ΘΡΙΛΕΡ η πρώτη Κυριακή των δημοτικών εκλογών στην Καλλιθέα...

ekloges-2014


Σε θρίλερ για ατσάλινα νεύρα μετατρέπεται το "ήρεμο" πολιτικό κλίμα στην Καλλιθέα. Οι πολιτικές ισορροπίες στην περιοχή κρέμονται από μια κλωστή. Μείζονα ρόλο στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα για την ανάδειξη δημάρχου θα παίξουν οι μυστικές συναντήσεις με το βλέμμα στον δεύτερο γύρο, ο βαθμός και το βάθος οργάνωσης των συνδυασμών, οπωσδήποτε το ποσοστό της αποχής, αλλά και η συσπείρωση των εκλογικών ομάδων στην Καλλιθέα. 

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν αναλύοντας σε πρώτη φάση τι σημαίνει πρακτικά η αποχή για την πόλη της Καλλιθέας και γιατί πράγματι μπορεί να δούμε δήμαρχο της πόλης να εκλέγεται μέχρι και με διαφορά 10 ψήφων.


Ο νόμιμος πληθυσμός της πόλης αυτή την στιγμή είναι 98.951. Από αυτούς εγγεγραμμένοι είναι 74.147 για τις δημοτικές εκλογές της 18 Μαϊου του 2014. Πρακτικά, το 25% των πολιτών που ζουν στην Καλλιθέα και είναι εγγεγραμμένοι δεν ψηφίζουν στην Καλλιθέα. Δηλαδή, 1 στους 4 Καλλιθεάτες δεν ψηφίζουν εδώ που ζουν καθημερινά!

Ρεπορτάζ: Μάνος Μεϊμαράκης fb 50px

Συνεχίζουμε, κατά μέσο όρο η αποχή από τις δημοτικές εκλογές στην Καλλιθέα είναι περίπου στο 35%, έφτασε και στο 50% το 2010. Τι σημαίνει αυτό;
Αν η αποχή στην Καλλιθέα σε αυτές τις εκλογές δεν είναι μεγαλύτερη του 35%, θα ψηφίσουν περίπου 26.000 λιγότεροι. Ήδη, από την διαφορά πληθυσμού – εγγρεγραμμένων δεν ψηφίζουν περίπου 25.000. Συν τους 26.000 της αποχής =51.000. Μέχρι τώρα έχουμε: ζουν στην πόλη περίπου 100.000 άνθρωποι, αλλά ψηφίζουν μόνο οι μισοί. Τραγικό!...

Αν δούμε όμως τους αριθμούς και με παρονομαστή τους εγγρεγραμμένους γίνεται ακόμα πιό τραγικό, γιατί η αποχή υπολογίζεται βάσει των εγγεγραμμένων και όχι του πληθυσμού.
Πχ. Στις δημοτικές εκλογές του 2010 σημειώθηκε αποχή περίπου 50% (49,3%). Ψήφισαν μόνο οι 38.108.

Ας το κάνουμε ακόμα πιό τραγικό!...
Στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών του 2010 ο Κώστας Ασκούνης εξελέγη με 13.195 ψήφους. Επί του πληθυσμού των 98.951, αυτό σημαίνει ότι: ο δήμαρχος της Καλλιθέας εξελέγη από το 13,3% των δημοτών!...

Θα κλιμακωθεί περισσότερο η αποχή;
Πάντα υπάρχουν και οι δεύτερες σκέψεις στο μυαλό κάποιων. Αν όμως εννοούν όλοι ότι υπηρετούν τον Θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πρέπει και να το αποδείξουν. Η αποχή ναι μεν έχει και χαρακτήρα νομοθετικής πράξης υπό την έννοια ότι δεν απαγορεύεται ή εφόσον επιτρέπεται, αλλά και ούτε καν καταδικάζεται από την παράδοση ή την κοινή πείρα ή την Πολιτική Ηθική της εποχής μας, αλλά η αποχή συγκεκριμένα από τις δημοτικές εκλογές έχει πολλαπλές, δυσάρεστες συνέπειες στην καθημερινή ζωή των πολιτών. 

Επί του παρόντος, αν η αποχή είναι μεγαλύτερη σε αυτές τις εκλογές... ήδη έχει ένα ρυθμό κλιμάκωσης 1x3 από το 2006 μέχρι σήμερα και αν πάρουμε το καλύτερο σενάριο η αποχή να σταματήσει στο 70% σε αυτές τις εκλογές,... επί των εγγραγραμμένων... θα ψηφίσουν περίπου 20.000 άνθρωποι.
Αν πάρουμε το χειρότερο σενάριο όπου η αποχή, σύμφωνα πάντα με τους αριθμούς και τις αντιστοιχήσεις, θα φτάσει το 82%, θα ψηφίσουν συνολικά περίπου 13.500 άνθρωποι, στον πρώτο γύρο.

Αν... υπάρξει δεύτερος γύρος... οι δύο πρώτοι θα μοιρασθούν υποθετικά αυτούς τους 13.500 ψήφους. Όμως πάντα την δεύτερη Κυριακή υπάρχει ακόμα μια αποχή της τάξης του 10%+
Με λίγα λόγια μπορεί να εκλεγεί δήμαρχος με 5.500 ή 6.000 ψήφους στην δεύτερη Κυριακή με απόσταση μερικών ψήφων από τον δεύτερο...
Το εξοντωτικά τραγικό είναι ότι σε πληθυσμό μιας πόλης περίπου 100.000 ανθρώπων θα εκλεγεί δήμαρχος από τους 5-6.000 δικούς του στρατευμένους ψηφοφόρους. Και όλα αυτά εξαιτίας της αποχής.

Σε κάθε περίπτωση αυτό Δημοκρατία δεν το λες... Οι ευθύνες μοιράζονται σε πολιτευόμενους που απογοήτευσαν την συμμετοχή του κόσμου και σε πολίτες που παραδοσιακά απείχαν από τα δρώμενα στην τοπική κοινωνία. 

Όπως είναι τα πράγματα σήμερα στην Καλλιθέα, όποιος από τους υποψηφίους αν έχει τους 6.000 ψήφους και προσθέσει ακόμα 1.000 ή και 1.500 θα γίνει δήμαρχος.
Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε μια από τις περίπου 180 κάλπες πρέπει να βάλει 40 ψήφους, ή ο κάθε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος (515 υποψήφιοι / 8 συνδυασμοί = μ.ο.: 64) πρέπει να φέρει στον συνδυασμότου περίπου 115 ψήφους.

Υπενθυμίζεται ότι το 2010 είχαμε περίπου 2.500 άκυρα... ;)

Η δικαιότερη εκδοχή... χωρίς παρατράγουδα της τελευταίας στιγμής
Πριν περιγράψαμε τον εφιάλτη! Αν πάρουμε την δικαιότερη εκδοχή και για τους 8 υποψηφηφίους δημάρχους, εκτιμώντας ότι η αποχή θα μείνει σταθερή στο 50% και αφού αφαιρέσουμε άκυρα/λευκά περίπου σε μέσο όρο 10,6%, ο κάθε ένας από τους συνδυασμούς θέλει περίπου 4.500+ για να περάσει στον δεύτερο γύρο.

Αν υπολογίσουμε ότι η αποχή του δεύτερου γύρου θα είναι ανάλογη του 2010 (δεν ψήφισαν περίπου 10.000 την δεύτερη Κυριακή) οι δύο συνδυασμοί του δεύτερου γύρου θα χτυπηθούν για περίπου 11.000 ψήφους + 1.
Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι για τον δεύτερο γύρο μείζονα ρόλο θα παίξουν οι συνεργασίες.

Πόρτα, καταμέτρηση, άκυρα
Το αποτέλεσμα λοιπόν, των δημοτικών εκλογών του 2014 θα κριθεί στην πόρτα του εκλογικού, στην καταμέτρηση και στα άκυρα. Και η διαφορά του πρώτου από τον δεύτερο θα είναι πολύ μικρή, της τάξης ίσως και των 50 ψήφων. Όποιος έχει προλάβει και έχει εποικοινωνήσει τα μηνύματα του, σίγουρα θα έχει ένα προβάδισμα πριν ανοίξει η κάλπη. Όποιος έχει φροντίσει να οργανωθεί μην τυχόν σφαγεί στην καταμέτρηση θα προστατεύσει το αποτέλεσμα του. Όποιος δεν έχει φροντίσει...

Οι επόμενες 15 ημέρες ναι μεν είναι κρίσιμες, αλλά υπάρχουν ακόμα περιθώρια ανατροπής των όποιων προγνωστικών! Αν φυσικά το "ήρεμο" πολιτικό κλίμα που όλοι ζητούσαν στην αρχή, δεν υποχωρήσει εντελώς...

Ήδη, αρχίζει να υποχωρεί σιγά-σιγά. Ακριβώς επειδή είναι τόσο πολύ ευαίσθητες οι πολιτικές ισορροπίες στην Καλλιθέα. 

Κατέθεσαν ψηφοδέλτια και οι 8
Στην μάχη των δημοτικών εκλογών για την Καλλιθέα και επίσημα πλέον από εχθές μπαίνουν στην μάχη 8 υποψήφιοι δήμαρχοι και 515 υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι. 


ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ - Τάκης Σκανδαλάκης: 63 υποψήφιοι
Η ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΜΠΡΟΣΤΑ - Θοδωρής Ψαλιδόπουλος : 62 υποψήφιοι
Η ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΑΛΛΑΖΕΙ - Δημήτρης Κάρναβος: 82 υποψήφιοι
ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΜΑΣ - Βάσω Μαργαρίτη : 82 υποψήφιοι
ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ - Βασίλης Δημόπουλος : 62 υπόψήφιοι
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ - Βαγγέλης Παπαδάκης : 64 υποψήφιοι
ΤΩΡΑ ΚΑΛΛΙΘΕΑ - Λάζαρος Λασκαρίσης : 58 υποψήφιοι
ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ - Κώστας Γρίβας : 42 υποψήφιοι

 

Τελευταίες ειδήσεις