Οι κάδοι στην Καλλιθέα βρωμάνε - Πόσο «επικίνδυνα» άραγε; -Τι αποκάλυψε από προεκλογική ταχύτητα ο δήμαρχος Καλλιθέας

Οι κάδοι στην Καλλιθέα βρωμάνε - Πόσο «επικίνδυνα» άραγε; -Τι αποκάλυψε από προεκλογική ταχύτητα ο δήμαρχος Καλλιθέας
29 Αυγ
2023

Έναν αόρατο και άοσμο εχθρό για την δημόσια υγεία στην πόλη αποκάλυψε κατά λάθος σε προεκλογική του ανάρτηση ο δήμαρχος Καλλιθέας, Δημήτρης Κάρναβος.

Σε μια προεκλογικού χαρακτήρα ανάρτηση στο facebook προ ημερών, ο δήμαρχος Καλλιθέας, Δημήτρης Κάρναβος... «έβγαλε τα μάτια του μόνος του».

Επιχειρώντας να απαντήσει με ένα επικοινωνιακό τρικ στα παράπονα εκατοντάδων πολιτών στην Καλλιθέα για την κατάσταση στην καθαριότητα, με εικόνες τις οποίες ανήρτησε απέδειξε κατά ένα τρόπο ο ίδιος ότι οι κάδοι στην Καλλιθέα βρωμάνε επικίνδυνα.

Ασφαλώς, πάντως επιβεβαίωσε τα παράπονα πολιτών ότι οι κάδοι μυρίζουν.

Στην ανάρτηση του μάλιστα αναφέρει ότι οι «ειδικές οσμοπαγίδες» έχουν τοποθετηθεί ήδη στο 50% των κάδων μέσα στην πόλη. Σημειώνει δε, ότι «υλικά απόσμησης είναι φυσικά, μη τοξικά και αβλαβή, τόσο για το περιβάλλον όσο και για τον άνθρωπο». Αυτό έλειπε!

psms 002


Ωστόσο, αν ο άνθρωπος στον οποίο έχει ανατεθεί η τοποθέτηση αυτών των ειδικών «οσμοπαγίδων» στους κάδους απορριμάτων της Καλλιθέας χρειάζεται να φορά ειδική στολή, ειδική μάσκα και γάντια... για να προσεγγίσει τους κάδους..., από πόσους κινδύνους για την υγεία τους απειλούνται οι πολίτες που καθημερινά προσεγγίζουν τους κάδους αγγίζοντας να ανοίξουν το καπάκι (όπου υπάρχει) ή εισπνέοντας πλησίον των κάδων;..

Όπως κατανοεί κανείς από την ανάρτηση του δημάρχου Καλλιθέας, αυτές οι συσκευές θα περιορίσουν την διάχυση των οσμών στον περιβάλλοντα χώρο (και πράγματι μπορεί να είναι μια πολύ χρήσιμη υπηρεσία), όμως δεν απενεργοποιούν τις βλαβερές μη ορατές αέριες χημικές ενώσεις των απορριμάτων.

Ουσιαστικά, οι κάδοι δεν θα μυρίζουν, αλλά οι βλαβερές και τοξικές ουσίες θα συνεχίσουν να υπάρχουν στην ατμόσφαιρα στις γειτονιές, απλά δεν θα τις αντιλαμβάνεται κανείς (κυρίως την προεκλογική περίοδο).

Το ζήτημα παραμένει ανοιχτό και αυτό δεν είναι να μην μυρίζουν οι κάδοι, αλλά να είναι πράγματι καθαροί, να πλένονται συχνά ώστε να φιλοξενούν όσο το δυνατό λιγότερο επικίνδυνο για την δημόσια υγεία φορτίο. Όπως αναφέρουν δεκάδες πολίτες στα κοινωνικά δίκτυα, το πρόβλημα λύνεται μόνο αν οι κάδοι πλένονται πολύ τακτικά.

Το πόσο επικίνδυνα είναι τα αέρια και οι οσμές που εκλύονται από τα απορρίμματα στους κάδους μπορεί κανείς να το διαπιστώσει συγκριτικά με το αποτύπωμα που αφήνει στην υγεία των εργαζομένων στις υπηρεσίες Καθαριότητας σε όλη την Ελλάδα, ειδικότερα δε στην αποκομιδή των απορριμάτων.

Οι εργαζόμενοι στην Καθαριότητα πεθαίνουν νεότεροι συγκριτικά με τους συναδέλφους τους σε άλλες υπηρεσίες, ενώ συχνά υποφέρουν από σοβαρές παθήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εφόσον πράγματι είναι τόσο ωφέλιμο στις γειτονιές έστω να μη μυρίζουν οι κάδοι, γιατί ο δήμαρχος Καλλιθέας, Δημήτρης Κάρναβος, προτίμησε να λανσάρει σε προεκλογική περίοδο και μάλιστα στο τέλος της δεύτερης θητείας του (μετά από συνολικά περίπου 10 χρόνια) αυτή την υπηρεσία;..

Ακόμα, εφόσον είναι τόσο επικίνδυνο να προσεγγίσει κανείς τους κάδους– εκτός αν φορά την ειδική αυτή στολή και μάσκα – γιατί οι εργαζόμενοι στην Καθαριότητα του δήμου Καλλιθέας δεν φορούν αντιστοίχως όμοιες στολές για την αποκομιδή των σκουπιδιών; Ενώ είναι γνωστό ότι εκτίθενται καθημερινά σε τεράστιες ποσότητες απορριμάτων;

Τέλος, ο άνθρωπος που τοποθετεί τις οσμοπαγίδες ενδεχομένως να είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει πολύ συγκεκριμένο πρωτόκολλο ενεργειών για την ασφάλεια του, δηλαδή, να φορέσει την ειδική στολή, την ειδική μάσκα και γάντια. Εφόσον, αντικειμενικός σκοπός του είναι να περιορίσει τις οσμές... και μόνο, γιατί φορά γάντια και μάλιστα – σύμφωνα με την εικόνα – σε έναν μόλις πλυμένο, άδειο και καθαρό κάδο;..

 

Μάνος Μεϊμαράκης

Τελευταίες ειδήσεις