Απίστευτη καταγγελία εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς για δημοτικό σύμβουλο Καλλιθέας

Η πρόεδρος των εργαζομένω στους παιδικούς σταθμούς, κ. Κωνσταντίνα Βούλγαρη Η πρόεδρος των εργαζομένω στους παιδικούς σταθμούς, κ. Κωνσταντίνα Βούλγαρη
30 Οκτ
2014

Σε μια απίστευτη καταγγελία προέβη εχθές από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου Καλλιθέας, εκπρόσωπος εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς της πόλης.

Ρεπορτάζ: Μάνος Μεϊμαράκης

Οι εργαζόμενοι δια της εκπροσώπου τους, κ. Κωνστανίνας Βούλγαρη κατήγγειλαν ότι δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του κ. Ψαλιδόπουλου τους πλησίασε και τους ζήτησε να ενταχθούν ως εργαζόμενοι στην επιχείρηση του ιδιώτη που κέρδισε τον διαγωνισμό για τους παιδικούς σταθμούς, για τον οποίο διαγωνισμό όμως οι εργαζόμενοι καταγγέλουν ότι αποκλείσθηκαν παράνομα... 

Τι έχει προηγηθεί
Πρόκειται για μια ομάδα 29 εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς της πόλης που προέρχονται από πεντάμηνα προγράμματα (Απρίλιος 2012) τα οποία στη συνέχεια έγιναν τρίμηνα και στη συνέχεια δίμηνες συμβάσεις (14 Σεπτεμβρίου 2012).

Με τη λήξη των συμβάσεων αυτών ακολούθησαν τη διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων λόγω επειδή κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του δήμου Καλλιθέας και κατόπιν απόφασης προσωρινής παραμονής έμειναν στην εργασία τους έως τον Σεπτέμβριο του 2013. Έτσι έως τον Νοέμβριο του 2013 εργάσθηκαν χωρίς αμοιβή, για να μη μείνουν οι παιδικοί σταθμοί χωρίς προσωπικό μέχρι που, όπως αναφέρουν και στο υπόμνημα τους προς τον δήμαρχο Καλλιθέας, κ. Δημήτρη Κάρναβο, τους δημοτικούς συμβούλους, το διοικητικό συμβούλιο εργαζομένων του δήμου Καλλιθέας και την ΠΟΕ-ΟΤΑ, η προηγούμενη διοίκηση του Οργανσιμού Παιδικής Αγωγής και Άθλησης του δήμου Καλλιθέας τους πρότεινε να απορροφηθούν στην Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση "Ιφιγένεια" ως εργαζόμενοι, όπως και έγινε, μέχρι τις 31 Ιουλίου 2014.

Όμως τα ιδρυτικά μέλη αποχώρησαν από την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ τον Ιούλιο του 2014 γιατί έγιναν αορίστου χρόνου.

"Η διοίκηση του Γιάννης Γάλλος μας πρότεινε λοιπόν να γίνουμε εμείς μέλη για να μείνουμε στη δουλειά" αναφέρουν στο υπόμνημα.

Και από εδώ αρχίζει η περιπέτεια...
"Ετσι αλλάζει η μορφή εργασίας μας, από εργαζόμενες σε εργοδότες-εργαζόμενες προκειμένου να συμμετέχουμε σε διεθνή μειοδοτικό διαγωνισμό με πιθανούς ανταγωνιστές, ιδιώτες, πληρώνοντας και εγγύηση για την συμμετοχή μας σε αυτόν, πράγμα που για εμάς ήταν ένα τεράστιο οικονομικό βάρος και για να ανταπεξέλθουμε δανειστήκαμε χρήματα.

Με την καθοδήγηση της διοίκησης του νομικού προσώπου, προχωρήσαμε και συμμετείχαμε στο διαγωνισμό, παρότι το περιεχόμενο και η δομή της προκήρυξης ήταν ασαφή.

Παρόλα τα ερωτηματικά και τις αμφιβολίες μας, είχαμε την διαβεβαίωση από την διοίκηση ότι κάποιοι όροι της προκήρυξης ήταν καθαρά τυπικοί και θα έπρεπε να τους προσπεράσουμε"

Ο ιδιώτης
Στη συνέχεια, όπως αναφέρουν στο υπόμνημα οι 29 εργαζόμενοι, εμφανίσθηκε στον διαγωνισμό ένας ιδιώτης, ο οποίος πληρούσε όλους τους τυπικούς όρους του διαγωνισμού, "για τους οποίους εμείς, σύμφωνα με την διοίκηση, δεν έπρεπε να ανησυχούμε".

"Αυτό το γεγονός αυτομάτως μας απέκλεισε από την δεύτερη φάση του διαγωνισμού. Έκτοτε η διοίκηση διέκοψε κάθε επικοινωνία μαζί μας".

Αμέσως μετά, οι εργαζόμενοι υπέβαλλαν ένσταση για τις παρατυπίες του διαγωνισμού, και όπως αναφέρουν και σε νέο υπόμνημα τους προς τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τόσο η αποβολή τους από τον διαγωνισμό όσο και η απόρριψη της ένστασης τους είναι παράνομη, μιας και τα μέλη της Επιτροπής του διαγωνισμού ήταν ταυτόχρονα και μέλη της Επιτροπής που κρίνει τις ενστάσεις.

"...τα ίδια άτομα να αποφασίζουν κατ' αρχήν την διενέργεια διαγωνισμού, εν συνεχεία τον διενεργούν, κατόπιν εξετάζουν τις ενστάσεις και εντέλει κατακυρώνουν και το αποτέλεσμα. Η ανωτέρω σύμπτωση περισσοτέρων ιδιοτήτων (κρινόμενου και κριτή) στα ίδια πρόσωπα αφενός μεν συνιστά παράβαση νόμου, αφετέρου παραβιάζει κατάφωρα την αρχή της χρηστής διοίκησης και της οφειλόμενης αμεροληψίας των διοικητικών οργάνων".

Στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, οι εργαζόμενοι δια της εκπροσώπου τους κ. Κωνσταντίνας Βούλγαρη ζήτησαν από τη νέα διοίκηση του δήμου να ασχοληθεί με την υπόθεση τους. Στο αίτημα τους να παραμείνουν στην εργασία, ο δήμαρχος Καλλιθέας, κ. Κάρναβος τους απάντησε ότι καλύπτονται οι ανάγκες στους παιδικούς σταθμούς και ότι ο μόνος τρόπος αν χρειασθούν επιπλέον προσωπικό οι παιδικοί σταθμοί για να επαναπροσληφθούν είναι μέσω ΑΣΕΠ. Ταυτόχρονα ο νέος Πρόεδρος του Οργανισμού Παιδικής Αγωγής και Άθλησης (φορεάς που εποπτεύει τους παιδικούς σταθμούς), κ. Κώστας Ευσταθίου τους είπε ότι ακριβώς επειδή οι ανάγκες καλύπτονται ο διαγωνισμός θα ακυρωθεί.

Η καταγγελία
Όμως, στην χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καλλιθέας, οι εργαζόμενες ζήτησαν τον λόγο για να αναφέρουν από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου ότι... δημοτικός σύμβουλος της παράταξης ου κ. Ψαλιδόπουλου, τους πλησίαζε έναν-έναν ζητώντας τους, προκειμένου να συνεχίσουν να εργάζονται στους παιδικούς σταθμούς να ενταχθούν ως εργαζόμενοι στην εταιρία του ιδιώτη που "κέρδισε" τον διαγωνισμό... ενώ ήδη η διοίκηση του δήμου Καλλιθέας είχε ανακοινώσει προ δεκαπενθημέρου ότι θα τον ακυρώσει...

kostas-evsta8iou-001
Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Παιδικής Αγωγής και Άθλησης, κ. Κώστας Ευσταθίου

Όμως και στην χθεσινή συνδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καλλιθέας, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Παιδικής Αγωγής και Άθλησης επανέλαβε ότι ο διαγωνισμός θα ακυρωθεί.

Μάλιστα, οι εργαζόμενες εξέφρασαν και την απορία, γιατί κάποιοι επιχειρούν να επιβάλουν να μην ακυρωθεί ο διαγωνισμός;...

Δείτε το βίντεο...

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ιδιώτης θα πάρει 400.000 ευρώ, χρήματα με τα οποία θα διαθέσει προσωπικό στους παιδικούς σταθμούς...
Αν ο διαγωνισμός αυτός ακυρωθεί και επαναπροκηρυχθεί και συμμετέχει εκ νέου ο ίδιος ιδιώτης και οι εργαζόμενοι αυτοί ενταχθούν στην επιχείρηση του (όπως επιχειρεί να τους προτρέψει ο δημοτικός σύμβουλος), οπωσδήποτε ο ιδιώτης αποκτά ένα πολύ μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλου ανταγωνιστή που θα συμμετάσχει στον ίδιο διαγωνισμό. Μιας και θα επικαλεσθεί την εμπειρία τους στην συνολική του πρόταση, κάτι που φυσικά και θα εκτιμηθεί από την Επιτροπή του Διαγωνισμού και είναι λογικό. Ο ρόλος του δημοτικού συμβούλου όμως ποιός ακριβώς είναι;... 

Συντρίμια...
Σωρεία περιπτώσεων σε ζητήματα που αφορούν τους εργαζομένους δείχνουν ότι η διοίκηση Ασκούνη άφησε πίσω της συντρίμια. Πολύ χαρακτηριστικά και σε ότι αφορά τις ΚΟΙΝ.ΣΕ.Π στον δήμο Καλλιθέας υπάρχει πολύ διακριτική μεταχείριση. Εργαζόμενοι άλλων ΚΟΙΝ.ΣΕ.Π στην Καλλιθέα αμοίβονται με χρήματα πολλαπλάσια του βασικού μισθού, ενώ άλλη ΚΟΙΝ.ΣΕ.Π τρέχει στα δικαστήρια να βρει το δίκιο της δείχνοντας ως περίπου στημένο και φωτογραφικό διαγωνισμό υπέρ ιδιώτη.  
Σε άλλες περιπτώσεις, αρκετοί εργαζόμενοι του δήμου Καλλιθέας καλούνται τώρα να επιστρέψουν επιδόματα που η διοίκηση Ασκούνη μοίρασε σαν χαρτοπόλεμο... 

Σύντομα και οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ανάλογα προβλήματα. Όλα αυτά, όπως εξηγούν στο kallitheonline στελέχη της σημερινής διοίκησης του δήμου, ο πρώην δήμαρχος Καλλιθέας, κ. Ασκούνης δεν έκανε το παραμικρό για να διασφαλίσει τα δικαιώματα των εργαζομένων του δήμου Καλλιθέας.

Μεταξύ όλων των διαγωνισμών στις οποίες συμμετείχαν ΚΟΙΝ.ΣΕ.Π στην Καλλιθέα, μόνο στην περίπτωση αυτή της "Ιφιγένειας" εμφανίσθηκε ανταγωνιστής ιδιώτης.

psal-gen-001
Ο κ. Ψαλιδόπουλος

Η απάντηση Ψαλιδόπουλου
Αρκετή ώρα έπειτα από την καταγγελία της κ. Βούλγαρη στο δημοτικό συμβούλιο και αφού οι εργαζόμενοι είχαν αποχωρήσει από την αίθουσα, ο επικεφαλής του συνδυασμού Η ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΜΠΡΟΣΤΑ, φανερά ενοχλημένος από την ιδιαίτερα καυστική τοποθέτηση υπέρ των εργαζομένων, του επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης Πολιτών Καλλιθέας, κ. Παπαδάκη, επιχειρώντας να απαντήσει είπε ότι καλύτερα όσοι έχουν την ανάγκη αποκαλύψεων να φροντίσουν να μάθουν πρώτα πώς έχουν γίνει τα πράγματα. 
Λέξη δεν είπε για τον δημοτικό του σύμβουλο και για τα όσα του καταμαρτυρούν οι εργαζόμενοι...

Φανερά ενοχλημένος ο ιδιώτης
Τώρα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, μετά από όσα ειπώθηκαν και στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο, σήμερα το πρωί επικοινώνησε αναστατωμένος ο ιδιώτης που "κέρδισε" τον διαγωνισμό με τον Πρόεδρο του Οργανισμού Παιδικής Αγωγής και Άθλησης του δήμου Καλλιθέας, κ. Κώστα Ευσταθίου. Ο κ. Ευσταθίου επανέλαβε και στον ίδιο ότι ο διαγωνισμός θα ματαιωθεί κι ότι ο δήμος Καλλιθέας θα του επιστρέψει όσα χρήματα έχει πληρώσει για την συμμετοχή του στον διαγωνισμό.

 

Τελευταίες ειδήσεις