Οδηγός αυτοπροστασίας από διαρρήκες μέσα στην πόλη [Μέρος 1ο]

Οδηγός αυτοπροστασίας από διαρρήκες μέσα στην πόλη [Μέρος 1ο]
24 Ιουν
2019

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευματικής Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Οι διαρρήκτες δεν είναι αόρατοι, απλά κανείς δεν παρατηρεί τον περίγυρο του. Όλοι είναι βυθισμένοι στις σκέψεις τους, στα καθημερινά τους προβλήματα και αυτήν ακριβώς την κατάσταση εκμεταλλεύονται όσοι επιβουλεύονται την περιουσία σας.

Είναι ξεκάθαρο ότι μονάχα σε δύο φάσεις μπορούμε να εντοπίσουμε ύποπτα άτομα στην γειτονιά. Η πρώτη φάση είναι αυτή κατά την οποία οι επίδοξοι δράστες παρακολουθούν τα θύματα τους και η δεύτερη φάση όταν εκτελούν την πράξη τους.

Του Μάνου Μεϊμαράκη

Η φάση της παρακολούθησης χωρίζεται επίσης σε δύο υπο-φάσεις, η πρώτη είναι η κατάσταση στην οποία τα άτομα αυτά εξετάζουν τους πιθανούς στόχους τους αλλά δεν έχουν αποφασίσει ακόμα που θα “χτυπήσουν” και η δεύτερη υπο-φάση είναι η κατάσταση στην οποία παρακολουθούν έχοντας αποφασίσει πχ σε ποιό διαμέρισμα θα εισβάλουν, με τι τρόπο και πως θα διαφύγουν.

Δεν θέλουν να συλληφθούν
Να θυμόμαστε ότι οι διαρρήκτες δεν θέλουν να συλληφθούν. Προκειμένου να μην συλληφθούν θα αναγκασθούν να εγκαταλείψουν έναν δύσκολο στόχο από τον οποίο θα αφαιρούσαν ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, και θα περιορισθούν στο να διαρρήξουν έναν εύκολο στόχο από τον οποίο θα αποσπάσουν μικρότερη λεία.

Για να γίνει πιό κατανοητό, αν οι διαρρήκτες πχ έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε ένα διαμέρισμα στο οποίο κατοικεί ένας ηλικιωμένος με την σύζυγο το οποίο προστατεύεται από πόρτα ασφαλείας με επικαιροποιημένα κλειδιά, κάμερες και από πληροφορίες γνωρίζουν ότι το ηλικιωμένο ζευγάρι διαθέτει μεγάλο χρηματικό ποσό, και ένα διαμέρισμα στο οποίο ζει μόνη της μια κυρία όχι απαραίτητα ηλικιωμένη και το σπίτι της δεν προστετεύεται από θωρακισμένες πόρτες και κάμερες θα επιλέξουν το δεύτερο σπίτι.

Όχι επειδή είναι τεχνικά δύσκολο για τους διαρρήκτες να ανοίξουν οποιαδήποτε πόρτα, αλλά γιατί χτυπώντας εύκολους στόχους κερδίζουν χρόνο διαφυγής και δεν θα κινδυνεύσουν να συλληφθούν.

Αλλά πάντως και στις δύο περιπτώσεις σημαντικά αποτρεπτικός παράγοντας πέρα από τα μέτρα ασφαλείας, είναι το πόσο η γειτονιά είναι ενεργοποιημένη και αντιδρά σε μη φυσικές συμπεριφορές αγνώστων ατόμων.

Δεν είναι αόρατοι
Όμως να θυμόμαστε ότι οι διαρρήκτες μπορούν να μπουν παντού. Μια οργανωμένη ομάδα διαρρηκτών θα επιλέξει ακόμα και στόχους με υψηλό ρίσκο σύλληψης και δεν θα διστάσει να μετατρέψει την διάρρηξη σε ένοπλη ληστεία. Για να φτάσουν στο σημείο αυτό, δηλαδή να πραγματοποιήσουν μια απλή διάρρηξη σε έναν εύκολο στόχο ή μια οργανωμένη διάρρηξη σε έναν δύσκολο στόχο σημαίνει ότι κατά την φάση που παρακολουθούσαν στην γειτονιά δεν τους αντιλήφθηκε κανείς, όχι επειδή είναι αόρατοι αλλά διότι κανείς στην γειτονιά δεν παρατηρεί.

Το πως παρακολουθούν μια γειτονιά έχει μεγάλο ενδιαφέρον γιατί οι διαρρήκτες δεν ειδικεύονται στις παρακολουθήσεις και κάνουν μοιραία μικρά και μεγάλα λάθη και με λίγη παρατηρητικότητα μπορεί κανείς να τους εντοπίσει.

Πως παρακολουθούν
Περνούν από το ίδια γειτονιά αρκετές φορές, είτε με κάποιο όχημα, είτε με τα πόδια, και αν η παρακολούθηση τους απαιτεί περισσότερο χρόνο στη γειτονιά χρησιμοποιούν διάφορα προσχήματα, όπως πχ. έχουν μαζί τους ένα σκύλο, υποδύονται τους εντυποδιανομείς ή ενδιαφερόμενους να ενοικιάσουν διαμέρισμα σε μια πολυκατοικία, προσποιούνται υπαλλήλους διαφόρων εταιριών, δημοσκοπήσεων, κοινής ωφέλειας, τους πελάτες συνοικιακού καφέ, άτομα που ζητούν τυχαίες πληροφορίες, κ.α. Σε κάθε περίπτωση όπου απαιτείται η φυσική τους παρουσία θα προτιμήσουν ελάχιστες διελεύσεις από την περιοχή με στόχο να συλλέξουν όσο το δυνατό περισσότερες πληροφορίες.

Με κάθε τρόπο θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν την είσοδο ενός σπιτιού ή διαμερίσματος προκειμένου να εξετάσουν αν οι ένοικοι έχουν λάβει ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας (θωρακισμένες πόρτες, επικαιροποιημένα κλειδιά, κάμερες παρακολούθησης, συστήματα συναγερμού, κ.α.) ή αν υπάρχουν πλαϊνές πόρτες, αυλές, παράθυρα ή άλλες προσβάσεις στο εσωτερικό του σπιτιού, πχ από γειτονικό κτίριο.

Να σημειωθεί ότι αφού πλησιάσουν μια γειτονιά με τη φυσική τους παρουσία, στη συνέχεια εφόσον κρίνουν ότι χρειασθεί εντοπίζουν την γειτονιά αυτή σε χάρτες google για να μελετήσουν την περιοχή αθέατοι και χωρίς να κινήσουν υποψίες.
Αυτό τους δίνει “ευκαιρία” να μάθουν καλύτερα την περιοχή και παρακολουθούν χωρίς να εκτίθενται για μεγάλο χρονικό διάστημα στα μάτια των περιοίκων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με ψεύτικα προφίλ στα κοινωνικά δίκτυα εφόσον έχουν εντοπίσει τον στόχο τους, ερευνούν τι είδους συμπεριφορά έχει στο δημόσιο προφίλ ο στόχος τους και κυρίως αν κοινοποιεί την παρουσία του σε σημεία μακριά από το σπίτι ή το διαμέρισμα.

Πληροφορίες για την οικονομική κατάσταση των θυμάτων τους εκμαιεύουν από την αλληλογραφία που υποκλέπτουν από τα θύματα τους, από την παρακολούθηση των θυμάτων τους σε λαϊκές αγορές, τραπεζικά καταστήματα, δημόσια ταμεία και καταστήματα, και οπωσδήποτε από την εμφάνιση των θυμάτων τους.

Πως επιλέγουν τα θύματα τους
Για παράδειγμα, μια κυρία η οποία μόλις έχει βγει από ένα πολυκατάστημα φορτωμένη τσάντες με ψώνια σίγουρα τους κεντρίζει το ενδιαφέρον. Παρακολουθώντας την σε λίγη ώρα μπορούν να γνωρίζουν που ακριβώς κατοικεί, αν οδηγεί κάποιο αυτοκίνητο, αν ζει μόνη της ή όχι, σε ποιόν όροφο βρίσκεται το σπίτι της, κ.α.

Σε δεύτερη φάση θα παρακολουθήσουν την ρουτίνα της, αν δηλαδή εργάζεται, τι ώρα φεύγει από το σπίτι, τι ώρα επιστρέφει και σε στιγμή κατά την οποία θα λείπει θα εισβάλουν στο διαμέρισμα της.

Μη φαντασθεί κανείς ότι η παρακολούθηση διαρκεί πολύ. Μερικές μόνο ημέρες είναι αρκετές για τους διαρρήκτες να μάθουν όσα τους είναι απαραίτητα. 

Πέρα από το γεγονός ότι κατά την πείρα τους οι διαρρήκτες γνωρίζουν που να αναζητήσουν χρηματικά ποσά, κοσμήματα ή άλλα πολύτιμα αντικείμενα κρυμένα μέσα σε ένα σπίτι, σε αρκετές περιπτώσεις χρησιμοποιούν ειδικές αυτοσχέδιες συσκευές ανίχνευσης πολύτιμων μετάλλων και χαρτονομισμάτων.

Πάντοτε εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι περνούν απαρατήρητοι και περνούν απαρατήρητοι γιατί κανείς στην γειτονιά δεν παρατηρεί.

Πρόσωπα που δεν έχουμε ξαναδεί στη γειτονιά, άτομα που μπορεί να στέκονται σε γωνίες, μέσα σε οχήματα, σε πάρκινγκ, άτομα άγνωστα και ξένα τα οποία περνάνε από τα ίδια σημεία αρκετές φορές μέσα στην ημέρα, άτομα που δεν ανήκουν στην γειτονιά αλλά επισκέπτονται τακτικά τις τελευταίες ημέρες το συνοικιακό καφέ ή άλλο κατάστημα, όλα αυτά είναι σημάδια συμπεριφοράς ξένης προς την συμπεριφορά της γειτονιάς.

Τα δεδομένα του συγκεκριμένου άρθρου προέκυψαν από την μελέτη δεκάδων περιπτώσεων διαρρήξεων, και ειδικότερα από μαρτυρίες, καταθέσεις και ευρήματα αστυνομικών ερευνών.

Τελευταίες ειδήσεις