Αλλάζει το παραλιακό μέτωπο σε Καλλιθέα & Μοσχάτο – Συνάντηση Καπάταη με Κάρναβο & Ευθυμίου - Σε χρόνους ρεκόρ αρχίζει η ανάπλαση

Αλλάζει το παραλιακό μέτωπο σε Καλλιθέα & Μοσχάτο –  Συνάντηση Καπάταη με Κάρναβο & Ευθυμίου - Σε χρόνους ρεκόρ αρχίζει η ανάπλαση
24 Μαϊ
2017

Συνάντηση εργασίας μετά από πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Τομέα Αθηνών, Χρήστου Καπάταη, με σκοπό την ενημέρωση των Δημάρχων αλλά και των Τεχνικών Υπηρεσιών των Δήμων, για την έναρξη του έργου ανάπλασης του Φαληρικού όρμου, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην έδρα του Νότιου Τομέα της Περιφέρειας Αττικής.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, τόσο η Κεντρική Διεύθυνση Ελέγχου Κατασκευής Έργων της Περιφέρειας Αττικής δια του προϊσταμένου του Τμήματος Μελετών όσο και η εκπρόσωπος μηχανικός της αναδόχου εταιρείας, έδωσαν στοιχεία για την έναρξη αλλά και την εξέλιξη του έργου.

Καπάταης: "Το στοίχημα είναι ως τις 15 Φεβρουαρίου του 2019 να παραδοθεί στους πολίτες"

Στην συνάντηση τόσο οι Δήμαρχοι όσο και οι Τεχνικές Υπηρεσίες των Δήμων, κατέθεσαν ερωτήσεις και απόψεις, έγινε εποικοδομητική συζήτηση, σε εξαιρετικό κλίμα συνεργασίας και συμφωνήθηκε ότι θα επαναληφθούν παρόμοιες συναντήσεις για τον καλύτερο συντονισμό και ενημέρωση.

Κάρναβος: "Το έργο θα δώσει άλλη προοπτική στην Καλλιθέα"
Μετά το πέρας της συνάντησης εργασίας οι Δήμαρχοι προέβησαν στις κάτωθι δηλώσεις :
Ο Δήμαρχος Καλλιθέας δήλωσε: «Το μεγάλο έργο ανάπλασης της παραλίας μας ξεκίνησε από την Περιφέρεια Αττικής! Πιστεύω ακράδαντα ότι το έργο αυτό, μαζί με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος , θα δώσει άλλη προοπτική στην Καλλιθέα.».

Ευθυμίου: "Το έργο θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών"
Ο Δήμαρχος Μοσχάτου- Ταύρου δήλωσε: «Ένα όνειρο ζωής για το δήμο Μοσχάτου-Ταύρου και ένας προσωπικός στόχος δικός μου, αλλά και του πρώην Δημάρχου Ταξιάρχη Παπαντώνη αρχίζει να υλοποιείται. Το μεγάλο έργο της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου στα όρια του Μοσχάτου θα συμβάλει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, στην επίλυση του μεγάλου προβλήματος της αντιπλημμυρικής προστασίας αποκτώντας ταυτόχρονα πρόσβαση στη θάλασσα με τη μετατόπιση της σημερινής παραλιακής κατά περίπου 90 μέτρα.Ελπίζω ότι μετά τη χρηματοδότηση και υλοποίηση της 1ης φάσης θα συνεχιστούν τα έργα της 2ης φάσης και της ολοκλήρωσής της».

Καπάταης: "Καλλιθέα και Μοσχάτο θα επανενωθούν με την θάλασσα"
Τέλος ο Αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Καπάταης δήλωσε : «Μετά από επίπονη διαδικασία, ξεκινά επιτέλους αυτό το έργο. Η Περιφέρεια Αττικής χρηματοδοτεί στο σύνολο του το έργο το οποίο έχει ξεκινήσει. Πραγματοποιούμε ήδη σειρά επαφών με το σύνολο των ενδιαφερομένων και ενημερώνουμε για την πορεία του έργου που έχουμε αναλάβει. Το έργο θα ολοκληρωθεί έως το Φεβρουάριο του 2019. Οι Δήμοι της Καλλιθέας και του Μοσχάτου – Ταύρου θα είναι πλέον θωρακισμένοι αντιπλημμυρικά, με πρόσβαση στην παραλία, χωρίς αποκλεισμούς και οι πόλεις θα επανενωθούν με τη θάλασσα. Η Αττική αλλάζει.»

kapatais-me-dhmarxous-gia-paraktio 0

Ειδικότερα, πρόκειται για έργο με υπερτοπικό χαρακτήρα που αλλάζει τον προσανατολισμό της Αττικής στο σύνολό της και άρει τον άδικο αποκλεισμό της πρόσβασης των πολιτών προς την παραλία, συνδέοντας την περιοχή με τη θάλασσα. Στο πλαίσιο αυτό, το παράκτιο μέτωπο «επιστρέφει» στους πολίτες ως ζωτικός και αναπόσπαστος χώρος του αστικού ιστού.

Οι παρεμβάσεις θα θωρακίσουν αντιπλημμυρικά την ευρύτερη περιοχή Μοσχάτου - Ταύρου, Καλλιθέας, απαλλάσσοντας 160.000 πολίτες από την ανασφάλεια και τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων. Με την υλοποίηση του έργου αλλάζει ριζικά το μοντέλο ανάπτυξης της περιοχής, η οποία και εντάσσεται δυναμικά στον τουριστικό χάρτη.

Υπενθυμίζεται ότι η Περιφέρεια Αττικής, υπερβαίνοντας όλα τα τεχνικά και γραφειοκρατικά εμπόδια, προχώρησε σε χρόνο ρεκόρ στη δημοπρασία του έργου, διεξάγοντας τον πρώτο μεγάλο διαγωνισμό με τον νέο νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις έργων (ν. 4412/2016).

Η πρώτη φάση του έργου, που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 21 μήνες, περιλαμβάνει:
• Μετατόπιση της παραλιακής λεωφόρου προς τη θάλασσα, όπου σε ορισμένα σημεία θα «βυθιστεί». Επί της ουσίας καταργείται ο υπερυψωμένος δρόμος ταχείας κυκλοφορίας που συνδέει τη λεωφόρο Συγγρού με την Εθνική οδό και δημιουργείται νέος δρόμος.
• Στη θέση αυτού του υπερυψωμένου δρόμου υλοποιείται η κατασκευή ξηρού καναλιού παράλληλου με τον νέο δρόμο, για την υποδοχή των υδάτων.
• Δημιουργία συστήματος καθαρισμού του Κηφισού και βιολογικού καθαρισμού των ομβρίων υδάτων ώστε να υπάρχει η απαιτούμενη ποσότητα νερού για το μεγάλο πάρκο που θα δημιουργηθεί. Στο σύστημα αυτό θα λειτουργούν αγωγοί με αμφίδρομη κατεύθυνση ροής και θα μπορούν να «τραβούν» νερό από τη θάλασσα και να «καθαρίζουν» την κοίτη από στάσιμα νερά που προκαλούν πολλά προβλήματα (οσμές, κουνούπια κ.λπ.).

 

 

 

Τελευταίες ειδήσεις