module and plugin to add google adsense to joomla based websites
Print this page

Το Ελεγκτικό Συνέδριο ξεθάβει τους σκελετούς στον Λόφο Σικελίας - Αγωγή 1 εκατ. ευρώ κατά Παυλίδη από τον δήμο Καλλιθέας

Το Ελεγκτικό Συνέδριο ξεθάβει τους σκελετούς στον Λόφο Σικελίας - Αγωγή 1 εκατ. ευρώ κατά Παυλίδη από τον δήμο Καλλιθέας
11 Δεκ
2020

Αλήθειες οι οποίες επί σειρά ετών έμεναν καλά κρυμμένες για την σκοτεινή απαλλοτρίωση ενός οικοπέδου  αποκαλύπτει με έγγραφο του το Ελεγκτικό Συνέδριο για τον Λόφο Σικελίας στην Καλλιθέα. 

Οι αποκαλύψεις οδηγούν την διοίκηση του δήμου Καλλιθέας να καταθέσει αγωγές για παράνομο πλουτισμό σε βάρος του δήμου Καλλιθέας, ενώ σε προσεχή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αναμένεται να ακουστεί ολόκληρη η αλήθεια.

Στην Οικονομική Επιτροπή του δήμου Καλλιθέας η απόφαση να κατατεθούν αγωγές ήταν ομόφωνη.

Η υπόθεση αφορά την απαλλοτρίωση από τον δήμο Καλλιθέας ενός οικοπέδου στο λόφο Σικελίας στο οποίο θα κατασκευαζόταν μια παιδική χαρά, πριν από αρκετά χρόνια όταν στο τιμόνι του δήμου βρισκόταν ο πρώην δήμαρχος Καλλιθέας, Κώστας Ασκούνης.

Η παιδική χαρά κατασκευάσθηκε, όμως ήρθε στο φως μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πτυχή της υπόθεσης.

Για εκείνη την απαλλοτρίωση ο ιδιώτης Παντελής Παυλίδης, επί σειρά επιστήθιος φίλος του πρώην δημάρχου Καλλιθέας, φέρεται να έχει αποζημιωθεί δύο φορές για “αναγκαστική απαλλοτρίωση”.


Τι έχει προηγηθεί

Τον Ιούλιο του 2014 στα χέρια του πρώην δημάρχου Καλλιθέας, Κώστα Ασκούνη έφτασε ένα έγγραφο με το οποίο καλούνταν ο δήμος Καλλιθέας να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να επιστραφούν στο δημόσιο τα χρήματα που επιπλέον είχε πληρωθεί ο ιδιώτης από την απαλλοτρίωση αυτού του οικοπέδου.

Το έγγραφο αυτό ο πρώην δήμαρχος Καλλιθέας δεν το εμφάνισε ποτέ στο δημοτικό συμβούλιο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το έγγραφο αυτό και από την διασταύρωση στοιχείων που έκαναν υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου, βρέθηκε ότι ο ιδιώτης Παντελής Παυλίδης διπλοπληρώθηκε για το οικόπεδο.

Σε δημόσια παρέμβαση της η νυν Αντιδήμαρχος Δημοτικών Προσόδων, κ. Μαργαρίτη είχε αναφέρει ότι Παντελής Παυλίδης είχε αποζημιωθεί ήδη από τον Δεκέμβριο του 2012, τονίζοντας ότι το αρμόδιο υπουργείο ανακάλυψε μόλις τον Ιανουάριο του 2013 ότι ο Παυλίδης έχει αποζημιωθεί εις διπλούν.

Η κ. Μαργαρίτη επίσης, είχε διαμαρτυρηθεί έντονα για το γεγονός ότι δεν της κοινοποιήθηκε ποτέ ως αντιδήμαρχος Οικονομικών της διοίκησης Ασκούνη τότε, το έγγραφο με το οποίο το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής από τον Ιούλιο του 2014 είχε καλέσει το Πράσινο Ταμείο και τον δήμο Καλλιθέας να διεκδικήσουν από τον ιδιώτη ποσό περίπου 600.000 ευρώ πλέον τόκων.


Το κανόνι που έσκασε στα χέρια του Κάρναβου

Την 1η Σεπτέμβριου 2014 ο νέος δήμαρχος Καλλιθέας, Δημήτρης Κάρναβος αναλαμβάνει τα καθήκοντα του. Ένα από τα πρώτα έγγραφα που φθάνουν στο γραφείο του είναι μια διαταγή πληρωμής από τον ιδιώτη Παντελή Παυλίδη.

Με την διαταγή πληρωμής αυτή ο Παντελής Παυλίδης (ενώ γνώριζε και ο ίδιος ότι έχει αποζημιωθεί διπλά) απαιτεί... να πληρωθεί τόκους για χρήματα που ο δήμος Καλλιθέας του είχε καθυστερήσει.

Με άμεσες και αποτελεσματικές νομικές ενέργειες ο νέος δήμαρχος Καλλιθέας, Δημήτρης Κάρναβος κατάφερε να ανακόψει τις απαιτήσεις του ιδιώτη Παντελή Παυλίδη.

Ωστόσο, ακόμα και σήμερα στην Καλλιθέα δεν είναι σαφές αν το οικόπεδο αυτό ανήκε ποτέ στον Παντελή Παυλίδη ή πως βρέθηκε να είναι ιδιοκτήτης αυτού του οικοπέδου..

Τον Μάρτιο του 2019 οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση προκάλεσαν την έκρηξη του νέου δημάρχου Καλλιθέας, Δημήτρη Κάρναβου.


Ο δήμαρχος Καλλιθέας, Δημήτρης Κάρναβος είχε ξεκαθαρίσει προς πάσα κατεύθυνση ότι η διοίκηση του θα αναζητήσει την τύχη του ενός εκατομυρίου ευρώ που το υπουργείο ζητά από το 2014 να εισπραχθεί αλλά δεν ίδρωνε το αυτί κανενός από την διοίκηση Ασκούνη.


Σήμερα

Στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, ο δήμαρχος Καλλιθέας, Δημήτρης Κάρναβος ζήτησε από τις δημοτικές παρατάξεις να αποφασίσουν για την κατάθεση αγωγής για αδικαιολόγητο πλουτισμό σε βάρος του δήμου Καλλιθέας από τον ιδιώτη Παντελή Παυλίδη και τους κληρονόμους της αποθανούσας αδελφής του (συνιδιοκτήτριας του οικοπέδου).

Η απόφαση ήταν ομόφωνη. Ωστόσο, ο πρώην δήμαρχος, Κώστας Ασκούνης ζήτησε να αναφερθεί στην απόφαση ότι η διοίκηση του έχει κατά το παρελθόν επιδιώξει να επιστρέψουν τα χρήματα στον δήμο Καλλιθέας. 

Ενώ ερωτηθείς γιατί τα συγκεκριμένα έγγραφα δεν βρέθηκαν στον δήμο Καλλιθέας, φέρεται πως απάντησε ότι τα έγγραφα υπήρχαν στο αρχείο το δήμου. 

Δεν έχει γίνει σαφές πότε αρχειοθετήθηκαν.

Τα νέο δεδομένο που οδήγησε στην σημερινή εξέλιξη είναι ένα έγγραφο του Ελεγκτικού Συνεδρίου το οποίο έφθασε στον δήμο Καλλιθέας στις 16 Νοεμβρίου 2020.

Η έρευνα του Ελεγκτικού Συνδερίου έβγαλε "λαβράκια"

Μεταξύ άλλων το Ελεγκτικό Συνέδριο επισημαίνει ότι υπάρχει ήδη από το 2012 γνωμοδότηση Επιτροπής Ελέγχου σύμφωνα με την οποία: «Ο Δήμος Καλλιθέας να επιδιώξει την επιστροφή του αδικαιολόγητου πλουτισμού των ιδιοκτητών προς αποκατάσταση του δημοσίου συμφέροντος».


Όπως όλα δείχνουν εκείνη η γνωμότηση έμεινε στο σκοτάδι, παρόλο που είχε κοινοποιηθεί στον τότε δήμαρχο Καλλιθέας, Κώστα Ασκούνη αλλά και στον Γενικό Γραμματέα του δήμου Καλλιθέας.

Επιπλέον, το Ελεγκτικό Συνέδριο επισημαίνει ότι και η Γενική Γραμματεία Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος είχε κοινοποιήσει μεταξύ άλλων και στον δήμο Καλλιθέας από τον Ιανουάριο του 2013 ότι ο ιδιώτης Παντελής Παυλίδης είχε αποζημιωθεί.

Τα έγγραφα αυτά δεν τα βρήκε ποτέ στο γραφείο του ο νεός δήμαρχος Καλλιθέας, Δημήτρης Κάρναβος, και για ακόμη μια φορά... η Νομική Υπηρεσία δεν γνώριζε τίποτα για τα έγγραφα αυτά από το 2012 και το 2013... παρότι φαίνεται ότι της είχαν διανεμηθεί.


Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην σημερινή του εισήγηση προς το δημοτικό συμβούλιο, ο δήμαρχος Καλλιθέας, Δημήτρης Κάρναβος: “προκειμένου να μην επιβραβευθεί στο διηνεκές η κακοπιστία και η προσπάθεια κάποιων να πλουτίσουν αδικαιολόγητα εις βάρος δημόσιου χρήματος, θα πρέπει να αποφασιστεί η άσκηση αγωγής απόδοσης αδικαιολόγητου πλουτισμού κατά των υποχρέων – αδικαιολογήτως πλουτισάντων”.

Με αυτή την αγωγή ο δήμος Καλλιθέας θα διεκδικήσει ποσό 662.692,50 συν τόκους, ποσό το όποιο κατά τους υπολογισμούς του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ο ιδιώτης Παντελής Παυλίδης και κληρονόμοι Ι. Χαβατζόγλου (αποθανούσα συνιδιοκτήτης του οικοπέδου) δεν έπρεπε να είχαν λάβει, αλλά να είχε αφαιρεθεί από την καταβληθείσα σ’ αυτούς αποζημίωση.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι ο ιδιώτης Παντελής Παυλίδης, όπως αναφέρει στην σημερινή εισήγηση του ο δήμαρχος Καλλιθέας, εξακολουθεί να έχει στην κατοχή του μη υλοποιηθέντες τίτλους μεταφοράς συντελεστή δόμησης για εκείνο το οικόπεδο..

Μάνος Μεϊμαράκης

 

*Ενημέρωση, 29/12/2020, 21:00, με τις απαραίτητες διορθώσεις