Άκυρες ως παράνομες πολλές αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου Καλλιθέας πριν, μέσα και μετά τις εκλογές

Άκυρες ως παράνομες πολλές αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου Καλλιθέας πριν, μέσα και μετά τις εκλογές
19 Σεπ
2014

Σειρά αποφάσεων οικονομικού περιεχομένου που ελήφθησαν από το δημοτικό συμβούλιο Καλλιθέας αναμένεται να ακυρωθούν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής. Ήδη δύο αποφάσεις για 500.000 ευρώ ακυρώθηκαν, ενώ αυστηρές είναι και οι υποδείξεις προς τον δήμο Καλλιθέας για αποφάσεις του περί εξωδικαστικών συμβιβασμών... Όπως όλα δείχνουν παράνομες κρίνονται και όλες οι επιδοτήσεις σε συλλόγους, ομίλους, κ.α. την προεκλογική περίοδο, κατά την διάρκεια των εκλογών αλλά και μετά...

Ρεπορτάζ: Μάνος Μεϊμαράκης


Οι διατάξεις του άρθρου 65 παρ. 5 του Ν.3852/2010 είναι σαφείς...

«Ένα (1) μήνα πριν από τη διενέργεια των εκλογών και μέχρι την εγκατάσταση των νέων
δημοτικών αρχών, το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει μόνο για θέματα που
αναφέρονται σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης».

65-5-3852-2010
Το προφανές, αυτό δηλαδή που εντόπισε το kallitheaonline και επιχείρησε να αναδείξει και κατά την διάρκεια των εκλογών, αλλά και πριν, ότι δηλαδή πολλές αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου για δαπάνες, επιχορηγήσεις σε συλλόγους και άλλα πολλά ήταν εκτός νόμου, για κάποιους δεν ήταν προφανές... Κιχ δεν βγάλανε για σειρά παράνομων αποφάσεων πριν, κατά την διάρκεια των εκλογών αλλα και μετά, αλλά οι ακυρώσεις των αποφάσεων αυτών από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση έρχονται βροχή... 

Σαφείς μπορούν να είναι οι διατάξεις του Νόμου για την Αποκεντρωμένη Διοίκηση (που το αντικείμενο της είναι να ελέγχει την νομιμότητα των αποφάσεων των δήμων) και άλλες ελεγκτικές υπηρεσίες, δεν είναι όμως για το δημοτικό συμβούλιο της Καλλιθέας, που νομοθετεί όπως θέλει, όποτε θέλει χωρίς να ανέχεται όχι κανέναν έλεγχο νομιμότητας στις αποφάσεις του, ούτε καν την δημοσιογραφική κριτική. 

Από δύο μόνο αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου Καλλιθέας τον Ιούλιο του 2014 που ακύρωσε στις 8 και 19 Σεπτεμβρίου 2014 η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, το όφελος για τον δήμο Καλλιθέας αγγίζει σχεδόν το μισό εκατομύριο ευρώ! Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ακύρωσε τις αποφάσεις αυτές υπό την έννοια του συγκεκριμένου άρθρου του Ν. 3852/2010, δηλαδή διότι ελήφθησαν μέσα στα χρονικά όρια που απαγορεύεται να λαμβάνονται αποφάσεις που δεν αναφέρονται σε έκτακτες περιπτώσεις.

apokentrwmenh-akyrvsh-001

Η συγκεκριμένη διάταξη προκάλεσε πολύ μεγάλη συζήτηση και αντιδράσεις το 2010 γιατί ο νομοθέτης με αυτόν τον τρόπο επιχείρησε να εμποδίσει στους δήμους φαινόμενα προεκλογικής κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος.

Και οι δύο αυτές αποφάσεις αυτές ελήφθησαν στο δημοτικό συμβούλιο του Ιουλίου. Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ήταν να να δεχθεί ο δήμος Καλλιθέας να μην συρθεί στα δικαστήρια, αλλά να δεχθεί εξωδικαστικό συμβιβασμό με δύο Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, την "ΣΥΓΧΟΡΔΙΑ" και την "ΚΑΛΗ ΤΕΧΝΗ". Δύο ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ που πρόσέφεραν τις υπηρεσίες τους στην Υπηρεσία Πολιτισμού του δήμου Καλλιθέας, τομείας ευθύνης του πρώην Αντιδημάρχου Πολιτισμού, Θοδωρή Ψαλιδόπουλου.

Η μια μάλιστα προχώρησε σε αγωγή κατά του δήμου Καλλιθέας, ενώ η άλλη έστειλε εξώδικο στον δήμο Καλλιθέας προκειμένου να αποζημιωθούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τελευταίο πριν τις δημοτικές εκλογές δημοτικό συμβούλιο ο κ. Ψαλιδόπουλος χρειάσθηκε να αντιμετωπίσει τους εργαζομένους, οι οποίοι τότε ανέφεραν ότι με δική του ευθύνη δεν είχαν πληρωθεί για τις υπηρεσίες τους. Ο κ. Ψαλιδόπουλος τότε υποστήριξε περίπου ότι την ευθύνη έχει η κεντρική κυβέρνηση διότι έχει περικόψει τις επιχορηγήσεις στους δήμους. Οι εργαζόμενοι λοιπόν προέβησαν σε νομικές ενέργειες προκειμένου να αποζημιωθούν, καθώς έβλεπαν ότι το πολιτικό παραμύθι στις πλάτες τους δεν είχε τελειωμό... Κι έτσι φτάσαμε στο δημοτικό συμβούλιο του Ιουλίου κατά το οποίο με εισήγηση Ασκούνη και Ψαλιδόπουλου το δημοτικό συμβούλιο κλήθηκε να αποφασίσει να δεχθεί τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τις δύο αυτές ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Η μια ζητά από τον δήμο περίπου 300.000 ευρώ και η άλλη 196.000 ευρώ.

Όμως με έγγραφο της η Αποκεντρωμένη Διοίκηση το ένα με ημερομηνία 8/9/2014 και το άλλο 18/9/2014 (μόλις εχθές) ακύρωσε και τις δύο αυτές αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου Καλλιθέας ως παράνομες, διότι ελήφθησαν σε περίοδο που ο σχετικός νόμος απαγορεύει.
Είναι προφανές ότι στις πλάτες των εργαζομένων παίχθηκε ακόμα ένα προεκλογικό παιχνίδι. Ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι θα ακυρωθούν οι αποφάσεις αυτές, όπως θα ακυρωθούν και άλλες, γιατί όλοι γνώριζαν ότι τέτοιου είδους αποφάσεις που αφορούν κυρίως δαπάνες ή χρηματοδοτήσεις δεν είναι νόμιμες έναν μήνα πριν τις δημοτικές εκλογές και μέχρι την 31 Αυγούστου.

Το kallitheaoline με δύο δημοσιεύματα, ανέδειξε το θέμα αλλά ουδείς ασχολήθηκε. Σε κανένα από τα δημοτικά συμβούλια από τον Απρίλιο μέχρι και τον Αύγουστο κανείς δημοτικός σύμβουλος δεν έθεσε ζήτημα ελέγχου νομιμότητας των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου ένα μήνα πριν τις δημοτικές εκλογές και μέχρι την 31η Αυγούστου. Και οι αποφάσεις για δαπάνες, απευθείας αναθέσεις και χρηματοδοτήσεις χωρίς να είναι έκτακτες και επείγουσες είναι πάρα πολλές...

Αρκετές είναι επίσης οι αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής, και των ΝΠΔΔ αλλά αποφάσεις δημάρχου που υπό την έννοια του άρθρου 65 παρ. 5 του Ν.3852/2010, πρέπει να ακυρωθούν. Παρόλα αυτά, ούτε πριν τις εκλογές, ούτε μέχρι και 4 μήνες μετά καμία παράταξη της αντιπολίτευσης δεν έθεσε θέμα ελέγχου νομιμότητας των αποφάσεων της διοίκησης Ασκούνη μέχρι την 31η Αυγούστου, αν και όλοι γνώριζαν...

Σε ότι αφορά αν θα αποζημιωθούν οι εργαζόμενοι στις ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. προφανώς τώρα η διοίκηση Κάρναβου, μετά την ακύρωση των αποφάσεων αυτών θα κληθεί να βρει τρόπους να αποζημιωθούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι αποφάσεις περί εξώδικαστικού συμβιβασμού των δήμων, οι δήμοι πρέπει να αποστέλλωνται για έλεγχο στον Γενικό Γραμματέα της Αποκετρωμένης Διοίκησης. Προφανώς ούτε αυτό έγινε...

Υπό την έννοια του του άρθρου 65 παρ. 5 του Ν.3852/2010, παράνομες είναι όλες οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου από τον Απρίλιο μέχρι τον Αύγουστο και που αφορούν εξωδικαστικούς συμβιβασμούς, όλες οι απευθείας αναθέσεις είτε με απόφαση δημοτικού συμβουλίου, δημάρχου ή Νομικών Προσώπων του δήμου Καλλιθέας και οι αποφάσεις χρηματοδότησεως και εποδοτήσεων σε συλλόγους που ελήφθησαν από τον Απρίλιο του 2014 μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Εξετάζεται πολύ σοβαρά αν παράνομες είναι και όλες οι αναμορφώσεις προϋπολογισμών στην περίοδο Απριλίου-Αυγούστου.

Για παράδειγμα, η επιχορήγηση του Ναυταθλητικού Συλλόγου Τζιτζιφιών Καλλιθέας με 10.000 ευρώ, η απόφαση για την παρουσίαση δύο θεατρικών παραστάσεων στον δήμο Καλλιθέας από την εταιρία της ηθοποιού κ. Μαίρης Βιδάλη με αμοιβή 7.000 ευρώ (και οι δύο με εισήγηση Ψαλιδόπουλου).

Στις 19 Αυγούστου η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής ακύρωσε ακόμα απόφαση εξώδικου συμβιβασμού και μάλιστα με σαφέστατη αναφορά ότι "δεν είναι επιτρεπτή οποιαδήποτε παραίτηση από άσκηση ενδίκων μέσων" εξαιρουμένων των περιπτώσεων για τις οποίες το νομικό ζήτημα έχει επιλυθεί με απόφαση ανωτάτου δικαστηρίου. Δηλαδή ο δήμος είχε το καθήκον να οδηγήσει την υπόθεση στο ανώτατο δικαστήριο και δεν το έκανε...

Τώρα για όσες από τις αποφάσεις δαπανών, επιχορηγήσεων, απευθείας αναθέσεων, κ.α. δημάρχου, δημοτικού συμβουλίου, επιτροπών κριθούν ως παράνομες και ακυρωθούν είναι ελπίζουμε σαφές αυτή τη φορά ... ότι τα εντάλματα πληρωμών δεν έχουν ισχύ, όπως και όλες οι συνοδές αποφάσεις μέχρι την έκδοση των ενταλμάτων πηρωμής.

Ενδέχεται ακόμα και οι προσλήψεις που έγιναν ένα μήνα πριν τις εκλογές και τέσσερις μήνες τις εκλογές να ακυρωθούν...

 

Τελευταίες ειδήσεις