module and plugin to add google adsense to joomla based websites
Print this page

Βαγγέλης Παπαδάκης: "Πολίτες της Καλλιθέας, ούτε μια ματιά προς τα πίσω, μόνο μπροστά"

papadakis-kentrikh-omilia 6

Με την κεντρική πολιτική εκδήλωση στο Δηµοτικό Θέατρο Καλλιθέας κορυφώθηκε την Πέμπτη η προεκλογική εκστρατεία της Δηµοτικής Κίνησης Πολιτών Καλλιθέας, µε κεντρικό οµιλητή τον υποψήφιο δήµαρχο Βαγγέλη Παπαδάκη. 
Ακολουθεί η ομιλία του κ. Παπαδάκη

"Φίλοι και φίλες, πολίτες της Καλλιθέας,
Θέλουµε πρώτα ν' αναφερθούµε σ' αυτούς που δεν σκοπεύουν να µας ψηφίσουν.
Να τους επισηµάνουµε τη µεγάλη ευθύνη που αντικειµενικά αναλαµβάνουν: να βοηθήσουν δηλαδή τη συνέχιση της καταστροφής της κοινωνίας στην Καλλιθέα.

Γιατί µόνο εµείς έχουµε τη θέληση και τη δύναµη ν' ανατρέψουµε τη σηµερινή κατάσταση, αλλά και την πιθανότητα να κερδίσουµε τον δήµο για να το κάνουµε αυτό.

Απευθυνόµαστε λοιπόν σ' αυτούς που δεν σκοπεύουν να µας ψηφίσουν και τους υπενθυµίζουµε πως η ζωή χάνει το νόηµά της όταν γύρω µας διαιωνίζεται η καταστροφή. Τι νόηµα έχει η ζωή µας όταν συγγενείς, φίλοι, γείτονες, γνωστοί, συµπολίτες συνθλίβονται;

Κι ακόµα κάτι: τι ελπίζουν; τι τους έχουν υποσχεθεί και θέλουν να τους ξαναψηφίσουν; Αυτούς που τόσα χρόνια έχουν τον δήµο στα χέρια τους και υπόσχονται πράγµατα που µέχρι τώρα δεν έχουν κάνει. Γιατί; Γιατί ποτέ δεν θα τα κάνουν.

Για άλλη µια φορά τάζουν, γιατί ξέρουν πως σε κάποιο κόσµο αυτό πιάνει. Ένα κόσµο που µπορεί και να διαισθάνεται πως όλα αυτά είναι ψέµατα, όµως φοβάται το καινούργιο και βρίσκει καταφύγιο σ' αυτό που ήδη ξέρει, ακόµα κι αν αυτό τον σκοτώνει. Εµείς τους λέµε να µη φοβηθούν, να υπερασπιστούν την αξιοπρέπεια τους και να φέρουν στο νου τους αγαπηµένους τους που υποφέρουν.

Θα θέλαµε τώρα ν' αναφερθούµε στην ηγεσία της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» του συνδυασµού του ΚΚΕ. Ο επικεφαλής της την προηγούµενη εβδοµάδα στην πλατεία Δαβάκη εκτόξευσε ύβρεις, συκοφαντίες, ψέµατα εναντίον µας, γεµάτα πολιτική εµπάθεια. $εν αξίζει να σταθούµε στα λόγια του. Όµως η στάση του αυτή αντικειµενικά βοηθάει τους αντιπάλους µας, διασπείροντας την σύγχυση στον προοδευτικό κόσµο της Καλλιθέας, και παράλληλα στηρίζει τη συνέχιση της καταστροφικής κατάστασης στην πόλη µας. Το ΚΚΕ καιρό τώρα έχει αποφασίσει ν' ακολουθήσει έναν µοναχικό δρόµο. Αρνείται παντού οποιαδήποτε συνεργασία. Κόντρα στην παράδοση της αριστεράς, έχει εγκαταλείψει χρόνια τώρα την κοινωνία στην τύχη της. Εκεί που τα σπίτια των ανθρώπων καίγονται, το ΚΚΕ δεν ασχολείται µε τη φωτιά, δεν προσπαθεί να σώσει τους ανθρώπους, αλλά µοιρολατρικά τους λέει: "Ελάτε σε µας και κάντε υποµονή, θ' αλλάξει σιγά-σιγά ο συσχετισµός των
δυνάµεων, θα πάρουµε κάποτε (πότε άραγε;) τη εξουσία και τότε... ω τότε"! Ουσιαστικά η πολιτική του έχει συρρικνωθεί σ' έναν ιδιότυπο κοµµατικό προσηλυτισµό και τίποτα άλλο.

papadakis-kentrikh-omilia 5

Εµείς αντίθετα, µε νύχια και δόντια παλεύουµε να υπερασπιστούµε, να σώσουµε τους ανθρώπους από τη φωτιά, από την καταστροφή. Εδώ και τώρα, όχι αύριο! Ξέρουµε πως αν δεν το κάνουµε τώρα, ποτέ δεν θάρθει το αύριο. Θέλουµε ν' απευθυνθούµε λοιπόν στους συµπολίτες µας που ψηφίζουν ΚΚΕ, σ' αυτούς µε τους οποίους έχουµε βρεθεί δίπλα-δίπλα στο πεζοδρόµιο σε διάφορους αγώνες, έχουµε ξεσηκωθεί µαζί σε τόπους δουλειάς, έχουµε υποστεί µαζί τα δεινά της ανθρωπιστικής κρίσης, έχουµε κάτσει στο ίδιο τραπέζι να φάµε, να πιούµε, να συζητήσουµε. Λοιπόν, σας ρωτάµε µε το χέρι στην καρδιά, ειλικρινά πιστεύετε πως αν χάσουµε τον δήµο, η ζωή σας θα είναι καλύτερη, η ζωή στην Καλλιθέα θα είναι καλύτερη; Τίποτα άλλο.

Φίλες και φίλοι, πολίτες της Καλλιθέας
Ένα πολύ σπουδαίο πράγµα στη ζωή είναι να µπορούµε να αναγνωρίζουµε έγκαιρα και να ζούµε τα πολύ σηµαντικά γεγονότα που συµβαίνουν γύρω µας.

Συχνά δεν τα εκτιµάµε όσο πρέπει, τα αφήνουµε να περνάνε χωρίς να τα ζήσουµε και σαν κοµπάρσοι, στη συνέχεια, τα «ξαναστήνουµε» ως αναµνήσεις, αναµνήσεις θεατών, όχι ενεργών πολιτών. Ένα τέτοιο πάρα πολύ σηµαντικό γεγονός είναι τώρα αυτές οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Για πρώτη φορά µετά από δεκαετίες διεκδικούµε να φέρουµε την ανατροπή στην πόλη µας, να πάρουµε τον δήµο και να αναχαιτίσουµε την ανθρωπιστική κρίση, να υλοποιήσουµε όνειρα χρόνων, να οικοδοµήσουµε µια καλύτερη ζωή για όλους. Ταυτόχρονα να συµβάλλουµε κι εµείς ώστε να ανατραπεί ανάλογα η κατάσταση στην περιφέρεια Αττικής και σε ολόκληρη την Ελλάδα προς µια προοδευτική κατεύθυνση.

Όλο αυτό το οφείλουµε πρώτιστα, όχι σε κάποια δηµοτική παράταξη, το οφείλουµε στην κοινωνία που διαλύεται από τα µνηµόνια, το οφείλουµε στους συµπολίτες µας που βιώνουν τραγικές καταστάσεις. Είναι η ιστορία που µας αναθέτει την ευθύνη αυτής της µεγάλης ανατροπής. Ας το συνειδητοποιήσουµε βαθιά, και ας αγωνιστούµε µε ενθουσιασµό και µε όλες µας τις δυνάµεις, για να τη ζήσουµε αυτή τη στιγµή και να την απολαύσουµε. Οι πολιτικοί µας αντίπαλοι, όλοι από τη Ν. Δ. και το ΠΑΣΟΚ, που σήµερα παριστάνουν τους ανεξάρτητους για να επιβιώσουν πολιτικά και που κατέχουν τον δήµο χρόνια, δίνουν ευτράπελες υποσχέσεις, όπως ότι θα κάνουν την Καλλιθέα Παρίσι, Βαρκελώνη.

Αυτό όµως που πραγµατικά έχουν κάνει µέχρι τώρα είναι να προωθούν τα µνηµόνια στην Καλλιθέα εξαπλώνοντας την ανθρωπιστική κρίση. Να εξυπηρετούν ατοµικά επιχειρηµατικά συµφέροντα και όχι κοινωνικά, να παραδίνουν ελεύθερους χώρους µε αδιαφανείς διαδικασίες σε ιδιώτες, να επιτρέπουν στο ίδρυµα Νιάρχου να κάνει επιχειρηµατικά αίσχη στον Ιππόδροµο και την παραλία ανατρέποντας τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα της Εθνικής Βιβλιοθήκης και αποκόβοντας ακόµα περισσότερο τον Φαληρικό όρµο από την πόλη. Να καταργούν την αυτοτέλεια του δήµου εντάσσοντάς τον στο οικονοµικό παρατηρητήριο της τρόικας, να τον αποδυναµώνουν απαξιώνοντας και ιδιωτικοποιώντας τις υπηρεσίες του µε προοπτική την κατάργηση των δωρεάν και ποιοτικών παροχών του. Αυτό το... «έργο» θα συνεχίσουν, αν ξαναβγούν, αφού το επόµενο µνηµόνιο βρίσκεται προ των πυλών. Είναι θέση και υποχρέωση τους, γιατί είναι διπλά εξαρτηµένοι: από το κόµµα τους και την τρόικα.

Εµείς, αντίθετα, είµαστε έτοιµοι µε το πρόγραµµά µας και τη συµµετοχή του κόσµου, να οργανώσουµε µιαν άλλη ζωή στην Καλλιθέα, διεκδικώντας µια νέα πνευµατικότητα και µια νέα σχέση µε τον υλικό κόσµο γύρω µας. Κόντρα στο νεοφιλελεύθερο, θατσερικό δόγµα των µνηµονίων που ισχυρίζεται πως δεν υπάρχει κοινωνία παρά µόνο άτοµα, εµείς δίνουµε προτεραιότητα στην κοινωνία πιστεύοντας πως µέσω αυτής αναδεικνύονται και ολοκληρώνονται τα άτοµα. Γι' αυτό αναπτύσσουµε την κοινωνική συνοχή, την αλληλεγγύη στην πόλη, δυναµώνοντας τον $ήµο µε τη δηµοκρατία και τη λαϊκή συµµετοχή, χωρίς εργολάβους στις υπηρεσίες του, χωρίς επισφαλείς σχέσεις εργασίας στους εργαζόµενους του.

• Να επικρατήσει σιγά-σιγά η αντίληψη πως κάθε άνθρωπος έχει απόλυτο δικαίωµα στα βασικά για να ζήσει, και πως δεν πρέπει πάντα καθετί να το αντιµετωπίζουµε σαν εµπόρευµα και όχι ως κοινωνικό αγαθό.
• Να προσεγγίσουµε τη σχέση µε το περιβάλλον, πρώτιστα σύµφωνα µε το συµφέρον της κοινωνίας και όχι του όποιου επιχειρηµατία.
• Να αναπτύξουµε τις συνεργασίες στην πόλη, είτε µε συνεταιρισµούς είτε µε συµπράξεις µε τα πνευµατικά ιδρύµατα της πόλης, και να δώσουµε έµφαση σε επενδύσεις υποδοµών που αποδίδουν κοινωνικά πολλαπλάσια οφέλη.
• Να οργανώσουµε µια πόλη ανοιχτή, συναρπαστική µε ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων και ιδεών, µακριά από το φόβο, από µικρούς και µεγάλους φασισµούς, από γκέτο.
• Να αναπτύξουµε µιαν άλλη αισθητική στην πόλη που θ' αφήνει στην άκρη το δηµοτικό κιτς, τη «γραφειοκρατική αισθητική» προσέγγισης των γεγονότων της πόλης, την αποθέωση του κατευθυνόµενου γούστου, την τέχνη που λειτουργεί ως επιχειρηµατικός δούρειος ίππος εις βάρος της κοινωνίας.
• Να εφαρµόσουµε και να αναπτύξουµε στην πόλη το µεγάλο πνευµατικό χάρισµα που διαθέτει η τέχνη: να µας βοηθάει να ζούµε δίνοντας περιεχόµενο στη ζωή.
• Να ενώσουµε ουσιαστικά την πόλη µας µε τη θάλασσα που δεν είναι απλά ένα τεχνικό έργο, αλλά ένα επίτευγµα που θα έχει πολλαπλά ευεργετική επίδραση στο σύνολο της ζωής της Καλλιθέας. Επίδραση οικονοµική, περιβαλλοντική, ψυχολογική, κοινωνική, αισθητική, ηθική. Επίτευγµα που θα καθορίσει το µέλλον της πόλης µας.

Τέλος, να συνεργαστούµε µε άλλους δήµους και περιφέρειες που πολιτικά και κοινωνικά προβάλλουν ανάλογο σύµπαν προσέγγισης της ζωής σηκώνοντας τείχος προστασίας απέναντι στις µνηµονιακές επιθέσεις, για µια θετική ανατροπή της ζωής σ' ολόκληρη τη χώρα.

Πολίτες της Καλλιθέας
Στις µεγάλες κρίσεις αναδεικνύεται η πραγµατική ποιότητα των κοινωνιών και των ανθρώπων. Ας αποδείξουµε κι εµείς ποιοι είµαστε, ότι δεν µας έχουν λυγίσει, ότι παραµένουµε όρθιοι και δηµιουργικοί, ότι είµαστε έτοιµοι να υπερασπιστούµε ζωή, πόλη, πατρίδα.
Κανείς να µη λείψει από το προσκλητήριο.
Να πάρουµε τον δήµο για την ανατροπή. Κανείς άλλος δεν µπορεί να το κάνει αυτό, εκτός από µας.
Ούτε µια µατιά προς τα πίσω, µόνο µπροστά.
Θα τους νικήσουµε".