module and plugin to add google adsense to joomla based websites
Print this page

Βροχή από βέλη Ψαλιδόπουλου με βαριές αιχμές για πολιτική απάτη προς την διοίκηση του δήμου

Βροχή από βέλη Ψαλιδόπουλου με βαριές αιχμές για πολιτική απάτη προς την διοίκηση του δήμου
13 Οκτ
2016

Βροχή από βέλη κατά της διοίκησης του δήμου εξαπέλυσε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Η ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΜΠΡΟΣΤΑ, Θοδωρής Ψαλιδόπουλος σε εκδήλωση της παράταξης του στο δημοτικό θέατρο Καλλιθέας. 

Ο κ. Ψαλιδόπουλος αφού προέβη σε έναν απολογισμό πεπραγμένων της σημερινής διοίκησης επιχείρησε στη συνέχεια να αποδομήσει το προφίλ της με βαριές αιχμές για πολιτική απάτη και κάλεσε σε συστράτευση τις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις. Στην πρώτη σειρά των καθισμάτων βρισκόταν ο πρώην δήμαρχος, Κώστας Ασκούνης, εκπρόσωποι ναυταθλητικών ομίλων και μέλη της δημοτικής παράταξης.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του κ. Ψαλιδόπουλου

"Αγαπητέ Δήμαρχε προηγουμένων δημοτικών περιόδων,

Φίλοι εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων και των κοινωνικών οργανώσεων, Κυρίες και κύριοι, Αγαπητοί συνάδελφοι,
Δύο χρόνια μετά από τις δημοτικές εκλογές και την αλλαγή στη διοίκηση του Δήμου, οι πολίτες της Καλλιθέας, ανεξάρτητα από την επιλογή, την οποία είχαν κάνει το 2014, θέτουν δύο βασικά ερωτήματα:

1. Γιατί ο Δήμος αποτυγχάνει να συμβάλει στη βελτίωση της καθημερινής ζωής, στον καθημερινό αγώνα των ανθρώπων της να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης; Γιατί απουσιάζει από το σχεδιασμό και την εξέλιξη της αναπτυξιακής πορείας της Καλλιθέας;
2. Ποιες είναι η στάση και οι προτάσεις της δημοτικής αντιπολίτευσης, ώστε ο Δήμος να ανταποκριθεί σ' αυτή την αποστολή του;
Απέναντι σ' αυτά τα ερωτήματα, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε ανοιχτά. Να πούμε την αλήθεια. Και να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας.


Ακραίος νέο – φιλελευθερισμός

Κυρίες και κύριοι,
Η αλήθεια που αναζητάμε, είναι απλή. Ο Δήμος αλλάζει. Οι πολίτες διερωτώνται τι συμβαίνει στην Καλλιθέα, επειδή, σήμερα, αλλάζουν ο προσανατολισμός, οι στόχοι, ολόκληρο το μοντέλο της λειτουργίας του Δήμου.
Οι προοδευτικές δυνάμεις της πόλης εργάστηκαν επί δεκαετίες, ώστε ο Δήμος να βρίσκεται στο πλευρό των κατοίκων και να πρωταγωνιστεί στο σχεδιασμό της αναπτυξιακής της προοπτικής προς όφελος των πολιτών. Αυτή η φυσιογνωμία, αυτό το μοντέλο λειτουργίας του Δήμου δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για τις προγραμματικές συγκλίσεις και συνεργασίες. Αυτά έκριναν τις αποκλίσεις και τις διαφωνίες, οι οποίες δεν επηρεάζονταν πάντοτε και εξίσου από τους στόχους των πολιτικών δυνάμεων στην κεντρική πολιτική σκηνή. Σ' αυτό το πρότυπο, ο Δήμαρχος δεν θα έλεγε ποτέ στην αναστατωμένη κυρία, που με σταμάτησε την προηγουμένη εβδομάδα έξω από το Δημαρχείο, ότι η καθαριότητα στα παρόχθια του Ιλισού «δεν είναι δική του δουλειά». Σ' αυτή την αντίληψη, η υποστήριξη του Δήμου προς τις Εκκλησίες και τα φιλανθρωπικά σωματεία, εν όψει του Πάσχα και των Χριστουγέννων, δεν θα έφτανε ποτέ μετά από τις γιορτές.

Σήμερα, όμως, ο Δήμος αποτελεί πεδίο, πάνω στο οποίο πειραματίζονται, ίσως, οι πιο ακραίες δυνάμεις του νέο – φιλελευθερισμού στην ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η διοίκηση του Δήμου δεν έχει, βεβαίως, ούτε τη δύναμη, ούτε το πολιτικό θάρρος, ώστε να τερματίσει, όπως θα επιθυμούσε, το δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών στην πρόνοια και την κοινωνική αλληλεγγύη, στην καθαριότητα, στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό. Αλλά, δημόσια παραδέχεται ότι ενδιαφέρεται να απαλλαγεί από την οικονομική επιχορήγηση του «Θησέα», του σωματείου και του προγράμματος, που από το 1990 αγωνίζεται κατά της εξάρτησης των νέων από τα ναρκωτικά. Και η ίδια μεθόδευσε φέτος τον τερματισμό της δημοτικής επιχορήγησης στα παιδικά πολιτιστικά προγράμματα. Αργά και, επιτρέψτε μου να πω, δόλια, ο Δήμος αποκτά τις λειτουργίες κερδοσκοπικής επιχείρησης.
Αυτό είναι που αλλάζει.

Θέλω να απευθύνω προς τους προοδευτικούς ανθρώπους της πόλης την καθαρή προειδοποίηση ότι αυτές οι δυνάμεις ήρθαν και επιδιώκουν να μείνουν στο Δήμο Καλλιθέας. Θέλουν να τον μετατρέψουν σε υπόδειγμα για την πολιτική του ακραίου νέο – φιλελευθερισμού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πειραματίζονται σήμερα, για να επιτεθούν, ενδεχομένως, ολοκληρωτικά αύριο. Πρέπει να τους σταματήσουμε.

Πολιτική απάτη

Φίλες και φίλοι,
Δύο χρόνια μετά από την ανάληψη των καθηκόντων της διοίκησης, είναι πλέον φανερό ότι η Καλλιθέα δεν έχει πραγματικό Δήμαρχο.
Στη θέση του Δημάρχου βρίσκεται ο θιασάρχης μιας πολιτικής απάτης.
Κορυφαία θέση στο έργο της πολιτικής εξαπάτησης της κοινωνίας κατέλαβαν, από την αρχή της θητείας της διοίκησης, η υπόθεση του Παραλιακού μετώπου και η διαχείριση της Ναυταθλητικής Μαρίνας του Δήμου.
Επιδιώκοντας να μετατρέψει τη Ναυταθλητική Μαρίνα σε Τουριστική, δηλαδή να την παραδώσει στην κερδοσκοπική εκμετάλλευση, ο κ. Δημήτρης Κάρναβος, επί δύο συνεχή χρόνια, παρεμποδίζει τη δράση των ναυταθλητικών σωματείων, δεν διευθετεί τις διοικητικές και τεχνικές εκκρεμότητες, τις οποίες παρέλαβε, και έχει εγκαταλείψει την περιοχή στο σκοτάδι, στην υποβαθμισμένη καθαριότητα και τους διερχόμενους καταυλισμούς. Επί δύο συνεχή χρόνια, ο κ. Δήμαρχος είναι ο ενορχηστρωτής μιας κατάπτυστης εκστρατείας, η οποία στρέφεται κατά της τιμής των στελεχών της προηγουμένης διοίκησης. Με ανευθυνότητα και τη χαρακτηριστική του αμετροέπεια, αντί να εφαρμόσει το νόμο, κατηγορεί την προηγουμένη διοίκηση του Δήμου για πολιτική δολιότητα υπέρ των σωματείων και κάλυψη άλλων συμφερόντων.
Απέτυχε, όμως, διπλά. Με πάταγο κατέπεσε η εκστρατεία της συκοφάντησης. Στη σιωπή κατέφυγε ο κ. Δήμαρχος, όταν διαπίστωσε ότι η έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, σχετικά με τη διαχείριση της Ναυταθλητικής Μαρίνας, δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στα σχέδιά του.

Δίλημμα

Διότι, η έκθεση περιγράφει, με αξιοσημείωτη επιστημονική ακρίβεια, ολόκληρη τη διαδρομή των προσπαθειών της προηγουμένης διοίκησης του Δήμου και του Οργανισμού Παιδικής Αγωγής και Άθλησης για την εγκαθίδρυση σύμφωνης με το νόμο λειτουργίας της Μαρίνας, για τη συνεννόηση μεταξύ των συναρμοδίων δημοσίων φορέων και υπηρεσιών, όπως και για την αποσαφήνιση του νομικού καθεστώτος της. Αυτή η προσπάθεια παρέμεινε, επί των ημερών μας, ανολοκλήρωτη.
Δεν επιδέχεται, όμως, η έκθεση αυτή διπλή ανάγνωση. Όσοι την επιχειρούν, κάνουν πολιτικό λάθος, το οποίο μαρτυρεί σοβαρή υπηρεσιακή ανεπάρκεια. Αυτή η έκθεση δεν θα υποδείξει ούτε κατηγορουμένους, ούτε υποψηφίους Δημάρχους. Δεν προσφέρεται για ξεκαθάρισμα πολιτικών λογαριασμών. Αλλά, για καθαρές τοποθετήσεις και επιλογές. Ή θα είμαστε με τις συκοφαντίες ή με την αλήθεια, το νόμο και το προοδευτικό κίνημα. Και με τα δύο μαζί, δεν γίνεται. Θα μου επιτρέψετε, όμως, να επιμείνω.

Η προηγουμένη διοίκηση, σε συνέχεια πολυετών κινητοποιήσεων των πολιτών και των ναυταθλητικών σωματείων για την αξιοποίηση και την αναβάθμιση της περιοχής, πέτυχε, σε ικανό βαθμό, να καθιερώσει το ρόλο του Δήμου Καλλιθέας στο Παραλιακό μέτωπο. Αυτά ήσαν τα συμφέροντα που εκπροσωπούσε η τότε διοίκηση, όταν ο κ. Δημήτρης Κάρναβος, ως golden boy της Κυβέρνησης του κ. Καραμανλή στην εταιρεία «Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.», είχε ως συνομιλητή τον κ. Παζαρόπουλο για μια δήθεν επένδυση, που άφησε καθημαγμένο το στάδιο του Beach Volley. Να μη εξάπτεται, λοιπόν, ο κ. Δήμαρχος όταν, μιλώντας για τα συμφέροντα, τα οποία εκείνος και εμείς εκπροσωπούμε, υποστηρίζουμε ότι στη δήλωση «πόθεν έσχες» της δικής μας παράταξης περιλαμβάνονται οι αγώνες των κατοίκων της Καλλιθέας και οι κινητοποιήσεις του Δήμου, που ο ίδιος υπονόμευε, όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Αυτή είναι η δική μας κληρονομιά, που δεν δημιουργήθηκε μόνο στην προηγουμένη δημοτική περίοδο, αλλά σε μια μακρά κοινή πορεία, από τότε που η παράταξή του αδιαφορούσε -εάν δεν ήταν αντίθετη- ως προς την απομάκρυνση του Ιπποδρόμου και την αξιοποίηση της Παραλίας. Μέχρι εδώ, λοιπόν, ο λαϊκισμός, οι ανοησίες και η εξαπάτηση.

Στον αντίποδα, η Περιφέρεια

Η δεύτερη αποτυχία του κ. Δημάρχου είναι η πρόσφατη νομοθετική μεταβίβαση στην Περιφέρεια Αττικής της διαχείρισης του Παραλιακού μετώπου, με σκοπό την ανάπλασή του. Η Περιφέρεια μπορεί και πρέπει να εγγυηθεί το δημόσιο χαρακτήρα του Παραλιακού μετώπου, τερματίζοντας κάθε συζήτηση και σχέδιο ιδιωτικοποίησής του. Η ενεργοποίηση της Αυτοδιοίκησης στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας βρίσκεται ακριβώς στον αντίποδα της νέο – φιλελεύθερης πολιτικής, την οποία η σημερινή διοίκηση του Δήμου εκπροσωπεί.
Μας ικανοποιεί η δέσμευση ποσού ύψους 150 εκ. €, το οποίο μπορεί να χρηματοδοτήσει από τον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας τα τόσο κρίσιμα για τις Τζιτζιφιές αντιπλημμυρικά έργα, μια από τις πιο σημαντικές εκκρεμότητες των Ολυμπιακών σχεδιασμών. Εξάλλου, η Περιφέρεια χρηματοδοτεί ολόκληρο το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου. Αναμένομε, τώρα, με προσοχή την ενσωμάτωση στο νέο καθεστώς της παραχώρησης στο Δήμο των χώρων και των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, των οποίων κάνει ήδη χρήση, εδώ και καιρό.
Η συμμετοχή της Περιφέρειας στην εξέλιξη του Παραλιακού μετώπου δίνει την ευκαιρία να βγει η υπόθεση της ανάπλασης από το παρασκήνιο, να τελειώσει η αδράνεια και όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς να επανέλθουν στο φυσιολογικό τους ρόλο, δηλαδή τη συνεργασία και το συντονισμό των ενεργειών τους.

Τερματισμός δικαστικών ενεργειών

Ιδιαίτερη συμβολή στην ομαλοποίηση της κατάστασης, την οποία δημιούργησαν οι σχεδιασμοί της διοίκησης, θα προσέφερε ο τερματισμός δικαστικών ενεργειών που έχουν ως πυρήνα, την αμφισβήτηση του ρόλου του Δήμου στη Μαρίνα και το Παραλιακό μέτωπο. Η κοινωνία των πολιτών, οι ίδιοι οι όμιλοι μπορούν και πρέπει να επιβάλουν την αποκατάσταση της συνεργασίας και να ενεργοποιηθούν για την τήρηση της νομιμότητας. Αυτή θα ήταν η πιο μεγάλη ήττα για τον κ. Δήμαρχο.

Αναίτια διαίρεση – νέα εμπιστοσύνη

Αναφερόμενος στο νέο ρόλο της Περιφέρειας, σε συνάρτηση και προς πρόσφατες δηλώσεις του κ. Πρωθυπουργού για τη σημασία του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στον παλιό Ιππόδρομο, θα ήθελα, όμως, να υπενθυμίσω και πόση αναίτια πικρία και διαίρεση είχαν, κατά το παρελθόν, προκαλέσει στο προοδευτικό κίνημα οι απερίσκεπτες κατηγορίες ότι η συμβολή του Δήμου στην υλοποίηση αυτών των μεγάλων έργων συνιστούσε υποταγή του στο εφοπλιστικό κεφάλαιο. Υπενθυμίζω αυτή την ανεπίκαιρη σύγκρουση διότι, σήμερα, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων στην Αυτοδιοίκηση είναι όσο, ίσως, ποτέ άλλοτε συνδεδεμένη με τον κρίσιμο ρόλο του θεσμού στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.
Στην υπόθεση της ανάπλασης του Παραλιακού μετώπου, όπως και την εύρυθμη λειτουργία της Ναυταθλητικής Μαρίνας του Δήμου Καλλιθέας αναμένομε την ανάληψη των συντονιστικών πρωτοβουλιών της Περιφέρειας Αττικής. Αυτές δεν μπορεί παρά να αποσκοπούν στην εφαρμογή του ισχύοντος νομικού πλαισίου, στην άμεση υλοποίηση των συστάσεων του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για τη Ναυταθλητική Μαρίνα και να καταλήγουν, με τη μεγαλύτερη δυνατή υπό τις παρούσες περιστάσεις ταχύτητα, στην ολοκλήρωση των έργων της ανάπλασης του Παραλιακού μετώπου, σύμφωνα προς τη μελέτη του Ρέτζιο Πιάνο. Είναι κατανοητό ότι γι' αυτό απαιτούνται πρόσθετοι των 150 εκ. € πόροι, για την ανεύρεση των οποίων πρέπει όλοι να εργαστούμε.
Η υλοποίηση αυτών των στόχων διέρχεται, ασφαλώς, από τη θεσμική συνεργασία με το Δήμο Καλλιθέας. Αλλά, αυτή αποκλείει αντικειμενικά κάθε ισορροπία, ανοχή ή συμβιβασμό με τις μηχανορραφίες, με τις οποίες ο κ. Δήμαρχος έχει υποκαταστήσει την άσκηση των καθηκόντων του.

Στη διοίκηση του Κέντρου

Κομβικής σημασίας είναι, εξάλλου, η ολοκλήρωση των έργων του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στον παλιό Ιππόδρομο. Η κλίμακα και η κοινωνική σημασία της δωρεάς έχουν δικαιώσει τις προσπάθειες και τη συμβολή του Δήμου κατά τα προηγούμενα χρόνια. Επιτρέψτε μου, όμως, να επιμείνω στην άποψη που διετύπωσα πρόσφατα σε πολιτικό περιοδικό της Αθήνας:
«Το Κέντρο Πολιτισμού υπερβαίνει ό,τι (κατά τη δεκαετία του '70 και του '80) αναζητούσαμε ως προοπτική της Καλλιθέας. Αλλά, τα νέα κτίρια της Λυρικής και της Βιβλιοθήκης, δημιουργήματα λαμπρά της ανθρώπινης ευφυΐας και βούλησης, πρέπει να καταστούν πράγματι «νήες μακραί» στον πόλεμο για την ανάπτυξη. Να μη μεταμορφωθούν σε περίκλειστο κάστρο. Τώρα, ζητούμενο δεν είναι ίσως μόνον η επέκταση της γραμμής του μετρό και έργα εξωραϊσμού στις Τζιτζιφιές. Είναι, επίσης, η συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκηση, του Δήμου Καλλιθέας, στη διοίκηση και το έργο των δύο αυτών σπουδαίων μορφωτικών θεσμών του Κράτους ...».
Δεν περιμένω σχετικές πρωτοβουλίες από τη σημερινή διοίκηση του Δήμου, η οποία εξακολουθεί να αναθέτει απ' ευθείας μελέτες για πιθανά και απίθανα προγράμματα. Η σχέση του Κέντρου Πολιτισμού με την Καλλιθέα πρέπει να γίνει υπόθεση του προοδευτικού της κινήματος, υπόθεση της κοινωνίας.

Συρρικνώνεται ο ρόλος του Δήμου

Αγαπητοί φίλες και φίλοι,
Σειρά σχηματίζουν τα γεγονότα που αποδεικνύουν ότι ο κοινωνικός ρόλος του Δήμου συρρικνώνεται εξαιτίας αυτής της πολιτικής την οποία ο κ. Δήμαρχος εκπροσωπεί.
- Το πενταετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου, το οποίο έπρεπε να είχε εγκριθεί από τον Φεβρουάριο του 2015, δεν έχει ακόμη εισαχθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η διοίκηση κρύβει τους στόχους της.
Εμείς, ζητήσαμε την παρέμβαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Ο θυμός του κ. Δημάρχου γι' αυτή την αναφορά μας, τον οποίο εκδηλώνει σε κάθε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μας είναι παγερώς αδιάφορος. Τον καλούμε και τώρα να κάνει, επιτέλους, το καθήκον του και να εφαρμόσει το νόμο.
- Οι δράσεις κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης παραδόθηκαν σε έξω – θεσμικό δίκτυο πολιτικών υποστηρικτών της διοίκησης. Αλλεπάλληλοι άγονοι διαγωνισμοί οδηγούν σε απ' ευθείας αναθέσεις των προμηθειών τους. Για τη διοίκηση, οι δράσεις της Εκκλησίας και των φιλανθρωπικών οργανώσεων της πόλης είναι βάρος. Δεν υπάρχει, επί της ουσίας, σύγχρονη πολιτική κοινωνικής πρόνοιας στην Καλλιθέα.

Εμείς, λέμε: Η Καλλιθέα μεταξύ άλλων χρειάζεται ενιαίο συντονιστικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Συνοχής, Δημοτικό Κέντρο για την Εξυπηρέτηση Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, όπως και Δημόσιο Κέντρο Ψυχικής Υγείας. Η συζήτηση αυτή πρέπει να ανοίξει, με τη συμμετοχή της Εκκλησίας, των κοινωνικών οργανώσεων και της επιστημονικής κοινότητας της πόλης.
- Η υποστήριξη της υλικοτεχνικής και κτιριακής υποδομής της εκπαίδευσης έχει μετατραπεί σε θέαμα στο Διαδίκτυο. Οι εργασίες προωθούνται χωρίς σχεδιασμό από τις διαδικασίες στις Σχολικές Επιτροπές.
Εμείς λέμε: Ο Δήμος πρέπει να διαβαθμίσει και να προγραμματίσει τις παρεμβάσεις στα σχολικά κτίρια, ανάλογα προς την παλαιότητα και την αριθμητική δύναμη των μαθητών. Να επαναφέρει το στόχο της πλήρους ανακαίνισης των παλαιών κτιρίων, που έχουν ανάγκη. Και χωρίς άλλη χρονοτριβή να κινητοποιηθεί για την άμεση θέση του Ειδικού Σχολείου σε λειτουργία.
- Σε ρεπορτάζ του φωτογραφικού φακού έχει εξελιχθεί η αποκομιδή των απορριμμάτων και ο καθαρισμός των κάδων. Ίσως, επειδή η διοίκηση τα θεωρεί τόσο σπάνιες δράσεις που πρέπει να απαθανατιστούν.

Εμείς λέμε: λειτουργήστε, επιτέλους, την υπηρεσία με σοβαρότητα και με τον εντατικό τρόπο, τον οποίο έχει ανάγκη αυτή η πολυάνθρωπη πόλη.
- Η πολιτιστική δραστηριότητα του Δήμου μετατρέπεται σε μηχανισμό για την πολιτική διαφήμιση και τις δημόσιες σχέσεις της διοίκησης. Και
Οι αθλητικές δράσεις του καταδυναστεύονται από την πελατειακή κατανομή των ωραρίων για τη χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων από τους συλλόγους.
Εμείς λέμε: Οι κοινωνικές, πολιτιστικές και αθλητικές, οργανώσεις της Καλλιθέας δεν έχουν τίποτε να περιμένουν από τις υποσχέσεις και τις τυχόν δημόσιες σχέσεις με τη διοίκηση. Να πάρουν οι ίδιες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες. Να εξετάσουν την ένωση των δυνάμεών τους, τη συγχώνευση δομών και συλλόγων. Και να ανοίξει ο Προϋπολογισμός του Δήμου στη χρηματοδότηση των αθλητικών σωματείων.

Αδίστακτος παλαιοκομματισμός

Κυρίες και κύριοι,
Η ανάγκη να υποστηριχθεί αυτή η πολιτική απάτη έχει καταστήσει τη διοίκηση, αδίστακτο εκπρόσωπο της παλαιοκομματικής ψηφοθηρίας.
Αναζητώντας από παντού ερείσματα και ψήφους, ο κ. Δήμαρχος υποχώρησε στις απαιτήσεις του αντιδημάρχου του, ο οποίος με πάθος και επιμονή μήνυσε τους συνδικαλιστές του Συλλόγου των Εργαζομένων στο Δήμο, όταν είχαν αναρτήσει ένα πανό με την ευκαιρία της επετείου της εξέγερσης στο Πολυτεχνείο. Αυτή η πρωτοφανής προσβολή των δημοκρατικών αξιών της πόλης κινητοποίησε τις δημοτικές παρατάξεις και το συνδικαλιστικό κίνημα, οδηγώντας τελικά στη δήλωση ότι η μήνυση θα αποσυρθεί. Για πρώτη φορά συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου διακόπηκε. Για πρώτη φορά Δήμαρχος της Καλλιθέας συμβιβάζεται με τον εθνικισμό και τον αντικομμουνισμό.
Είχαμε προειδοποιήσει τον κ. Δημήτρη Κάρναβο ότι δημοκρατική συνεργασία με το εν λόγω πρόσωπο και τους κύκλους που εκπροσωπεί, δεν είναι εφικτή. Και σε ειδική ανακοίνωσή μας, μαζί με την παράταξη «Όλα για την Καλλιθέα μας», είχαμε ευθέως δηλώσει ότι η απόπειρα να συνδεθεί με τους στόχους του προοδευτικού κινήματος απέτυχε.
Ο κ. Δήμαρχος έχει, μόνος, την ευθύνη των συνεργασιών του.
Αυτή η πολιτική απάτη οδηγεί σε συμμαχία αποκομμάτων. Όπως, εξάλλου, συμβαίνει και στην υπόθεση Δημοτικού Συμβούλου της πλειοψηφίας, ακόμη και όταν αυτή η συμμαχία αποκομμάτων κρίνεται σε δεύτερο βαθμό βαρύνεται ήδη από τον πρώτο, με τεκμήριο ενοχής. Ο κ. Δήμαρχος ποτέ δεν θα αποκοπεί απ' αυτή. Να κρατήσει μαζί του και τους αντιπάλους του δημοκρατικού διαλόγου και όσους καταδικάζονται επί απάτη. Να κρατήσει και τα ακροδεξιά φερέφωνά του στο Διαδίκτυο.

Δεν εκδικούμαστε το παρελθόν

Κυρίες και κύριοι,
Κατανοώντας ολοένα και περισσότερο το εύρος της πολιτικής εξαπάτησης, με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι, οι πολίτες ρωτούν τι κάνει η αντιπολίτευση. Ο συντονισμός τεσσάρων παρατάξεων πριν από τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου είναι θετικός.
Αλλά, από ορισμένες, ιδίως, πλευρές εξακολουθεί να εμφανίζεται η επιμονή στη δικαίωση της διαίρεσης, που σημειώθηκε το 2014. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να παρακολουθήσουμε αυτή τη στάση. Ειδικώς, όταν το χαρακτηριστικό που την καθορίζει, δεν είναι η επιβεβαίωση πολιτικών απόψεων για την αναπτυξιακή προοπτική της Καλλιθέας και το σύγχρονο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όσο η ικανοποίηση προσωπικών κινήτρων. Δεν μπορούμε να μετέχουμε στη δημόσια ζωή για να εκδικηθούμε το παρελθόν, αλλά για να συμβάλουμε στο μέλλον και την προοπτική της πόλης. Αυτή ακριβώς η συμβολή διέκρινε πάντοτε το ρόλο του προοδευτικού κινήματος από αυτόν των συντηρητικών δυνάμεων στα τοπικά πράγματα και την πολιτική ζωή γενικά.
Μιλώντας, όμως, για τις διαιρέσεις στο προοδευτικό κίνημα, δεν μπορώ να μη σημειώσω, με ειλικρινώς βαθύτατη θλίψη και απογοήτευση, ότι η εμμονή στη δικαίωση της μοναχικής πολιτικής, η οποία χαρακτηρίζει τους εκπροσώπους του ΚΚΕ, στην πράξη και αρκετά συχνά ενισχύει την επιθετικότητα της διοίκησης. Αυτή η στάση παραγνωρίζει ότι η ηγεμονία στην Αριστερά ουδέποτε επιτεύχθηκε σε επαφή με τη Δεξιά. Το μόνο που προεκάλεσε, ήταν και είναι η ακύρωση του ρόλου αυτού του ιστορικού κόμματος στις τοπικές υποθέσεις.

Νέα προγραμματική συμφωνία

Στην Καλλιθέα, η συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων για τη διασφάλιση του κοινωνικού ρόλου του Δήμου, που σήμερα κλυδωνίζεται, δεν εξαντλείται σε μια συμφωνία μεταξύ πολιτικών κομμάτων. Βασική της προϋπόθεση είναι να ανταποκριθεί στο κύριο αίτημα και την κύρια ανάγκη της κοινωνίας, η οποία ζητεί νέες και σύγχρονες επεξεργασίες, ανανεωμένους και σύγχρονους αγώνες για τα μικρά και μεγάλα της προβλήματα. Η ευθύνη των παρατάξεων, οι οποίες επιθυμούν να εκφράσουν την προοδευτική δυναμική της πόλης και του Δήμου, είναι, τώρα, να συμβάλουν στη διαμόρφωση αυτής της νέας προγραμματικής συμφωνίας, την οποία χρειάζεται η εποχή μας.

Η εμπειρία της διαδρομής μας επιβάλλεται να τεθεί στην υπηρεσία της πόλης. Συνθέτοντας διαφορετικές απόψεις. Αναθεωρώντας επιλογές που ολοκλήρωσαν την αποστολή τους. Διδασκόμενοι από σφάλματα. Αλλά, διατηρώντας σταθερή την προσήλωσή μας στη μεγάλη δημοκρατική υπόθεση της Αυτοδιοίκησης, στις αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης και συνοχής και την Καλλιθέα, την πόλη της καρδιάς μας.