Το "σχέδιο" Ασκούνη για την Καλλιθέα, από τον λόφο ως τη μαρίνα. Aυτό που δεν εφάρμοσε 16 χρόνια

Λόφος Σικελίας Λόφος Σικελίας
23 Μαϊ
2019

Κλείνει η προεκλογική περίοδος επιτέλους, βαδίζουμε προς την κάλπη, Κυριακή κοντή γιορτή, που λέει ο λαός μας.

Μια προεκλογική περίοδος που σημαδεύτηκε από πολύ χοντρές αλητείες υποψηφίων, προβοκάτσιες, απόπειρες δολοφονίας χαρακτήρων, άθλια ψέμματα, συκοφαντίες, “παπατζήδες” υποψηφίους που τελευταία στιγμή "κατήγγειλαν" εκβιασμό τους και εξαφανίσθηκαν, μέχρι τραμπουκισμούς και εκβιασμούς εργαζομένων του δήμου. Και μέχρι το Σάββατο το βράδυ ποιός ξέρει τι άλλο έχουν να δουν τα μάτια μας, αλλά έχουν γνώση οι φύλακες.

Ο Κάρναβος θα κριθεί την Κυριακή. Ο Ασκούνης όμως έχει να αντιμετωπίσει τον ίδιο του τον εαυτό την ημέρα των εκλογών για έναν πολύ ιδιαίτερο λόγο, εφόσον αποφάσισε να ξαναεκτεθεί.

Με εμπειρία, γνώση και διάθεση δημιουργίας, ο Κώστας Ασκούνης συνεπικουρούμενος από μια πανίσχυρη ομάδα, διεκδικεί την Καλλιθέα διαβάζουμε σε έντυπα του. Όλως τυχαίως αρκετοί από αυτούς της ισχυρής του ομάδας ρήμαξαν την Καλλιθέα επί των ημερών του.

Αλλά ας υποθέσουμε ότι ο πρώην δήμαρχος Καλλιθέας έρχεται πράγματι με κάποιο σχέδιο. Τι τον εμπόδισε να το εφαρμόσει 16 χρόνια;

Ειδικότερα δε, αν το καλοσκεφθεί κανείς, ο Ασκούνης σε ποιόν κουνάει το δάχτυλο;..

Τον παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε όλη την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, όπως όλους τους αρχηγούς των παρατάξεων, αλλά ας του πει κάποιος ότι δεν είμαστε... πιγκουίνοι να υποτιμά την νοημοσύνη μας.

Να δούμε ορισμένα από τα “κατορθώματα” του επί 16 συναπτά έτη πρώην δημάρχου Καλλιθέας, Κώστα Ασκούνη;... Για να καταλάβουμε ποιός κουνάει το δάχτυλο!
Στα 16 χρόνια που ήταν δήμαρχος, μέχρι το 2014, πόσες θέσεις στάθμευσης δημιούργησε στην Καλλιθέα; Καμία! Ούτε μια.

Κέντρο Πολιτισμού
Όσο ήταν δήμαρχος Καλλιθέας πόσες βίδες ή μπουλντόζες ή φορτηγά ή φτυάρια έστειλε για το έργο κατασκευής του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος; Τίποτα από όλα αυτά. Ούτε μια βίδα.
Δεν ντρέπεται να παραμυθιάζει τόσο άγρια τα γεροντάκια στις Τζιτζιφιές ότι το Νιάρχος είναι δικό του έργο;...

Το Κέντρο Πολιτισμού ήταν απόφαση κυβέρνησης Καραμανλή και Νιάρχου.
Ο δήμος απλά έδωσε το οικόπεδο του πρώην ιπποδρόμου με αντάλλαγμα την εκμετάλλευση της μαρίνας, ένα γηπεδάκι ποδοσφαίρου δίπλα στη μαρίνα, ένα μικρό κολυμβητήριο εκεί δίπλα που κι αυτό ο Ασκούνης το 2014 το παρέδωσε στον Κάρναβο χωρίς άδεια λειτουργίας, και ένα καφέ με θέα το “Νιάρχος” το οποίο εντελώς “συμπτωματικά” βρέθηκε να ελέγχει μετά από έναν πολύ περίεργο διαγωνισμό πρόσωπο του στενού περιβάλλοντος Ασκούνη.

Ήταν απόφαση της κεντρικής κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή να γίνει το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην Καλλιθέα, απόφαση την οποία υιοθέτησαν όλες οι επόμενες κυβερνήσεις, και με αυτοκτονία να απειλούσε ο Ασκούνης, το έργο θα γινόταν ο κόσμος να χαλάσει. Τον Ασκούνη τον είχαν εντελώς στην απ' έξω, ήξεραν πολύ καλά γιατί, και αυτοί και αυτός.

Αν θέλει κανείς, ας αναζητήσει τις εταιρίες που συμμετείχαν στις κατασκευαστικές κοινοπραξίες του Κέντρου Πολιτισμού, μην τυχόν και συναντήσει κανένα πολύ γνωστό όνομα στην Καλλιθέα...

karamanlis niarxos drakopoulos
Φωτο από εκείνη την εποχή, πριν ακόμα μπουν τα θεμέλια του Κέντρου Πολιτισμού. Διακρίνονται ο πρώην πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Φίλιππος Νιάρχος, ο Σπύρος Νιάρχος και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέας Δρακόπουλος.

Όλα ξεκίνησαν στις 16 Μαρτίου 2006.
Ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής συναντάται στο Μέγαρο Μαξίμου με τη Συμβουλευτική Επιτροπή του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Σταύρος Σ. Νιάρχος». Στη συνάντηση εκδηλώνεται η πρόθεση του Ιδρύματος να χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου τη μελέτη, την κατασκευή και τον εξοπλισμό τριών μεγάλων έργων: του Πολιτιστικού - Εκπαιδευτικού Πάρκου και εντός αυτού της νέας Εθνικής Βιβλιοθήκης και της νέας Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Το Ίδρυμα ζητά να παραχωρηθεί μια κατάλληλη για το σχέδιό του έκταση ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου και τη δέσμευση της Πολιτείας ότι δεν θα προέκυπταν στην πορεία κωλύματα και καθυστερήσεις.

Ο κ.Καραμανλής ευχαριστεί τους εκπροσώπους του Ιδρύματος και ουσιαστικά «υιοθετεί» το σχέδιο. Μετά από εκτενείς συζητήσεις και ενέργειες επιλέγεται ως πλέον κατάλληλη η έκταση 200 στρεμμάτων του παλαιού Ιπποδρόμου. Στους μήνες πουν ακολουθούν ο τότε πρωθυπουργός επισπεύδει την εξέλιξη των διαδικασιών και συντονίζει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών.

Το έργο μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης στις 11 Ιουνίου 2007 όταν ο κ.Καραμανλής και οι εκπρόσωποι του Κοινωφελούς Ιδρύματος « Σταύρος Σ. Νιάρχος» κ.κ Ανδρέας Δρακόπουλος και Σπύρος Νιάρχος συνυπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας του Ελληνικού Δημοσίου και του Ιδρύματος για την υλοποίηση των έργων. Μετά την υπογραφή του Μνημονίου ο τότε πρωθυπουργός είχε δηλώσει: «Είναι ιδιαίτερη η ικανοποίησή μου για την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας... Είναι ένα μεγάλο έργο πνοής, το οποίο προστίθεται στη μακρά σειρά προσφοράς του Ιδρύματος «Σταύρος Σ. Νιάρχος» στον τόπο μας. Ένα έργο το οποίο αποδεικνύει ότι συνεχίζεται η μακρά παράδοση προσφοράς των επιφανών Ελλήνων ευεργετών, των ανθρώπων που διέθεσαν και διαθέτουν το περίσσευμα της δημιουργικής τους δράσης για το συλλογικό καλό».


Ο δήμος Καλλιθέας λοιπόν επί των ημερών του Κώστα Ασκούνη δεν είχε απολύτως κανένα ρόλο σε όλο αυτό που ονομάζουμε σήμερα “Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος” και να μη θυμηθούμε τι είδους χρήσεις ήθελε η προηγούμενη του Καραμανλή, κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με καζίνο, κ.α. στην περιοχή... Απλά, το καπηλεύθηκε και το καπηλεύεται ακόμα για να ρίξει στάχτη στα μάτια των πολιτών.

Τζιτζιφιές
Τα ζόρια που τραβάνε οι Τζιτζιφιώτες σήμερα με το κυκλοφοριακό στις γειτονιές τους από την λειτουργία του Κέντρου Πολιτισμού, τα τραβάνε εξαιτίας του Ασκούνη, γιατί ο Ασκούνης ποτέ δεν ανέλαβε την παραμικρή πρωτοβουλία για την ρύθμιση του κυκλοφοριακού στις Τζιτζιφιές κατά την διάρκεια του έργου. Ποτέ δεν πήγε στο Νιάρχος με αιτήματα συγκεκριμένα. Ήταν κι αυτό ένα από τα αναμμένα κάρβουνα που άφησε πίσω του. Κατά τα λοιπά, σε κάθε πρωτοβουλία Κάρναβου να συνδιαμορφώσει μαζί με τους πολίτες των Τζιτζιφιών την κυκλοφοριακή μελέτη, ο Ασκούνης έστελνε τα “κατοικίδια” του να γαυγίζουν για να γαυγίζουν.

Μαρίνα
Και στα 16 χρόνια που ήταν δήμαρχος Καλλιθέας και ειδικότερα από το 2009 μέχρι το 2014, πως ακριβώς εκμεταλλεύθηκε την παραχώρηση της μαρίνας στον δήμο Καλλιθέας; Η Πολιτεία άφησε στα χέρια του ένα χρυσωρυχείο με εκατοντάδες μηχανοκίνητα τουριστικά σκάφη αναψυχής και μερικά ναυταθλητικά. Πόσα ευρώ εισέπραξε από τέλη ελλιμενισμού στη μαρίνα του δήμου; Κανένα. Ούτε ένα.
Από εκείνο το ημερόπλοιο το 2013 πόσα πήρε ο δήμος Καλλιθέας; Εκείνο το ημερόπλοιο ντε, που έκανε δωράκια κρουαζιέρες Ύδρα-Πόρο-Αίγινα;...

Πόσο μηχανοκίνητα, τουριστικά σκάφης αναψυχής ελλιμενίζονταν επί των ημερών του Ασκούνη στη μαρίνα; Εκατοντάδες. Πόσα ευρώ εισέπραξε για ελλιμενισμό για τον δήμο; Τίποτα, μηδέν, ούτε μισό ευρώ. Ας λέει ότι ο νόμος δεν του έδινε ο νόμος το δικαίωμα να τα εισπράξει. Με την ίδια νομοθεσία εισπράττει πλέον ο δήμος Καλλιθέας περίπου μισό εκατομύριο ευρώ τον χρόνο. Ο Ασκούνης γνώριζε πάντως ποιοί ακριβώς τα εισέπρατταν και με τι τρόπο, μεταξύ αυτών ένας κολλητός του.

Άστεγοι
Πάμε παρακάτω. Στα 16 χρόνια που ήταν δήμαρχος πόσα και ποιά ολοκληρωμένα προγράμματα κοινωνικής επανένταξης αστέγων “έτρεξε”; Πόσους αστέγους στέγασε και σε πόσους τους βρήκε δουλειά; Σε κανέναν! Ούτε για έναν.
Αλλά για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, βρήκε στέγη σε μερικούς αστέγους. Σε κάτι ετοιμόρροπα προσφυγικά σε περιοχές που τα ποντίκια κάνανε πάρτυ στα στενά.

Παιδικές χαρές
Όταν παρέδωσε μετά από 16 χρόνια δήμαρχος τον δήμο Καλλιθέας στον Κάρναβο το 2014, πόσες παιδικές χαρές άφησε έτοιμες να λειτουργήσουν με άδεια λειτουργίας και σύγχρονες προδιαγραφές ασφαλείας; Καμμία. Ούτε μια.

Led
Στα 16 χρόνια που ήταν δήμαρχος Καλλιθέας ο πρώην δήμαρχος, Κώστας Ασκούνης, πόσες λάμπες Led έβαλε οπουδήποτε στην πόλη; Καμία. Ούτε μια.
Τι κι αν είχε όπως λέει έτοιμη μελέτη για led σε όλη την πόλη, αν την είδε κανείς να μας την στείλει να την δούμε κι εμείς, τον πιστεύουμε, αλλά δεν την είδαμε! Θα μπορούσε άραγε να εφαρμοσθεί μια μελέτη προ 5 ετών σήμερα το 2019; Ποιός την συνέταξε, με ποιούς προμηθευτές και με τι κόστη συντήρησης και λειτουργίας; Όλα αυτά δεν έπρεπε να τα ελέγξει ο νέος δήμαρχος; Έπρεπε ντε και καλά να υιοθετήσει την μελέτη του Ασκούνη; Γιατί;... Σχεδόν σε όλες τις μεγάλες συμβάσεις που βρήκε ο Κάρναβος μείωσε τις δαπάνες από 20% μέχρι 50%.

Σχολεία
Στα τελευταία 10 χρόνια της θητείας του πόσα σχολεία βάφτηκαν από πάνω ως κάτω; Σε πόσα έγιναν επιδιορθώσεις από πάνω ως κάτω. Σε κανένα. Ούτε σε ένα. Ούτε.. ένα!

GPS
Στα 16 χρόνια που ήταν δήμαρχος Καλλιθέας ο κ. Ασκούνης σε πόσα οχήματα του δήμου (απορριματοφόρα, φορτηγά, κ.α.) έβαλε gps; Σε κανένα. Ούτε σε ένα.

Άνεργοι
Στα 16 χρόνια που ήταν δήμαρχος ο κ. Ασκούνης στην Καλλιθέα, πόσα προγράμματα επιμόρφωσης ανέργων “έτρεξε” στην Καλλιθέα και πόσοι είναι οι ωφελούμενοι από αυτά τα προγράμματα;... Κανένας. Ούτε ένας.

Χριστούγεννα
Πόσες φορές στα 16 χρόνια που ήταν δήμαρχος Καλλιθέας ο Κ. Ασκούνης, γιόρτασαν τα Χριστούγεννα στην Καλλιθέα οι πολίτες και μάλιστα σε πλήθος εορταστικών εκδηλώσεων επί πολλές ημέρες; Καμία. Ούτε μια. Χριστούγεννα στην Καλλιθέα με Ασκούνη δεν είδαμε ποτέ!

Τοπική αγορά
Στα 16 χρόνια που ήταν δήμαρχος, πόσες δράσεις έκανε για την στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων; Καμία. Ούτε μια.

Πλατεία Δαβάκη
Πόσες φορές είδαμε επί ημερών του πρώην δημάρχου Καλλιθέας πεζές περιπολίες στις κεντρικές πλατείες στην Καλλιθέα; Ποτέ δεν είδαμε. Ούτε μια φορά. Μια ζωή στην Αστυνομία τα φόρτωνε. Ξέχασε ότι παρέδωσε την πλατεία Δαβάκη ως δεύτερο πεδίο του Άρεως.

Δημοτική συγκοινωνία
Πόσα λεωφορεία δημοτικής συγκοινωνίας είδαμε στην Καλλιθέα τα 16 χρόνια Ασκούνη; Κανένα. Ούτε ένα.

Λόφος Σικελίας
Από αυτό το 1 εκατομύριο ευρώ που έπρεπε να επιστρέψει στον δήμο Καλλιθέας ιδιώτης από την πώληση στον δήμο ενός οικοπέδου στον λόφο Σικελίας, πόσα ευρώ επιστράφηκαν επι ημερών του Κ. Ασκούνη; Μηδέν, ούτε ένα ευρώ. Όλως τυχαίως ο ιδιώτης αυτός είναι το ίδιο πρόσωπο που κινούσε τα νήματα στη μαρίνα του δήμου. 

Πόσες ασφαλτοστρώσεις έγιναν επί την ημερών του και πότε; Πόσα πεζοδρόμια φτιάχτηκαν την τελευταία τετραετία του; Πόσα ελεύθερα οικόπεδα επί των ημερών του έγιναν πολυκατοικίες; Και πόσα άλλα να θυμηθούμε!

Στα μεγάλα και καθημερινά προβλήματα, αυτά που απασχολούν πραγματικά τους πολίτες 16 χρόνια ο Ασκούνης και η κομπανία γύρω του, δεν έλυσαν οριστικά και αμετάκλητα ούτε ένα. Παρέδωσαν έναν δήμο κουρασμένο, ένα δήμο που έχανε τον βηματισμό του, ένα δήμο που έχασε το τραίνο των Ολυμπιακών Αγώνων, έναν δήμο που είχαν αρχίσει να μπουκάρουν αρπαχτικά και όπως έφευγαν άρπαζαν κι ένα κομμάτι, έναν δήμο που κατέρρεε και έχανε την κοινωνική του συνοχή.

Αν ήταν ειλικρινής, αν έκανε την αυτοκριτική του, αν ήταν ευγενής και δεν τον έπιανε υστερία όταν οι πολίτες του λένε: "Γιατί ρε Κώστα, να σε ψηφίσουμε, 16 χρόνια ήσουν δήμαρχος", δεν πούλαγε ζοριλίκια σε πολίτες και δημοσιογράφους..., αν δεν απαιτούσε να τον κουβαλάμε στα χέρια σαν να του χρωστάει όλη η Καλλιθέα να τον φορτωθεί για άλλα πενήντα χρόνια, ίσως να γλίτωνε από πολλές περιπέτειες την Κυριακή το βράδυ.

Η Καλλιθέα επί των ημερών του γνώρισε το πιό αδιάφορο πρόσωπο του πρώην δημάρχου της. Είχε διαδοχικές ευκαιρίες να εφαρμόσει όλα και ακόμα περισσότερα από όσα τώρα θυμήθηκε. Τι τον εμπόδισε;

Αν λοιπόν έχει ένα σχέδιο, αυτό αφορά τον ίδιο προσωπικά και όχι την πόλη! 

Μάνος Μεϊμαράκης

Τελευταίες ειδήσεις