Η Καλλιθέα στο Ecomobility 2017-2018 - Το 1ο Γυμνάσιο Καλλιθέας σχεδιάζει την Καλλιθέα του μέλλοντος

Η Καλλιθέα στο Ecomobility 2017-2018 - Το 1ο Γυμνάσιο Καλλιθέας σχεδιάζει την Καλλιθέα του μέλλοντος
18 Δεκ
2017

Οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Καλλιθέας αναλαμβάνουν δράση. Μεταξύ δεκάδων ακόμα Γυμνασίων σε όλη τη χώρα που συμμετέχουν στην εκστρατεία Ecomobility 2017-2018 σχεδιάζουν λύσεις για την βελτίωση των συνθηκών ζωής στις πόλεις δίνοντας ραντεβού με τις πιό καινοτόμες προτάσεις τους στο Ecocamp στις Βρυξέλλες.

Του Μάνου Μεϊμαράκη

Η εκστρατεία ECOMOBILITY Οικολογική Μετακίνηση διοργανώνεται για δέκατη πέμπτη συνεχόμενη χρονιά από το ECOCITY, με τη συνεργασία και τη συστράτευση περισσοτέρων από 55 σημαντικών Επιστημονικών Ιδρυμάτων και Οργανισμών. Φέτος, για τέταρτη χρονιά, θα υλοποιηθει και η παράλληλη Εκστρατεία FREE MOBILITY.

Στόχος της εκστρατείας είναι η ευαισθητοποίηση των νέων στην προσέγγιση περιβαλλοντικών προβλημάτων της πόλης τους και η ενεργοποίησή τους στην αναζήτηση λύσεων, με προσανατολισμό στην αλλαγή συμπεριφορών και στην προώθηση της ποιότητας ζωής.

Στην εκστρατεία συμμετέχουν ομάδες μαθητών της Γ΄τάξης Γυμνασίων από όλη τη χώρα, η διάρκειά των εκστρατειών είναι ετήσια και αρχίζει με την έναρξη της σχολικής περιόδου. Οι πιο δημιουργικές ομάδες θα μεταβούν στο Ecocamp στις Βρυξέλλες για την παρουσίαση των προτάσεων τους.

Για την Καλλιθέα, με την υποστήριξη του δήμου Καλλιθέας συμμετέχουν οι μαθητές της Γ' τάξης του 1ου Γυμνασίου και καλούνται να αναδείξουν λύσεις για την αλλαγή συνθηκών κυκλοφορίας στην πόλη, την ελεύθερη μετακίνηση, τον περιορισμό των εμποδίων προσβασιμότητας και ταυτόχρονα να αναδείξουν την πράσινη μετακίνηση, την σωστή λειτουργία της πόλης και λύσεις για την ελεύθερη μετακίνηση ατόμων με κινητικά προβλήματα.

ecomobility 2
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση για την παρουσίαση της εκστρατείας Ecomobility στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Καλλιθέας

Κωστάκης: Βελτιώνουμε το αστικό περιβάλλον
"Στην πόλη μας γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι είναι έντονο το πρόβλημα της βαδισιμότητας καθώς κυριαρχεί η χρήση των ΙΧ και παράλληλα υπάρχει έλλειψη υποδομών που βοηθούν στην κινητικότητα" σημείωσε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού και Τοπικής Ανάπτυξης, Μανώλης Κωστάκης.

"Ωστόσο, γίνεται μια πολύ αξιόλογη προσπάθεια βελτίωσης του αστικού μας περιβάλλοντος. Έχει υπογραφεί ήδη μνημόνιο συνεργασίας με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, και με τον καθηγητή κο Βλαστό.
Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα kallidea.eu που έχει δημιουργηθεί, έχουν ήδη αποσταλεί δεκάδες emails συμπολιτών μας που έχουν στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας.
Σε αυτή την προσπάθεια θέλουμε αρωγούς και όλους εσάς, με προτάσεις, με ευσυνειδησία και κυρίως με την ενίσχυση των παιδιών σε δράσεις που προωθούν τη βελτίωση της βαδισιμότητας και της προσβασιμότητας για όλους".


Κάρναβος: "Μπορούμε, στηρίζουμε, αισιοδοξούμε"
"Είμαστε περήφανοι που η πόλη μας η Καλλιθέα είναι μέσα στους 32 δήμους της χώρας που έχουμε αγκαλιάσει την πρωτοβουλία Εcomobility" τόνισε ο δήμαρχος Καλλιθέας, Δημήτρης Κάρναβος.

"Πραγματικά πιστεύουμε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι μια σπουδαία προσπάθεια. Μια προσπάθεια που αφορά καθοριστικά το παρών και το μέλλον των πόλεων μας.

Οι μετακινήσεις στις πόλεις αποτελούν μια από τα πιο σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Γιατί κυριολεκτικά χάνεται πολύς χρόνος και πολύ χρήμα στους δρόμους μας. Και γιατί οι δρόμοι μας μετατρέπονται σε πηγές θορύβου, μόλυνσης, κακής ποιότητας ζωής.

Αν λοιπόν θέλουμε να περάσουμε σε μια πόλη με μια οικονομία πιο αποδοτική, μια κοινωνία πιο συνεκτική, αλλά και μια ποιότητα ζωής πιο ανθρώπινη πρέπει να αναμετρηθούμε με τα προβλήματα στους δρόμους μας. Δηλαδή την μεγάλη κίνηση των ΙΧ που ηγεμονεύει κάθε άλλου μέσου μεταφοράς.

Είμαι ποδηλάτης ο ίδιος. Ήμουν πρωταγωνιστής μάλιστα σε μια κίνηση παλαιότερα για την φιλικότητα στην χρήση του ποδηλάτου. Γνωρίζω πολύ καλά πόσο δύσκολη είναι η κίνηση ενός ποδηλάτη στις πόλεις μας.

Και δεν είναι μόνο θέμα υποδομών. Είναι και θέμα νοοτροπίας. Μιας νοοτροπίας που αντιμετωπίζει την αυτοκίνηση ως φετίχ. Σωστά λοιπόν η πρωτοβουλία ecomobility ξεκινά από την εκπαίδευση, από την αλλαγή αντίληψης και κουλτούρας και προφανώς καλώς κάνει και ξεκινά από τα σχολεία μας.

Είμαι από τους αισιόδοξους και νομίζω ότι είναι θέμα χρόνου να δούμε περισσότερους πεζούς, περισσότερα ποδήλατα και περισσότερα ΜΜΜ έναντι των αυτοκινήτων. Ήδη υπάρχει μια ορατή αλλαγή εικόνας, όμως βέβαια μένουν πολλά να γίνουν.

Εμείς ως δημοτική αρχή του τρίτου σε κατοίκους και πλέον πυκνοκατοικημένους δήμους της Αττικής είμαστε εδώ για να δηλώσουμε την πλήρη μας στήριξη στην πρωτοβουλία και την θέληση μας να υιοθετήσουμε μια πρωτοποριακή agenda για την βιώσιμη κινητικότητα στην πόλη μας .

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους μετέχουν σε αυτή την πρωτοβουλία και έχουμε την τιμή να συνεργαζόμαστε στενά".

Παρακολουθήστε αποσπάσματα από την παρουσίαστη της εκστρατείας στο βίντεο που ακολουθεί

 

Τελευταίες ειδήσεις