Πρωτότυποι στριφογυριστοί κήποι

whirligro-flowers


Για τη φύτευση τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε κοινό χώμα είτε κομπόστ και στη συνέχεια μεγαλώνουν σε σωλήνες από βιώσιμα υλικά.

Με αυτό τον τρόπο τα φυτά τοποθετούνται ουσιαστικά στον αέρα και περιελίσσονται γύρω από ένα κεντρικό στύλο σαν διπλή έλικα. Είναι ένας απόλυτα λειτουργικός τρόπος, με μεγάλη διάρκεια ζωής, μπορεί να μεταφερθεί, αποτελώντας παράλληλα ένα ιδιαίτερο αισθητικά αποτέλεσμα.

Το Whirligro όπως ονομάζεται το σύστημα περιελισσόμενης φύτευσης και αποτελεί μια εφεύρεση του σκωτσέζου Ian Findlay είναι εξαιρετικά απλό ως προς τα υλικά και την κατασκευή του.

Αποτελείται από δέκα ανεξάρτητους σωλήνες, οι οποίοι περιελίσσονται γύρω από ένα κεντρικό στύλο. Ο κάθε σωλήνας μπορεί να φιλοξενήσει τρία φυτά και κάθε στύλος μπορεί να συγκρατήσει έως και δέκα σωλήνες.

Αυτό σημαίνει ότι κάθε Whirligro μπορεί να φιλοξενήσει 30 φυτά σε χώρο λιγότερο από ένα τ.μ. Επίσης δεδομένου ότι κάθε φυτό αναπτύσσεται ξεχωριστά, μέσα από μία τρύπα στο σωλήνα, δεν χρειάζεται μεγάλη φροντίδα, όσον αφορά το ξεχορτάριασμα και την απομάκρυνση ανεπιθύμητων ζιζανίων καθώς ο χώρος που θα έχετε να φροντίσετε γύρω από το φυτό δεν ξεπερνά τα λίγα εκατοστά.

Αν επίσης χρησιμοποιείτε το νέο κομπόστ για την φύτευσή τους το οποίο είναι απαλλαγμένο από οποιοδήποτε είδους ζιζάνια, δεν θα χρειαστεί καν να ξεχορταριάσετε. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να γεμίσετε κάθε σωλήνα με κομπόστ ή χώμα, να τοποθετήσετε μερικούς σπόρους και να ποτίσετε.
Το πότισμα γίνεται εύκολα με τους γνωστούς τρόπους –π.χ. ποτιστήρι- ή μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα από τα ευρέως διαδεδομένα σύστημα αυτόματου ποτίσματος για γλάστρες.

whirligro2

Η χρήση ενός τέτοιου μηχανισμού εκτός από τα προφανή πλεονεκτήματα που προσφέρει, από πλευράς χώρου, έχει μια σειρά από άλλα οφέλη σε σύγκριση με τις γνωστές διαδικασίες φύτευσης:

Πρώτον, δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος μηχανισμός συγκρατεί τα φυτά σε ένα σχετικό ύψος πάνω από το έδαφος, είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να βρείτε στα φυτά σας ανεπιθύμητους επισκέπτες όπως σαλιγκάρια και γυμνοσάλιαγκες.

Δεύτερον, καθημερινά χωρίς πολλά έξοδα, κάτι που σημαίνει ότι όσο πολυάσχολοι και αν είστε μπορείτε να έχετε βότανα και αρωματικά φυτά δικής σας καλλιέργειας.
Αν επιλέξετε να φυτέψετε αρωματικά βότανα και φυτά όπως δυόσμος, μέντα, δεντρολίβανο ή πχ. ρόκα κτλ, φροντίστε να χρησιμοποιήσετε σπόρους, που ωριμάζουν γρήγορα ώστε να έχετε μια σταθερή και ταχεία παραγωγή για να την απολαμβάνετε στις σαλάτες σας.

Επίσης ένα άλλο πλεονέκτημα του συγκεκριμένου συστήματος είναι ότι τα φύλλα δεν χρειάζονται καθάρισμα δεδομένου ότι ακόμα και όταν βρέξει δεν υπάρχει πιθανότητα να πιτσιλιστεί σκόνη και χώμα στα φύλλα κατ΄επέκταση μένουν πάντα καθαρά.

whirligro5

Περισσότερες πληροφορίες : whirligro

Πηγή: in.gr

Τελευταίες ειδήσεις