Πως να σώσετε το σπίτι σας από τους πλειστηριασμούς τραπεζών και εφορίας

swste-ta-spitia-sas

Τι θα γίνει με τους πλειστηριασμούς τελικά; Ο υφ. Ανάπτυξης δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι θα παραταθεί για έναν ακόμη χρόνο η απαγόρευση κατάσχεσης για οφειλές έως 200.000 ευρώ προς τις τράπεζες.

Όμως επειδή οι δηλώσεις κάποιες φορές ανακαλούνται κάτω από την πίεση της τρόικας, καλό θα είναι να γνωρίζουμε ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται σε τέτοιες περιπτώσεις. Εξάλλου εκτός από τις τράπεζες υπάρχει και η εφορία που έχει βγει «παγανιά» για κατασχέσεις ακινήτων, από οφειλέτες που χρωστούν από 3.000 ευρώ και πάνω, μετά τις αυστηρές εντολές του υπ. Οικονομικών για ενεργοποίηση των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης. Και ασφαλώς υπάρχουν πολλοί που χρωστούν πάνω από αυτό το ποσό. Ακολουθεί αφιέρωμα με ερωτήσεις απαντήσεις για το πώς μπορείτε να σώσετε προσωρινά ή μόνιμα το σπίτι σας με 11+1 ερωτήσεις απαντήσεις

Μετά από πόσες απλήρωτες δόσεις ξεκινά η τράπεζα την διαδικασία;
Αν κάποιος δεν έχει πληρώσει 3 δόσεις λαμβάνει από την τράπεζα εξώδικο που τον καλεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και να εξοφλήσει το ποσό, για να μην καταγγελθεί η σύμβαση του δανείου και γίνει απαιτητό το σύνολο του ποσού του δανείου. Συνήθως οι τράπεζες δεν τραβάνε το σκοινί σε αυτό το στάδιο. Δηλαδή ο οφειλέτης μπορεί να αποπληρώσει τον ένα από τους τρεις μήνες και το δάνειο να θεωρηθεί ενήμερο, ή να καταβάλλει κάποιο ποσό έναντι και να αποπληρώσει το υπόλοιπο σταδιακά

Αν δεν μπορώ να ανταποκριθώ τι γίνεται;
Αν δεν γίνει κανένας διακανονισμός για το οφειλόμενο ποσό των τριών δόσεων λόγω αδυναμίας και λήξει η περίοδος αποπληρωμής και της τέταρτης δόσης, τότε η τράπεζα καταγγέλλει τη σύμβαση, κάνει απαιτητό το σύνολο της οφειλής και στέλνει διαταγή πληρωμής στον οφειλέτη. Αυτό σημαίνει ότι η τράπεζα μπορεί να ξεκινήσει τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης .

Σε αυτό το στάδιο πως μπορώ να αμυνθώ;
Ακόμη και σε αυτό το στάδιο πολλές τράπεζες είναι ελαστικές και κάνουν διακανονισμό αν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα από τον οφειλέτη. Αν όχι η τράπεζα έχει την δυνατότητα, τρεις εργάσιμες ημέρες μετά την επίδοση της σχετικής διαταγής, να προχωρήσει σε εκτέλεση της διαταγής. Δηλαδή σε κατάσχεση. Ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η διαδικασία είναι να γίνει ανακοπή, εντός 15 ημερών από την επίδοση, και παράλληλα να κατατεθεί στο αρμόδιο δικαστήριο αίτηση αναστολής της εκτέλεσης με ασφαλιστικά μέτρα, έτσι ώστε έως ότου συζητηθεί η αίτηση να μην μπορεί η τράπεζα να προχωρήσει στην σχετική διαδικασία.

Αν γίνει δεκτή η αίτηση μου;
Θα αναμένετε την τακτική δικάσιμο η οποία θα οριστεί αρκετά χρόνια μετά. Αρα τουλάχιστον έως τότε δεν κινδυνεύετε να χάσετε το σπίτι σας.

Αν δεν γίνει δεκτή η αίτηση ανακοπής τι κάνω;
Τότε προχωρά κανονικά η διαδικασία της κατάσχεσης και ο μόνος τρόπος που απομένει...

Συνεχίστε την ανάγνωση του άρθρου εδώ 

Τελευταίες ειδήσεις