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνταν. Δρούσαν κυρίως πρωινές και μεσημβρινές ώρες, ώρες που είναι ανοιχτές οι τράπεζες. Την συμμορία εκτός τα μερίδια από τα κέρδη ενώνουν και οικογενειακοί δεσμοί καθώς δύο από τα μέλη είναι αδέλφια, ενώ διακριτό ρόλο στην ομάδα είχαν η σύζυγος του ενός, ο γαμπρός τους και ένα ακόμη άτομο. 

Τα μέλη της συμμορίας των απατεώνων που ρήμαζε μέχρι προχθές την Καλλιθέα είναι γνωστά στις αρχές από το 2012 για το βαρύ ποινικό παρελθόν τους, καθώς σε βάρος τους εκρεμμούν καταδικαστικές αποφάσεις και δικογραφίες για δεκάδες περιπτώσεις εξαπάτησης πολιτών. Όμως μέχρι σήμερα διώκονταν κατά μόνας για τις απάτες τους σε βαθμό πλημμελήματος και αφήνονταν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. 

Προκειμένου να αποφεύγουν την ομαδική σύλληψη δεν εμφανίζονταν ποτέ μαζί, αλλά καθένας ξεχωριστά σε διαφορετικές ημέρες και ώρες στο αστυνομικό τμήμα στο οποίο έδιναν παρών, αφού πρώτα βεβαιώνονταν από συνεργό τους ο οποίος είχε εμφανισθεί στο Τμήμα ότι δεν υπάρχει έρευνα σε σε βάρος τους.

Έτσι εξαπατούν ανυποψίαστους πολίτες
Αναλυτικότερα σε ότι αφορά την δράση τους τελευταίους μήνες και για τις υποθέσεις που έχουν ταυτοποιηθεί, διαπιστώθηκε ότι στοχοποιούσαν άτομα τρίτης ηλικίας τα οποία παρακολουθούσαν και για τα οποία είχαν φροντίσει να γνωρίζουν πληροφορίες για την οικογενειακή τους κατάσταση.

Τον Νοέμβριο προσέγγισαν μια γυναίκα στην Καλλιθέα λέγοντας της ότι είναι συνεργάτες του υιού της και της ζήτησαν σημαντικό ποσό προκειμένου ο υιός της λάβει επιστροφή φόρου ύψους αρκετών χιλιάδων ευρώ. Οδήγησαν την γυναίκα στην οικία της εκεί όμως δεν κατάφεραν να της αποσπάσουν χρήματα και αποχώρησαν.

Σε άλλη περίπτωση, ένας εκ των δραστών προσέγγισε μια άλλη γυναίκα κάτοικο Καλλιθέας και με το πρόσχημα επιστροφής φόρου στον υιό της, την έπεισε να μεταβούν από κοινού στην οικία της. Εκεί ο δράστης αρχικά της απέσπασε χρηματικό ποσό και στη συνέχεια την μετέφερε σε υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στον Πειραιά απ' όπου η γυναίκα έκανε ανάληψη μεγάλο χρηματικό ποσό το οποίο και του παρέδωσε. Αυτό που δεν γνώριζε ο δράστης ήταν ότι στο εσωτερικό της οικίας υπήρχαν κάμερες ασφαλείας!

Σε άλλη γυναίκα στην περιοχή Καλλιθέας δήλωσαν ότι ανήκουν στο φιλικό περιβάλλον του γιού της και την έπεισαν να τους παραδώσει κοσμήματα αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Σε μια ακόμη υπόθεση εξαπάτησης, μέλος της συμμορίας εμφανίστηκε σε γυναίκα δηλώνοντας της ότι ανήκει στο φιλικό κύκλο της κόρης της, πείθοντας της να μεταβούν από κοινού στην οικία της, όπου εκεί η ανυποψίαστη γυναίκα του παρέδωσε κοσμήματα αξίας χιλιάδων ευρώ.

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα, ένας άνδρας και μία γυναίκα, μέλη της συμμορίας, εμφανίστηκαν σε άλλη γυναίκα στην Καλλιθέα, λέγοντας της ότι είναι λογιστές του γιού της και την έπεισαν να τους παραδώσει 3.000 ευρώ.

Την ίδια περίδο, ένας από τους δράστες επιβαίνοντας σε αυτοκίνητο προσέγγισε μια ακόμα γυναίκα, της συστήθηκε ως λογιστής του υιού της και της ζήτησε αρκετά σημαντικό ποσό προκειμένου ο γιός της να λάβει επιστροφή φόρου. Επειδή η γυναίκα δεν διέθετε αυτό το ποσό, την έπεισε να του δώσει κοσμήματα προκειμένου όπως της είπε να τα βάλει ενέχυρο. Διερχόμενος πολίτης από το σημείο ακούγοντας τον διάλογο του δράστη με την γυναίκα, ειδοποίησε την Αστυνομία, όμως ο απατεώνας είχε ήδη εξαφανισθεί.

Περί τα τέλη Ιανουαρίου, μέλος της συμμορίας επιβαίνοντας σε αυτοκίνητο προσέγγισε γυναίκα και της δήλωσε ότι είναι ο λογιστής της κόρης της. Στη συνέχεια την έπεισε να μεταβούν από κοινού με το αυτοκίνητο του σε υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας σε περιοχή εκτός Καλλιθέας απ' όπου η γυναίκα έκανε ανάληψη μεγάλου χρηματικού ποσού και το οποίο του παρέδωσε. Λίγο αργότερα η γυναίκα αντιλήφθηκε ότι έπεσε θύμα απάτης...

Η σύλληψη
Η Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου, δεν ήταν η τυχερή τους ημέρα. Άνδρες της Ασφάλειας Καλλιθέας που είχαν εντοπίσει ήδη τα ίχνη των μελών της οικογένειας – συμμορίας, αφού άφησαν πρώτα να ξημερώσει τους ευχήθηκαν καλημέρα και καλό μήνα δείχνοντας τους τις χειροπέδες και τον δρόμο για το γραφείο του Ανακριτή, με κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και απάτες κατ' εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος.

 

Τελευταίες ειδήσεις