Μετωπική σύγκρουση Κάρναβου με τα συμφέροντα στη μαρίνα - Ζητά να επιστρέψουν στον δήμο τέλη ελλιμενισμού από το 2013

Μετωπική σύγκρουση Κάρναβου με τα συμφέροντα στη μαρίνα - Ζητά να επιστρέψουν στον δήμο τέλη ελλιμενισμού από το 2013
10 Ιουλ
2015

Οι τελευταίες εξελίξεις στη χώρα έχουν στερήσει το χαμόγελο από τα χείλη των Ελλήνων, η αγωνία κορυφώνεται για την έκβαση των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους εταίρους, όμως στην Καλλιθέα χτυπήσανε φλέβα χρυσού, από την οποία αναβλύζουν εκατομμύρια. Η διοίκηση του δήμου ανακοίνωσε ότι -για αρχή- διεκδικεί ήδη ανείσπρακτα έσοδα από τη τουριστική μαρίνα της πόλης από τον... Αύγουστο του 2013. Αυτη η εξέλιξη δεν άρεσε σε κάποιους που τώρα... αμφισβητούν την νόμιμη παρουσία του δήμου στην περιοχή. Από την πλευρά του ο δήμος δείχνει ότι δεν έχει σκοπό να χαρίσει ούτε ένα ευρώ. Η πόλη μυρίζει μπαρούτι...

Ρεπορτάζ: Μάνος Μεϊμαράκης

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις στελεχών της νέας διοίκησης του δήμου Καλλιθέας, τα διαφυγόντα έσοδα για τον δήμο ξεπερνούν τα 7.000.000 ευρώ και αφορούν την περίοδο από το 2009 μέχρι σήμερα. Όλα αυτά τα χρόνια ο δήμος Καλλιθέας δεν έχει εισπράξει απολύτως τίποτα από τον ελλιμενισμό εκατοντάδων σκαφών που ελλιμενίζονται στη μαρίνα της πόλης, όπως δεν έχει εισπράξει απολύτως τίποτα και για την χρήση ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και άλλων υπηρεσιών που παρείχε στη μαρίνα. Καθώς δεν υπήρχαν καταμετρητές για τις καταναλώσεις αυτές. Τα σκάφη όμως μπαινόβγαιναν όλα αυτά τα χρόνια στη μαρίνα και τα πίλαρς έδιναν κανονικά ρεύμα και νερό.

Με αποτέλεσμα σήμερα, ο δήμος Καλλιθέας όχι μόνο να μην έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ από τις θέσεις ελλιμενισμου, αλλά να οφείλει 1,5 εκατ. ευρώ για ηλεκτρικό ρεύμα και νερό στην Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου, αλλά και να αμφισβητούνται τώρα τα έννομα συμφέροντα του στο παραλιακό μέτωπο της πόλης... από τους ίδιους που όχι μόνο εισέπρατταν αλλά και δημιούργησαν αυτό το χρέος.
Ενώ, ακόμα εισπράττουν και προκαταβολικά μάλιστα για το 2016...

Δοθέντων όλων αυτών, η συνεδρίαση της Τρίτης του δημοτικού συμβουλίου Καλλιθέας, χαρακτηρίσθηκε ως μια ιστορική ημέρα για την πόλη, καθώς ανοιχτά, δημόσια και για πρώτη φορά ο δήμος Καλλιθέας ανακοίνωσε ότι θα έχει έσοδα από τη μαρίνα. Έχουν αρχίσει να καλούνται προσωπικά (με εξώδικα) ένας-ενας από τους περίπου 450 ιδιοκτήτες των σκαφών που ελλιμενίζονται στη μαρίνα να υπογράψουν συμβάσεις ελλιμενισμού με τον δήμο, όπως και να ενημερωθούν για τον τιμοκατάλογο ελλιμενισμού. Η ανταπόκριση των σκαφούχων είναι άμεση, αρκετοί δε μάλιστα δήλωσαν ανακουφισμένοι από αυτή την εξέλιξη. 

efsta8iou-d-s
Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Παιδικής Αγωγής και Άθλησης του δήμου Καλλιθέας, κ. Κωστας Ευσταθίου

Πιό συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου του δήμου Καλλιθέας που είναι και ο φορέας διαχείρισης της μαρίνας, κ. Κωνσταντίνος Ευσταθίου ο δήμος θα κινηθεί και προς την κατεύθυνση αναδρομικής είσπραξης διαφυγόντων εσόδων από τον... Αύγουστο του 2013.

Μια πτυχή της υπόθεσης η οποία αναμένεται να εξελιχθεί ως ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα και για την εισαγγελική έρευνα (με αφορμή τα ρεπορτάζ του kallitheaonline) που τρέχει ήδη, είναι η εξής: οι σκαφούχοι δηλώνουν ότι πλήρωναν όλα αυτά τα χρόνια για ελλιμενισμό καθώς και άλλα τέλη χρήσης της μαρίνας. Τα χρήματα αυτά όμως δεν μπήκαν ποτέ στα ταμεία του δήμου Καλλιθέας...

Ο κ. Ευσταθίου τόνισε επίσης ότι υπεγράφη η σύμβαση για την τοποθέτηση των μετρητών ηλεκτρικού ρεύματος και ότι μόλις ολοκληρωθεί η εγκατάσταση τους, θα γίνουν οι πρώτες καταμετρήσεις κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος στη μαρίνα ώστε να αποδοθεί ο λογαριασμός σε όσους έκαναν χρήση ή εισέπρατταν. Για τους δε καταμετρητές ύδατος ο κ. Ευσταθίου ανέφερε ότι ο δήμος Καλλιθέας αναμένει τις προσφορές των εταιριών προκειμένου να καταλήξει στην πιό συμφέρουσα. Δεν παρέλειψε δε να ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο ότι είναι θέμα χρόνου και η ασφάλιση της μαρίνας (η οποία λειτουργεί από το 2006)...

Κάρναβος: "Αποφασίστε με ποιούς είστε; Με τον λαό της Καλλιθέας ή με τα συμφέροντα;"

Στην συνεδρίαση της Τρίτης, ο δήμαρχος Καλλιθέας κάλεσε για ακόμη μια φορά δημοτικούς συμβούλους να ταχθούν υπέρ των ενεργειών του δήμου Καλλιθέας και να μην δίνουν άλλοθι στα συμφέροντα που εκμεταλλεύονται την παραλία. 

Παρακολουθήστε το απόσμασπα από την τοποθέτηση του δημάρχου Καλλιθέας

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η μαρίνα αδειοδοτήθηκε το 2006 με ενέργειες τότε Γενικού Διευθυντού της Ολυμπιακά Ακίνητα. Από τότε ο δήμος Καλλιθέας από τις θέσεις ελλιμενισμού δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ. Σήμερα, 9 χρόνια μετά ο ίδιος άνθρωπος αλλά με την ιδιότητα του δημάρχου Καλλιθέας, ο Δημήτρης Κάρναβος* όχι μόνο βάζει στα ταμεία του δήμου για πρώτη φορά ζεστό χρήμα από τις θέσεις ελλιμενισμού, αλλά απαιτεί και την αναδρομική είσπραξη για τα προηγούμενα χρόνια. 

*Ο κ. Κάρναβος εξελέγη δήμαρχος Καλλιθέας στις δημοτικές εκλογές του 2014

Σ.Σ.: Από τον Άυγουστο του 2014 που το kallitheaonline ανέδειξε την υπόθεση της μαρίνας, προκειμένου να είναι πλήρη τα ρεπορτάζ, ζητήσαμε επανειλλημμένως τις απόψεις στελεχών της προηγούμενης διοίκησης του δήμου Καλλιθέας. Με εξαίρεση ένα πρόσωπο της προηγούμενης διοίκησης το οποίο δεσμεύθηκε να μιλήσει ανοιχτά αλλά σε χρόνο που θα επιλέξει το ίδιο, άλλοι - αναμενόμενη η στάση τους - αρνήθηκαν. Σε κάθε περίπτωση όταν αποφασίσουν... το kallitheaonline θα ανταποκριθεί στο αίτημα τους να δημοσιοποιηθούν οι απόψεις τους. 

ΑΠΟΨΗ: Θα επιμείνουμε. Βέβαια, είναι μια πολύ καλή αρχή, ο δήμος να απαιτεί την είσπραξη τελών ελλιμενισμού από τον Αύγουστο του 2013. Αλλά, η άποψη μας είναι ότι ο δήμος Καλλιθέας μπορεί να απαιτήσει την αναδρομική είσπραξη τελών ελλιμενισμού από τη μαρίνα και από το Απρίλιο του 2009. Και αυτό, γιατί; Διότι μια μαρίνα στην οποία τα μηχανοκίνητα σκάφη είναι πολλές φορές περισσότερα απ' όσα επιτρέπεται, μια μαρίνα στην οποία ελλιμενίζονται επαγγελματικά σκάφη (ενώ απαγορεύεται), μια μαρίνα στην οποία ελλιμενίζονται σκάφη με άγνωστους ιδιοκτήτες ή ανήκουν σε offshore, μια μαρίνα στην οποία βουτάνε παράνομοι δύτες ή γίνονται εργασίες χωρίς τις απαιτούμενες άδειες από τον φορεά διαχείρισης... μόνο "ναυταθλητική" δεν είναι. Είναι ίσως μια πολύ καλή "βιτρίνα". Αυτά και άλλα πολλά δεν συμβαίνουν σε "ναυταθλητικές" μαρίνες. 
Η διάκριση που γίνεται από το νόμο είναι η εξής: 1) εμπορικοί λιμένες (πχ. Πειραιάς) και 2) τουριστικοί λιμένες (Φλοίσβος, Καλλιθέα, Άλιμος). Η μαρίνα της Καλλιθέας είναι λοιπόν μια μαρίνα τουριστική στην οποία φιλοξενούνται και ναυταθλητικά σκάφη. Από αυτή τη μαρίνα ο δήμος Καλλιθέας μπορεί να έχει έσοδα από τον Απρίλιο του 2009, οπότε και παραχωρήθηκε στον δήμο Καλλιθέας, διότι μέχρι να αρχίσει να υλοποιείται ο Ειδικός Κανονισμός Λειτουργίας (αν και έχει ψηφισθεί από το δημοτικό συμβούλιο Καλλιθέας το 2012), ισχύει ο Γενικός Κανονισμός περι Τουριστικών Λιμένων. Η μαρίνα της Καλλιθέας έχει άδεια λειτουργίας από το 2006. Πολύ κοντά στην Καλλιθέα υπάρχουν μαρίνες χωρίς άδεια λειτουργίας... οι φορείς διαχείρισης όμως εισπράττουν τέλη ελλιμενισμού από την πρώτη μέρα λειτουργίας. Και το κυριότερο, χωρίς κανείς να αμφισβητεί το νόμιμο δικαίωμα τους να εισπράττουν, όπως τελευταία συμβαίνει στην Καλλιθέα. Άραγε γιατί τώρα; Ή γιατί δεν τους ενόχλησε κανείς ποτέ ή γιατί πλησιάζει η ώρα που στη μαρίνα της Καλλιθέας θα μπεί ένα οριστικό τέλος στις αυθαιρεσίες. 

Τελευταίες ειδήσεις