Γιώργος Χ. Μαργωμένος: "Έχουμε πολλά ακόμα να δώσουμε" - ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

"Αυτές οι εκλογές είναι ενας πόλεμος με το κράτος"
margomenos-008

Η μεγάλη είδηση από την συνέντευξη με τον Πρόεδρο του Οργανισμού Παιδικής Αγωγής και Άθλησης του δήμου Καλλιθέας, κ. Γιώργο Μαργωμένο, είναι ότι θα είναι υποψήφιος τελικά, με το ψηφοδέλτιο Η ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΜΠΡΟΣΤΑ, και υποψήφιο δήμαρχο τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Παιδείας του δήμου Καλλιθέας, κ. Θοδωρή Ψαλιδόπουλο.

Στη συνέχεια ο κ. Μαργωμένος, μιλά για τον Θοδωρή Ψαλιδόπουλο, το έργο της διοίκησης Ασκούνης στο οποίο εκτιμά ότι οι πολίτες δεν θα γυρίσουν την πλάτη τους, αναφέρεται, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων σε ανίδεους με την τοπική αυτοδιοίκηση υποψηφίους δημάρχους Καλλιθέας, "πειραματιζόμενους μάγους" που δεν πρέπει να έχουν καμία τύχη στις εκλογές και για όσους χρησιμοποιούν τον δήμο για αναρρίχηση στην κεντρική πολιτική σκηνή και τέλος, υποστηρίζει ότι οι προσεχείς δημοτικές εκλογές είναι ένας πόλεμος με το κράτος.

Κύριε Μαργωμένε, αρχίζει μια προεκλογική περίοδος που θα κορυφωθεί με τις εκλογές του Μαϊου. Έχουμε νέες εισόδους στην μικρή πολιτική σκηνή της πόλης μας και σαφώς περισσότερους υποψήφιους από τις τελευταίες φορές, ενώ η μεγάλη απουσία είναι αυτή του Κώστα Ασκούνη. Τι κατά τη γνώμη σας σηματοδοτεί αυτό;
Οποιαδήποτε σύγκριση κι αν προσπαθήσει κανείς να κάνει θα πέφτει πάνω στο σημαντικό έργο που έχει δημιουργήσει ο Κώστας Ασκούνης και οι συνεργάτες του. Ως εκ τούτου εκ των πραγμάτων τίποτα δεν θα μπορεί να είναι ίδιο, αλλά ούτε και συγκρίσιμο την επόμενη μέρα.
Προσωπικά θεωρώ πως η αποχώρηση του Δημάρχου από την πολιτική σκηνή της Αυτοδιοίκησης κι όχι μόνο δημιουργεί ένα μεγάλο κενό στο οποίο καλούμαστε να φανούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης του όλα αυτά τα χρόνια και με τη σοβαρότητα, αλλά και την υπευθυνότητα που μας δίδαξε, να παραμείνουμε οι συνεχιστές του βλέποντας ΜΠΡΟΣΤΑ.

margomenos-004
Φωτο: Ανδρέας Ανδρεόπουλος
Ο δήμαρχος Καλλιθέας, Κώστας Ασκούνης και ο Πρόεδρος του Οργανισμού Παιδικής Αγωγής και Άθλησης, Γιώργος Μαργωμένος, σε μια παρτίδα πινγκ-πονγκ

Θεωρείτε ότι θα ανατραπούν δεδομένα;
Οι ανατροπές υπάρχουν εκεί όπου ευδοκιμεί η άκρατη φιλοδοξία. Όπου όμως με σοβαρότητα αντιμετωπίζεις τη δύσκολη έως ανυπέρβλητη διοικητική, οικονομική και πολιτική κρίση στη δημόσια διοίκηση, τόσο περισσότερο αντιλαμβάνεσαι ότι η μεγάλη ανατροπή βρίσκεται μόνο στους δυναμικούς κι εργατικούς ανθρώπους που έχουν αποφασίσει να εργασθούν για την αυτοδιοίκηση και όχι η αυτοδιοίκηση γι' αυτούς.

Ποιά νομίζετε ότι θα είναι η στάση των συμπολιτών μας; Θα ενδιαφερθούν;
Οι συμπολίτες μας έχουν κάθε λόγο να γυρίσουν την πλάτη τους στην πολιτική ανεπάρκεια που παρουσιάζουν οι πρωταγωνιστές της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Προσωπικά πιστεύω όμως πως δεν θα πρέπει να γυρίσουν την πλάτη τους σ' ένα έργο που επί πάρα πολλά χρόνια οι διοικήσεις του Δήμου και ιδίως των τελευταίων δεκαπέντε ετών είχαν στόχο, σχεδιασμό και όραμα για μια Καλλιθέα στην οποία οι ίδιοι θα μπορούσαν να βρίσκουν το κοινωνικό κράτος μέσω του Δήμου μας συμμετέχοντας σε πολιτιστικές, αθλητικές και κοινωνικές δράσεις.

margomenos-003
Φωτο: Ανδρέας Ανδρεόπουλος

Επιλέξατε να παραμείνετε στην παράταξη που μέχρι τώρα διοικεί το Δήμο. Γιατί ο Θ. Ψαλιδόπουλος επικεφαλής κι όχι κάποιος άλλος;
Το σύνολο των συναδέλφων μου μέσα από μια ειλικρινή συζήτηση αποφασίσαμε από κοινού με βάση τη συμμετοχή μας στο έργο της διοίκησης του Κώστα Ασκούνη, αλλά και τα χαρακτηριστικά που ο καθένας από εμάς έχει διαθέσει στον τομέα του, να μην αφήσουμε το έργο αυτό να παραμείνει στάσιμο, αλλά να ολοκληρωθεί σε μια δύσκολη περίοδο όπου η χώρα μας δοκιμάζεται σκληρά. Άλλωστε η εμπειρία μας και η παρουσία μας, μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για κάτι τέτοιο.

Θα επιμείνω στην ερώτηση γιατί ο Θοδωρής Ψαλιδόπουλος, κι όχι κάποιος άλλος;
Ο Θοδωρής είναι πρώτος μεταξύ ίσων κι αυτό τα λέει όλα.

Πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι ν' αντιμετωπίσουν οι υποψήφιοι Δήμαρχοι την πρόκληση της μετά Ασκούνη εποχής. Γιατί ομολογουμένως είναι ένας πετυχημένος Δήμαρχος, που η αποχώρηση του είναι θέμα επιλογής κι όχι απόρριψης των πολιτών
Το σημαντικότερο μετά την αποχώρηση του Δημάρχου μας δεν είναι ν' αντιμετωπισθεί η μετά Ασκούνη εποχή, όσο η καθημερινή απαξίωση της Τ.Α. μέσω της οποίας «ξηλώνεται» η ουσιαστική παρουσία του κράτους – πρόνοια. Ο Δήμος δεν προσφέρεται ούτε για δημόσιες σχέσεις, ούτε για την ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών, πολύ δε περισσότερο δεν μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για αναρρίχηση στην κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά για μάχες σ' ένα εχθρικό πολιτικά πεδίο για το οποίο μόνο εμείς δεν φταίμε. Φοβάμαι πως αν εξαιρέσουμε δύο με τρεις υποψηφιότητες οι υπόλοιποι υποψήφιοι Δήμαρχοι δεν έχουν απολύτως καμία ιδέα για το τι θα συμβεί μετά τον Ιούνιο.

Κάποια στιγμή στα ΜΜΕ αναφέρθηκε ότι πιθανόν να ήσασταν υποψήφιος Δήμαρχος, κάτι το οποίο ήταν κι άποψη πολλών συμπολιτών μας...
Όλα αυτά τα χρόνια δούλεψα σκληρά για την πόλη, που οι πρόγονοί μου αποφάσισαν να δημιουργήσουν τη δική τους ιστορία σ' αυτήν. Η οικογένειά μου έχει περισσότερα από ενενήντα χρόνια ιστορίας στην Καλλιθέα.
Η μόνη φιλοδοξία που έχω είναι να την υπηρετώ καλά σε όποια δράση κι αν μετέχω. Της το χρωστάω, είναι η πόλη που με φιλοξενεί και οι άνθρωποι της με έκαναν να αισθάνομαι ότι δικαιούμαι να είμαι ένας από αυτούς. Σίγουρα κι εγώ έχω δεχθεί προτροπές για κάτι περισσότερο στα κοινά της, όμως η αγάπη μου γι' αυτή, αλλά κι η διάθεση μου για προσφορά φέρνει σε δεύτερη μοίρα την όποια ανθρωπίνως δυνατή φιλοδοξία.

Τι έργο έχει γίνει μέχρι στιγμής στον Οργανισμό Παιδικής Αγωγής & Άθλησης και γιατί ο Δήμος Καλλιθέας έχει ρίξει τόσο μεγάλο βάρος σε αυτό τον τομέα;
Ο Οργανισμός είναι ένα πνευματικό παιδί του Κώστα του Ασκούνη, ο Θοδωρής Ψαλιδόπουλος ο νονός του κι εγώ αυτός που ανέλαβε να το αναθρέψει. Θεωρώ ότι ο Οργανισμός είναι ότι πιο καινοτόμο έχει ν' αναδείξει η Τ.Α. γι' αυτό και δόθηκε και το όνομα του αναμορφωτή της μεταδικτατορικής Καλλιθέας του Γιάννη Γάλλου.Οι κοινωνικές δράσεις που αναπτύσσονται μέσω του Οργανισμού ξεπερνούν το σύνολο των κοινωνικών δραστηριοτήτων ολόκληρου του Δήμου. Τόσο η ανάπτυξη σε περίοδο κρίσης των παιδικών σταθμών όπου παρά τα θρυλούμενα και τις αντιπολιτευτικές κραυγές περί παύσης λειτουργίας των ή και συρρίκνωσής τους, τίποτα απολύτως δεν συνέβη, αντίθετα με σωστό προγραμματισμό και μεθοδικότητα αυξήσαμε τις θέσεις των παιδιών και με την παράδοση του νέου σταθμού στη συμβολή των οδών Εσπερίδων & Μενελάου όχι μόνο οι παιδικοί σταθμοί γίνονται έντεκα, αλλά επίσης αυξάνονται ακόμη περισσότερο και οι θέσεις των παιδιών.

Η απάντηση στην κρίση μιας τοπικής κοινωνίας βρίσκεται στην ανάδειξη των κοινωνικών δομών ως προτεραιότητα με την παράλληλη δογματική στάση του Δημάρχου μας, ο οποίος επενδύει σ' αυτές χρηματοδοτώντας το σύνολό τους. Αν αυτό δεν είναι κοινωνικό κράτος τότε τι είναι?Παράλληλα ο Οργανισμός κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος με τους σταθμούς προχώρησε στον ανασχεδιασμό του συνόλου των αθλητικών του προγραμμάτων προσφέροντας μια ακόμη υγιή διέξοδο στους πολίτες μας, οι οποίοι κι ανταποκρίθηκαν σε μεγάλο βαθμό.

Στην αιχμή του δόρατος παραμένει για τον αθλητισμό η ανάπτυξη του σχολικού μαζικού αθλητισμού, ένα πρόγραμμα που υλοποιείται με τη βοήθεια και τη συνεργασία της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου μας.

Χρειαζόμαστε όμως την αναπροσαρμογή της πολιτικής μας σε ότι αφορά την υγιή ανάπτυξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Η επανεξέταση του τρόπου χρηματοδότησης τέτοιων προσπαθειών πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα στο πρόγραμμά μας. Όμως σε καμιά περίπτωση ο ερασιτεχνικός αθλητισμός δεν θα μπορέσει να αναπτυχθεί από παράγοντες με σκοτεινά σχέδια που θέλουν να επιβουλευθούν τις ομάδες προκειμένου να εξυπηρετήσουν επαγγελματικά τους σχέδια. Πειραματισμοί στον αθλητισμό της Καλλιθέας δεν χωρούν κι αυτούς τους τύπους τους απορρίπτουμε όταν μάλιστα τολμούν να απειλούν. Ας πάνε στην πόλη τους κι εκεί ας απαιτήσουν ότι θέλουν, εδώ είναι άνθρωποι ανεπιθύμητοι. Πεποίθηση μου είναι ότι έχουμε πολλά ακόμη να δώσουμε στις κοινωνικές δομές που αναπτύσσει ο Οργανισμός μας, αλλά έχουμε το κράτος το οποίο πάντα φροντίζει να βάζει υψηλούς βαθμούς δυσκολίας στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Εάν το κράτος δεν αποδεχθεί και δεν αναγνωρίσει την Τ.Α. ως αναπόσπαστο θεσμό ενός κράτους συνταγματικά δικαίου τότε κακώς μιλάμε για την επόμενη μέρα των εκλογών.

Ένα ακόμη κομμάτι του Οργανισμού μας είναι η λειτουργία του Πάρκου Αθλητισμού και αναψυχής, ένα έργο που πρόσφατα παραδόθηκε στο Δήμο μας και οι συμπολίτες μας αγκάλιασαν από την πρώτη μέρα λειτουργίας του, γεγονός που αποδεικνύεται από τις 1500 και πλέον εγγραφές δημοτών μας στο κολυμβητήριο. Ενώ ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του τουριστικού αθλητισμού έχει ήδη φέρει ομάδες από τη Γαλλία, την Αγγλία και το Βέλγιο. Στόχος μας είναι η ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη του και φυσικά η βιωσιμότητα αυτής της επένδυσης, πάντα προς όφελος της πόλης και των κατοίκων της.

Η μάχη σ' αυτές τις εκλογές είναι μάχη προγραμμάτων ή προσώπων;
Η μάχη σ' αυτές τις εκλογές είναι ένας πόλεμος με το κράτος στο οποίο οι στρατιώτες της αυτοδιοίκησης θα πρέπει να έχουν γνώση – εμπειρία κι εργατικότητα. Καμιά πολιτική και κανένα πρόσωπο που δεν έχει αυτά τα στοιχεία δεν θα μπορέσει να γίνει οδόφραγμα στα σχέδια της κεντρικής εξουσίας. Τα προβλήματα της Καλλιθέας είναι απόλυτα συνυφασμένα με τη βιωσιμότητα της αυτοδιοίκησης ως θεσμού κι όχι ως ουρά του κράτους.
Πειραματιζόμενοι μάγοι δεν μπορούν και δεν πρέπει να επιβιώσουν αυτές τις εκλογές.


 

Τελευταίες ειδήσεις