Πράσινο φως από το υπ.Οικονομικών για έφοδο της Λιμενικής Αστυνομίας στη μαρίνα της Καλλιθέας

Πράσινο φως από το υπ.Οικονομικών για έφοδο της Λιμενικής Αστυνομίας στη μαρίνα της Καλλιθέας
14 Σεπ
2015

Την έγκριση του αρμόδιου Λιμεναρχείου για έφοδο στη μαρίνα της Καλλιθέας ζητά η Λιμενική Αστυνομία. Προκειμένου, όπως αναφέρεται στο έγγραφο που δημοσιεύουμε σήμερα, να βεβαιωθούν οι παραβάσεις για αυθαίρετο ελλιμενισμό, εργασίες μεγάλης κλίμακας και άλλα θέματα ευταξίας.

Ρεπορτάζ: Μάνος Μεϊμαράκης

Το αίτημα διαβιβάσθηκε από το Λιμεναρχείο Σαρωνικού στο αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το Υπουργείο έδωσε το πράσινο φως ώστε η Λιμενική Αστυνομία να προχωρήσει σε όλες τις ενέργειες που προβλέπονται από τον νόμο.

Στο έγγραφο αυτό αναδεικνύονται δύο πολύ μεγάλες αλήθειες για τη μαρίνα της Καλλιθέας, τις οποίες το kallitheaonline.gr έχει αναδείξει σε όλα σχεδόν τα ρεπορτάζ για την υπόθεση αυτή από πέρυσι τον Σεπτέμβριο.

Η πρώτη είναι ότι στη μαρίνα της Καλλιθέας ίσχυε και ισχύει ο Γενικός Κανονισμός Τουριστικών Λιμένων, ανεξάρτητα από το γεγονός αν υπάρχει ή όχι ειδικός κανονισμός , ή αν η μαρίνα έχει χαρακτηρισθεί «ναυταθλητική». Άλλωστε οι ειδικοί κανονισμοί των μαρινών υπάρχουν για να εξειδικεύουν όσα ορίζει ο Γενικός Κανονισμός. Στην περίπτωση της μαρίνας Καλλιθέας υπάρχει ειδικός κανονισμός, έχει ψηφισθεί από το δημοτικό συμβούλιο Καλλιθέας, αλλά δεν έχει τηρηθεί, κυρίως σε ότι αφορά την είσπραξη τελών ελλιμενισμού.

Σύμφωνα με ότι προβλέπει ο Γενικός Κανονισμός ορθώς ζητείται η συνδρομή της Λιμενικής Αστυνομίας για την αντιμετώπιση διαφόρων φαινομένων στην περιοχή της μαρίνας, όπως του αυθαίρετου ελλιμενισμού.

«Αρνούνται;»
Συγκεκριμένα σε ότι αφορά τώρα την είσπραξη των τελών ελλιμενισμού για εκατοντάδες σκάφη που έχουν φιλοξενηθεί ή φιλοξενούνται στη μαρίνα αυτή, στο έγγραφο αναφέρεται το εξής: «...ύστερα από πρόσκληση του φορέα (εννοεί τον Φορέα Διαχείρισης της μαρίνας, δηλαδή τον δήμο Καλλιθέας) προς τους ιδιοκτήτες των σκαφών, αυτοί αρνούνται την σύναψη σύμβασης».

Ποια τώρα είναι αυτή η σύμβαση, ποιο το περιεχόμενο της και ποιους αφορά.
Σύμφωνα με την νομοθεσία κάθε σκάφος που ελλιμενίζεται σε μαρίνα οφείλει να συνάψει σύμβαση ελλιμενισμού με τον Φορέα Διαχείρισης, στην οποία περιγράφονται αναλυτικά τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των σκαφούχων, και σε αυτή τη σύμβαση επίσης συμφωνείται το κόστος που βαρύνει τους σκαφούχους για τον ελλιμενισμό των σκαφών τους, σύμφωνα με τον τιμοκατάλογο ελλιμενισμού. Και όπως διαπιστώνει η Λιμενική Αστυνομία «αυτοί αρνούνται».

limenikh-astynomia-sth-marina-this

Ποια όμως είναι τα αυθαιρέτως ελλιμενισμένα σκάφη στη μαρίνα της Καλλιθέας και αφορά αυτή η σύμβαση; Η απάντηση είναι πολύ απλή. Όλα! Πλην ίσως, τα σκάφη της Ε.Ι.Ο. Όλα τα άλλα, περίπου στα 350, θεωρούνται αυθαιρέτως ελλιμενισμένα και οι ιδιοκτήτες τους φέρονται μάλιστα και ότι αρνούνται να πληρώνουν στον δήμο Καλλιθέας για τον ελλιμενισμό τους. 

Η δεύτερη μεγάλη αλήθεια που επιβεβαιώνει ακόμα μια φορά σειρά ρεπορτάζ του kallitheaonline είναι η εξής: Με τον πιο επίσημο τρόπο και από τον πιο αρμόδιο φορέα, την Λιμενική Αστυνομία αλλά και από το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού το οποίο απάντησε θετικά στην επέμβαση της Λιμενικής Αστυνομίας, επιβεβαιώνεται ότι στη μαρίνα της Καλλιθέας ο νόμος βρισκόταν υπό... διωγμό.

Πόσα χρήματα έχει χάσει ο δήμος Καλλιθέας από τη μαρίνα Καλλιθέας είναι κάτι που θα φανεί στην εξέλιξη της έρευνας του εισαγγελέα που χειρίζεται την δικογραφία. Πάντως, υπολογίζεται ότι από τις θέσεις ελλιμενισμού ο δήμος Καλλιθέας δεν έχει εισπράξει περί τα 5.000.000 ευρώ, ενώ οφείλει και στο Ελληνικό Δημόσιο, όπως επίσης προκύπτει από έγγραφα, 1.500.000 ευρώ από τις καταναλώσεις ηλεκτρικού ρεύματος και ύδατος μέσα στη μαρίνα.

«Προχωρήστε στην άμεση είσπραξη τελών ελλιμενισμού»
Στην προ ημερών συνάντηση παραγόντων του δήμου Καλλιθέας με τον νέο Πρόεδρο της Εταιρίας Ακινήτων του Δημοσίου, κ. Τερζάκη, κατ' αρχάς ξεκαθαρίσθηκε το ζήτημα είσπραξης των τελών ελλιμενισμού. Ο Πρόεδρος της ΕΤΑΔ δήλωσε ότι η είσπραξη αυτών μπορεί να γίνει χωρίς χρονοτριβή με τον Γενικό Κανονισμό. Άλλωστε σχετική νομοθεσία αποσυνδέει από το 2012 την είσπραξη αυτών με τον Ειδικό Κανονισμό ή άλλες εγκρίσεις που απαιτούνταν από διάφορες υπηρεσίες αρμοδίων υπουργεών.
Ενώ, σε ότι αφορά το 1.500.000 ευρώ που οφείλει ο δήμος Καλλιθέας στην ΕΤΑΔ, η Εταιρία επανέλαβε ότι ο λογαριασμός αυτός αφορά τις καταναλώσεις ηλεκτρικού ρεύματος και ύδατος για τις καταναλώσεις που έγιναν από το 2009 στην παραχωρούμενη στον δήμο Καλλιθέας έκταση, δηλαδή τη μαρίνα και τις πέριξ κτιριακές εγκαταστάσεις.

Στην συνάντηση αυτή προ ημερών με τον νέο Πρόεδρο της ΕΤΑΔ, παρόντες ήταν ο δήμαρχος Καλλιθέας, κ. Δημήτρης Κάρναβος, η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΜΑΣ, κ. Βάσω Μαργαρίτη, και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΤΩΡΑ ΚΑΛΛΙΘΕΑ, κ. Λάζαρος Λασκαρίδης.

Μόνο πόρτα λοιπόν, δεν έφαγε από την ΕΤΑΔ το κλιμάκιο των παραγόντων του δήμου Καλλιθέας, όπως βιάσθηκαν να προηγηθούν κάποιες φήμες στην πόλη για την συνάντηση αυτή , αλλά ξεκαθαρίσθηκαν μια και καλή τα φλέγοντα ζητήματα που αφορούν την μαρίνα της Καλλιθέας.

Η κατάσταση έχει ξεφύγει...
Δύο περιστατικά που συνέβησαν την περασμένη εβδομάδα στη μαρίνα της Καλλιθέας αποτυπώνουν πολύ χαρακτηριστικά ότι η κατάσταση στην περιοχή είχε ξεφύγει.
Προ ημερών, βρέθηκε από εργαζομένους του δήμου Καλλιθέας, σπασμένη η πόρτα που οδηγεί στον κεντρικό πίνακα ηλεκτρικού ρεύματος της μαρίνας και ενεργοποιημένοι οι διακόπτες παροχής ρεύματος για συγκεκριμένες προβλήτες. Ενώ, βρίσκονται συνεχώς παραβιασμένα και πίλαρς που τροφοδοτούν με ηλεκτρικό ρεύμα και νερό τα σκάφη.
Δεν έχει γίνει γνωστό αν αυτό το περιστατικό έχει ζητηθεί να ερευνηθεί από την Αστυνομία.

Στο δεύτερο περιστατικό συνέβησαν τα εξής: κατά την επίσκεψη προ ημερών κλιμακίου της Περιφέρειας προκειμένου να ελέγξει καταγγελίες για περιβαλλοντικές παραβάσεις... το ένα από τα δύο εστιατόρια που είχε σφραγίσει ο δήμος Καλλιθέας προ διμήνου περίπου λόγω ότι δεν είχαν άδεια λειτουργίας τόσα χρόνια, λειτουργούσε κανονικά...
Αμέσως ειδοποιήθηκε η Αστυνομία που σφράγισε εκ νέου τον χώρο.

Τι συμβαίνει με τις λίστες;
Μια πολύ σοβαρή διάσταση της υπόθεσης είναι και η εξής: Κάθε φορέας που ελλιμενίζει σκάφη σε μια μαρίνα, υποχρεούται να καταγράφει σε κατάλογο τα σκάφη αυτά με όλα τα στοιχεία τους καθώς και όλα τα στοιχεία των ιδιοκτητών τους. Υποχρεούται επίσης, να ενημερώνει τις Αρχές για οποιαδήποτε αλλαγή στα στοιχεία αυτά, πχ όταν ένας σκάφος πωλείται.

Προ διμήνου περίπου ο φορέας διαχείρισης της μαρίνας του δήμου Καλλιθέας ζήτησε τους καταλόγους αυτούς από φορείς που ελλιμενίζουν τα σκάφη των μελών τους στη μαρίνα ώστε να επικοινωνήσει με τους ιδιοκτήτες των σκαφών, να τους αποστείλει τις συμβάσεις ελλιμενισμού, αλλά και να τους γνωστοποιήσει ότι μόνο στον δήμο Καλλιθέας οφείλουν να πληρώνουν τα τέλη ελλιμενισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι από πλευράς του δήμου Καλλιθέας, η σύμβαση αλλά και ο τιμοκατάλογος εστάλη με δικαστικό κλητήρα. Όμως στους καταλόγους αυτούς, ούτε για τους μισούς από τους 450 σκαφούχους τα στοιχεία επικοινωνίας τους ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η επικοινωνία μαζί τους. Σύμφωνα με πηγές του δήμου Καλλιθέας, για πολλούς ιδιοκτήτες δεν είναι ακριβείς οι διευθύνσεις τους, σκάφη φέρονται εγγεγραμμένα σε νηολόγια άλλων κρατών ή να ανήκουν σε offshore εταιρίες, κ.α.


 

Τελευταίες ειδήσεις