Τετάρτη 2 Απριλίου στις 7, το πρώτο μεγάλο ραντεβού του Τάκη Σκανδαλάκη με την Καλλιθέα

 

skandalakis-periodeia-kalli8ea (100)

Για τους χιλιάδες φίλους του στην Καλλιθέα ήταν, ειναι και όπως όλα δείχνουν, θα παραμείνει ο δικός του άνθρωπος, ο Τάκης!

skandalakis-xristodoulos
Στενοί φίλοι επί σειρά ετών με τον αγαπημένο όλων των Ελλήνων Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο

Όσο μεγάλο κι αν είναι το βιογραφικό του, όσες χιλιάδες χιλιόμετρα κι αν έχει κάνει μέχρι την άλλη άκρη της Γης με την Γαλανόλευκη στην πλάτη ως επικεφαλής διπλωματικών αποστολών και υφυπουργός Εξωτερικών ή ως Ιατρός και Καθηγητής.

skand-me-papoulia-kai-paidia-apodimwn-notiou-hmisfairiou
Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα παιδιά των Ελλήνων Ομογενών Νοτίου Ημισφαιρίου

skandalakis-mosxa-erdogan-papadopoulos
Μια φωτογραφία που ίσως να μην έπρεπε να δημοσιευθεί, εκείνη την ημέρα απαγορεύθηκε η είσοδος σε φωτογράφους, μάλλον είναι και η πρώτη φορά που βλέπει το φως της δημοσιότητας και η ιστορία της χάνεται σε σκοτεινούς διαδρόμους της παγκόσμιας διπλωματικής σκακιέρας. 

Διακρίνονται ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Κύπριος Πρόεδρος, Τάσος Παπαδόπουλος, σε μια πολύ σπάνια συνεύρεση τους. Ο πρωτεργάτης αυτής της συνάντησης Τάκης Σκανδαλάκης εκείνη την ημέρα εξετέλεσε μια από τις πιό δύσκολες διπλωματικές αποστολές στη Μόσχα. 

skandalakis-vasilias-iordanias
Με τον Βασιλιά της Ιορδανίας

skandalakis-poutin
Με τον Βλαδίμηρο Πούτιν

skandalakis-bous
Με τον Αμερικανό Πρόεδρο

skandalakis-proedro-pagk-synd-gyn-epixeirhmatiwn
Με την Πρόεδρο του Παγκοσμίου Συνδέσμου Γυναικών Επιχειρηματιών

Δεν τον ξέχασαν, δεν τους ξέχασε

"Ο Τάκης", "Γειά σου, Τάκη", "Τάκη!", "Wellcome, Takis". Έτσι τον αποκαλούν οι πολίτες και οι φίλοι, οι στενοί του συνεργάτες και οι συνάδελφοι του στο Πανεπιστήμιο, οι πολιτικοί του φίλοι, διευθυντές και πρόεδροι μεγάλων κρατικών οργανισμών, υπουργοί πρώην και νυν, πρωθυπουργοί πρώην και νυν, ηγέτες της Χριστιανοσύνης σε όλον τον κόσμο, αρχηγοί κρατών.

skandalakis-periodeia-kalli8ea (136)
Προ ημερών στην Δημοτική Αγορά της Καλλιθέας

skandalakis-periodeia-kalli8ea (140)
Ο Τάκης Σκανδαλάκης συζητά με τους εμπόρους της Δημοτικής Αγοράς της πόλης

skandalakis-periodeia-kalli8ea (152)

Δεν τον ξέχασαν, δεν τους ξέχασε, για χιλιάδες Καλλιθεάτες ήταν, είναι και θα παραμείνει ο φίλος τους ο Τάκης, ότι κι αν γίνει, όσα χρόνια κι αν περάσουν

skandalakis-periodeia-kalli8ea (168)

skandalakis-periodeia-kalli8ea (142)


Το πεπρωμένον φυγείν αδύνατον

Θα περίμενε κανείς από έναν άνθρωπο που για πολλά χρόνια προπορευόταν  διπλωματικών αποστολών - μεταξύ αυτών και μερικές εξαιρετικά δύσκολες - και έχτιζε (και ακόμα χτίζει) γέφυρες μεταξύ ηγετών του σύγχρονου κόσμου με Έλληνες αξιωματούχους ή που κορυφαίοι ακαδημαϊκοί ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων μελετούν με δέος τα ιατρικά συγγράμματα του, να μην δέχεται να τον αποκαλούν... Τάκη. Αλλά και για τον Πρόεδρο της Αμερικής μέχρι τον Πατριάρχη και τον Βλαδίμηρο Πούτιν της Ρωσίας, τους απόδημους Έλληνες, τον Γ.Γ. του ΟΗΕ μέχρι τον Βασιλιά της Ιορδανίας. Για όλους είναι ο Τάκης, ο Τάκης Σκανδαλάκης.

Γράφει ο Μάνος Μεϊμαράκης
Φωτο: kallitheaonline.gr

Θα περίμενε κανείς από έναν τέτοιον άνθρωπο να έχει την απαίτηση, τουλάχιστον οι "απλοί χωρικοί" να τον προσφωνούν με όλο τον σεβασμό και το δέος, να τον δείχνουν από μακριά και να μην τον πλησιάζουν σε απόσταση μικρότερη των δύο μέτρων.

Όμως η οικειότητα και η βαθιά συμπάθεια που δείχνει όλο αυτός ο κόσμος στο πρόσωπο του, από τους απλούς πολίτες μέχρι τους αρχηγούς κρατών και τους θρησκευτικους ηγέτες, είναι το πεπρωμένο του Τάκη Σκανδαλάκη.

skandalakis-dimitrios
Με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο

skandalakis-iakovos
Με τονΑρχιεπίσκοπο πρώην Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβο, από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της Ορθοδοξίας στην αμερικανική ήπειρο κατά τον 20ο αιώνα

skandalakis-patriarxhs
Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Το βαθύ, φιλικό του χαμόγελο, η χροιά και ο τόνος της φωνής του, το στωικό, διαπεραστικό του βλέμμα, η θερμή και γεμάτη χειραψία του, το ευθύ σταθερό βάδισμα, η ταπεινότητα του, είναι ιδιότητες που τον συνοδεύουν από τότε που πρωτοεμφανίσθηκε δημόσια, πριν αρκετά χρόνια. Έτσι ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια, φοιτητάκος και ταυτόχρονα ταξιτζής, εργάτης σε οικοδομές και χαμαλάκος στην Λαχαναγορά, με αυτά τα χαρακτηριστικά συνέχισε μπαίνοντας στην πολιτική σκηνή της Καλλιθέας, ο ίδιος παρέμεινε και κατέκτησε τον κόσμο, έτσι κερδίζει καθημερινά όλο και περισσότερο τις καρδιές των Καλλιθεατών και δίνει την Τετάρτη το μεγάλο ραντεβού στην Καλλιθέα ως υποψήφιος δήμαρχος.

skand-me-psalidopoulo
Τάκης Σκανδαλάκης - Θοδωρής Ψαλιδόπουλος... πριν μερικά χρόνια

skandalakis-askounis-antonakakis-polyxronidis
Τάκης Σκανδαλάκης, Κώστας Ασκούνης, Κώστας Πολυχρονίδης, Γιώργος Αντωνακάκης... πριν μερικά χρόνια

skandalakis-vasilia-ispanias-xouan-karlos
Με τον Βασιλιά της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος

skandalakis-pro8ypourgo-avstralias
Με τον Πρωθυπουργό της Αυστραλίας

skandalakis-vasilissa-danias
Με την Βασίλισσα της Δανίας

skandalakis-tasospapadopoulos
Με ένα Ήρωα, τον Κύπριο Πρόεδρο, αείμνηστο Τάσο Παπαδόπουλο


Τότε και...

Η προσφορά της οικογένειας Σκανδαλάκη στην κοινωνία είναι πάρα πολύ μεγάλη, και αξίζει να σημειωθεί ότι η οικογένεια Σκανδαλάκη ποτέ δεν έκανε επίδειξη. Ο ίδιος όταν πήρε το πτυχίο του κι άρχισε κι εκείνος να χειρουργεί, συνέχισε την οικογενειακή παράδοση να χειρουργεί δωρέαν Καλλιθεάτες και όχι μόνο,  όταν οι συνάνθρωποι του είχαν ανάγκη αποκατάστασης της υγείας τους, αλλά δεν είχαν χρήματα. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 8.000 Καλλιθεάτες έχουν στο σώμα τους κάποιο σημάδι από το θαυματουργό νυστέρι του Τάκη Σκανδαλάκη.

Ο θείος του, Νίκος Σκανδαλάκης, πρωτοεξελέγη Δήμαρχος στις 14 Ιουνίου 1951 αμέσως μετά τον πόλεμο και την Κατοχή, όπου η χώρα είχε καταστραφεί ολοκληρωτικά, αλλά και οι συνέπειες από τον εμφύλιο σπαραγμό δυσκόλευαν την ανασυγκρότηση και της χώρας και του δήμου. Μέσα σε αυτό το εξαιρετικά δυσμενές πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον ο Δήμαρχος Νικόλαος Σκανδαλάκης κατάφερε να δημιουργήσει τις βασικές υποδομές που έλειπαν από την πόλη μας. Έθεσε τις βάσεις για την επέκταση του δικτύου ύδρευσης αποχέτευσης, τον ηλεκτροφωτισμό, το Δημοτικό Νεκροταφείο, το οδικό δίκτυο.  
Με τα πενιχρά οικονομικά μέσα του Δήμου , αλλά με όραμα, επιμονή και ανιδιοτέλεια, πέτυχε να αλλάξει την εικόνα του δήμου Καλλιθέας. Έκανε όμως και κάτι άλλο που στην Ιστορία της Σύγχρονης Καλλιθέας το βρίσκουμε πάλι μπροστά μας, αυτή τη φορά στο πρόσωπο του Τάκη Σκανδαλάκη.

skandalakis-sto-niarxos (10)
Προ ημερών, κατά την επίσκεψη του υποψηφίου δημάρχου Καλλιθέας, κ. Τάκη Σκανδαλάκη στο εργοτάξιο του Κέντρου Πολιτισμού - Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ο κ. Σκανδαλάκης ενημερώνεται από τον Διευθυντή του Τεχνικού Τομέα του Ιδρύματος κ. Μαραβέλια για την πορεία και τις λεπτομέρειες των έργων. Τον κ. Σκανδαλάκη συνοδεύει ο δημοτικός σύμβουλος Καλλιθέας, κ. Παναγιώτης Κοττέας

Όπως έχει αναφέρει και δημόσια ο νυν δήμαρχος Καλλιθέας και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κ. Κώστας Ασκούνης: "Ο Νικόλαος Σκανδαλάκης, αξιοποίησε στο έπακρο τις σχέσεις του με την κεντρική εξουσία προς όφελος της Καλλιθέας. Ταυτόχρονα με τα μεγάλα τεχνικά έργα ο Νικόλαος Σκανδαλάκης έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη του πολιτισμού. Το 1955 ίδρυσε τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και τη Δημοτική Φιλαρμονική, που αποδεικνύουν με τον καλλίτερο τρόπο ότι εγκαίρως είχε αντιληφθεί τη σημασία και σπουδαιότητα που είχαν για τη νεολαία. Ο γιατρός Νικόλαος Σκανδαλάκης δικαίως αναδείχθηκε σε κυρίαρχη πολιτική προσωπικότητα της πόλης κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950 και δημιούργησε τις βάσεις για τη σύγχρονη Καλλιθέα".
Προς τιμήν του Νικόλαου Σκανδαλάκη μάλιστα, ο δήμος Καλλιθέας με την ευκαιρία της επετείου των 80 χρόνων από την ίδρυση του, σε ειδική εκδήλωση έδωσε το όνομα "Δημάρχου Νικόλαου Σκανδαλάκη" σε ένα από τα δημοφιλέστερα πάρκα της Καλλιθέας, το πάρκο Ιλισσού.

...σήμερα
Σήμερα, ο Τάκης Σκανδαλάκης έρχεται "με κλειδιά για όλες τις πόρτες, εντός κι εκτός συνόρων", όπως λένε στενοί του συνεργάτες. "Κι έρχεται να δώσει στην Καλλιθέα, με τις γνώσεις του, την διεθνή του εμπειρία, και με τις διασυνδέσεις του να ανοίξει διάπλατα τις πόρτες στο μέλλον για την Καλλιθέα".

prosklhsh

Κι έρχεται με ένα κεντρικό σύνθημα, όλοι μαζί, Ενωμένοι για την Καλλιθέα, όραμα για την πόλη και πρόγραμμα διοίκησης φορτωμένο με πρωτοβουλίες και καινοτομίες. Την Τετάρτη μάλιστα, ο ίδιος θα ανακοινώσει και κάποιες από τις συνεργασίες που έχουν ήδη αποφασισθεί με ομάδες πολιτών και προσωπικότητες της Καλλιθέας απ' όλους τους πολιτικούς χώρους.

Το πρώτο μεγάλο ραντεβού του Τάκη Σκανδαλάκη με την Καλλιθέα έχει κλειστεί για την Τετάρτη 2 Απριλίου, στις 7.00 μμ, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Καλλιθέας. 

Ερωτηθείς ο κ. Σκανδαλάκης γιατί επέλεξε το δημοτικό συμβούλιο για την πρώτη προεκλογική του ομιλία απάντησε: "Για λόγους συμβολικούς. Και ακολουθεί μεγάλη ανοιχτή συγκέντρωση".
 

Τελευταίες ειδήσεις